Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Βυζαντινά Αριστουργήματα της Αθήνας: Άγιος Ελισσαίος – Πλάκα (Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.)

$
0
0

Δεν είναι μόνο το αισθητικό κάλλος του μικρού αλλά πανέμορφου ναού του Αγίου Ελισσαίου, που προξενεί το θαυμασμό και τα κατανυκτικά συναισθήματα του επισκέπτη του. Είναι παράλληλα συνυφασμένος με τις περίφημες αγρυπνίες σ΄ αυτόν, του μεγάλου Σκιαθίτη, κοσμοκαλόγερου της ελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που αποτέλεσε παράλληλα και δεξιό ψάλτη του. Ο Παπαδιαμάντης αποτύπωσε αδρά το ηθικά ευγενές ορθόδοξο αχνάρι του στον Άγιο Ελισσαίο και τον κατέστησε σύμβολο πολιτισμού και ορθόδοξης μυσταγωγίας. Μαζί με τον Παπαδιαμάντη και ο πρώτος του εξάδελφος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης στον Άγιο Ελισσαίο, που διετέλεσε αριστερός ψάλτης. Τέλος το ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, αποτέλεσε το ορμητήριο της ορθόδοξης μεγαλουργίας, του έξοχου Παπα-Νικόλα του Πλανά, που μετέπειτα αγιοποιήθηκε. Οι περίφημες αγρυπνίες του Παπαδιαμάντη στον Άγιο Ελισσαίο διάστικτες από ευλάβεια και κατάνυξη, υιοθετούσαν την περίφημη κολυβάδικη παράδοση του Αγίου Όρους και αποτέλεσαν ένα πρωτόγνωρο πολιτισμικό επίτευγμα για την αθηναϊκή κοινωνία της περιόδου (1880-1925). Κατά την τέλεσή τους προσήλκυσαν στον Άγιο Ελισσαίο, κορυφαίες φυσιογνωμίες του πολιτισμού και της διανόησης. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία σ΄ αυτές των ακαδημαϊκού Ζαχαρία Παπαντωνίου, Γιάννη Βλαχογιάννη, Παύλου Νιρβάνα κ.α.

Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του ναού, είναι μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και στην αρχική κατασκευή της εκκλησίας είχαν προσαρτηθεί στους τοίχους αρχαία και βυζαντινά στοιχεία , όπως γλυπτά κ.α. Αλλά μοίρα τραγική στον ναό υπήρχαν και σπουδαίας αισθητικής τοιχογραφίες, οι οποίες καταστράφηκαν και το 1921 και φτιάχτηκαν στη θέση τους άλλες. Τις τοιχογραφίες αυτές είχε ανακαλύψει και αποτυπώσει συνάμα ο γάλλος περιηγητής Paul Durand το 1842-1843. Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς ο Άγιος Ελισσαίος σε όλο το διάβα της ιστορίας του, αποτέλεσε ιδιωτικό εκκλησάκι. Μαζί με την αυλή του και τα γύρω κτίρια, υπήγετο στην ιδιοκτησία της οικογένειας Χωματιανού-Λογοθέτη. Παράλληλα με το αισθητικό κάλλος του μικρού αυτού ναού της Αθήνας, που συνιστά ορόσημο της ορθόδοξης ταυτότητας των Αθηνών, απαράμιλλης αισθητικής είναι και ο αύλειος χώρος του ναΐσκου. Η ομορφιά και η απλότητα εξάλλου της αυλής του Άγιου Ελισσαίου, εντυπωσίασε το μεγάλο μας θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη, για να γράψει το περίφημο έργο του «Αυλή των θαυμάτων».

Από την ιδιοκτησία όμως της οικογένειας Χωματιανού – Λογοθέτη, ο Άγιος Ελισσαίος μεταβιβάστηκε στον αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού Ηρακλή Καζάκο. Ο τελευταίος διαβλέποντας ότι ένεκα της υψηλής πολιτισμικής του αξίας το εκκλησάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο και να απαλλοτριωθεί, στις 3 Ιουλίου του 1943 αφαίρεσε την στέγη του. Ενώ πάνω από την Αγία Τράπεζα οικοδόμησε αποθήκη !!! Τελικά μετά από αυτά τα απίστευτα και όμως αληθινά, η κατάρρευση του ναού ήταν αναπότρεπτη. Σημειώνοντας εδώ την έντονη διαμαρτυρία τω ανθρώπων του πολιτισμού της εποχής, για την συμπεριφορά του Καζάκου, που όμως δεν απέτρεψε την κατάρρευση του ναού. Με το πέρασμα του χρόνου αναλήφθηκε μια πρωτοβουλία αποκατάστασης-αναστήλωσης του ναίσκου από την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, υπο την εμπνευσμένη ηγεσία του πανεπιστημιακού καθηγητή Φώτη Δημητρακόπουλου, η οποία εδράζονταν σε μια πανοραμική αρχιτεκτονική κάτοψη, που εκπόνησε για την αναστήλωση, η Διεύθυνση των Νεώτερων Βυζαντινών Μνημείων, παράλληλα με μια σπάνια φωτογραφία του ναού του 1940, από τον κριτικό-δοκιμιογράφο Γιώργο Βαλέτα. Έτσι το οικοδομικό τετράγωνο του Αγίου Ελισσαίου απαλλοτριώθηκε και άρχισαν οι προσπάθειες αναστήλωσης. Την αναστήλωση επιχορήγησε οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού το 2003 και το εγχείρημα αποπερατώθηκε το 2005, οπότε και ετέθη και πάλι σε λειτουργία ο ναός. Ενώ τα τελευταία χρόνια, με πρόταση που υπεβλήθη στο υπουργείο Πολιτισμού, επετράπη η διεξαγωγή αγρυπνιών μια φορά τον μήνα. Με την απλότητα, το μικρό του μέγεθος που αναδύει αισθητική αρχοντιά και την βαρύτιμη ιστορική του παρουσία, ο Άγιος Ελισσαίος αποτελεί ένα σπουδαίο ορθόδοξο μνημείο των Αθηνών.


Ο Άγιος Ηρακλείδιος, ο πρώτος Επίσκοπος Ταμασσού (Ραφαήλ Χ. Μισιαούλης, θεολόγος)

$
0
0

Ο Άγιος Ηρακλείδιος, ο πρώτος Επίσκοπος Ταμασσού [1]

Στις 17 του μηνός Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εκτός από τη μνήμη του Αγίου Αυξιβίου επισκόπου Σόλων, Οσίου Αναστασίου του Κυπρίου (εκ Περιστερωνοπηγής )[2] και των Αγίων Σοφίας μετά των τέκνων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, εορτάζει και τη μνήμη ενός Αποστολικού [3] Αγίου, του Αγίου Ηρακλειδίου, πρώτου επισκόπου Ταμασσού, αλλά και γενικότερα από τους πρώτους Ιεράρχες της νήσου Κύπρου.

Καταγόταν από ένα χωριό της κοιλάδας της Σολέας «Λαμπαδιστού καλούμενον» και ήταν υιός του ειδωλολάτρη ιερέως Ιεροκλή [4]. Μια μέρα ενώ ο Ηρακλείδιος βοηθούσε τον πατέρα του στην προσφορά θυσίας στα είδωλα στην αρχαία πόλη της Ταμασσού, τους πλησίασαν οι Απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος, και τους ζήτησαν να μάθουν το δρόμο για την Πάφο [5]. Πρόθυμος να τους βοηθήσει ο Ηρακλείδιος, όχι μόνο τους έδειξε το δρόμο, αλλά και πήγε μαζί τους, για να τους οδηγήσει. Καθώς περπατούσαν άρχισαν να ομιλούν για το Χριστό. Ο Ηρακλείδιος άκουγε με θαυμασμό τη συνομιλία των τριών Αποστόλων. Αφού πίστεψε στον Ένα και Αληθινό Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό και οι Απόστολοι τον βάπτισαν στα νερά του ποταμού Σετράχου στην κοιλάδα της Μαραθάσας, πλησίον της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστή όπου υπάρχει και ναός επ΄ ονόματι του Αγίου Ηρακλειδίου.

Οι Απόστολοι τον χειροτόνησαν ως πρώτο επίσκοπο Ταμασσού, σύμφωνα και με τις Πράξεις Βαρνάβα, και του έδωσαν οδηγίες να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού σε διάφορα μέρη της Κύπρου, κυρίως στην Πάφο.

Η δράση του Αγίου και των μαθητών του είχαν ως επίκεντρο την αρχαία Ταμασσό, τονίζοντας έτσι τη σπουδαιότητα της περιοχής. Συνοδοιπόρο και βοηθό στις περιοδείες του είχε το μαθητή του Μνάσωνα [6], τον «αρχαίο μαθητή» όπως τον αποκαλούν οι Πράξεις των Αποστόλων [7], κατοπινό διάδοχό του στον επισκοπικό θρόνο της Ταμασσού. Κάποιες από τις γραπτές πηγές αναφέρουν ότι ο Άγιος έδρασε και στη Σαλαμίνα [8], το Κούριο [9], την Πάφο, τη Νεάπολη [10], τους Σόλους [11]. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Αποστόλου Παύλου χειροτόνησε επισκόπους, όπως τον Τυχικό [12] στην τότε Νεάπολη, τον Επαφρά στην Πάφο και εγκατέστησε τον Αυξίβιο [13], ο οποίος χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Μάρκο, στους Σόλους.

