Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

7 Σεπτεμβρίου 2018, 20:00, Αγρυπνία, Ι. Ν. Αγ. Ιωσήφ Μνήστορος, Λεμεσός

0
0

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στις 8 μμ, θα τελεσθεί αγρυπνία.

 

Πηγή: nisosagion.com


7 Σεπτεμβρίου 2018, 20:00, Αγρυπνία, Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας, Πλατύ Αγλαντζιάς

0
0

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 θα γίνει αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς επί τη ευκαιρία της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Ώρα ενάρξεως 8 μ.μ. έως 1 π.μ.

 

Πηγή: nisosagion.com

5 στιγμές που αγαπήσαμε από τη «φωνακλού» της ελληνικής τηλεόρασης

0
0

Στους περισσότερους τηλεοπτικούς της ρόλους, ήταν η κακιά, φωνακλού και ιδιότροπη γειτόνισσα, που εκνεύριζε τους πάντες ενώ ήθελε να έχει τον πλήρη έλεγχο των ζωών τους, έστω και αν δεν την αφορούσε.

Πληθωρική και ταλαντούχα, η Τζέσυ Παπουτσή, ήταν πάντα η δευτεραγωνίστρια που έκλεβε την παράσταση και ξεχώριζε για το ιδιαίτερο παίξιμό της και την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της.

Η πλειοψηφία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο τη γνωρίσαμε μέσα από το ρόλο της ως κα Κόλλια στη σειρά «Πάτερ Ημών», έπειτα ακολούθησαν πολλοί ρόλοι, με χαρακτηριστικό της, την κυρία Κακουδάκη, μία εκ των φυλακισμένων γυναικών στους «Στάβλους της Εριέτας Ζαΐμη».

Κατ’ εξοχήν κωμική ηθοποιός, η Τζέσυ Παπουτσή συμμετείχε σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές με την καριέρα της να μετρά πάνω από 37 χρόνια πορείας.

Εισήχθη στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, αφού είχε διαγνωστεί με όγκο στο κεφάλι. Η είδηση του θανάτου της μαθεύτηκε μέσω των social media, έπειτα που δύο αγαπημένες της συνάδελφοι ηθοποιοί την αποχαιρέτησαν με μία σύντομη ανάρτηση.

Και επειδή με τους ρόλους της μας έκανε πάντα να γελάμε, επιλέξαμε 5 τηλεοπτικές στιγμές της, που αγαπήσαμε, για ένα διαφορετικό αντίο.

 

Πηγή: city.sigmalive.com

 

Αυτές είναι οι «ελληνικές Μαλδίβες» όπου έκανε διακοπές η Κάλας και η κόρη του Πικάσο

0
0

Τη δεκαετία του ’60 και του 70 έγινε περιζήτητος καλοκαιρινός προορισμός για διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο. Ήταν αγαπημένος προορισμός της Μαρίας Κάλας, η οποίας το καλοκαίρι του 1969 απόλαυσε τις διακοπές της εκεί με τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έκαναν τα μπάνια τους στις ακτές των νησιών.

Η πρόσβαση στο σύμπλεγμα των μικρών νησιών γίνεται μόνο με ιδιωτικό μέσο καθώς δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση επειδή τα περισσότερα είναι ιδιωτικά. Είναι καλυμμένα με πεύκα, αγριελιές, κέδρους, παλιούρια και ρείκια και διατηρούν την ονομασία τους από την αρχαιότητα.

Η Κάλας με τον Παζολίνι στους Πεταλιούς, το καλοκαίρι του 1969

Οι Πεταλιοί είναι γνωστοί ως «Ελληνικές Μαλβίδες» λόγω του σχηματισμού τους και των έντονων χρωμάτων της θάλασσας. Βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό, απέναντι από τον όρμο του Μαρμαρίου που απέχει 50 λεπτά από την Ραφήνα. Είναι σύμπλεγμα 10 ακατοίκητων νησιών, εκ των οποίων τα έξι είναι μικρές βραχονησίδες. Το μεγαλύτερο είναι η Μεγαλόνησος, γνωστή ως Πεταλία, όπου η κόρη του Πικάσο, Παλόμα είχε το εξοχικό της. Σήμερα το νησί αυτό έχει αλλάξει ιδιοκτήτη. Πέρασε στα χέρια της οικογένειας του ισχυρού άνδρα της Coca-Cola Γιώργου Δαυίδ.

Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα: Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντ

Τη δεκαετία του ’80, η Παλόμα και ο αδερφός της, Κοντ, αγόρασαν έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών και δημιούργησαν θέρετρο με μακρόστενα χρωματιστά δωμάτια, διακοσμημένα με σπάνιους πίνακες του πατέρα της. Παλαιότερα εκεί ήταν οι βασιλικοί στάβλοι της εξοχικής κατοικίας της βασίλισσας Όλγας, η οποία πήρε την έκταση ως προίκα από τον Τσάρο για τον γάμο της με τον βασιλιά των Ελλήνων, Γεώργιο.

Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Την εποχή της τουρκοκρατίας ιδιοκτήτης τους ήταν ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου, ο οποίος φιλοξενούσε τα καλοκαίρια εκεί το χαρέμι του. Στη συνέχεια τα νησιά δόθηκαν ως δώρο από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Β’ για τη βοήθεια που πρόσφερε στον επαναστατικό αγώνα. Όταν η Όλγα Κωνσταντίνοβνα, εγγονή του Τσάρου, παντρεύτηκε τον Γεώργιο και έγινε βασίλισσα της Ελλάδος, τα νησιά δόθηκαν πίσω.

