Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

‘My soul, my soul, arise, why are you sleeping’, (kontakion, Great Canon)

0
0

From a recording of a concert of the Greek Byzantine Choir in Patras on 3/11/2006. The setting is by Konstantinos Pringos and the piece is sung by Panayiotis Koutras, the Protopsaltis of the church of Our Lady Myrtidiotissa, Alimos.

%audio%


«Αγιορείτικες Ιχνογραφές», Μια νέα ενότητα! (Στέλιος Κούκος)

0
0

Άγιον Όρος, επιζωγραφισμένο χαρακτικό, 1839.

Είναι το Άγιον Όρος “το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων σε ολόκληρη τη γη”; Αυτό ισχυρίζεται ο φιλοαγιορείτης συγγραφέας, εικαστικός και διανοητής Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης! Kάτι τέτοιο, βεβαίως, είναι αδύνατον να αντιληφθεί και ο πιο παρατηρητικός επισκέπτης της Αθωνικής πολιτείας. Προφανώς οι εγκαταστάσεις των βιομηχανιών αυτών θα έπρεπε να καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις. Αν όχι ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω και μέχρι την κορυφή του!

Αλλά, ο εκ Θεσσαλονίκης μεγάλος συγγραφέας, αναφέρεται στην δια της προσευχής “τεράστια παραγωγική δύναμη, εξυφάνσεως δευτέρας για τον άνθρωπο επενδύσεως”. Οι μοναχοί, λοιπόν, με την αδιάλειπτο προσευχή κατασκευάζουν τους άρραφους χιτώνες που θα τους φέρουν ντυμένους ευπρεπώς ενώπιον του θρόνου του Θεού. Ή ακόμη η αδιάλειπτη προσευχή θα υφάνει τους αγγελικούς τους χιτώνες, που θα τους κατατάξει στο εκπεσών Αγγελικό τάγμα.

Και να που οι πνευματικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Όρους καταλαμβάνουν πράγματι ολόκληρη την έκταση του και φτάνουν μέχρι την κορυφή του. Πρόκειται, μάλιστα, για μια βαριά βιομηχανία, αφού όπως λέει ο λαός “βαριά η καλογερική”. Η προσευχή, όμως, εκτός από χιτώνες φτιάχνει και φτερά γι αυτούς τους επίγειους αγγέλους!

Με τον τρόπο αυτό το Περιβόλι της Παναγίας αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο και πιο συστηματικό εργαστήρι πίστης και ζωής, αλλά και του περισσού αυτής! Το περίσσευμα που διαχέεται σε όλο τον κόσμο και την οικουμένη! Η προσευχή των μοναχών αποτελεί τη μέθοδο και την τεχνογνωσία διά της οποίας λειτουργεί το εργαστήρι της ύφανσης νέων χιτώνων, οι οποίοι όμως δεν είναι εξωτερικοί. Είναι κατάσαρκοι, και ένα με τον νέον άνθρωπο που αναδύονται μαζί του ταυτοχρόνως με την ύφανση αυτή. Αυτό άλλωστε είναι το έργο των μοναχών. Η προσευχή. Όλα τα άλλα είναι πάρεργο. Αυτό είπε ένας αββάς όπως αναφέρεται στο Γεροντικό.

Εντούτοις, έργο και πάρεργο, είναι πολλές φορές άρρηκτα συνδεδεμένα και έτσι δημιουργούνται ευχής έργα και εξαγιάζεται ολόκληρη η ζήση. Στην ελάχιστη περίπτωση συναντώνται. Και μαζί και όλος ο κόσμος. Αυτό καταγράφεται και μνημονεύεται σε ένα πλήθος στιγμάτων, στοιχείων, εγγράφων, μνημείων και ποικίλων άλλων φανερωμάτων ζωής που συνθέτουν και εμφαίνουν παράλληλα την εξέλιξη της ιστορίας και του πολιτισμού.

Η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους δεν είναι ένας κόσμος εκτός χώρου και χρόνου. Κάθε άλλο. Βρίσκεται και βρισκόταν ανέκαθεν σε έναν διαρκή διάλογο με τον κόσμο και τα τεκταινόμενα σ’ αυτόν. Και αυτό είναι πλήρες καταγεγραμμένο σε ποικίλες δέλτους, έμψυχες και άψυχες. Στις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν εκεί, στα αρχιτεκτονήματα, στις εικόνες, στους λόγους και στα βιβλία, στην ποικίλη ζωή που βίωσαν οι πολίτες του. Αλλά και οι λοιποί άνθρωποι που ήλθαν με οποιονδήποτε τρόπο σ’ επαφή μαζί του.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ακόμη, πως το Άγιον Όρος διαμόρφωσε συνάμα τον κόσμο. Αναφερόμαστε σε κινήματα όπως του Ησυχασμού, της Φιλοκαλικής Αναγέννησης, δηλαδή των Κολλυβάδων όπως κοροϊδευτικά τους αποκάλεσαν, αλλά και το αντίστοιχο προς τον Βορρά και την Ρωσία κίνημα που δημιούργησε ο Αγιορείτης όσιος Παΐσιος Βελιτσκόφσκι. Πρόκειται για κινήματα που είχαν τεράστια και καθοριστική σημασία για την Εκκλησία και κατά συνέπεια τον κόσμο. Αρκεί μόνον να αναφέρουμε πως ο Ντοστογιέφσκι, ο Παπαδιαμάντης και ο Πεντζίκης αποτελούν γνήσια τέκνα των κινημάτων αυτών. Και αν οι Έλληνες συγγραφείς, λόγω της γλώσσας, δεν επηρέασαν τόσο πολύ τον ευρύτερο κόσμο, είναι πάρα πολύ γνωστό πως ο Ρώσσος συγγραφέας, επηρέασε τα λαμπρότερα μυαλά του πνεύματος και της τέχνης. Το ομολογούν οι ίδιοι! Ακόμη και λαμπρά μυαλά θετικών επιστημών. Δεν είναι τυχαίο πως ο όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς αποκάλεσε τον Ντοστογιέφσκι 13ο Απόστολο!

Με τον Άθωνα διαλέχθηκαν, επίσης, ποικίλα κοσμικά πνευματικά και πολιτισμικά ρεύματα και εκεί έγινε το “ξεσκαρτάρισμά” τους. Κατά πόσο δηλαδή οι νεώτερες αυτές προτάσεις και αντιλήψεις ήταν συμβατές με τα αγιορείτικα βιώματα και κατά συνέπεια την παράδοση του γένους.

Το Άγιον Όρος έζησε και επέζησε και με τη συνάντηση του με την ίδια την άτεγκτη Ιστορία που δεν ξέρει να… σέβεται. Άλλωστε, δεν είναι αχειροποίητη, αλλά προκύπτει από τις αρετές, τα πάθη ή τις αδυναμίες των ανθρώπων. Η ιστορία, με τα ποικίλα επεισόδια που “δημιούργησε”, έφερε τους μοναχούς πρόσωπο με πρόσωπο, τόσο με τη μεγαλοθυμία και την ευεργεσία, όσο και με τη βαναυσότητα, την κακοποίηση, τον πόνο, τον εξανδραποδισμό και τον θάνατο. Ο Άθως δεν απέφυγε, δηλαδή, τις διάφορες ταραχές στην περιοχή του, αλλά και του σύμπαντος κόσμου. Είναι γνωστόν πως και οι ναζί έβαλαν το πόδι τους εκεί… Βέβαια και η Παναγία σε πολλές περιπτώσεις έδειξε την άμεση φροντίδα για τον Κήπο και Περιβόλι της. Οι μαρτυρίες πολλές!