Ο Άγιος Ηρακλείδιος και ο μαθητής του Μνάσων δίδασκαν τούς πιστούς σ’ ένα υπόγειο σπήλαιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν και ως ναό.

Στις Πράξεις Βαρνάβα, υπάρχουν και άλλες πληροφορίες για τον Άγιο Ηρακλείδιο. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για την αδελφή του Αγίου Ηρακλειδίου, την Ηρακλειδιανή, την οποία χειροθέτησε στην τάξη των διακονισσών [14], καθώς και την οσία Προκλινιανή και την Τροφίμη, η οποία ήταν ειδωλολάτρισσα και πίστεψε στο κήρυγμά του, προσφέροντας σ΄αυτήν τη βοήθειά του, αναστήνοντας τον υιό της [15]. Αμ. Αλιβιζάτου, ένθ’ ανωτ., σ. 98.

Ως επίσκοπος υπήρξε ακούραστος εργάτης του θείου λόγου. Ποίμανε και στήριξε τούς πιστούς, έτσι που η πόλη της Ταμασσού κατάφερε να γίνει ένα περίλαμπρο χριστιανικό κέντρο. Σ’ αυτό συνέβαλε και ή θαυματουργική δύναμη του αγίου. Επιτέλεσε πολλά θαύματα.

Οι ειδωλολάτρες δεν έπαψαν ποτέ να αντιμάχονται την αληθινή πίστη και τα καλά έργα τού Αγίου. Γι΄αυτό όταν ο Άγιος Ηρακλείδιος προείδε το τέλος του, χειροτόνησε διάδοχό του το μαθητή του Μνάσωνα [16]. Οι ειδωλολάτρες γεμάτοι μανία και μίσος όρμησαν εκεί που έμενε ο Άγιος Ηρακλείδιος, τον βασάνισαν και τον έσυραν στην πλατεία τής Ταμασσού, όπου τον αποκεφάλισαν. Μετά έριξαν το σεπτό σώμα του πάνω στη φωτιά. Τότε αρκετοί πιστοί μαζί με το νέο επίσκοπο, τον Άγιο Μνάσωνα, διέσωσαν το άγιο λείψανό του και το ενταφίασαν μέσα στο σπήλαιο, όπου προηγουμένως ο άγιος τελούσε τη Θεία Λειτουργία.

Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Αγίου το μικρό ποίμνιο που σχηματίστηκε στην αρχή γύρω του μεγάλωνε μέρα με τη μέρα, ώστε σε λίγο καιρό η πόλη της Ταμασσού να γίνει ένα περίλαμπρο χριστιανικό κέντρο. Στην αύξηση αυτή μαζί με την αρετή και τον φλογερό ζήλο του πολύ συνέβαλε και το θαυματουργικό χάρισμα με το οποίο πλούσια τον χαρίτωσε ο Κύριος. Τόσο στο Συναξάριον της Κωνσταντινουπόλεως όσο και στην εν Βενετίᾳ εκδοθείσαν κατά το 1774 ακολουθία αυτού φέρεται ως υποστάς μαρτυρικό θάνατο. Συγκεκριμένα στην ακολουθία του στον τόμο Α΄ των Κυπρίων Μηναίων αναφέρεται ότι μαρτύρησε «πυρί καταναλωθείς, συν Μύρωνι, εξεδήμησεν »[17].

Για το βίο του δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές γραπτές πηγές. Πληροφορίες για τη ζωή του αντλούμε από την ασματική ακολουθία του Αγίου από τα Κύπρια Μηναία του μηνός Σεπτεμβρίου 17η, από δύο απόκρυφα κείμενα του 5ου μ.Χ. αιώνα: «Περίοδοι και Μαρτύριον του Αποστόλου Βαρνάβα [18]» και «Ο βίος του Αγίου Ηρακλειδίου [19]». Πληροφορίες αντλούμε και από δύο άλλες πηγές: Συναξαριστής Κωνσταντινουπόλεως [20] και «ο Βίος και η Πολιτεία του Αγίου ενδόξου πατρός ημών Αρχιεπισκόπου και θαυματουργού Αυξιβίου [21]».

Σήμερα σώζονται το υπόγειο σπήλαιο του Αγίου, η εκκλησία, το ασκητήριο, ακόμα και ο τάφος του, στο ομώνυμο μοναστήρι του στο χωριό Πολιτικό.

 

Απολυτίκιο Αγίου
(Ποίημα του Μάκαριωτάτου Άρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Α [22]).

Μέγαν εύρατο των Ταμασέων, πόλις κήρυκα και ποιμενάρχην, της εκκλησίας Χριστού και διδάσκαλον. Των γαρ ειδώλων την πλάνην κατήργησας, φως αληθείας κηρύξας τοις έθνεσιν. Όθεν, άγιε ιεράρχα Ηρακλείδιε, Χριστόν τον Θεόν Ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

 

Παραπομπές:

1. Η Ταμασσός ή Ταμασός ήταν αρχαία πόλη της Κύπρου, η οποία αποτελεί, σήμερα, αρχαιολογικό τόπο, ενώ ευρίσκεται εντός του κεντρικού τμήματος του νησιού. Η Ταμασσός ήταν ένα από τα 10 Ελληνικά βασίλεια της Κύπρου.
2. Το όνομα Περιστερωνοπηγή είναι το κοινό όνομα των δυο χωριών Περιστερώνας και Πηγής που απέχουν μεταξύ τους μόνο μερικά μέτρα. Η πόλη στην οποία ανήκει διοικητικά η Περιστερωνοπηγή είναι η Αμμόχωστος και απέχει από αυτή 20 χιλιόμετρα. Η Περιστερώνα πήρε το όνομα της από τη λέξη περιστερών και σημαίνει τόπο εκτροφής περιστεριών. Η Πηγή πήρε το όνομα της από μια πηγή που ήταν δίπλα στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μέσα σ’ ένα περιβόλι. Στη γύρω περιοχή της Περιστερωνοπηγής υπήρχαν πάρα πολλοί τάφοι γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασικών χρόνων (1050-325 π.Χ.).
3. Αποστολικοί Πατέρες αποκαλείται ένα σύνολο χριστιανών συγγραφέων οι οποίοι έζησαν μετά την αποστολική περίοδο και συνέγραψαν έργα που χρονολογούνται κατά κύριο λόγο στα τέλη του 1ου και τις αρχές του 2ου αιώνα ΚΧ. Για αρκετούς από τους αυτούς δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, ενώ θεωρείται πιθανό ότι ορισμένοι από αυτούς γνώριζαν προσωπικά κάποιους από τους Αποστόλους. Τα έργα τους αποτελούν βασική πηγή πληροφοριών σχετικά με την Χριστιανοσύνη των δύο ή τριών γενεών μετά τους Αποστόλους του Ιησού.
4. Α΄ Τροπάριο της γ΄ ωδής του κανόνος του Αγίου Ηρακλειδίου από το βιβλίο «Κύπρια Μηναία»: «Ιερόκλεος οία προοδευτήν αριστον, τούτου τον υιόν Ηρακλείδην, θάττον εξέπεμψε, αποδεικνύοντα την ζητουμένην πορείαν, και ταχέως οίκαδε επανερχόμενον». Από το τροπάριο αυτό εξάγουμε ότι ήταν υιός του Ιεροκλεόυς.
5. Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: στην πάνω Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980.
6. Εορτάζει την 19η Οκτωβρίου. Από το συναξάρι του μαθαίνουμε πως ο Άγιος Μνάσων γεννήθηκε στην Ταμασό από γονείς ειδωλολάτρες.
7. Πράξεων 21, 16: «συνήλθον δε και των μαθητών από Καισαρείας συν ημίν, άγοντες παρ᾿ ω ξενισθώμεν Μνάσωνί τινι Κυπρίω, αρχαίω μαθητή…».
8. Η Σαλαμίνα ή Σαλαμίς ήταν αρχαία πόλη-κράτος της Κύπρου. Βρισκόταν στη ανατολική ακτή της Κύπρου, στις εκβολές του ποταμού Πεδαίου, 6 χλμ. βόρεια της σύγχρονης Αμμοχώστου.
9. Το Κούριον ήταν αρχαία πόλη στα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου, κοντά στην Επισκοπή. Ο Ηρόδοτος και ο Στράβωνας αναφέρουν ότι ήταν αποικία των Αργείων, ένα από τα πιο πλούσια και δυνατά βασίλεια της Κύπρου. Αναφέρεται στο «πρίσμα του Ασαρχαδών» 673-672 π.Χ. με τα άλλα βασίλεια στην Κύπρο (Ιδάλιον, Κίτιον, Σαλαμίνα, Χύτροι, Ταμασσός, Λήδρα και Σόλλοι).Σύμφωνα με την μυθολογία, επώνυμος και οικιστής του Κουρίου ήταν ο Κουριεύς γιος του Κινύρα. Οι κάτοικοι αποκαλούνταν Κουριεύς και Κουριάς.
10. Τη σημερινή Λεμεσό.
11. Οι Σόλοι ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Κύπρου, στη βόρεια ακτή της (περιοχή Μόρφου), έδρα σημαντικού βασιλείου που άνθισε από την κλασσική μέχρι και την πρωτοχριστιανική περίοδο. Η πόλη αναφέρεται και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 5ου αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της ήταν ο ήρωας του Τρωικού πολέμου, Ακάμας, γιος του βασιλιά Θησέα.
12. Τον Τυχικό αποκαλεί ο Απόστολος Παύλος αγαπητό αδελφό και διάκονο εν Κυρίω και η γνωριμία τους πρέπει να έγινε στο τέλος της τρίτης αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στους χριστιανούς της Εφέσου αλλά, σύμφωνα και με μια παράδοση, και στην Κύπρο όπου και υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος Νεαπόλεως-Λεμεσού. Όταν διεκπεραίωσε την αποστολή του, επέστρεψε και πάλι κοντά στον Απόστολο Παύλο. Μετά δε τον μαρτυρικό θάνατο του θείου αυτού αποστόλου κατά μια παράδοση ο Τυχικός χρημάτισε επίσκοπος της Χαλκηδόνος, μιας πόλεως της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας
13. Ο Άγιος Αυξίβιος ο πρώτος Επίσκοπος Σόλων και φωτιστής της θεοσώστου επαρχίας Μόρφου, πατρίδα του είχε τη μεγαλούπολη της Ρώμης. Ήταν ωραίος στην όψη, πράος στο πνεύμα και σώφρονας στον λογισμό. Όταν, λοιπόν, έφτασε σ’ έννομο ηλικία, ηθέλησαν οι γονείς του να τον συζεύξουν με γυναίκα. Ο νέος στην ηλικία και γέροντας στο φρόνημα Αυξίβιος έχοντας νουν ένθεο και τέλειο λογισμό, στον έρωτα της σαρκός απαντούσε με έρωτα θείο. Άκουσε για το Χριστό και είχε μεγάλο πόθο να γίνει χριστιανός. Βλέποντας, λοιπόν, την προαίρεση των γονέων του, να τον δεσμεύσουν με τα δεσμά του γάμου, τον έκαναν ν’ αναχωρήσει από τη Ρώμη για τα μέρη της Ανατολής. Διέπλευσε τη Ρόδο, το πέλαγος της Παμφυλίας και έφθασε στην Κύπρο, στην κώμη του Λιμνίτη. Το χωρίον αυτό ευρίσκεται παρά την θάλασσα, απέχει δε από την πόλη των Σόλων τέσσερα σημεία (στάδια). Ο Μάρκος βλέποντας ότι ο Αυξίβιος είναι άντρας πλήρης πίστεως και λόγιος, αφού τον κατήχησε, τον βάφτισε στην πηγή του τόπου εκείνου και τον χειροτόνησε Επίσκοπο Σόλων. Τον δίδαξε δε πώς να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην πόλη των Σόλων. Αφού όλα καλώς τα έκανε και την αρχιεροσύνη ετίμησε για πενήντα ολόκληρα χρόνια, έφτασε ο Μέγας Αυξίβιος στο τέλος του βίου του.
14. Διακόνισσαι εξελέγοντο «μετ’ ακριβούς δοκιμασίας» (Δ’ Οικουμενική Σύνοδος, κανών ιε’, εν Αμίλκα Αλιβιζάτου, Οι ιεροί κανόνες και οι εκκλησιαστικοί νόμοι, εν Αθήναις 1949, σ. 54.) είτε εκ των τάξεων των αφιερωμένων εις τον Θεόν παρθένων (Αποστολικαί Διαταγαί, βιβλ. ΣΤ’, κεφ. ιζ’, εν Migne Ε.ΙΙ. 1, 957. 6η Ιουστινιάνειος Νεαρά, κεφ. ιδ’ εν R. Schoell – G. Kroll (εκδ.), Corpus juris civilis, τόμ. 3: Novellae, Βερολίνον 1895, σ. 43.), είτε εκ των χηρών, αι οποίαι ήσαν μονόγαμοι (Αποστολικαί Διαταγαί, ένθ’ ανωτ. 6η Ιουστινιάνειος Νεαρά, κεφ. ιδ’ εν R. Schoell – G. Kroll (εκδ.), Corpus juris civilis, τόμ. 3: Novellae, Βερολίνον 1895, σ. 43). Διακόνισσαι επίσης εγίνοντο και σύζυγοι επισκόπων. Ο 48ος κανών της Πενθέκτης εν Τρούλλω Οικουμενικής Συνόδου ορίζει, ότι η σύζυγος του επισκόπου, «ει και αξία φανείη, προς το της διακονίας αναβιβαζέσθω αξίωμα» (Αμίλκα Αλιβιζάτου, Οι ιεροί κανόνες και οι εκκλησιαστικοί νόμοι, εν Αθήναις 1949, σ. 98).Διακόνισσαι εχειροτονούντο επίσης εκλεκταί μοναχαί, μεγαλοσχήμονες ή και ηγούμεναι γυναικείων μοναστηρίων (Θεοδώρου Βαλσαμώνος, Ερμηνεία εις τον μη’ κανόνα της εν Τρούλλω Οικουμενικής Συνόδου, Migne E.II. 137, 658. Βίος ήτοι πολιτεία και πράξεις της … Ολυμπιάδος διακόνου, Analecta Bollandiana, τόμ. 15, Bruxelles 1896, σ. 415. Α. Δμητριέβσκη, Περιγραφή λειτουργικών χειρογράφων, τόμ. Β’, Ευχολόγια, Κίεβον 1901, σ. 996. Ματθαίου Βλαστάρεως, Σύνταγμα κατά στοιχείον των εμπεριειλημμένων απασών υποθέσεων τοις ιεροίς και θείοις κανόσιν, Γ’ στοιχείον, κεφ. ια’, Migne Ε.ΙΙ. 144, 1173). Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνας υφίστατο «πλουραλισμός» εις την κατά περιοχάς και χρονικάς περιόδους απόδοσιν πρωτείου εις μίαν εκ των εις την Εκκλησίαν αφιερωμένων γυναικείων τάξεων (διακονισσών, χηρών, παρθένων) (Περί του ζητήματος των προς αλλήλας σχέσεων των διακονισσών, των χηρών και των παρθένων βλ. Ευαγγέλου Δ. Θεοδώρου, Ηρωΐδες της χριστιανικής αγάπης – Αι διακόνισσαι δια των αιώνων, εν Αθήναις 1949, σ. 29-30. Του ιδίου, «Η χειροτονία» ή «χειροθεσία» των διακονισσών, εν Αθήναις 1954, σ. 25). Παρά ταύτα, ευθύς εξ αρχής και ήδη εκ των αποστολικών χρόνων φαίνεται ότι το πρωτείον αποδίδεται εις την τάξιν των «διακόνων γυναικών» (Κατά τας «Αποστολικάς Διαταγάς» (βιβλ. Γ’, κεφ. ζ’, εν Migne Ε.Π. 1, 780) αι χήραι είναι υποτεταγμένοι «τοις διακόνοις, έτι μην και ταις διακόνοις»). Αυτό εν συνεχεία γίνεται ολονέν και περισσότερον αισθητόν. Βλ. Εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευαγγέλου Δ. Θεοδώρου, με τίτλο «ο θεσμός των διακονισσών εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία και η δυνατότης αναβιώσεως αυτού» που έγινε στο Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο στη Ρόδο από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι 7 Νοεμβρίου 1988 με θέμα «Η θέσις της γυναικός εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία και τα περί χειροτονίας των γυναικών».
15. Βλ. Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, «η Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής – Χθες και σήμερα», σ.58.  Αμ. Αλιβιζάτου, ένθ’ ανωτ., σ. 98.
16. Τον Άγιο Μνάσωνα διαδέχθηκε ο άλλος μαθητής του Αγίου Ηρακλειδίου, ο Άγιος Ρόδων.
17. Κύπρια Μηναία, τόμος Α΄, μην Σεπτέμβριος, Λευκωσία Κύπρου, 1994, σελ. 60. Ο F. Halkin έχει την άποψη ο Άγιος Ηρακλείδιος δεν κοιμήθηκε με μαρτυρικό θάνατο, αλλά ασθένησε και προβλέπων το τέλος του, χειροτόνησε ως διάδοχό του το Μνάσωνα. Αφού έδωσε τις τελευταίες πατρικές του νουθεσίες στους μαθητές του και «ἀσπασάμενος πάντας παρέδωκε τὸ πνεῦμα». Βλ. Dmitrievskij A., Opisanie Liturgitseskish Rukopisej, τόμ. I, Kiev 1895, τόμ. II, Kiev 1901, τόμ. III, Petrograd 1917.
18. Απόκρυφο έργο του 4ου αιώνα μ.Χ. Είναι γνωστό και ως Acta Barnabae. Βλ. Αcta Apostolorum Apocrypha, τ.2: Acta Philippi ans Acta Thoma, Accedunt Acta Barnabae, Lipsiae, 1903. Βλ.Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, «η Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής – Χθες και σήμερα», σ.56.
19. Ψευδεπίγραφο έργο του 5ου αιώνα μ.Χ. Fr. Halkin, Les actes apocryphes de Saint Heraclide de Chypre, disciple de l’ apôtre Barnabé, AB 82 (1964), Σ. 133-169. Βλ. Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, «η Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής – Χθες και σήμερα», σ.56.
20. To έργο εκδόθηκε από τον επιστήμονα Η. Delehaye [γεννήθηκε στην Αμβέρσα to 1859. Το 1876 εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουϊτών, και το 1892 εντάχθηκε στην Κοινότητα των Βολλανδιστών (Société des Bollandistes) στις Βρυξέλλες. Ήταν Βέλγος ιησουΐτης ιερέας και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Θεωρείται ως ένας από τους διαπρεπέστερους αγιολόγους του 20ού αιώνα. Το 1895, έγινε εκδότης του περιοδικού Analecta Bollandiana και εξέδωσε την Bibliotheca hagiographica Graeca] μεταξύ του 10ου και 12ου αιώνα. H. Delehaye, Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae, Propyleum ad Acta Sanctorum, Bruxellis 1902.
21. Είναι έργο του 6ου αιώνα. Corpus Christianorum, Series Graecae, v.26. Hagiographica Cypria. Turnhout-Brepols, Leuven University Press 1963.
22. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ (κατά κόσμον Χριστόφορος Αριστοδήμου, 27 Σεπτεμβρίου 1927 – 22 Δεκεμβρίου 2007) γεννήθηκε στο χωριό Στατός της Επαρχίας Πάφου. Έγινε δόκιμος μοναχός στη Μονή Κύκκου το 1940 και φοίτησε στο σχολείο του μοναστηριού. Το 1946 εισήχθη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και το 1952 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, το 1961, επέστρεψε στην Κύπρο και έγινε ιεροκήρυκας της Μονής Κύκκου. Το 1961 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και κατόπιν έγινε αρχιμανδρίτης. Το 1966 μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έμαθε αγγλικά. Το 1968 επέστρεψε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε Χωροεπίσκοπος Κωνσταντίας. Το 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προκήρυξε επισκοπικές εκλογές στην Πάφο και ο Χρυσόστομος εξελέγη δια βοής Επίσκοπος παίρνοντας τη θέση του Μητροπολίτου Πάφου. Μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 3 Αυγούστου 1977, ο Χρυσόστομος ανέλαβε τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου και στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Σταμάτης Σπανουδάκης «Ψυχή μου, μη λυγίζεις»