Από τα βασιλικά κτήματα παραγόταν ο, ευρωπαϊκής φήμης, οίνος «CLOS PETALLIOI»

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ απέρριψε την ιδέα που του πρότειναν να χτίσει εκεί θερινά ανάκτορα. Προτίμησε να στραφεί προς το Τατόι για να έχει καλύτερη πρόσβαση και να αποφύγει τις θαλάσσιες μετακινήσεις. Πούλησε την προίκα στον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, γιο του Ανδρέα, ο οποίος έχτισε έπαυλη στο Ξερονήσι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Το βασιλικό ζευγάρι συνέχισε όμως να επισκέπτεται τους Πεταλιούς για καλοκαιρινά μπάνια, φιλοξενούμενο από τους αγοραστές.

Από ίχνη στο βυθό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων νησιών, φαίνεται ότι αυτά συνδέονταν κατά την αρχαιότητα μεταξύ τους.

Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από τους Πεταλιούς, τον παράδεισο του νοτίου Ευβοϊκού μεε το drone συνεργάτη μας Haanity. Είμασταν και εκεί. (βίντεο drone https://youtu.be/a9Gm1iObrng )

Πηγή: iellada.gr

 

Με νικάει (Σοφοκλής)

0
0

Με νικάει πιο πολύ η αρετή παρά η έχθρα.

 

Σοφοκλής

Τα ισχυρότερα όπλα (Γέροντας Κλεόπα Ηλίε, Προηγούμενος Ι.Μ. Sihastria Ρουμανίας († 2003))

0
0

20150907-2

Δύο είναι τα ισχυρότερα όπλα με τα οποία νικάμε όλες τις παγίδες και τους πειρασμούς του διαβόλου. Πρώτον είναι η ιερά προσευχή και έπειτα η ταπείνωση.

 

 

Γέροντας Κλεόπας Ηλίε

9 Σεπτεμβρίου 2018, 18.45, Πολιτιστική Εκδήλωση, Όρθοδοξο Πνευματικό Κέντρο Λεμεσού

0
0

Το ορθόδοξο πνευματικό κέντρο Λεμεσού ανακοινώνει ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από της ίδρυσης του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Λεμεσού και τα 50 χρόνια Ιεροσύνης του Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Ευθυβούλου, πραγματοποιεί την Κυριακή 9, Σεπτεμβρίου και ώρα 6.45 μμ στον Άγιο Φανούριο, Πολιτιστική Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμιοσύνη.

 

Πηγή: nisosagion.com

«Σίγησε» το «Δυοσμαράκι» του Αιγαίου

0
0

«Σίγησε» η φωνή των Δωδεκανήσων κι όμως θα ακούγεται πάντοτε. Η «Άννα της θάλασσας» ή το «Δυοσμαράκι» του Αιγαίου εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 95 ετών…. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους τους ανθρώπους σαν την Άννα Σαρρή – Καραμπεσίνη που με την αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική διέσωσαν την ταυτότητα μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους που τραγούδησαν την γέννηση, το γάμο, τους καημούς, την ξενιτιά, τις χαρές, τις λύπες, ακόμα και αυτόν τον θάνατο…

Η Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη γεννήθηκε στην Αντιμάχεια της Κω. Προικισμένη από το Θεό με μια φώνή μοναδική από μικρή ηλικία, με πρώτους δασκάλους τους γονείς της, αγάπησε το τραγούδι και αφοσιώθηκε σ’αυτό με πάθος και μεράκι. Πήγε στην Αθήνα το 1947 μαζί με την αδερφή της Ευτυχία. Το 1949 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Μπάμπη Καραμπεσίνη. Έζησαν μαζί 35 χρόνια έως το 1984 όπου ο Μπάμπης έφυγε από την ζωή.

Στην Αθήνα στις αρχές του ’50, η συνάντησή της με τον Σίμωνα Καρά ήταν καθοριστική για την μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία της Άννας. Ο Καράς την επηρέασε πολύ, τόσο με το ήθος κι τις γνώσεις του, όσο και με την έντονη προσωπικότητά του. Κοντά του η Άννα έμαθε πολλά τραγούδια εκτός από τα νησιώτικα, που γνώριζε καλά, αλλά και τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας. Το 1952 γυρίζει στην Κω και πηγαίνει στην Αθήνα μόνο για καλλιτεχνικές υποχρεώσεις.

Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη, Σίμων Καράς και Δόμνα Σαμίου Δεκαετία ’60. Τρίτη από αριστερά, η Άννα Καραμπεσίνη, ο Σίμων Καράς και η Δόμνα Σαμίου (με το κανονάκι) © Αρχείο Δόμνας Σαμίου

Η Άννα με την συνοδεία της αδερφής της Ευτυχίας, που είχε ωραία και μελωδική φωνή, ηχογράφησαν 23 δίσκους των 33 στροφών, πράγμα σπάνια για την εποχή και μάλιστα για καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι δεν ζούσαν στην Αθήνα ούτε δούλεψαν ποτέ σε νυχτερινά κέντρα.

Τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, της θάλασσας με κορυφαία τα ΑΡΓΑ που ανεπανάληπτα έχει τραγουδήσει η Άννα, μιας και η ερμηνεία της σε αυτά είναι συγκλονιστική. Η Άννα και η Ευτυχία εκτός των δίσκων πήραν μέρος σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και σε προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τον Όμιλο: Άννας Σαρρή-Καραμπεσίνη.

Η Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη διέσωσε ηχογραφώντας πολλούς παλιούς σκοπούς και τραγούδια που σίγουρα θα είχαν χαθεί. Επίσης έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια της εκφράζοντας τους καημούς, τα βάσανα αλλά και τις χαρές των ανθρώπων γνήσια, αυθεντικά και απλά έτσι όπως συμβαίνουν στην ζωή μας. Ανεξάντλητη και αστείρευτη συνεχίζει να τραγουδά και να μιλά με αξιοζήλευτη όρεξη για το μεγάλο της πάθος, το παραδοσιακό τραγούδι.

 

 


9 Σεπτεμβρίου 2018, 19:30, Φιλανθρωπική Συναυλία, Προαύλιο Ι. Ν. Αγ. Μαρίνας, Αναλυόντας

0
0

Η φιλανθρωπική συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου με αφιέρωμα στην Παναγία μας στην αυλή του ναού της Αγίας Μαρίνας Αναλυόντα στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, Κυριακή και ώρα 7.30 μ.μ., προς ενίσχυση του Παιδοογκολογικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Τιμή Εισόδου: 10 ευρώ

 

Πηγή:  nisosagion.com

Δεν περιγράφεται (Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος)

0
0

Η αγιότητα συντελείται μέσα στην καρδία του ανθρώπου, και δεν μπορείς να περιγράψεις την καρδία του ανθρώπου, αφού είναι ένας χώρος που είναι ναός, όπου γίνεται μία αέναη και αδιάλειπτη ιερουργία της παρουσίας του Θεού.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Τα Πρόσωπα Της Πόλης του Γιώργου Κεβρεκίδη

0
0

Έκθεση ζωγραφικής θα λάβει χώρα στο φουαγέ του Μεγάρου της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης, στην Αθήνα, του Μικρασιατικής καταγωγήςεικαστικού Γιώργου Κεβρεκίδη, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο: «Πρόσωπα της Πόλης – Multiple faces of Istanbul»
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 
Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: σύμφωνα με το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης «Μικρασία Χαίρε».


Πρόσωπα Της Πόλης 
Ηθογραφικές σκηνές (genre scenes), άλλοτε από το εσωτερικό χριστιανορθόδοξων εκκλησιών, απεικονίζοντας κληρικούς και πιστούς εν ώρα λειτουργίας, άλλοτε από τις πάμπολλες γωνιές του Πέρα και τους ανώνυμους ανθρώπους του, που ως ready made μοντέλα, ποζάρουν ανυποψίαστα στο ζωγραφικό μου «φακό». Ιδανική η χρήση των σοφτ παστέλ μολυβιών για τη σύλληψη της νεφελώδους, από τα θυμιάματα του λιβανιού, ατμόσφαιρας, επηρεαζόμενος υποσυνείδητα απ’ τον ιμπρεσιονιστικό μυστικισμό του Μονέ, κατά την αποτύπωση του καθεδρικού ναού της Ρουέν, σε τρεις διαφορετικές ώρες της μέρας.
Ένας είναι ο τρόπος να συναπαντηθώ ψυχικά με τα μοντέλα μου. Ν’ απεικονίσω αυτό που με συγκινεί σ’ αυτά, ωσάν να το διακρίνω ν΄ ακτινογραφείται στο διαφανοσκόπιο. Στόχος μου είναι να το ανασύρω στη ζωγραφική επιφάνεια με μισόκλειστα μάτια, συλλαμβάνοντας την ιδιωτικότητά τους, απ’ όποια γωνία επιθυμώ. Αυτό κάνει ο David Hockney όταν απεικονίζει τον ξαπλωτό γυμνό λουόμενο άντρα, ή ο Jean Roustin όταν σκιτσάρει ένα γυμνό άφυλο σώμα εκ των όπισθεν, ν’ αφήνει κάτουρα στο διάβα του.
Ν΄αποκαλύψω τη διάθεσή τους, ν΄ αποστάξω την ψυχική τους κατάσταση, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κάπως έτσι είχε ορίσει ο Mallarme, την τέχνη του συμβολισμού, στα τέλη του 19ου αιώνα, διατυπώνοντας χαρακτηριστικά: “ΜΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟ ΑΣΚΕΙ…»
Ως ανθρωποκεντρικός ζωγράφος προτιμώ να φαντασιώνομαι όταν δε γνωρίζω τα μοντέλα μου διά ζώσης, βάζοντας μέσα στη δουλειά, όλον τον ερωτισμό μου. «Αναδιατάσσω» τα pixels μιας ready made εικόνας, προσθέτοντας μεγαλύτερη χρωματική ένταση όπου κρίνω, άλλοτε πάλι αφαιρώντας ένταση απ’ όσα δεν κρίνω απαραίτητο να επανειπωθούν. Δανείζομαι τη φαντασία μου ως επί το πλείστον κι όχι μια ρεαλιστική εικόνα που βίωσα, για να τα προσεγγίσω ηθογραφικά. Αυτήν την εμπειρία θα αποδώσω εν συνεχεία στον καμβά. «ART IS NOT WHAT YOU SEE BUT WHAT YOU MAKE OTHER SEE», Edgar Degas…»
Τα ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ συνιστούν ψυχολογικά πορτρέτα, όπου η έμφαση επικεντρώνεται στο βλέμμα τους, αφήνοντας αδούλευτο το υπόλοιπο λευκό του καμβά, που ανεπιτήδευτα λέκιασε, απ΄ τις άτακτες βουρτσιές του πινέλου. Στα πορτρέτα Ρωμιών γυναικών της Πόλης, περιέλαβα μοντέλα που δεν τα γνώρισα προσωπικά. Όμως η καθιστική τους στάση, όπως και το παρουσιαστικό τους, μου ήταν τρομερά οικεία. Κατεξοχήν ελληνικές λαϊκές φιγούρες που συναντάς συνήθως δύο δύο σ΄ ελληνικές αυλές, να κάνουν παρέα η μία στην άλλη, ειδικά όταν έχουν χάσει τα συζύγια τους. Μ’ αρέσει η επίδειξη της κόμης στη γυναίκα, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Τα κοντά λευκά της μαλλιά πιασμένα με τις φουρκέτες, τα κοκάλινα γυαλιά οράσεως. Το λεπτό ζακέτο ριγμένο στους ώμους. Τη λευκή πουδρίσια της επιδερμίδα. Κάπως έτσι στεκόταν κι η γιαγιά Ευαγγελία απ’ την Αρτάκη της Κυζίκου, παρέα με τη φιλενάδα της Ασπασία. Κάτι μου λέει ότι τα άγνωστα μοντέλα απ’ την Ίμβρο έχουν τα ίδια ονόματα με τις «συγχωρεμένες» Αρτακηνές.
Απ’ τα ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ δε λείπουν τα προσχέδια με σοφτ παστέλ μολύβια, που φχαριστιέμαι να χρησιμοποιώ. Είναι η τακτική που ακολουθώ ως τώρα, στην ηθογραφική ζωγραφική (genre painting). Ένα γρήγορο σχέδιο του μοντέλου μου στο χώρο, ενώ παράλληλα σκιαγραφώ τα άδυτα ενός εαυτού, μέσω της λιτής χρήσης του μέσου. Δεν επιδιώκω τη φωτογραφική αναπαράσταση, ο «κλασικισμός» θαρρώ με ξενίζει για το ψυχρό, επιστημονικό του background. Τουναντίον, επιδιώκω μια θερμότητα που πηγάζει από μια διονυσιακή διάσταση, που επιχειρώ να προσδώσω στο μοντέλο καθεαυτό. Να μισοαποκαλύπτεται, ενώ τ’ άλλο του μισό αινιγματικά υπαινίσσεται. Γιατί να «παγώσω» λοιπόν την εικόνα όπως ο φωτογραφικός φακός κάνει, ενώ το ίδιο το μοντέλο ακόμη δε ξέρει το άλλο του μισό, στ’ αλήθεια;
Γιώργος Κεβρεκίδης
Εικαστικός – Διπλ. Πολ/κός Μηχ/κός (MSc) – Υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής

Η θρυλική Κωνσταντινούπολη, η Ιστάνμπουλ, μεταμορφώνεται διαρκώς ως πόλη, επειδή μεταμορφώνεται το πληθυσμιακό της μωσαϊκό. Μέσα στην ταχύτατη μετάλλαξη των αρχών του 21ου αιώνα, άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα παράθυρα στον χρόνο κρύβονται στους μαχαλάδες της πόλης, ένας ξεχωριστός κόσμος μέσα στον κόσμο.
Ο Γιώργος Κεβρεκίδης στέκεται με επιμέλεια μπροστά στα παράθυρα αυτά και τα ανοίγει σιωπηλά για να δούμε τις πολλαπλές φιγούρες της Πόλης. Μουσουλμάνες γυναίκες που δεν ακολούθησαν τον εξευρωπαϊσμό, Ρωμιές στα φορτωμένα με διακοσμητικά σαλόνια τους, Μαυροθαλασσίτες μετανάστες που βγάζουν το ψωμί της μέρας παίζοντας κεμεντζέ, χριστιανοί κληρικοί που ακουμπούν στο μισοσκόταδο στα στασίδια των ναών, πραματευτές της Ανατολίας που προτιμούν γωνιές στο τσαρσί κι αποφεύγουν τους ουρανοξύστες. Όλοι τους διαγράφονται στις ακουαρέλες και στους καμβάδες του Κεβρεκίδη διηγούμενοι μια ιστορία· την ιστορία του βίου και της πόλης τους.
Το έργο του εικαστικού Κεβρεκίδη είναι το έργο ενός flâneur ζωγράφου, που διακόσια χρόνια μετά την στεγνή απεικόνιση των τύπων της Κωνσταντινούπολης από τους δυτικούς περιηγητές, έρχεται να αποτυπώσει το πνεύμα πίσω από τους τύπους, αποκρυσταλλώνοντας την κινητικότητα των μορφών, φωτογραφίζοντας στιγμές καθημερινές που στέκονται στις σκιές των αδιάφορων περαστικών και τουριστών της μεγαλούπολης.
Ιωάννης Παπαχρήστου
Δρ. Φιλοσοφίας

 

Πηγή: fanarion.blogspot.com

Τι τρέχει να γλιτώσει ο Γερμανός τουρίστας στην Κρήτη; Δείτε και γελάστε με την ψυχή σας!