Και βεβαίως είναι και ο ποικίλος “μικρόκοσμος” από τον οποίο δεν λείπουν οι συναλλαγές, το εμπόριο, οι κτηματικές αγοραπωλησίες… Πρόσφατα, σε μία διάλεξή του ένας ειδικός ερευνητής και μελετητής των αγιορείτικων εγγράφων τόνισε πόσο σημαντικά είναι τα έγγραφα των μοναστηριών του Άθωνα για την καταγραφή την ιστορίας! Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως ανέφερε, αποτελούν και τις μοναδικές καταγεγραμμένες μαρτυρίες. Και όσον αφορά στο θέμα αυτό, δεν θα πρέπει να έχουν παράπονο οι γυναίκες, αφού ήδη από πολλές δεκαετίες ανάμεσα στους καλύτερους γνώστες και μελετητές των Αγιορειτικών εγγράφων βρίσκονται και ιδιαίτερα σημαντικές και αξιόλογες γυναίκες ερευνήτριες.

Αυτόν τον Αγιορείτικο κόσμο θα επισκεφτούμε μέσα από την νέα ενότητα που εγκαινιάζουμε σήμερα. Τη συνάντησης του με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό. Από την οποία, βεβαίως, δεν μπορεί να λείπει ο κόσμος της χάριτος και της αγιότητας. Άλλωστε οι Αγιορείτες κατά τη διάρκεια της ύφανσης του αγγελικού τους χιτώνα προδιαγράφουν αντίστοιχα και τον χιτώνα ολόκληρης της κτίσης!

«Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα, τι καθεύδεις» (κοντάκιον του Μεγάλου Κανόνος) (Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία)

0
0

Από ηχογράφηση συναυλίας της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας στην Πάτρα στις ‎03-11-2006. Το μέλος του Κων/νου Πρίγγου ψάλλει ο Πρωτοψάλτης Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου κ. Παναγιώτης Κουτράς.

%audio%

Γέφυρες Πολιτισμών στο Δημοτικό θέατρο Πολυγύρου

0
0

Μια πρωτοποριακή μουσική – χορευτική – θεατρική εκδήλωση με τίτλο «Γέφυρες Πολιτισμών» παρουσιάζεται στον Πολύγυρο το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό θέατρο Πολυγύρου. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί σταθμό για τα πολιτιστικά δεδομένα της πόλης, καθώς για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται οι περισσότεροι πολιτιστικοί φορείς του Πολυγύρου.

Το μήνυμα της εκδήλωσης, λοιπόν, αφενός μεταδίδει την έννοια της γέφυρας – συνεργασίας των συλλόγων του τόπου και αφετέρου καταδεικνύει τη σημασία του τόπου μας, που γεφύρωσε παραδόσεις και φιλόξενα αγκάλιασε ψυχές ανθρώπων και πολιτισμούς από κάθε γωνιά του ελληνισμού. Εκατό πενήντα (150) και περισσότεροι χορευτές, ηθοποιοί και μουσικοί συνεργάζονται αρμονικά σηματοδοτώντας τον αυθεντικό νόημα της συλλογικότητας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό – Πολιτιστικό – Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο Δ. Πολυγύρου «Αριστοτέλης», τη Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου, τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Κοινοτικής Ανάπτυξης Πολυγύρου, τον Καρναβαλικό Σύλλογο Πολυγύρου, τον Πολιτιστικό Φορέα «ΕΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ» & φίλοι, τον Ποντιακό Σύλλογο Πολυγύρου, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη», τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Σ.Κ.Ε.Τ.Χ., τον Σύλλογο Κρητών Χαλκιδικής «Ν. Καζαντζάκης», τον Σύλλογο Ψυχαγωγίας και Συσπείρωσης Γυναικών Πολυγύρου, τον Χορευτικό Όμιλο Πολυγύρου, τη Χορευτική Ομάδα Συλλόγου Γονέων και φίλων Α΄ Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιλτιάδης Μαρέτας

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

8 + 1 μέρες «Πασχαλινή Κατασκήνωση στην Πόλη» και φέτος!

0
0

Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο κι ένα αναστάσιμο πανηγύρι!

Για μια ακόμη φορά τα παιδιά της Λευκάδας ετοιμάζονται να συνδυάσουν τις πασχαλινές διακοπές, το παιχνίδι και την παρέα με την εκκλησιαστική εμπειρία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας στο δρόμο για το Άγιο Πάσχα. Η τρίτη «Πασχαλινή Κατασκήνωση στην Πόλη» πλησιάζει!

Στην «Καταφυγή» (οδ. Μεγανησίου 5 – Λευκάδα), λοιπόν, από το Σάββατο του Λαζάρου, 31 Μαρτίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, 7 Απριλίου 2018 και για δύο ώρες καθημερινά (12 -2 το μεσημέρι) παιδιά Δημοτικού Σχολείου, αγόρια και κορίτσια, θα συναντιούνται καθημερινά για να περιμένουν μαζί με τους Προφήτες και να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού μας.

Με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου π. Θεοφίλου, αλλά και με τη φροντίδα και τη βοήθεια των μεγαλύτερων παιδιών και φοιτητών ετοιμάζονται ήδη και αυτή τη φορά πλούσιες δραστηριότητες: κατασκευές, παιχνίδια, εξορμήσεις στην πόλη της Λευκάδας και τις γύρω περιοχές, ενώ την Τρίτη της Διακαινησίμου ένα αναστάσιμο πανηγύρι (Αναστάσιμος Όρθρος – Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια, παιχνίδι και γλέντι πασχαλινό) σ’ ένα από τα κοντινά εξωκλήσια μας θα συμπληρώσει την όμορφη εμπειρία!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από το Κέντρο Νεότητας και να δηλώσουν συμμετοχή (τηλ.: 2645022415, εσ.: 23 και 6974795265) ά μ ε σ α λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων!

Χταπόδι κρασάτο

0
0

ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι ολόκληρο (1 κιλό περίπου) φρέσκο ή κατεψυγμένο

2 φύλλα δάφνης

3 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστο

½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το χταπόδι, καθαρίζουμε το κεφάλι, χωρίζουμε τα πλοκάμια του και το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό.
Χωρίς να το στραγγίσουμε, το βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για μισή ώρα να μαριναριστεί.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο, το χταπόδι, τη δάφνη, το πιπέρι και το σκόρδο. Εάν το χταπόδι είναι νωπό δεν ρίχνουμε αλάτι, ενώ αν είναι κατεψυγμένο προσθέτουμε ελάχιστο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να εφαρμόζει πολύ καλά και να μην μπαίνει αέρας.
Το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 1800C. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν το ξεσκεπάζουμε.
Μετά το τέλος του χρόνου ψησίματος το ξεσκεπάζουμε και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο.

 

Πηγή: minervahorio.gr

Before the unjust death of a child

0
0

In the event of death, we usually attempt to rationally explain its happening or to provide a sense of meaning for it through logical interpretations. We compose philosophies, preach theologies and after that, to fill in the gaps of what cannot be explained, we exorcise death with folkloric or religious rituals. For when one tries to deal with the death of a child using these means, all of these interpretations and exorcisms seem inadequate, if not senseless, especially when we use them to comfort the grieving parents.