$
0
0

Σταμάτης Σπανουδάκης, «Ψυχή μου, μη λυγίζεις»

Συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9:00 μμ, ο Σταμάτης Σπανουδάκης θα παρουσιάσει σε μία μοναδική μεγάλη συναυλία το νέο δίσκο του με τίτλο «Ψυχή μου, μη λυγίζεις».

«Ένας στίχος του 2003 που γίνεται τραγούδι, που γίνεται δίσκος, που γίνεται συναυλία. Μια «κουβέντα» μυστική που καλεί στην έσω ζωή και στην αποφυγή των καθημερινών παγίδων του «κόσμου». Μια μουσική γλυκιά μα κι αντρειωμένη, μια μελωδική ανάσα σε όσα μας ταλαιπωρούν και μας τρομάζουν. Σε όσα γίνονται γύρω και μέσα μας. Εκούσια και ακούσια», τονίζει ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

«Έλληνες, πιο ψηλά τα κεφάλια! Τα ρητά των προγόνων μας που «αίμα, δάκρυ και θυσίες σου ζητάνε», η «Φοβερά Προστασία», η παρηγοριά που απλόχερα μας δίνεται και η αιώνια παρουσία, που ζητάει επίμονα, αλλά ευγενικά, να ανοίξεις επιτέλους την πόρτα της καρδιάς σου. Μία συναυλία, λοιπόν, με καινούργια κομμάτια και παλιότερες αγαπημένες στιγμές, σε μια «λάθος εποχή» που αποδεικνύεται, όμως, τόσο κατάλληλη για όσους τον «αγώνα τον καλό αγωνίζονται» καταλήγει ο γνωστός δημιουργός.

Μαζί του:

η ορχήστρα εγχόρδων «Τάμαλο», με σολίστ τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (βιολί) και τον Δημήτρη Κοτταρίδη (βιολοντσέλο),

οι Πάνος Κατσικιώτης (ντραμς), Νίκος Χατζόπουλος (κοντραμπάσο), Γιώργος Κοντοβάς (πιάνο),

η τετράφωνη χορωδία «Μελωδοί» με μαέστρο τον Γιώργο Ζιάκα,

και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στα παιδικά ιδρύματα της Ιεράς Μητρόπολης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας. Συγκεκριμένα, θα δοθούν για την εκπαίδευση, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη 1.000 παιδιών στο Μεντάν της Ινδονησίας, όπου η Ιερά Μητρόπολη λειτουργεί 5 σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πολυτεχνική σχολή), οικοτροφείο και νοσοκομείο. Με αυτή την φροντίδα, τα παιδιά από τις φτωχογειτονιές του Μεντάν διασώζονται από τις συμμορίες, την κακοποίηση, τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα, και μορφώνονται, ώστε να ζήσουν ως ενήλικες στην πατρίδα τους και να μην αναγκαστούν να πάρουν τον επικίνδυνο δρόμο της παράνομης μετανάστευσης.

Τιμές εισιτηρίων

Άνω διάζωμα: 20 €
Ζώνη Γ’: 35 €
Ζώνη Β’: 45 €
Ζώνη Α’: 55 €
Διακεκριμένη: 70 €

ΑΜΕΑ:15 €

Εκπτωτικά εισιτήρια: 15 € (*)

(*) Τα εκπτωτικά εισιτήρια εκδίδονται στο Άνω Διάζωμα σε περιορισμένο αριθμό και αφορούν φοιτητές, παιδιά έως 18 ετών και ανέργους με κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ.

Διάθεση εισιτηρίων από 3 Σεπτεμβρίου 2018

• Υπηρεσία Εισιτηρίων Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
• Βιβλιοπωλείο «Εν Πλω», Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα
• Τηλ.: 210 7234567
• www.ticketservices.gr
• Καταστήματα Public

Τη συναυλία οργανώνει το Μελωδικό Καράβι.

 

«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2018»: Να ξεπεράσουμε το φόβο και τη μοναξιά…

$
0
0

Ξεκινάει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με τον αγιασμό που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το πρόγραμμα καθημερινών δράσεων και εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με τον τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»,το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια, από τη στιγμή που άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά, το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα με τον παράδοξο τότε -για κάποιους- τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ένα ταπεινό ξεκίνημα, μιας φιλότιμης όμως προσπάθειας που στόχευε να καταστήσει σταδιακά την Ενορία, το κέντρο που θα μπορούσε ο καθένας μας να ζήσει τη συντροφικότητα, το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Εκκλησίας.

Δημιουργήθηκαν έτσι οι συνθήκες, ώστε σε καθημερινή βάση όσοι επιθυμούν, να βρίσκουν ευκαιρίες συνύπαρξης, συνοδοιπορίας, ψυχικής ξεκούρασης και δημιουργικής απασχόλησης.

Για να αποτελέσει τελικά το πρόγραμμα «γροθιά στην απελπισία» και «για να πάψει η μοναξιά να είναι ο πιο καλός μας … σύντροφος», όπως λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Και η οικογένεια των συμμετεχόντων άρχισε χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνει και να επεκτείνεται στο χώρο και το χρόνο. Σε αυτό βοήθησε πολύ το διαδίκτυο.

Παράλληλα, τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, άρχισαν να μεταδίδουν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες του προγράμματος τους, εκδηλώσεις του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς ATLASTVμε έδρα την Θεσσαλονίκη, STARTVμε έδρα την Κοζάνη, ΔΕΛΤΑ TVμε έδρα την Αλεξανδρούπολη, ΑΧΕΛΩΟΣ TVμε έδρα το Αγρίνιο,VOLKANOTVμε έδρα τη Σαντορίνη, ΗΛΕΚΤΡΑ TVμε έδρα την Κόρινθο και ΘΑΡΡΙ TVμε έδρα τη Ρόδο.
Το πρόγραμμα και φέτος διοργανώνεται από 1 Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας δεκάδες δράσεις που με κέντρο την λατρευτική ζωή της Ενορίας, φιλοδοξούν να μεταδώσουν το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας.
Μέσα στην πλειάδα των εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν:
• συζητήσεις, • ομιλίες πνευματικού περιεχομένου,
• προβολές ταινιών, • μαθήματα μαγειρικής,
• παρασκευή θυμιάματος, • εργαστήριο παρασκευής προσφόρου,
• βιβλιοπαρουσιάσεις, • εργαστήριο πολυμερούς πηλού και
• για 1η χρονιά δημιουργικό εργαστήριο ντεκουπάζ,
• 3 λογοτεχνικά αρχονταρίκια, • μουσικές παραστάσεις,
• θεατρικές παραστάσεις • κουκλοθέατρο,
• βραδιές παραδοσιακής μουσικής και χορού,
• νεανικές συζητήσεις με προσκεκλημένους από μακριά μέσω Skape,
• Καραγκιόζη, • προσκυνηματικές εκδρομές
και πολλά ακόμη.