0
0

Oι διοργανωτές του Ημιμαραθωνίου Κρήτης (θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου), δημιούργησαν ένα φανταστικό σποτ με πρωταγωνιστή τον Γερμανό τουρίστα Τομ.

Ο τουρίστας αρχικά πανικοβάλλεται αλλά φτάνοντας στο σπίτι καταλαβαίνει ότι όλοι έχουν αγνές προθέσεις, χαλαρώνει και απολαμβάνει την κρητική φιλοξενία. Στο σπίτι δεν ξέρει κανείς άλλος Αγγλικά, παρά μόνο η Γιαγιά που γνωρίσαμε στο περσινό σποτ. Η Γιαγιά μιλάει με τον τουρίστα και μεταφράζει αυτά που θέλει να πει. Ο Ψαραντώνης γνωστός για το χιούμορ του, πειράζει τον τουρίστα ενώ αυτός γλυκοκοιτάζει την γαλανομάτα κοπελιά απέναντι.

Ο Ψαραντώνης πιάνει τη λύρα και το Κρητικό γλέντι ξεκινάει. Το διακόπτει όμως ο κρότος της μπαστούνας του Παππού που σαν μια ακόμα ένδειξη φιλοξενίας προξενεύει στον τουρίστα το Κατερινιώ. Ο τουρίστας στην αρχή νομίζει ότι το Κατερινιώ είναι η γαλανομάτα κοπελιά. Όταν καταλαβαίνει ότι δεν είναι, το σκάει από το παράθυρο και τρέχει στα αμπέλια και τις ελιές της φιλόξενης Κρήτης.

Το νέο σποτ που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα δείχνει τον Τομ να τρέχει ακόμα για να γλιτώσει από το προξενιό. Μετά από 425 ώρες ο Γερμανός τουρίστας συνεχίζει να περιπλανιέται στα βουνά της Κρήτης.

Δείτε το πρώτο τρέιλερ:

🏃🏼‍♂️Ο τουρίστας τό σκασε 👓Δείτε το μέχρι τέλος!☺Με μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού και με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη και της Super Γιαγιάς το φετινό σποτ.✏Κάνε την εγγραφή σου εδώ https://goo.gl/rfwBv7 και τρέξε στη "Φιλόξενη Κρήτη"•Ημιμαραθώνιος Κρήτης / 7 Οκτωβρίου 2018 / Αρκαλοχώρι Ηρακλείου •Διοργάνωση : Αθλητικός Σύλλογος Υγείας Αρκαλοχωρίου☀Ένα ωραίο πρωινό στη νότια Κρήτη τρεις κρητικοί τραγουδούν στο αυτοκίνητο και ένας τουρίστας απολαμβάνει την θέα στο απέραντο γαλάζιο του Λυβικού πελάγους. 👀Οι Κρητικοί βλέπουν στην άκρη του γκρεμού τον τουρίστα και νομίζουν ότι θέλει να αυτοκτονήσει. Τον βάζουν στο αυτοκίνητο για να τον πάνε σπίτι τους και να τον περιποιηθούν.😧Ο τουρίστας αρχικά πανικοβάλλεται αλλά φτάνοντας στο σπίτι καταλαβαίνει ότι όλοι έχουν αγνές προθέσεις, χαλαρώνει και απολαμβάνει την κρητική φιλοξενία. •Στο σπίτι δεν ξέρει κανείς άλλος 🇬🇧Αγγλικά, παρά μόνο η Γιαγιά που γνωρίσαμε στο περσινό σποτ. Η Γιαγιά μιλάει με τον τουρίστα και μεταφράζει αυτά που θέλει να πει. •Ο Ψαραντώνης γνωστός για το χιούμορ του, πειράζει τον τουρίστα ενώ αυτός γλυκοκοιτάζει την γαλανομάτα κοπελιά απέναντι. •Ο Ψαραντώνης πιάνει τη λύρα και το Κρητικό γλέντι ξεκινάει. Το διακόπτει όμως ο κρότος της μπαστούνας του Παππού που σαν μια ακόμα ένδειξη φιλοξενίας προξενεύει στον τουρίστα το Κατερινιώ. •Ο τουρίστας στην αρχή νομίζει ότι το Κατερινιώ είναι η γαλανομάτα κοπελιά. Όταν καταλαβαίνει ότι δεν είναι, το σκάει από το παράθυρο και τρέχει στα αμπέλια και τις ελιές της φιλόξενης Κρήτης.➡ Αν θέλεις κι εσύ να τρέξεις στη φιλόξενη Κρήτη, δήλωσε συμμετοχή στο www.cretehalfmarathon.com . Το Κατερινιώ θα είναι εκεί…..

Gepostet von Ημιμαραθώνιος Κρήτης • Crete Half Marathon am Freitag, 3. August 2018

Δεκαετές Μνημόσυνο Γερόντισσας Αμφιλοχίας στα Χανιά

0
0

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο της γερόντισσας Αμφιλοχίας (κυρίας Μαρίκας Κουφάκη) ”της μανούλας” στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Χανίων.

Πέρασαν 10 χρόνια από την εκδημία της και οι μνήμες είναι νωπές καθώς και το έργο που άφησε εξακολουθει να υφίσταται για να υπενθυμίζει , την σπουδαία διακονία της στον Άγιο Νεκτάριο.

Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός συλλειτουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, του Ιερατικού Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Αμφιλοχίου Παπαγιαννάκη και των συνεφημερίων του Πρωτ. Χρύσανθου Σταυρουλάκη και Πρωτ. Εμμανουήλ Πετράκη καθώς και του Διακόνου Δημητρίου Δερμιτζάκη, συμπροσευχούμενης της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κορακιών Γερόντισσας Θεοφόρας και πλήθους κόσμου.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την μακαριστή Μοναχή Αμφιλοχία με λόγια συγκινητικά.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας όλοι οι εκκλησιαζόμενοι κατέβηκαν στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, όπου παρετέθη δεξίωση με καφέ, στην μνήμη της μακαριστής γεροντισσας.

Ευχόμεθα ο Χριστός να αναπαύει την ψυχή της, να έχωμε την ευχή της και να αποτελεί παράδειγμα σε όλους μας, διακονίας προς τον άνθρωπο και αγάπης προς τον Θεόν.

Αρχιερατικό μνημόσυνο Αμφιλοχίας Μοναχής 10 χρόνια από την κοίμηση της

Gepostet von Ευστράτιος Χατζηδάκης am Dienstag, 4. September 2018

 

Πηγή: romfea.gr

Αντιμαχείτισσα του παλιού καιρού, έχε γεια! (Δημήτρης Μαντζούρης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΠΕΜ)

0
0

Κεραυνός στο κεφάλι μου η είδηση του θανάτου της. Το προηγούμενο Σάββατο ήμασταν μαζί όλη μέρα. Για την τελευταία μας συνάντηση, όπως φάνηκε. Ομιλητική, ενεργητική, όπως πάντα. Αρκούσε το όνομα ενός σκοπού για να ξεκινήσει να τον τραγουδά χωρίς να σταματά πριν ξακρίσει το τραγούδι, παρά τις έντονες προσπάθειές μου να τη σταματήσω, γιατί έβλεπα την ώρα να κυλά. Και τώρα, ούτε εβδομάδα δεν πέρασε και έφυγε. Πλήρης ημερών βέβαια, αλλά η εικόνα που είχαμε πριν 6 μέρες δεν ταιριάζει με τη σημερινή…

Αργά τη γνώρισα. Το 2015 τον Φεβρουάριο. Ήταν όταν κατεβήκαμε για δεύτερη φορά στην Κω. Έπρεπε οπωσδήποτε να τη δούμε, γιατί είχε θητεύσει δίπλα στον Σίμωνα Καρά. 1-2 ώρες υπολογίσαμε. Τι να θυμάται από την παράδοση της Αντιμάχειας, αφού είχε τραγουδήσει τραγούδια από διάφορα νησιά σε μία μη ευκαταφρόνητη δισκογραφία για 50 περίπου χρόνια; Θα είχε σίγουρα θολώσει η μνήμη της. Πήγαμε αργά το πρωί. Μας καλοδέχτηκε, όπως έκανε με όλους, και ξεκινήσαμε. Αμέσως συνειδητοποιήσαμε με έκπληξη ότι είχε μία μνήμη πεντακάθαρη. Μια ζωή την «ήξερα» μέσα από τη φωνή της και τα τραγούδια που είχε τραγουδήσει. Εκεί, στο μικρό σπιτάκι της στην Κω, ανακάλυπτα τι πραγματικά ήταν η κυρα-Άννα η Καραμπεσίνη.

Αντιμαχείτισσα ήταν. Μια Αντιμαχείτισσα του παλιού καιρού. Όσο κι αν έζησε στην Αθήνα κι όσο κι αν ταξίδεψε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν η κόρη του Βαΐθη του Σαρρή, φημισμένου μερακλή της Αντιμάχειας. Μέσα σε ένα γερασμένο σώμα κρυβόταν με εκπληκτική λεπτομέρεια μια ολόκληρη εποχή και μια ολόκληρη παράδοση. Πώς χόρευαν, πώς κάνανε τα γλέντια στα σπίτια, ποια τραγούδια τραγουδούσε η μάνα της, ποιο στιχάκι έλεγαν σε εκείνο τον σκοπό, ποιος τον τραγουδούσε τον άλλο, από πού έμαθε τον τρίτο. Μέσα σε αυτό το 90+ χρονών μυαλό κρύβονταν λεπτομέρειες, πρόσωπα, περιστατικά, μουσικές, τραγούδια, χοροί μιας Αντιμάχειας πιο παλιάς από αυτήν που θυμούνταν οι περισσότεροι.

Η συνέντευξη έγινε τελικά 8ωρη. Ασταμάτητα, χωρίς καν μεσημεριανό. Εξαντληθήκαμε μετά από τόσες ώρες. Ετοιμαστήκαμε να φύγουμε κι εκείνη μας έλεγε: «Τι άλλο θέλετε να σας πω;».

Ξαναβρεθήκαμε ένα χρόνο μετά. Και τώρα, Σεπτέμβρη του 2018, πήγα στον Αλίαρτο, όπου έμενε για μερικούς μήνες, κι έμεινα μια μέρα ολόκληρη μαζί της. Από τις 11.00 ως τις 8.00 το βράδυ. Μια ακόμη μαραθώνια συνέντευξη με συγκεκριμένες απορίες για τους σκοπούς, τους χορούς, τους οργανοπαίκτες, τους μερακλήδες, τα έθιμα, τα παιχνίδια της Αντιμάχειας. Ένας απίστευτος πλούτος που ήθελε κι εκείνη – και το έλεγε – να τον αφήσει πίσω. Ακούραστη, χωρίς ίχνος δυσαρέσκειας, παρά την κούραση που προφανώς θα είχε. Με τόση αγάπη και ευγένεια!