According to Dostoevsky, it is dangerous, if not a crime, for one to use logic to explain or justify the torture or death of a child. In Brothers Karamazov, Ivan resists every attempt in using logic to explain death. He contends that as one cannot explain rationally why one loves a child, one cannot explain the torture or death of a child. When one uses reason to justify the death of a child, one can conclude that it is an act of God and even an act of the devil. For Dostoevsky, even if there is a rational or irrational explanation regarding human suffering, it remains to be painful, creating agony and fear, anger and infelicity, and it provokes an intense trial of faith which is not easily dealt with.

Even though Dostoevsky’s stance may seem blasphemous and full of indignation, it is very Orthodox and very human. Christ refuted those that held to the idea that man needs to reconcile with and fully accept death as a natural order of being; with those who see death as a way of being liberated from the oppression of the flesh; with those that see death as a means of being freed from the trials of life, from this abominable world. “For God did not make death. Neither does He have pleasure over the destruction of the living. He created all things that they might exist, and the generations of the world so they might be preserved. For there was no poison of death in them, nor did Hades reign on the earth. For [God’s] righteousness does not die» (Wisdom of Solomon 1: 13-15). Thus, when we make efforts to justify death, we do not accept this truth.

There is no room for words as we behold the death of a child. However, we should not remain speechless in regards to its injustice. In our deep grief, we need to mourn saying, “O my sweetest child, how needlessly do you die.”; we should pray for the soul of the child that left us and, in humility exclaim: “I believe o Lord, help me in my unbelief” …”I your servant pray, do not leave me alone, o Benefactor who is merciful.”.

Source: pastoralhealth-ep.com

Don’t learn about them (Saint Mark the Ascetic)

0
0

Don’t try to learn about the sly and wicked things that people do, because then your soul’s transformed by what you hear.


Χωρίς τρόλεϊ για πέντε ώρες η Αθήνα την Τετάρτη

0
0

Πεντάωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα τρόλεϊ την Τετάρτη, 28 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.
Διαβάστε επίσης

Η στάση εργασία θα γίνει από τις 12:00 ως τις 17:00, και τα τρόλεϊ θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 11:00.

Η στάση εργασίας κηρύχθηκε προκειμένου να μπορέσουν οι υπάλληλοι να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση των Εργαζόμενων στην οποία θα γίνει ένας οικονομικός και διοικητικός απολογισμός.

 

Πηγή: cnn.gr

Όταν ο Στήβεν Χόκινγκ χόρεψε το «Ο πιο καλός ο μαθητής» στη Σάμο

0
0

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, ο οποίος ήταν σπάνιος άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη».

Με τα λόγια αυτά τα παιδιά του κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, τον αποχαιρέτησαν πριν από λίγες ημέρες.

Το 1998, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ταξιδέψει μέχρι τη Σάμο και βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αφορμή το συνέδριο κοσμολογίας, το οποίο διοργανωνόταν για δεύτερη φορά στο νησί.

Την επίσκεψη αυτή θυμάται ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Στρατής Μπαλάσκας, ο οποίος συνάντησε τον Βρετανό θεωρητικό φυσικό, στην πρώτη και μοναδική του επίσκεψη στην Ελλάδα και μάλιστα συνομίλησε μαζί του.

Αυτή τη συνάντηση εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στρατής Μπαλάσκας.

«Ο τίτλος της συνάντηση που οργάνωνε το τμήμα Μαθηματικών ήταν «2nd Samos meeting» και το μεγάλο στοίχημα δεν ήταν η συμμετοχή του μεγάλου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ σε αυτήν, αλλά το πώς θα έφτανε στη Σάμο. Στο νησί εκείνο τον… μακρινό Αύγουστο του 1998 έφταναν μοναχά τα μικρά αεροπλανάκια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τα ATR 70 όπου φυσικά η ειδική καρέκλα του επιστήμονα χωρούσε δε χωρούσε να μπει, αλλά σίγουρα δεν χωρούσε να σταθεί.

Και ποιος δεν κινητοποιήθηκε. Οι πάντες πλην της κοινής λογικής που έλεγε να δρομολογηθεί βρε αδερφέ ένα μεγαλύτερο αεροπλάνο. Αν μη τι άλλο θα γέμιζε αφού εισιτήριο εκείνη την εποχή από Σάμο για Αθήνα έβρισκες με μέσον από υφυπουργό και πάνω…

Ο επιστήμονας μεταφέρθηκε με ένα απλό αναπηρικό καροτσάκι, χωρίς δηλαδή την υποδομή, απαραίτητο συστατικό της ζωής του και όχι μόνο της επιστημονικής, και μετακινήθηκε από αγκαλιά σε αγκαλιά εργαζομένου της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ας είναι… Φαίνεται ότι το απόλαυσε… Στη Σάμο έφτασε με ένα πλατύ χαμόγελο στο αποσκελετωμένο πρόσωπο του με τα χοντρά του μεγάλα γυαλιά… Είχες την αίσθηση ότι χαμογελούσε προς όλους και στον καθένα χωριστά… Κι αυτός και η πανταχού παρούσα συνοδός και νοσοκόμα και σύζυγος του (έμαθες…)
Εσύ στη Σάμο έφτασες μετά από εντολή του τότε Διευθυντή σου Σεραφείμ Φυντανίδη. «Στις 30 Αυγούστου θα πας Σάμο έρχεται ο Χόκινγκ». Στα «πού τα ξέρω εγώ αυτά» και «τι δουλειά έχω εγώ με μαύρες τρύπες και κοσμοθεωρίες, εγώ κλασικό Λύκειο τέλειωσα» πήρες την απάντηση που χαρακτήριζε τον «μεγάλο» της ελληνικής δημοσιογραφίας: «Διάβασε…».

Διάβασες και με ένα ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλή, από το Αϊβαλή στο Κουσάντασι και από το Κουσάντασι στη Σάμο καθότι αεροπορικά εισιτήρια δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα, έφτασες στο νησί του Πυθαγόρα. Το πρώτο ρεπορτάζ για το πώς μετακινείται ένας νησιώτης από νησί σε νησί στην ίδια γεωγραφική και διοικητική περιφέρεια είχε γεννηθεί. Η απάντηση που έπαιρνε το ερώτημα «μετακινείσαι μέσω Τουρκίας» σε είχε εκπλήξει περισσότερο – έτσι νόμιζες – από τις μαύρες τρύπες του επιστήμονα…

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν από την πρώτη στιγμή που τον συνάντησες η πρόκληση της ανατροπής του ότι μέχρι εκείνη την ώρα θεωρούσες στερεοτυπικά πώς είναι ο ειδικός. Το απειροελάχιστο, το προβληματικά απειροελάχιστο μπροστά στο ακατανόητα μεγάλο. Ετούτο το «ανθρωπάκι» που αντιπάλευε με το «μυαλουδάκι» του να χωρέσει ένα και δυο και πολλούς κόσμους από την αρχή τους και τον χρόνο τους σε λόγια που γεννιόταν γράμμα-γράμμα, λέξη-λέξη από ένα μηχάνημα με το οποίο επικοινωνούσε όχι με κάποιον άλλο κόσμο μέσα από μαύρες τρύπες, αλλά με τα άλλα ανθρωπάκια γύρω του…