Πολλά και φέτος θα είναι τα αφιερώματα και οι τιμητικές εκδηλώσεις. Αφιερωματική εκδήλωσηθα πραγματοποιηθεί για το νέο άγιο της Εκκλησίας μας, Αμφιλόχιο Μακρή τον Πάτμιο, με την παρουσία του πνευματικού του τέκνου, Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας (πρώην Νέας Ζηλανδίας) κ. Αμφιλοχίου.

Ακόμη αφιερώματα • στον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, • τον ιερέα των αναπήρων π. Θησέα Κυπριώτη, • την Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη, • τον εθνικό ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδηκαι • τη Ναυμαχία των Σπετσών το 1822.

Επίσης, τιμητική εκδήλωσηθα πραγματοποιηθεί για τον Μητροπολίτη Πισιδίας (πρώην Κορέας) κ. Σωτήριο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ορθόδοξη μαρτυρία στην εγγύς και την Άπω Ανατολή.

Τέλος, τρία αφιερώματα θα πραγματοποιηθούν με κεντρικό θέμα «Μιλώντας στα παιδιά μας για όλα…». Επίσης τρεις στρογγυλές τράπεζες σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Κοινωνία – Πολιτισμός – Θρησκεία» και γενικό τίτλο «Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες», και δύο στρογγυλές τράπεζες με θέμα «1988-2018: 30 χρόνια εκκλησιαστικού ραδιοφώνου».

Άγιον Όρος: Εορτή της Μεταμορφώσεως. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Παντοκράτορος

Η καλύτερη συμβουλή

$
0
0

Η σοφία του πατέρα είναι η καλύτερη συμβουλή για τα παιδιά του.

 

Δημόκριτος

ΛΟΓΟΣ ΛΖ΄: Επιστολή προς τον πρίγκιπα Πέτρο Σούισκι (Άγιος Μάξιμος ο Γραικός)

$
0
0

ΛΟΓΟΣ ΛΖ΄
Επιστολή προς τον πρίγκιπα Πέτρο Σούισκι [1] .

Στον ευγενή και σώφρονα άρχοντά μου, ηγεμόνα Πέτρο του Ιωάννη, Σούισκι, εγώ ο μοναχός Μάξιμος, εύχομαι να χαίρεται εν Κυρίω.

Ας μην απορεί η ευγένειά σου, ευγενέστατε ηγεμόνα και αγαπημένε μου άρχοντα, ότι εξαιτίας αυτών που μου έχουν συμβεί, λόγω των πολλών αμαρτιών μου και θλιβερών περιστατικών, εγώ, ο πιο ανάξιος, τολμώ και συγκρίνω την θλίψη μου με την θλίψη εκείνου του δικαίου, που στην αρχή έπαθε εξαιτίας των αδελφών του, οι οποίοι τον πούλησαν σαν άχρηστο σκλάβο [2], και έπειτα εξαιτίας της συκοφαντίας της κακόβουλης πόρνης κλείστηκε στην φυλακή με χειροπέδες [3]. Και αυτά συνέβησαν στον άνδρα, που περισσότερο από άλλους δικαίους ήταν άξιος της τρυφής του παραδείσου και της ουρανίας κατοικίας.

Τόλμησα όμως να το γράψω, όχι επειδή θεωρώ τον εαυτό μου αντάξιο αυτού του δικαίου, έστω σε κάτι –μακριά από εμένα μία τέτοια παραφροσύνη και τέλεια ανοησία, αφού θεωρώ τον εαυτό μου ως γνωστή παλαιά κακία, μίασμα ερημώσεως και δεν αξίζω να λέγομαι μοναχός– αλλά επειδή ήθελα μόνο να εξηγήσω στην αφεντιά σου τι συνέβη, βέβαια κατά την θεία πρόνοια, σχετικά με εκείνο τον αθώο δυστυχή.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέστησαν την οργή του βασιλέως τους και φυλακίστηκαν στην ίδια φυλακή, των οποίων τα όνειρα αυτός ο μακάριος νέος ορθώς και σαφώς ερμήνευσε, και παρεκάλεσε εκείνον, για τον οποίον προφήτευσε την επιστροφή του παλαιού αξιώματος και της τιμής του εκ μέρους του βασιλέως, για να του υπενθυμίσει την άδικη φυλάκισή του. Όταν εκείνος μίλησε γι’ αυτόν τον δίκαιο στον βασιλέα Φαραώ, ο Φαραώ τον απελευθέρωσε από τα δεσμά και την φυλακή και τον αξίωσε την μία μετά την άλλη τις τιμές [4], όπως λέγει η Αγία Γραφή: «Απέστειλε βασιλεύς και έλυσεν αυτόν, άρχων λαού, και αφήκεν αυτόν. Κατέστησεν αυτόν κύριον του οίκου αυτού και άρχοντα πάσης της κτίσεως αυτού» [5].

Ακριβώς έτσι έτυχε και σε εμένα τον ακόλαστο, εξαιτίας της μεγάλης φιλανθρωπίας του Θεού και της αγαθότητάς Του, διότι η αρχοντιά σου, εξαιτίας της μεγάλης ταπεινοφροσύνης και σωφροσύνης σου, με αναζήτησε και ήλθε σε εμένα τον άχρηστο, και αξιώθηκα να σε δω και να μιλήσω μαζί σου. Δεν πρέπει όμως να απορείς με αυτά. Ο Θεός, ο οποίος πάντοτε είναι γενναιόδωρος και φιλάνθρωπος, μολονότι αφήνει κάποιον να πέσει σε διά­φορες δυστυχίες, «ουκ εις τέλος οργισθήσεται», όπως λέγει η Αγία Γραφή, «ουδέ εις τον αιώνα μηνιεί» [6]. Και σε άλλο χωρίο λέγει: «Εγώ αποκτενώ και ζην ποιήσω» [7]. Είναι ο Δημιουργός όλων μας, που προνοεί για μας και είναι ο ιατρός των παθών της ψυχής μας. Είναι ο μόνος, που γνωρίζει αληθώς τι είναι χρήσιμο για τον καθένα μας. Και αυτά δεν συμβαίνουν λόγω της τύχης ούτε λόγω της θέσεως των πλανητών, όπως διδάσκει και ισχυρίζεται η ψευδής διδασκαλία των αθέων Χαλδαίων, Αιγυπτίων και Ελλήνων, αλλά κατά τις άγνωστες και άρρητες βουλές του Θεού, όπως μόνο Αυτός το γνωρίζει. «Τις έγνω νούν Κυρίου, και τις αυτού σύμβουλος εγένετο»; [8] Αυτή είναι η φιλανθρωπία Του και η ευμένειά Του σε εμένα, στις οποίες ελπίζω.

Εξάλλου, αφού βεβαιώθηκα για την μεγάλη προθυμία που μου έδειξες, και επειδή γνωρίζω την σωφροσύνη και την πραότητά σου, τόλμησα να υπενθυμίσω σε σένα, άρχοντά μου, με λίγες γραμμές τις ανάγκες μου. Και δεν σε παρακαλώ πλέον να βοηθήσεις να με αφήσουν να αναχωρήσω στο τιμιότατο και πολυπόθητο για όλους τους ορθοδόξους Άγιον Όρος –αφού γνωρίζω ότι αυτή η παράκλησή μου δεν είναι επιθυμητή και ευάρεστη σε όλους σας–, αλλά μόνο να γίνω άξιος της κοινωνίας των αγίων και ζωοποιών μυστηρίων του Χριστού, χωρίς την οποία είμαι εδώ και δεκαεπτά χρόνια. Η πολυετής στέρησή τους έγινε αιτία της επιθέσεως κάθε απρεπούς σκέψεως και διαφόρων πλανών των αόρατων εχθρών, που ακατάπαυτα πολεμούν και μιαίνουν τον εσωτερικό άνθρωπο, τον οποίο ο Θεός δημιούργησε κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του [9]. Και οι ίδιοι γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ποια φοβερή τιμωρία περιμένει αυτόν, που βλάπτει τον εσωτερικό άνθρωπο. Κάνετέ μου αυτήν την χάρη, σας παρακαλώ, για όνομα των γενναιοδωριών του μόνου δικαίου και φοβερού Κριτή, ο οποίος θα ανταποδώσει στον καθένα σύμφωνα με τις πράξεις του. Σώστε την ψυχή που καταστρέφεται, για να εκπληρωθεί και για σας ο λόγος και η ευλογία της Γραφής που λέγει: «Εάν εξαγάγης τίμιον από αναξίου, ως το στόμα μου έση» [10]. Για όνομα του Θεού· αποκτήστε για τον εαυτό σας αυτήν την χάρη, την ανταμοιβή και την ευλογία του Θεού αφήστε την κρίση σε Αυτόν· που δικάζει όλους δίκαια, επειδή «ουδέ ο πατήρ κρίνει ουδένα», λέγει ο Λόγος του Θεού, «αλλά την κρίσιν πάσαν δέδωκε τω υιώ» [11].