Συνήθως οι άνθρωποι φεύγουν και δεν προλαβαίνουν να αφήσουν σε κάποιον τις μνήμες τους. Τους χάνουμε και χάνεται κι ό,τι κουβαλούν μέσα τους. Η κυρα-Άννα, το ζωντανό βλέμμα της, η πηγαία της ευγένεια, η δοτικότητα, η τρυφερότητά της θα μου λείψουν πολύ. Θα μου λείψει κι αυτή η μοναδική αίσθηση του να συνομιλείς με μία άλλη εποχή. Θα μου λείψει η σπασμένη της φωνή, όταν τραγουδούσε πραγματικά ασυγκράτητη, μέχρι και πριν λίγες μέρες, τους παλιούς αντιμαχείτικους σκοπούς. Θα μου λείψει που κάθε χρόνο άφηνε ευχές στη Γραμματεία του ΚΕΠΕΜ για την ονομαστική μου γιορτή κι έτσι αισθανόμουν με ένα πρωτόγνωρο τρόπο την έννοια και την αγάπη της, για την οποία αρκούσε μία και μόνο συνάντηση τότε, τον Φεβρουάριο του 2015! Είμαι ήσυχος όμως. Γιατί η κυρα-Άννα παρέδωσε τις μνήμες της στους επόμενους. Κι εμείς παραλάβαμε. Από τη μια το σπουδαίο έργο της στη δισκογραφία, όπου τραγούδησε κατά κόρον σκοπούς αντιμαχείτικους, ανεξάρτητα από το ότι αυτό συνήθως δεν αναφερόταν στους δίσκους. Από την άλλη, ένα θησαυρό πληροφοριών για την παράδοση της Αντιμάχειας μέσα σε 17 ώρες συνέντευξης. Ένα θησαυρό που σύντομα θα γίνει κτήμα όλων.

Ενάμισυ μέτρο το πολύ ήταν στα γηρατειά της η Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη. Κυρτωμένη και αδυνατισμένη. Μα ήταν γίγαντας! Ένας μυστικός γίγαντας. Μια καρδιά μεγάλη κι ένας νους βαρύτιμος. Κυρα-Άννα, ο Θεός να σε έχει κοντά του! Κι όσο για μας, μη νοιάζεσαι! Θα σε θυμόμαστε και θα σε μνημονεύουμε πάντα. Δεν είσαι απ’ τους ανθρώπους που ξεχνιούνται…

Αντιμαχείτισσα του παλιού καιρού, έχε γεια!…

Ύστερα τα δικά μου

0
0

Γιάτρεψε εσύ τα πάθη σου και ύστερα τα δικά μου.


Το άλλο χωριό (Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης († 1994))

0
0

20150908-2

Το παν είναι να συλλάβει ο άνθρωπος το βαθύτερο νόημα της ζωής· ότι δηλαδή είμεθα προσωρινοί σ’ αύτη τη ζωή, και ετοιμαζόμαστε για το άλλο χωριό, τη μόνιμη πατρίδα μας.

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Ο Κυδωνιών Αθηναγόρας θα εγκαινιάσει το ιστορικό «Αγίασμα» στο Αϊβαλί

0
0

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ακύρωσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση λόγω έκτακτου ταξιδιού του στην Αγγλία, και θα εκπροσωπηθεί από τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.

Από τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα θα γίνουν τα εγκαίνια του «Αγιάσματος» της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αϊβαλί, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δε θα παραστεί τελικά στην εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου το απόγευμα.

Ο Πατριάρχης όπως έγινε γνωστό ακύρωσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση λόγω έκτακτου ταξιδιού του στην Αγγλία, και θα εκπροσωπηθεί από τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά μνημεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στο νότιο τμήμα της πόλης των Κυδωνιών, το γνωστό Αϊβαλί.

Το «Αγίασμα» της Φανερωμένης, ανακαινίσθηκε πρόσφατα από τον τοπικό δήμο με χορηγίες γνωστών πλούσιων Τούρκων που κατάγονται από το Αϊβαλί ενώ, προηγουμένως ανασκάφτηκε από πανεπιστημιακή αρχαιολογική σχολή φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία για την ιστορία της αμιγώς ρωμαίικης αυτής πόλης, μέχρι την καταστροφή του 1922.

Βρίσκεται πολύ κοντά στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Ορφανών (σημερινό Χαϊρεντίν πασά τζαμί) και ήδη εδώ και λίγους μήνες ήταν προσβάσιμο στους επισκέπτες στους χριστιανούς εκ των οποίων δίνονταν η δυνατότητα να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.

Για τα «εγκαίνια» του αγιάσματος της Παναγιάς της Φανερωμένης αναμένεται να μεταβούν στο Αϊβαλί πολλοί προσκυνητές, ιδιαίτερα απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων από τη Λέσβο.

Ας σημειωθεί ότι στο Αϊβαλί, και στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης της πόλης στο δίκτυο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco κυρίως λόγω του ρωμαίικου τμήματος της πολιτείας και των μνημείων της, έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος και αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής, ο ιστορικός ναός του Ταξιάρχη.