Πάντα ευγενής, πάντα προσηνής, κλειδαμπαρωμένος σε ετούτο το «σωρό δέρματος και οστών», αλλά τόσο πολύ μεγάλος… Μεγάλος σαν γεύση από τζατζίκι που λάτρεψε εκεί στο εστιατόριο του ξενοδοχείο όπου μέναμε όλοι. Κι ανθρώπινος συνάμα σαν τον καυγά εκείνο το πρωινό που τον στερηθήκαμε. Η συνοδός, η νοσοκόμα και σύζυγος ακούστηκε μέχρι κει έξω από το δωμάτιο, είπαν ότι έκανε σκηνή ζηλοτυπίας στον επιστήμονα. Που όταν λέει το βράδυ χόρεψε κοιτούσε μια άλλη νεαρή Ελληνίδα επιστήμονα…

Τώρα ποια από όλα ήταν η είδηση; Το «καμάκι» του κοσμολόγου ή το ότι χόρεψε; Γιατί ο Στίβεν Χόκινγκ χόρεψε… Με το καροτσάκι του σαν άκουσε το τι σημαίνουν οι στίχοι του Ζαμπέτα «ο πιο καλός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάξη…» ξεχύθηκε στην πίστα σε ένα από τα πιο βαριά ζεϊμπέκικα που έχεις δει στη ζωή σου. Χορός ασίκικος και μεγαλοπρεπής για τον πιο καλό μαθητή εκείνης της σύναξης που είχε οργανώσει το φτωχό και τίμιο και συνάμα μεγάλο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκεί στο νησί του Πυθαγόρα…

Και την επομένη, η ώρα της συνέντευξης. Σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου μπροστά του και μέσα από την αυθάδεια του νεαρού, υγιούς και ικανού να τα καταφέρει όλα δημοσιογράφου το ερώτημα. «Υπάρχει Θεός;».

Άρχισε σιγά-σιγά με το ένα ικανό να κινήσει δαχτυλάκι του, να σχεδιάζει τις λέξεις. Ένα-ένα γράμμα, μια-μια λέξη. Αργά, βασανιστικά αργά…
Και στο τέλος η απάντηση: «Δεν ξέρω… Δεν τον έχω συναντήσει. Προς το παρόν τουλάχιστον…».

Τόση ώρα για λίγες λέξεις… Ή μήπως για τόσες πολλές λέξεις όσες χρειάζονται για να αποκρυπτογραφήσεις το νόημα της απάντησης του;

Είκοσι χρόνια μετά ο Στίβεν Χόκινγκ που ήταν τότε όσο χρονών είσαι εσύ σήμερα, αναχώρησε από το φτωχό σωρό δέρματος και οστών κι απογειώθηκε στους κόσμους του. Σε αναζήτηση του Θεού; Περνώντας μέσα από τις μαύρες τρύπες του σε παράλληλους ή όχι κόσμους; Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ…
Αν πάντως κανείς ακούσει καμιά μέρα καυγά σαν εκείνο το πρωί από το δωμάτιο του στο ξενοδοχείο στη Σάμο, ας μην ανησυχήσει. Είναι ο επιστήμονας που συναντήθηκε με το θεό επιτέλους. Τον αμφισβητεί αν μη τι άλλο για να τον αποδείξει… Σίγουρα εκεί στον Παράδεισο όπου δε μπορεί θα έχουν το αγαπημένο του τζατζίκι.

Γεια χαρά καλέ μου κύριε Χόκινγκ. Και προσοχή στις νεαρές επιστήμονες γιατί οι συνοδοί και νοσοκόμες και σύζυγοι καιροφυλακτούν.

 

Πηγή: real.gr

Ετοιμαστείτε για την αλλαγή ώρας: Τι αποφάσισε τελικά η ΕΕ

0
0

Τα ξημερώματα της Κυριακής μπαίνει η θερινή ώρα.

Συγκεκριμένα στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου θα πρέπει όλοι να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνει 04:00.
Ωστόσο ίσως να είναι και η τελευταία φορά που θα κάνουμε κάτι τέτοιο, καθώς έχει ξεκινήσει στην ΕΕ συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου.

Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να τηρούν με νόμο το μέτρο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και η επιστροφή γίνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.

Ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου ζητώντας από την Κομισιόν, εφόσον χρειαστεί, να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της Οδηγίας για τη συγκεκριμένη πρακτική.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 384 ευρωβουλευτές, ενώ 153 το καταψήφισαν, σύμφωνα με το Reuters.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή Ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από την άλλη η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο για την αλλαγή ώρας. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν σχετικά μικρή.

Στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2016 ο Ερντογάν αποφάσισε τη μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο.
Επίσης σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν στη θερινή ώρα.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

την Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (π.ημερ.)/28 Ιουλίου (ν.ημερ.) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μαμάδες: Καθεμία με τον τύπο της

0
0

Δεν είναι όλες οι μαμάδες ίδιες. Η καθεμιά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της διαφέρει από τις άλλες ως προς την ευαισθησία, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει και τα αδύνατα σημεία της.

Εσείς, σε ποια από τις παρακάτω κατηγορία μαμάς ανήκετε;

Η αφοσιωμένη
Είναι η μητέρα που είναι απόλυτα αφοσιωμένη στα παιδιά της παραμερίζοντας συνήθως τους υπόλοιπους ρόλους της.  Η μητέρα που διαλέγει να ζει σε απόλυτη ταύτιση με τις ανάγκες του παιδιού, θέτει δύσκολους στόχους και δεν κάνει εκπτώσεις. Μπορεί να αποχαιρετήσει την καριέρα της, ν’ απαρνηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη τις προσωπικές της ανάγκες, ενώ συνήθως θέτει σε δεύτερη μοίρα το σύζυγο για χάρη του παιδιού. Αν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία, να ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους θυσίες προκειμένου ν’ αποδείξετε ότι είστε καλή μητέρα. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι κάθε παιδί είναι ευτυχισμένο όταν και η μητέρα του είναι ευτυχισμένη και όχι όταν απλώς είναι δίπλα του.

Η αγχωμένη
Ο μηχανισμός της μητρότητας λειτουργεί σχεδόν αταβιστικά στην περίπτωση αυτή, παρότι καμιά φορά δυσκολεύεται να εκδηλωθεί, ιδίως στις γυναίκες που έχουν συνηθίσει να ελέγχουν τα πάντα και δεν καταλαβαίνουν πώς ένα τόσο δα πλασματάκι μπορεί να καταρρίψει όλες τις βεβαιότητές τους. Αν ανησυχείτε υπερβολικά και για το παραμικρό (αν το παιδί έφαγε, κοιμήθηκε σωστά, μήπως κρυώνει, γιατί βήχει, κλπ) και τα μετουσιώνετε όλα αυτά σε μια απροσδιόριστη αγωνία, τότε σίγουρα χρειάζεται να αλλάξετε τακτική. Μια αγχωμένη μητέρα είναι αδύνατον μα μεταβιβάσει συναισθήματα σιγουριάς και ασφάλειας στο παιδί της.  Γι’ αυτό ησυχάστε και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Μην αφήνετε τα όποια προβλήματα προκύπτουν  να σας αγχώνουν. Δείτε το σαν μέρος της διαδικασίας για την ανατροφή ενός παιδιού.