Και άλλη μία χάρη ζητώ από σας. Να μου επιστρέψετε τα ελληνικά βιβλία, που έφερα από εκεί για την ανάγνωση και για την πνευματική παρηγοριά της ακόλαστης ψυχής μου. Δείξατε και σε εμένα το χριστιανικό έλεος, που δείχνετε με την σωφροσύνη σας σε πολλούς άλλους. Με αυτό θα δώσετε μεγάλη δόξα στην μακαρία ψυχή του αειμνήστου τσάρου σας, άρχοντα και ευεργέτη μου, του μεγάλου ηγεμόνα Πασών των Ρωσιών Βασιλείου του Ιωάννου. Ας γίνετε σώφρονες και πιστοί συγκυβερνήτες και βοηθοί του στην διακυβέρνηση του ευσεβούς κράτους της Ρωσίας, ώστε να προσθέσετε στην μακάρια ψυχή του φωτεινή δόξα με την χάρη που θα μου κάμετε. Η σαφέστατη απόδειξη της σωφροσύνης και της πίστεως των ηγεμόνων και βογιάρων είναι, όταν αυτοί, μετά την εκδημία του άρχοντός τους, φροντίζουν να του παρέχουν εκεί μεγαλύτερη δόξα, κάμνοντας εδώ αντί αυτού κάθε φιλανθρωπία και διάφορες χάρες σε όλους γενικώς τους ενδεείς και σε όσους υποφέρουν στην φυλακή. Αυτός ο λόγος δεν είναι δικός μου, αλλά γενικώς όλων των θεοπνεύστων Πατέρων. Δεν θεώρησα πολύ σωστό να εκθέσω εδώ τις μαρτυρίες τους, τις οποίες ξέρετε καλά, αφού γνωρίζετε αρκετά την Αγία Γραφή και είστε μορφωμένος περισσότερο από κάθε άλλον, και γι’ αυτό δεν έχετε ανάγκη από περισσότερες υπομνήσεις. Ας προσφέρει σε όλους σας ο Κύριος Ιησούς Χριστός υγεία, ησυχία και ισχύ. Αμήν.

Παραπομπές:

1. Αυτή και οι δύο επόμενες επιστολές, «Στον νεαρό Μιχαήλ», «Στον αδελφό Γρηγόριο» και «Στον κύριο και αδελφό Γρηγόριο», εκδόθηκαν από την Θεολογική Ακαδημία του Καζάν, με βάση το χειρόγραφο της Λαύρας της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου αρ. 200. Στα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης της Μονής Σολοβέτσκι αυτές οι επιστολές δεν υπάρχουν.
2. Βλ. Γεν. 37,25-28.
3. Βλ. Γεν. 39,6-20.
4. Βλ. Γεν. 40,1-46.
5. Ψαλμ. 104, 20-21.
6. Ψαλμ. 102, 9.
7. Δευτ. 32,39.
8. Ησ. 40, 13.
9. Πρβλ. Γεν. 1,26.
10. Ιερ. 15, 19.
11. Ιω. 5, 22.

Πάτερ λυπήσου μας…

$
0
0

Ο Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα (1812 – 1891).

Τις πιο απίθανες περιπτώσεις μπορούσε να συναντήση κανείς στο στάρτσεβο του π. Αμβροσίου [όσιος Αμβρόσιος (1812 – 1891)].

Η επόμενη περίπτωσις έχει σχέσι με… εξόντωσι ποντικών!
Η σύζυγος ενός σπουδαίου προσώπου της πόλεως Νοβοσίλε ήρθε στην Όπτινα [της Ρωσίας]. Μόλις την είδε ο στάρετς [ο γέροντας] την κάλεσε κοντά του.
– Λοιπόν, της είπε, οι ποντικοί δεν σου έφαγαν ακόμη την μύτην;
Κατάπληκτη εκείνη από την προόρασί του γονάτισε στα πόδια του.
– Πάτερ, τον παρακάλεσε, γι αυτό ήρθα. Γέμισε το σπίτι μας ποντικούς! Είναι αδύνατο να παραμείνουμε άλλο εκεί. Κάνε μία προσευχή να φύγουν. Λυπήσου μας!
Η απάντησις στο αίτημα της υπήρξε ταχεία. Πριν επιστρέψη, στο σπίτι, οι ποντικοί, σαν κάποια αόρατη δύναμι να τους κυνήγησε, εξαφανίσθηκαν. Δεν έμεινε ούτε ένας.
Το εκπληκτικό αυτό γεγονός είχε καλές επιπτώσεις και στην ζωή του συζύγου· γιατί με την απομάκρυνσι των ποντικών, απομακρύνθηκαν από πάνω του ωρισμένες πλάνες και προκαταλήψεις που είχε για τους ανθρώπους της Εκκλησίας και ιδίως για τους μοναχούς.
Από την ημέρα εκείνη ο στάρετς Αμβρόσιος ανήκε στα πιο αγαπητά και σεβαστά του πρόσωπα.

 

Από το βιβλίο “Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα”, έκδοση της Ιεράς Μονής Παρακλήτου.


Δεν χωράει μέσα στην καρδιά

$
0
0

20150917-1

Όπου δεν υπάρχει καθόλου ανθρώπινη παρηγοριά, εκεί βασιλεύει ο Θεός, και τότε πλημμυρίζει η αγαλλίαση, γιατί είναι πολλή πια και μέσα στην καρδιά δεν χωράει.

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Σπανακόπιτα με φέτα

$
0
0

2017-04-227.47.01

Συστατικά
Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ.
100 ml ελαιόλαδο
20 ml ξίδι από λευκό κρασί
10 γρ. ζάχαρη
1 ½ κ.γ.αλάτι
210 ml νερό
200 ml ελαιόλαδο για άλειμμα

Για τη γέμιση

λίγο ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό πλυμένο σπανάκι
½ ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι καυκαλίθρες
4 κλωνάρια ρίγανη
1/3 ματσάκι άνηθο
ξύσμα από 1 λεμόνι
500 γρ. φέτα
200 γρ. τυρί κρέμα
μπόλικο πιπέρι
αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Σε ένα μίξερ με τον γάντζο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι από λευκό κρασί, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό.
Χτυπάμε για 5 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας για 5 λεπτά.
Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ σε 5 λεπτά την αφαιρούμε από το μπολ.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα άλλο μπολ και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη.
Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Χοντροκόβουμε τον δυόσμο και τον προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε και τις καυκαλίθρες, τη ρίγανη, τον άνηθο, το ξύσμα από 1 λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι.
Ανακατέυουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.

Για να ανοίξουμε το φύλλο μας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Μόλις είναι έτοιμη και η ζύμη μας, μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι τον πάγκο μας.
Ξεκινάμε με ένα πλάστη να ανοίγουμε το πρώτο από τα 6 ζυμαράκια μας.
Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε κι άλλο σιμιγδάλι.
Πάντα ανοίγουμε το ζυμάρι, γυρνώντας τον πλάστη προς το μέρος μας.
Στα 5 πρώτα φύλλα δεν μας ενδιαφέρει το σχήμα του εκτός από το τελευταίο που το χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε την πίτα μας.
Κόβουμε το ζυμάρι μας στα 4 μέχρι να σχηματίσουμε κύκλο διαμέρτου 40-50 εκ.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. με ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα 5 από τα 6 φύλλα στα 4.
Απλώνουμε διαδοχικά τα 4 κομμάτια από το πρώτο φύλλο στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο στα φύλλα. Δεν πρέπει τα ακουμπάμε με το πινέλο για να μπαίνει αέρας και να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο τα φύλλα μας θα γίνουν πιο τραγανά.
Χρειαζόμαστε περίπου 200 ml ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα φύλλα μας συνολικά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλα 2 φύλλα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τη βάση της πίτας μας.
Πρώτα δημιουργούμε τοιχώματα στην πίτα μας και μετά γεμίζουμε τα κενά της πίτας με τα κομμάτια της ζύμης δημιουργώντας έτσι υφές στην πίτα μας.
Απλώνουμε τη γέμιση καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και την πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία για ακόμα 2 φύλλα, βάζοντας τα πάνω από τη γέμιση καλύπτοντας το σπανάκι.
Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο τελευταίο φύλλο που το έχουμε αφήσει ολόκληρο.
Το βάζουμε από πάνω και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τα χέρια μας.
Χαράζουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και είναι έτοιμη να τη ψήσουμε.
Ψήνουμε για 45-60 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και πάρει χρώμα.
Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com

They’re blinded by them (Saint Mark the Ascetic)

$
0
0

Everything good or evil which happens, begins from a thought. And gradually nourished by thoughts and small movements of the heart, it grows, takes on existence and becomes an act. Those who slavishly follow their sinful thoughts, become blinded by them. And whilst they can see the sins towards which the thoughts have led them, because of their blindness they can’t see the reasons for their sins, which are the thoughts.

Η Τιμία Κάρα του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Την Τιμία Κάρα του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού υποδέχθηκε η πόλη της Καστοριάς εχθές, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, η παρουσία της οποίας λάμπρυνε τον εορτασμό της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στην πόλη της Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ καθιέρωσε την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού να εορτάζεται η Αγία Σοφία, που ασκήτευσε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας, στην Καστοριά.
Έτσι, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικάνορος έγινε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας από το Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας Γρεβενών.

Την Κάρα κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ζάβορδας Αρχιμ. Σεραφείμ.