Ενώ από το Δήμο έχει δρομολογηθεί η επισκευή του ναού της Αγίας Τριάδας ο οποίος και έχει καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό. Απέναντι από το ναό αυτό βρίσκεται το σπίτι του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη.

Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία δικτύου διαδρομών μέσα στην πόλη που θα διαπερνά από το σύνολο των μνημείων αυτών του μικρασιατικού Ελληνισμού. Τέλος τρεις επίσης εκκλησίες, αυτές της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας των ορφανών, του Αγίου Γεωργίου και του Αϊ Γιάννη της Αγοράς, έχουν ανακαινισθεί και συνεχίζεται να χρησιμοποιούνται ως τζαμιά, κάτι που έγινε από το 1923 για τις θρησκευτικές ανάγκες των νέων κατοίκων της πόλης, μουσουλμάνων της Κρήτης που μετακινήθηκαν στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης.

 

Πηγή: neakriti.gr

 

Sermon on the Sunday before the Exaltation of the Cross (John 3: 13-17) (Metropolitan of Pisidia Sotirios (Trampas))

0
0

Today, on this Sunday before the feast of the Exaltation of the Holy Cross, the Lord presents the central theme of the Gospel in a few words: God saves the world from the devil and sin driven by endless love alone!

To help in understanding, Jesus uses as an example a miracle which occurred while the Israelites were in the desert (Numbers 21:9). The people had been freed from slavery to the Egyptians by God’s miraculous interventions. Yet, the Israelites often forgot the true God, who poured down upon them heavenly food every day, and worshiped the idols. God, to again bring them close to Him, allowed poisonous snakes to bite them, causing many to die. Moses turned to God with tears, and begged for the salvation of his people from this calamity. God replied: Make a snake statue made of copper, and put it on a high pole- so a cross would be formed- and those who were bitten by the snakes can look at it and be saved. So it happened. This is exactly what happened in the salvation of the whole world and the human race: Jesus accepted being nailed on the Cross, so that those who are poisoned by the devil (the ancient serpent) can turn to Him in faith and be saved.

Indeed, we should realize the extent of the sacrifice of the Son of God, Jesus Christ for us! Why should He be sacrificed? Did we deserve it? The Holy Gospels are full of the hostile actions of the people and Jews against Jesus. Often “Jews took up stones to throw at Him” (John 8:59). They slandered Him as a friend of the sinners and unjust customs. They accused Him of not keeping the commandments of God! They came to the point of claiming that Jesus did miracles with the power of the devil and often sought to have him killed. And Jesus, in spite of all this, is going to be crucified for these people and for all of us! The Apostle Paul, amazed at this greatness of God the Father, exclaims: “While we were still sinners, Christ died for us (Romans 5:8). While the people were still enemies of Christ, Christ died for us! Something like this had never happened! History has written of times when someone would offer to give his life to save his friend, but we had never heard of a man who died to save his enemy. Only Christ was sacrificed for all, friends and foes.

Why does God the Father decide to sacrifice His only-begotten Son, and Christ accepts suffering this sacrifice? The Lord Himself gave us the original answer in today’s Gospel: ‘God so loved the world that He gave His only begotten Son, that whoever believes in Him should not perish, but have everlasting life” (verse 16).

But we must remember something important that the Lord points out. The Son of God died for the salvation of all, but not everyone is saved! As in the Sinai desert, those who faithfully looked upon the copper serpent on the wood were saved, so also those who with faith look towards Jesus Christ hanging on the Cross are saved. The Lord emphasized: “…whoever believes in the Son of God….have everlasting life.”

My brothers and sisters, what happiness there is, if we could feel deep within us this infinite love Christ has for us! If we constantly and faithfully turn our soul’s gaze to Christ. If our life was such that we could say along with the Apostle Paul, “the life which I now live in the flesh I live by faith in the Son of God, Who loved me and gave Himself for me” (Galatians 2:20).

Ο Σταυρός είναι η μεγαλύτερη ένδειξη της αγάπης του Θεού (Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών)

0
0

Metallhnos1

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, μιλώντας την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αναφέρεται στο σταυρικό πάθος του Χριστού, που είναι η μεγαλύτερη ένδειξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.

 

Τον τράβηξε φωτογραφίες χωρίς φιλμ και βγήκανε!

0
0

Ο Ιερομόναχος π. Ευμένιος Σαριδάκης (1931-1999).

Κάποια φορά, ήλθε ένας άνθρωπος να πάρη την ευχή του Παππούλη [του πατρός Ευμενίου Σαριδάκη]. Αφού προσκύνησε και πήρε την ευχή του, του λέει:

– Αχ, Πάτερ, πολύ θα ήθελα να σας πάρω μια φωτογραφία, αλλά μου τελείωσε το φιλμ.

Του λέει ο πατήρ Ευμένιος:

– Δεν πειράζει. Τράβα, τράβα.

Τράβηξε αρκετές φωτογραφίες και βγήκαν όλες.

Όταν, μετά από χρόνια, είδε αυτός ο άνθρωπος τον π. Ευμένιο στην Κρήτη, του είπε:

– Είμαι αυτός, που σας τράβηξα φωτογραφίες χωρίς φιλμ και βγήκανε.

Και ο Παππούλης του είπε:

– Καλά, καλά.

Από το βιβλίο του Μοναχού Σίμωνος, «Πατήρ Ευμένιος, Ο ποιμήν ο καλός, και θαυματουργός».

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images