Η οικολόγος
Είναι ο τύπος μητέρας που έχει την τάση να βλέπει τα πράγματα πιο σφαιρικά έχοντας στο μυαλό της πάντα την πιο φυσική προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών της. Θα αναζητήσει βιολογικά προϊόντα, θα προτιμήσει φαρμακευτικές συνταγές από το συρτάρι της φύσης ή μπορεί ακόμα και να επιχειρήσει να αφήσει πίσω της την πόλη προκειμένου να μεγαλώσει τα παιδιά της κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά αναλώνεται σε λεπτομέρειες και χάνει την ουσία. Θέλει να εξασφαλίσει το καλύτερο για το παιδί της, μέσα από ένα άνισο αγώνα με την εξέλιξη. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε, αν συμμερίζεστε τέτοιου είδους ανησυχίες, είναι ότι ανά τους αιώνες δεν υπήρχαν ποτέ ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, αλλά παρόλα αυτά τα κατάφερε περίφημα.

Η σούπερ μαμά
Ένα μείγμα αισθημάτων ενοχής και μιας ψευδαίσθησης παντοδυναμίας είναι πιθανό να παροτρύνει πολλές από εσάς να προσπαθείτε να γίνετε σούπερ γούμαν.  Μόνο που θα προσγειωθείτε λίγο απότομα, όταν παρά τους κόπους σας, συνειδητοποιείτε ότι πέφτετε κάθε βράδυ περισσότερο εξουθενωμένη από ποτέ και πολύ συχνά χωρίς αντίκρισμα για την προσπάθειά σας. Το σύνδρομο της σούπερ μαμάς είναι πολύ συνηθισμένο σε γυναίκες που προσπαθούν να τα κάνουν όλα τέλεια. Μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας επειδή μαγειρέψατε αλλά δεν προλάβατε να φτιάξετε κέικ. Επειδή πήγατε τα παιδιά σινεμά την Παρασκευή αλλά δεν πήγατε στην παιδική χαρά το Σάββατο. Να θυμάστε ότι η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι κακό να ζητάτε την βοήθεια των άλλων.

Η ρεαλίστρια
Να μια μαμά που έχει καταλάβει καλά ότι ο ρόλος της μητέρας δεν είναι εύκολο πράγμα. Ιδίως όταν αυτή εργάζεται και πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με ένα ασφυκτικά φορτωμένο ωράριο. Η ρεαλίστρια μαμά διακρίνεται από την εξυπνάδα και την αισιοδοξία της. Προσπαθεί για το καλύτερο χωρίς να αγχώνεται για το αποτέλεσμα. Είναι χαλαρή και αυτό την βοηθάει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μητρότητας. Δεν διστάζει να ζητήσει υποστήριξη από τα αγαπημένα της πρόσωπα όταν έχει ανάγκη από βοήθεια, αφού ξέρει ότι όσο πιο καλή είναι με τον εαυτό της τόσο καλύτερη μητέρα γίνεται για τα παιδιά της.

 

Πηγή: imommy.gr

«Έχω μεταστατικό καρκίνo.Ο αρραβωνιαστικός μου όχι μόνο δε με χώρισε, αλλά …»

0
0

«Λυπάμαι αλλά πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτό το εξόγκωμα είναι κακόηθες. Καλά θα κάνετε να βρείτε έναν καλό χειρουργό», δήλωσε η φωνή στην άλλη πλευρά του ακουστικού. Ήταν καρκίνος του μαστού 2ο σταδίου. Δεν ήμουν προετοιμασμένη για λέξεις, όπως «ανίατη», «καρκίνος» και «χημειοθεραπείες».

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα πράγματα πήγαιναν απ’ το κακό στο χειρότερο

Όταν ερωτεύεσαι, αρχίζεις να νιώθεις ανίκητος. Τουλάχιστον έτσι ένιωσα όταν στα 30 μου αρραβωνιάστηκα εκείνον τον απίστευτο άνδρα.

Ο Μάριος και εγώ γνωριστήκαμε στη Γ’ Λυκείου και ξανασυναντηθήκαμε 6 χρόνια πριν. Από τότε είμαστε μαζί και αχώριστοι. Είπα «ναι» στην πρόταση γάμου του, που έγινε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας. Ήταν από τις καλύτερες νύχτες της ζωής μου.

Μόλις τρεις μήνες αργότερα, βίωσα τη χειρότερη νύχτα της ζωής μου.

Είχα παρατηρήσει ένα εξόγκωμα στο στήθος μου. Το είχα έγνοια, πιο πολύ γιατί είχα μια φίλη με καρκίνο του μαστού εκείνη την εποχή. Θυμάμαι να ρωτάω τον αρραβωνιαστικό μου: «Το ψηλαφίζεις κι εσύ το εξόγκωμα αυτό;» Με το συνήθη τρόπο του, προσπάθησε να με χαλαρώσει. Δεν ήταν τίποτα, με διαβεβαίωσε.

Ο γυναικολόγος μου συμφώνησε μαζί του, καθώς γνώριζε ότι πριν την περίοδο έβγαζα κάτι τέτοια εξογκωματάκια. Εμένα όμως κάτι με έτρωγε. Δεν ήταν σαν τις άλλες φορές. Μου πρότεινε να περιμένω λίγο μέχρι να περάσει η περίοδός μου για να δούμε αν ήταν ακόμα εκεί μετά.

Όταν τελείωσε η περίοδός μου, το εξόγκωμα δεν είχε εξαφανιστεί. Με έβλεπε ανήσυχη και συμφώνησε να με στείλει για υπέρηχο. Ψύχραιμη η γιατρός είδε τις εξετάσεις: «Ας κάνουμε καλού κακού μια βιοψία», μου είπε. Θα μου τηλεφωνούσαν σε 3 ημέρες με τα αποτελέσματα, τα οποία λογικά θα ήταν καλά. Ήμουν τόσο νέα.

Τρεις ατέλειωτες και γεμάτες άγχος μέρες μετά, ο αρραβωνιαστικός μου και εγώ πηγαίναμε σπίτι όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου. Και οι δύο γνωρίζαμε ποιος ήταν. Το σήκωσα αμέσως.

«Λυπάμαι αλλά πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτό το εξόγκωμα είναι κακόηθες. Καλά θα κάνετε να βρείτε έναν καλό χειρουργό», δήλωσε η φωνή στην άλλη πλευρά του ακουστικού. Έπρεπε να κάνω διπλή μαστεκτομή.

Ο Μάριος είδε το πρόσωπό μου, διάβασε την έκφρασή μου και πριν απαντήσω αρχίσαμε και οι δύο να κλαίμε.

Κανείς μας δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί αυτή την πληροφορία. Το χειρουργείο δεν ήταν στα σχέδιά μας.

Ο Μάριος μου είπε ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα το ξεπεράσουμε και άλλα τέτοια. Ήρθε σπίτι και η καλύτερή μου φίλη και οι τρεις μας καλέσαμε το γιατρό μου για να πει λεπτομέρειες.

Ήταν καρκίνος του μαστού 2ο σταδίου, μας είπε, αλλά δεν μπορούσε να ξέρει περισσότερα μέχρι τη μαστεκτομή, οπότε και θα μπορούσε να εξετάσει από κοντά το εξόγκωμα. Μόνο τότε θα ήξερε αν θα χρειαζόμουν χημειοθεραπεία, την οποία ήθελα οπωσδήποτε να αποφύγω.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την αποκάλυψη ότι είχα καρκίνο, έκανα την επέμβαση. Όλα πήγαν καλά και ο ογκολόγος μου είπε ότι πιθανότατα δεν θα χρειαζόταν χημειοθεραπεία.