Αμέσως ακολούθησε η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την θαυματουργική επέμβαση του Οσίου Νικάνορος στην πόλη της Καστοριάς. Κατά το έτος 1908 η Καστοριά υπέφερε από βαριάς μορφής οστρακιά, µε αποτέλεσμα να πεθαίνουν πολλά μικρά παιδιά. Τότε εστάλη από την πόλη στη Μονή της Ζάβορδας ο Μανάς, µε την παράκληση να σταλούν στην Καστοριά τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα. Οι πατέρες ικανοποίησαν το αίτημα. Έστειλαν τα λείψανα µε συνοδό τον αδελφό της Μονής νεαρό τότε Διάκονο Νικηφόρο (Παπασιδέρη), που καταγόταν από το Δισπηλιό, και αργότερα έγινε Μητροπολίτης Καστοριάς και μόλις τα λείψανα έφτασαν στην πόλη, αμέσως έπαψε το θανατικό και κατά την έκφραση των τότε καστοριανών «η αρρώστια κόπηκε µε το μαχαίρι».

Σήμερα, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καστορίας, τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορος, του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως, των Εφημερίων του Ναού, των Διακόνων, εκατοντάδων πιστών και την παρουσία της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικάνορος και της Τιμίας Κάρας της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, την οποία μετέφερε η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισούρας.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην τιμή των Αγίων της Εκκλησίας, αλλά και στον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αναλύοντας τον λόγο του Κυρίου μας «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι».

Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προδοτική συμφωνία των Σκοπίων και τόνισε στεντόρεια τη φωνή, πως η Εκκλησία και οι ποιμένες της δεν θα σταματήσουν να μιλούν για τα εθνικά μας ζητήματα και ιδιαίτερα όταν θίγονται τα ιστορικά μας κεκτημένα.

Αμέσως μετά έγινε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων μας στους δρόμους γύρων από τον Ιερό Ναό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Πηγή: imkastorias.gr

Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Ιερού Κελλίου Τιμίου Προδρόμου στις Καρυές του Αγίου Όρους

Η Πανήγυρις της Αγίας Ευφημίας στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος (φωτό)

$
0
0

Με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε η Πολιούχος της Χαλκηδόνος, Μεγαλομάρτυς Αγία Ευφημία στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Χαλκηδόνας, ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού και με τις ευλογίες του οικείου Ποιμενάρχου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου.

Πηγή: fanarion.blogspot.com

 

«Το κάλλος της Ορθόδοξης οικογένειας»

$
0
0

Ο Καθηγούμενος της ΙΜ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ θα μιλήσει, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 στο Ξενοδοχείο Xenia VOLOU Domotel, με θέμα «Το κάλλος της Ορθόδοξης οικογένειας» σε εκδήλωση της Ένωσης Πολυτέκνων Ν. Μαγνησίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Πολυτέκνων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προχωρήσει στη βράβευση των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών που αρίστευσαν στο Γυμνάσιο-Λύκειο και εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι.- Τ.Ε.Ι. κατά το σχολικό έτος 2016-2017 και θα τιμηθούν επίσης όλες οι νέες πολύτεκνες οικογένειες. Τα βραβεία θα επιδώσει ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός.


Η Τιμία Κάρα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη για πρώτη φορά στην Αττική

$
0
0

ο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 5 μμ, θα γίνει η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει Συνέδριο με τίτλο «Ο Οικουμενικός Άγιος Σιλουανός».

Ακολουθεί το πρόγραμμα
τόσο των λατρευτικών εκδηλώσεων όσο και του συνεδρίου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗ ΑΦΙΞΕΙ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ
(80 Έτη από την Κοίμηση και 30 Έτη από την Αγιοκατάταξή του)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-9-2018
20:00 Ιερά Αγρυπνία υπό των πατέρων της Ι. Μ. Ξενοφώντος Αγ. Όρους

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-9-2018
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ»
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
(Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μ. Βασιλείου 15, Ρουφ Κεραμεικός)
09:30
Προσέλευση

10:00
Εισαγωγή – Χαιρετισμοί

10:30
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
«Οι Άγιοι του Θεού, Φίλοι του Θεού και Πολίτες της Βασιλείας Του »

11:00
Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης
« Η εμπειρία της Ορθοδοξίας στη Δύση »

11:30
Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Πινακούλας
« Θεολογική γεωμετρία και πνευματική ζωή »

12:00
Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκανάς
«Ο Άγιος Σιλουανός και ο π. Σωφρόνιος: Μια ευτυχής περίπτωση πνευματικής πατρότητας»

12:30
Παναγιώτης Υφαντής, Καθηγητής ΑΠΘ
« Ο Σιλουανός Αθωνίτης και οι σύγχρονες προσλήψεις της οσιακής αγιότητας »

13:00
Συζήτηση

13:30
Λήξη – Κέρασμα

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ
17:00
Υποδοχή Τιμίας Κάρας Αγίου Σιλουανού στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης

18:00
Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Α. Α.

ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ
(ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ)
ΚΥΡΙΑΚΗ 30-9-2018
06:30 Όρθρος & Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
18:00 Εσπερινός
ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ
19:00
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ
«Η έννοια της Αγιότητος στην Ορθοδοξία και στα σύγχρονα προτεσταντικά ρεύματα»

Δημήτριος Πασσάκος, Επίκουρος Καθηγητής Ανωτ. Εκκλησ. Ακαδημίας Αθηνών
«Άγιος Σιλουανός και Αγιότητα στην Αγία Γραφή»
21:00
Απόδειπνο – Χαιρετισμοί Αγίου Σιλουανού

ΔΕΥΤΕΡΑ 1-10-2018
06:30 Όρθρος & Θεία Λειτουργία
13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
18:00 Εσπερινός
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
19:00
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου κ. Ιερόθεος
«Η εμπειρική Θεολογία του Αγίου Σιλουανού»

Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μπαθρέλος, Δρ. Θεολογίας – Σύμβουλος Καθηγητής στο Ε.Α.Π.
«Η μέχρι θανάτου πιστότητα του Αγίου Σιλουανού στη «στενή και τεθλιμμένη» οδό του μοναχικού βίου»

Σεβασμιώτατος Πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος
«Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς και ο Άγιος Σιλουανός»

ΤΡΙΤΗ 2-10-2018
06:30 Όρθρος & Θεία Λειτουργία
13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
18:00 Εσπερινός
10:00 – 14:00 ΠΡΩΙΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ (υπό την αιγίδα του Συνοδικού Γραφείου Προσκ. Περιηγήσεων)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
19:00
Οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Ιακώβη, Ηγουμένη Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου
«Άγιος Σιλουανός και μοναχισμός»

π. Πέτρος Μινώπετρος, Σκηνοθέτης
«Πώς εκφράζεται η πνευματικότητα μέσα από την κινηματογραφική εικόνα»

Νίκος Αναγνωστόπουλος, Σκηνοθέτης
«Θεοφάνης ο Ελληνας – Αναζητώντας τη χαμένη ζωγραφιά»

21:00
Απόδειπνο – Χαιρετισμοί Αγίου Σιλουανού

ΤΕΤΑΡΤΗ 3-10-2018
06:30 Όρθρος & Θεία Λειτουργία
13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
18:00 Εσπερινός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
19:00
Στρογγυλή Τράπεζα:
«Από τον Θεοφάνη τον Έλληνα στον Σωφρόνιο του Έσσεξ: Προβληματισμοί για την Σύγχρονη Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Ζωγραφική»
Συνομιλητές:
π. Λουκάς Ξενοφωντινός,
Δημοσθένης Αβραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Καθηγητής Ε.ΔΙ.Π. Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.
Συντονιστής: Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος , τ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου

21:00
Απόδειπνο – Χαιρετισμοί Αγίου Σιλουανού

ΠΕΜΠΤΗ 4-10-2018
06:30 Όρθρος & Θεία Λειτουργία
13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
18:00 Εσπερινός 10:00-14:00 ΠΡΩΙΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ (υπό την αιγίδα του Συνοδικού Γραφείου Προσκ. Περιηγήσεων)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
19:00
Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής ΑΠΘ
«Η αγάπη προς τους εχθρούς στη διδασκαλία του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου»

Ελένη Οικονόμου, Καθηγήτρια ΑΠΘ
«Οι πνευματικές ρίζες του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου»

Υulia Buzykina, Ιστορικός τέχνης – Αναπλ. Δ/ντρια Έρευνας & Εκπαιδευτικού έργου του Ρωσικού Μουσείου Εικόνων Μόσχας
«Θεοφάνης ο Έλληνας και η ρωσική τέχνη» 21:00 Απόδειπνο – Χαιρετισμοί Αγίου Σιλουανού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-10-2018
06:30 Όρθρος & Θεία Λειτουργία
13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
18:00 Εσπερινός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
19:00
Στρογγυλή Τράπεζα:
«Διαβάζοντας τα κείμενα του Αγίου Σιλουανού σήμερα»
Συνομιλητές:
Δημήτρης Μπαλτάς, Δρ Φιλοσοφίας
Αθανάσιος Μουστάκης, Δρ Θεολογίας – Πτ. Φιλοσ.
Βασίλειος Αργυριάδης, Θεολόγος, Επιμελητής Εκδόσεων
Συντονιστής : π. Βασίλειος Χαβάτζας

21:00
Απόδειπνο – Χαιρετισμοί Αγίου Σιλουανού

ΣΑΒΒΑΤΟ 6-10-2018
06:30
Όρθρος & Θ. Λειτουργία, Ιερουργούντος του Θεοφιλ. Επισκ. Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου
Στη Ρωσική Γλώσσα

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
11:00
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας
«Η Ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους Ρωσόφωνους Ορθοδόξους Χριστιανούς εντός της δικαιοδοσίας της.»