Πήγα και σε δεύτερο ογκολόγο να πάρω μια δεύτερη γνώμη, όταν άρχισα να έχω έντονους, σχεδόν αφόρητους πόνους στα πλευρά. Μου είπε να πάω στα επείγοντα για να αποκλείσω την πιθανότητα θρόμβωσης.

Ο ίδιος ήρθε στο νοσοκομείο και ζήτησε να κάνω μια σειρά από εξετάσεις. Κάποιες αλλοιώσεις στο συκώτι με οδήγησαν σε δεύτερη βιοψία. «Με λύπη μου σας ενημερώνω ότι ο καρκίνος είναι μεταστατικός. Η περίπτωση είναι ανίατη. Λυπάμαι πολύ». Είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι μου.

Δεν ήμουν προετοιμασμένη για τη λέξη «ανίατη». Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα πράγματα πήγαιναν απ’ το κακό στο χειρότερο.

Προτού προλάβω να πανικοβληθώ, ο ογκολόγος μου με ενημέρωσε ότι αυτός ο τύπος καρκίνου δεν προκαλούσε άμεσα το θάνατο. Τον συνέκρινε με τον διαβήτη – θα μπορούσα να το διαχειριστώ με χημειοθεραπεία και θα ζούσα αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετία. Παρόλα αυτά, η ζωή μου δεν θα ήταν ποτέ η ίδια.

Ο αρραβωνιαστικός μου και η μαμά μου ήταν στα επείγοντα μαζί μου. Ο Μάριος με αγκάλιασε και κλαίγαμε, τόσο λόγω του σοκ όσο και επειδή οι ζωές μας είχαν αλλάξει τόσο γρήγορα. Ο ογκολόγος μου είπε ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσω χημειοθεραπείες, τόσο το καλύτερο. Εάν δεν έκανα θεραπεία, είπε ότι θα είχα περίπου 18 μήνες ζωής. Αισθανόμουν αβοήθητη σαν να είχαν όλα καταρρεύσει, μέχρι που ο Μάριος με ρώτησε: «Τί θα κάνεις τώρα;»

Έπαιζα νευρικά με τα μαλλιά μου, χαμογελώντας μέσα στα δάκρυά μου, σκεπτόμενη πώς με φανταζόμουν την ημέρα του γάμου μου. Τα μακρά, σγουρά μαλλιά μου που θα έπεφταν ανάλαφρα καλύπτοντας τους γοφούς μου ήταν μέρος της ταυτότητάς μου και δεν ήθελα να παντρευτώ έχοντάς τα χάσει όλα. Ο καρκίνος και η χημειοθεραπεία θα μου στερούσαν αυτό το όνειρο. Απάντησα, «Το μόνο που θέλω είναι να σε παντρευτώ.»

 

Πηγή: briefingnews.gr

Ο άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ ο Μαυρουδής

0
0

Μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου 1544

Ο άγιος καταγόταν από την Γρανίτσα της Ευρυτανίας. Ήταν από μικρό παιδί αναθρεμμένος εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Ήταν έγγαμος . Λόγω της γενικής αλλά και οικογενειακής δυστυχίας πήγε στη Θεσσαλονίκη και εργαζόταν ως πωλητής άρτου. Ήταν ελεήμων και φιλακόλουθος και παρακολουθούσε και όλες τις αναγνώσεις που γίνονταν για την ωφέλεια των πιστών.

Τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, πριν να τελειώσει η ανάγνωση ,μετά την εσπερινή ακολουθία ,έφυγε από τον ναό και πήγε στο εργαστήριό του, πράγμα που δεν συνήθιζε και κάθισε λίγο.

Ένα τουρκόπουλο από τα γειτονικά σπίτια πήγε να αγοράσει ψωμί. Ο άγιος ,κατά τη συνήθειά του, άρχισε να ρωτά το παιδί ,που πηγαίνει, τι πιστεύει κι αν καταλαβαίνει αυτά που λέει. Τότε έτυχε να περνάει ένας νομοδιδάσκαλος των τούρκων. Το παιδί τον χαιρέτισε και του είπε, ακούς, δάσκαλε, τι μου λέει αυτός ο άπιστος ; Εκείνος αμέσως ρώτησε τον άγιο, τι είναι αυτά που λες , άπιστε, και βλαστημάς την πίστη μας που είναι ένδοξη και τιμημένη ;

Εγώ είμαι πιστός, του απάντησε ο άγιος και ευσεβής και αληθινός με τη χάρη του Χριστού μου, του αληθινού Θεού και ξέρω τι λέω και τι πιστεύω, τόσο που είμαι έτοιμος να πεθάνω για την πίστη μου. Εσείς ταλαίπωροι ούτε τι λέτε ξέρετε , ούτε τι κάνετε αλλά είστε πλανεμένοι και περπατάτε στο σκοτάδι, έχετε μια θρησκεία γεμάτη από μυθολογίες και φαντασίες.

Στο μεταξύ μαζεύτηκαν και άλλοι τούρκοι οι οποίοι τον άρπαξαν και τον οδήγησαν στον δικαστή της πόλης, λέγοντάς του, ακούσαμε αυτόν τον άνθρωπο να βλαστημά τον Μωάμεθ και τον Θεό. Ο δικαστής παίρνοντας στα χέρια του την έγγραφη κατηγορία άρχισε να τον ανακρίνει ιδιαιτέρως και να καταγράφει τις απαντήσεις του.

Τον ρώτησε για τη καταγωγή του, πως ονομάζεται και αν ξέρει γράμματα. Στην τελευταία του ερώτηση ο άγιος απάντησε αρνητικά οπότε ο δικαστής του λέει και αφού δεν γνωρίζεις γράμματα πως κηρύττεις μπροστά στο δικαστήριό μου τον Χριστό , που ήταν ένας απλός άνθρωπος , αληθινό Θεό και δημιουργό των πάντων και μάλιστα ότι υπέμεινε πάθη και σταυρώθηκε και ετάφη.

Τότε ο μάρτυς με τη χάρη του Θεού , αν και ήταν αγράμματος, έκανε μπροστά στο δικαστή μια θαυμαστή ομολογία πίστεως, μέσα στην οποία εκφράζεται όλη η ορθόδοξη θεολογία τόσο περί του τριαδικού Θεού όσο και περί θεότητος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την οποία παραθέτει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο Νέο Μαρτυρολόγιο.

Μόλις τ’ άκουσε όλα αυτά ο δικαστής διέταξε να τον ραβδίσουν σκληρά και να τον κλείσουν στη φυλακή. Κάποιοι Χριστιανοί που άκουσαν και είδαν τα γεγονότα πήγαν και τα ανακοίνωσαν στον εφημέριο και τους υπόλοιπους Χριστιανούς, οι οποίοι χάρηκαν μεν για την ομολογία του, φοβήθηκαν όμως μήπως δεν αντέξει εξαιτίας της αδυναμίας της ανθρωπίνης φύσεως. Άρχισαν να προσεύχονται στον Κύριο, ο οποίος του έδωσε την δύναμη και τον φωτισμό να κάνει αυτή την ομολογία , να τον ενισχύσει μέχρι τέλους. Παράλληλα ο εφημέριος είπε σε κάποιους Χριστιανούς πνευματικά λόγια να τα μεταφέρουν στον άγιο στη φυλακή.

Πήγαν στη φυλακή και κατόρθωσαν να επισκεφτούν τον άγιο . Τον βρήκαν δεμένο με διπλές αλυσίδες να προσεύχεται , χωρίς κανένα φόβο, χαρούμενο, με την όψη του αλλοιωμένη από τη θεία χάρη. Κάθισαν μαζί του και του μετέφεραν τα λόγια του ιερέα. Την άλλη μέρα τον επισκέφτηκαν πάλι και μόλις τους είδε τους είπε ότι τη νύχτα , ενώ προσευχόταν, του εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος τον ενίσχυσε προλέγοντάς του και το μαρτυρικό του τέλος.

Εν τω μεταξύ ήρθαν στον δικαστή οι συνάδελφοι του αγίου λέγοντας, ο άνθρωπος αυτός μας χρωστάει και του χρωστάμε. , δώσε μας τον για να λογαριαστούμε. Ο δικαστής τον παρέδωσε δεμένο στον έπαρχο της πόλεως, ο οποίος τον συνόδευσε στο αρτοπωλείο. Εκεί εξετάζοντας τους λογαριασμούς του με τους συναδέλφους του, δίψασε και ζήτησε από κάποιο φίλο του λίγο κρασί να πιεί κι εκείνος έτρεξε αμέσως να του φέρει. Βλέποντάς τον οι Τούρκοι να φέρνει το κρασί παραλίγο να τον σκοτώσουν από το ξύλο. Κι ο άγιος συμπονώντας τον διαμαρτυρήθηκε στον έπαρχο αλλά εκείνος τον χτύπησε με το ραβδί του στο κεφάλι τόσο δυνατά που έπεσε κάτω και με πολλή δυσκολία σηκώθηκε.

Όταν τελείωσαν, τον έκλεισαν πάλι στη φυλακή και περίμεναν ανώτερο δικαστή να έρθει. Την άλλη μέρα ήρθε ο δικαστής και οδήγησαν μπροστά του τον άγιο, η όψη του οποίου άστραφτε κυριολεκτικά από τη χάρη του Θεού. Ο δικαστής ήλεγξε τα έγγραφα με την απολογία του μάρτυρος και τον ρώτησε αν αληθεύουν αυτά και από πού τα έμαθε. Ο άγιος απάντησε καταφατικά και ότι όλα αυτά τα διδάχτηκε από τους γονείς του. Παράλληλα ομολόγησε εκ νέου τον Χριστό ως αληθινό Θεό και ότι δεν πρόκειται να τον αρνηθεί με κανένα αντάλλαγμα και προτιμά τον θάνατο, όσο βασανιστικός κι αν είναι , παρά να αρνηθεί τον Χριστό και να χάσει την αιώνια ζωή.

Τόσο πολύ εξέπληξαν τα λόγια του αγίου τον δικαστή ,που ακούμπησε το κεφάλι του στο μαντήλι του για πολλή ώρα και άρχισε να κλαίει. Κατόπιν σα να βγήκε από τον ύπνο εξέδωσε την απόφαση για τη θανατική καταδίκη του αγίου :

Επειδή Μιχαήλ, ο από Χριστιανών γονέων, επαρακινήθη θεληματικώς και ήλθεν ενώπιον πολλών αρχόντων οίτινες ευρέθησαν εμπρός εις το κριτήριόν μου και ωμολόγησε μετά παρρησίας ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός και ότι οι προφήται δι’ αυτόν επροφήτευσαν και ότι η Παρθένος Μαριάμ, όπου εγέννησε τον Ιησούν Χριστόν, είναι κυρίως και αληθώς Θεοτόκος, προσθέτοντας και τούτο, ότι έως τον καιρόν του Χριστού ήσαν οι προφήται, αμή οι μετέπειτα είναι ψεύσται και πλάνοι, όστις και τον εδικόν μας προφήτην τον Μωάμεθ φανερά τον είπε ψεύστην και πλάνον, και με άλλας ύβρεις τον εξουθένωσε, όθεν μη θέλοντα να μετανοήση εις εκείνα όπου ελάλησεν, απεφάσισεν ο νόμος να παραδοθεί εις το πυρ, κατά την κα΄ του Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη της εβδομάδος, ώρα εννάτη.

Τον πήρε τότε ο έπαρχος δεμένο και τον οδηγούσε στον τόπο της εκτέλεσης ενώ ο άγιος ακολουθούσε όλος ειρήνη, προσευχόμενος. Ολόκληρη η πόλη συγκεντρώθηκε. Οι στέγες των σπιτιών, των ναών, τα δέντρα, ήταν γεμάτα από ανθρώπους, οι οποίοι ,μαζί με τους αγγέλους και τους αγίους, παρακολουθούσαν τον αγώνα του μάρτυρος, πως νίκησε τους ορατούς και αοράτους εχθρούς.

Όταν έφθασαν στον τόπο της εκτέλεσης , μπροστά στον ιερό ναό της Υπαπαντής, οι δήμιοι τον έστησαν μπροστά στη φωτιά για να τον φοβίσουν, έπειτα έμπηξαν δυο πασσάλους και έδεσαν την αλυσίδα με την οποία ήταν δεμένος ο άγιος. Κατόπιν τον έγδυσαν και τον άφησαν με το πανωφόρι. Ο έπαρχος για τελευταία φορά προσπάθησε, συμπονώντας τον δήθεν, να τον μεταστρέψει, χωρίς αποτέλεσμα.

Για μια ακόμη φορά ο άγιος μάρτυς με πολλή γενναιότητα ομολόγησε τον Χριστό. Τότε τον άλειψαν παντού με θειάφι και του έβαλαν φωτιά. Λαμπάδιασε ολόκληρος και για πολλή ώρα στεκόταν και υμνούσε σιγαλά τον Θεό. Ύστερα κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά πού είναι η περισσότερη φωτιά εκεί γέρνοντας έπεσε, παραδίδοντας το σώμα του μεν στη φωτιά, την δε ψυχή του στα χέρια του Θεού.

Έτσι έλαβε ο γενναίος μάρτυς του Χριστού τον στέφανο της ομολογίας και του μαρτυρίου, προς ευφροσύνη των Χριστιανών και καταισχύνη των αλλόπιστων.

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

0
0

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Εορτάζει στις 21 Μαρτίου εκάστου έτους.

 

Λυπας ενεγκών σης χάριν σκιας, Λογε,

Βιου σκιώδους Ιακωβος ηρπάγη.

Κρύψαν υπό χθόνα εικαδ’ Ιακωβον κατά πρώτην.

 

Βιογραφία

Ασκητής από νεαρή ηλικία ο Όσιος Ιάκωβος, διακρίθηκε για την καθαρή ζωή και την ολόψυχη προσήλωση του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης. Αναδείχθηκε επίσκοπος στα χρόνια των εικονομάχων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και αυτό το ψωμί. Αλλά όλη η στέρηση και η κακοπάθεια που υπέστη, δε λύγισε καθόλου το φρόνημα του. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών: «Συ ουν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού» ( Β’ προς Τιμόθεον, β’ 3.). Συ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

Απολυτίκιον  (Κατέβασμα)

Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Εγκράτειας εκλάμψας Πάτερ Ιάκωβε, ως Ιεράρχης του Λόγου και αληθής λειτουργός, ωρθοτόμησας πιστώς λόγον τον ένθεον ούπερ την χάριν βέβαιων, δι’ αγώνων ευαγών, εδίδαξας προσκυνείσθε, την του Σωτήρος Εικόνα, ω και πρεσβεύεις υπέρ πάντων ημών.

 

Κάθισμα

Ήχος γ’. Την ωραιότητα.

Την ωραιότητα των διδαγμάτων σου, και την λαμπρότητα των νοημάτων σου, και ους υπέστης διωγμούς, σεπτά δι᾽ εκτυπώματα, Πατερ εκπληττόμενοι, κατά χρέος τιμώμέν σε, Ιακωβε πανεύφημε, θυηπόλε του Κτίστου σου· διο συν υμνωδίαις βοώμέν σοι· Σώσον ημάς ταις πρεσβείαις σου.

Οπτικοακουστικό Υλικό

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Πηγή:  saint.gr 


Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

0
0
Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Εορτάζει στις 21 Μαρτίου εκάστου έτους.

 

Λυπας ενεγκών σης χάριν σκιας, Λογε,

Βιου σκιώδους Ιακωβος ηρπάγη.

Κρύψαν υπό χθόνα εικαδ’ Ιακωβον κατά πρώτην.

Βιογραφία

Ασκητής από νεαρή ηλικία ο Όσιος Ιάκωβος, διακρίθηκε για την καθαρή ζωή και την ολόψυχη προσήλωση του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης. Αναδείχθηκε επίσκοπος στα χρόνια των εικονομάχων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και αυτό το ψωμί. Αλλά όλη η στέρηση και η κακοπάθεια που υπέστη, δε λύγισε καθόλου το φρόνημα του. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών: «Συ ουν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού» ( Β’ προς Τιμόθεον, β’ 3.). Συ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

Απολυτίκιον  (Κατέβασμα)

Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Εγκράτειας εκλάμψας Πάτερ Ιάκωβε, ως Ιεράρχης του Λόγου και αληθής λειτουργός, ωρθοτόμησας πιστώς λόγον τον ένθεον ούπερ την χάριν βέβαιων, δι’ αγώνων ευαγών, εδίδαξας προσκυνείσθε, την του Σωτήρος Εικόνα, ω και πρεσβεύεις υπέρ πάντων ημών.

 

Κάθισμα

Ήχος γ’. Την ωραιότητα.

Την ωραιότητα των διδαγμάτων σου, και την λαμπρότητα των νοημάτων σου, και ους υπέστης διωγμούς, σεπτά δι᾽ εκτυπώματα, Πατερ εκπληττόμενοι, κατά χρέος τιμώμέν σε, Ιακωβε πανεύφημε, θυηπόλε του Κτίστου σου· διο συν υμνωδίαις βοώμέν σοι· Σώσον ημάς ταις πρεσβείαις σου.

Οπτικοακουστικό Υλικό

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Πηγή:  saint.gr 

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

0
0
Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Εορτάζει στις 21 Μαρτίου εκάστου έτους.

 

Λυπας ενεγκών σης χάριν σκιας, Λογε,

Βιου σκιώδους Ιακωβος ηρπάγη.

Κρύψαν υπό χθόνα εικαδ’ Ιακωβον κατά πρώτην.

Βιογραφία

Ασκητής από νεαρή ηλικία ο Όσιος Ιάκωβος, διακρίθηκε για την καθαρή ζωή και την ολόψυχη προσήλωση του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης. Αναδείχθηκε επίσκοπος στα χρόνια των εικονομάχων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και αυτό το ψωμί. Αλλά όλη η στέρηση και η κακοπάθεια που υπέστη, δε λύγισε καθόλου το φρόνημα του. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών: «Συ ουν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού» ( Β’ προς Τιμόθεον, β’ 3.). Συ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

Απολυτίκιον  (Κατέβασμα)

Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Εγκράτειας εκλάμψας Πάτερ Ιάκωβε, ως Ιεράρχης του Λόγου και αληθής λειτουργός, ωρθοτόμησας πιστώς λόγον τον ένθεον ούπερ την χάριν βέβαιων, δι’ αγώνων ευαγών, εδίδαξας προσκυνείσθε, την του Σωτήρος Εικόνα, ω και πρεσβεύεις υπέρ πάντων ημών.

 

Κάθισμα

Ήχος γ’. Την ωραιότητα.

Την ωραιότητα των διδαγμάτων σου, και την λαμπρότητα των νοημάτων σου, και ους υπέστης διωγμούς, σεπτά δι᾽ εκτυπώματα, Πατερ εκπληττόμενοι, κατά χρέος τιμώμέν σε, Ιακωβε πανεύφημε, θυηπόλε του Κτίστου σου· διο συν υμνωδίαις βοώμέν σοι· Σώσον ημάς ταις πρεσβείαις σου.

Οπτικοακουστικό Υλικό

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος

Πηγή: saint.gr 

Αρχιμανδρίτης Μωυσής Χιλιανδαρινός († 21 Μαρτίου 2010)

0
0

Αρχιμανδρίτης Μωυσής Χιλιανδαρινός (†21 Μαρτίου 2010)01
Σαν σήμερα στις 8/21 Μαρτίου 2010, σε ηλικία 87 ετών, εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, Αρχιμανδρίτης Μωυσής, ο οποίος μόνασε 44 χρόνια στη Μονή Χιλιανδαρίου.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1923 στην Καμένιτσα, κοντά στην πόλη Βάλιεβο και το κοσμικό του όνομα ήταν Στάνισλαβ Ζάρκοβιτς. Σε ηλικία 16 ετών έγινε δόκιμος μοναχός στο σερβικό Μοναστήρι Ζίτσα, στο Κράλιεβο, την εποχή που ηγούμενος ήταν ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς. Στη διάρκεια του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου πήγε στη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Το 1947 εκάρη Μοναχός και το 1949 Ιερομόναχος.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια Προϊστάμενος και Αντιπρόσωπος της Μονής του στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Εξελέγη Ηγούμενος της Μονής στις 22 Νοεμβρίου 1992. Κατά τη διάρκεια της ηγουμενίας του, η Μονή Χιλανδαρίου, η οποία αποτελεί το κύριο πνευματικό κέντρο των Σέρβων από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα, γιόρτασε τα 800 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1998.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

Αρχιμανδρίτης Μωυσής Χιλιανδαρινός (†21 Μαρτίου 2010)02 Αρχιμανδρίτης Μωυσής Χιλιανδαρινός (†21 Μαρτίου 2010)03 Αρχιμανδρίτης Μωυσής Χιλιανδαρινός (†21 Μαρτίου 2010)04 Αρχιμανδρίτης Μωυσής Χιλιανδαρινός (†21 Μαρτίου 2010)05

Ιερός ναός Προφήτη Ηλία Πυλαίας: ΙΑ’ Συμπόσιο Βυζαντινών Ύμνων, Αθωνικά Άσματα

A Sacred Birth (Mina Boulekou, Author-Poetress- Columnist)

0
0

 

Blessed by
your name Mary
among the woman’s
Angel said
a holy message changed
our world destiny.

A heaven’s gift was sent
to give us a new Hope.
A king was born
The Son of GOD.

Angels filled
the midnight sky,
singing Hallelujah,
He is Christ, our King.

A holy spark
took flesh and bones
Holy spirit
came upon us in earth
to lighten our lives.
to warm our hearts
to fill us joy!

Oh! God our Savior
Blessed by Your Name
in heaven’s glory.

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live


Latest Images