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος
«Κατάβηθι από του Σταυρού : Ο πειρασμός της Εκκλησίας»

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμ. Συνοδ. Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
«Πώς οι προσκυνηματικές περιηγήσεις προάγουν τις ορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις»

Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Ποιμήν, Ι. Μ. Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία Παναγιώτης Κληρίδης, Νομικός – Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου
«Άγιος Σιλουανός»

13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
18:00 Μέγας Εσπερινός
19:00 Όρθρος κατά το Ρωσικό τυπικό

ΚΥΡΙΑΚΗ 7-10-2018
07:30 ΣΤ’ Ώρα
08:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
13:00 Ιερά Παράκλησις Αγίου Σιλουανού
19:00 Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής – Βυζαντινής και Ρωσικής – προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου επί τη δεκαετή αρχιεπισκοπική διακονία αυτού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8-10-2018
Αναχώρηση Τιμίας Κάρας

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

 

Πότε έρχεται; (Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός)

$
0
0

20150917-2

Εάν δεν αποβάλει τα πάθη η ψυχή, δεν έρχεται σε αυτήν το Άγιο Πνεύμα.

Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός

Η Παναγία η Στυλαρινή μετά από 94 χρόνια στην Αμμουλιανή (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Το νησί της Αμμουλιανής το απόγευμα του Σαββάτου, 15ης Σεπτεμβρίου τ.έ., έζησε με κάθε μεγαλοπρέπεια μια ιστορική στιγμή της όλης πορείας της.

Πιστό αντίγραφο της Παναγίας της Στυλαρινής που το πρωτότυπό της κοσμεί το Καθολικό της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους μέσα σε κλίμα βαθυτάτης συγκίνησης μετεφέρθη μέσω θαλάσσης και ετοποθετήθη στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αμμουλιανής.

Ένα ποτάμι κόσμου κατέκλυσε το λιμάνι του Νησιού αναμένοντας την προστάτιδά του, των αγίων χωμάτων της Προποντίδας την Κυρά, των Πατέρων των σημερινών κατοίκων της Αμμουλιανής το καταφύγιο, που σαν αυτοί εγκαταστάθηκαν στο νησί ως πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή, περίμεναν υπομονετικά να τους ακολουθήσει.

Την Παναγία την Γιάτρισσα, όπως την αποκαλούσαν τα Μαρμαρονήσια της Προποντίδας υποδέχθηκαν στην προκυμαία Ιερός Κλήρος, Άρχοντες και Λαός με επικεφαλής τον οικείο Ιεράρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, πλαισιούμενους από Πρεσβυτέρους και Διακόνους της τοπικής Μητροπόλεως.

Μαζί με τον Ιερό Κλήρο και οι Άρχοντες του τόπου: ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γεώργιος Ζουμπάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αργύρης Τσακνής και Δημήτριος Ψιλιάγκος, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Αμμουλιανής κ. Κωνσταντίνος Τσακνής, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέων Ρόδων κα Σοφία Ισαακίδου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ιωάννης Δουλάκης, η Πρόεδρος του Α.Π.Κ. κα Λένα Παναγιωτοπούλου, ο Πρόεδρος του Α.Ξ.Τ.Α.Δ.Α. κ. Λευθέρης Βαλσαμής, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δ. Αριστοτέλη η «ΦΡΟΝΤΙΔΑ» κα Κατερίνια Μήτρου, ο Λιμενάρχης Ιερισσού κ. Ζαφείρης Γιόκοτος, ο Λιμενάρχης Ουρανουπόλεως κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ουρανουπόλεως κ. Ερρίκος Μουρτζίδης, ο Πρόεδρος Ιερισσιωτών Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπούλος, ο Πρόεδρος των Προικονησιωτών Νέων Παλατίων Αττικής κ. Μιχάλης Πολυχρόνης, κ.α.

Την Ιερά Εικόνα συνόδευσαν ως εκπρόσωποι του αγίου Ηγουμένου της Μονής Κουτλουμουσίου Παν. Αρχ. π. Χριστοδούλου, ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Φιλόθεος και οι Μοναχοί π. Ταράσιος και π. Νεκτάριος και ο Παν. Αρχ. π. Χρυσόστομος Μαιδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ιερισσού.

Αφού ανεπέμφθη δέησις στο λιμάνι από τον Ιερό Κλήρο και τα δάκρυα περίσσεψαν στα μάτια του Λαού, η πομπή κατευθύνθη λιτανευτικώς στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου υπό τους ήχους των Καραβιών και της Φιλαρμονικής του Δήμου που απένειμε τις ανάλογες τιμές και σκόρπισε το χαρούμενο κλίμα στο Νησί, με τελετάρχη τον Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, Γεν. Αρχ. Επιτρόπο της Ι. Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι η Εικόνα αγιογραφήθηκε στη Μονή Κουτλουμουσίου από τον Οσιωτάτο Μοναχό π. Ταράσιο που την συνόδευσε στην Αμμουλιανή, με δαπάνες της Οικογενείας Στεφάνου Χριστοδούλου που την τιμά όλως ιδιαιτέρως.

Τους χορούς του Αγίου Νικολάου ετίμησε με την παρουσία του ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Ιερισσού «Ρωμανός ο Βατοπαιδινός», με επικεφαλής τον μουσικολογιώτατο κ. Βασίλειο Κοκαλιάρη, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας και τον κ. Ιωάννη Κέκερη, Πρόεδρο του Συνδέσμου και τους συνεργάτες τους.

Στον Εσπερινό εχοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, με συγχοροστατούντα τον Σεβ. Ιερισσού κ. Θεόκλητο.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας στην πλατεία του Νησιού στήθηκε μεγάλη εκδήλωση τιμής προς την Θεοτόκο την Στυλαρινή, στην οποία παραδοσιακά τραγούδια του Μαρμαρά Προποντίδος απέδωσε η Χορωδία των Νέων Παλατίων Αττικής και η Χορωδία της Αμμουλιανής.

Προσλαλιές εξεφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο Συγγραφέας και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Μανώλης Μελινός, ο Ιστορικός ερευνητής κ. Απόστολος Σοφιανός και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Κ. Τσακνής.

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Στυλαρινής είναι ανυπόγραφο έργο του 14ου αιώνος και πρόκειται για την εφέστια Εικόνα Κουτλουμουσιανού Μετοχίου, που δεν υφίσταται πλέον, κοντά στην κώμη Στυλάρι, απ’ όπου η επωνυμία του Εικονίσματος της νήσου του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την οποία ευλαβούντο ιδιαιτέρως οι Χριστιανού της Γαλιμής, αλλά και όλοι οι Χριστιανοί του Μαρμαρά και των πλησίων αυτού Μαρμαρονησίων, Αλώνη, Κούταλη και Αφισιά.

Οι κάτοικοι του Μαρμαρά, αλλά και όλα τα κοντινά μέρη τιμούσαν ιδιαιτέρως την Στυλαρινή, επειδή η Χάρη Της παρείχε την γιατρειά σε ποικίλες ασθένειες που αφθονούσαν τον καιρό εκείνο, ώστε η Παναγία προσαπόκτησε την επωνυμία Γιάτρισσα.

Επειδή το 1916-1920 τουρκικές διώξεις ξέσπασαν κατά των Χριστιανών της περιοχής, σήκωσαν την Παναγία από το Μετόχι του Κουτλουμουσίου για περισσότερη ασφάλεια και τη φιλοξένησε στο σπίτι της η δέσποινα Καλλιόπη Κατραμάδου με κάθε προφύλαξη.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσει σε τούρκικα χέρια και να βεβηλωθεί, εντοιχίστηκε στο σπίτι της κόρης αυτής και καλύφθηκε με τοιχοποιία η πρόσοψή της.

Το 1923, ύστερα από τον ξεριζωμό, η Καλλιόπη μεταφέρει την Εικόνα στην Χαλκίδα και την παραδίδει στον Κουτλουμουσιανό Μετοχιάρη του Στυλαρίου Μοναχό Αγαθάγγελο ο οποίος την παραδίδει στη Μονή της μετανοίας του στον Άθωνα.

Αργότερα η Καλλιόπη γίνεται Μοναχή στην Εύβοια με το όνομα Θεοδοσία.

Αντίγραφο αυτής της θαυματουργού Εικόνας απέκτησε ως Κειμήλιο Ιερό η Αμμουλιανή και γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού κάλεσε τον συμφοιτητή και φίλο του Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ για να την ενθρονίσει στις καρδιές των προσφύγων που τους υποδέχθηκε το Νησί, το οποίο σημειωτέον ανήκε ιδιοκτησιακά στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και αυτή ως Μητέρα Εκκλησία το δώρισε άνευ ανταλλάγματος στους Πρόσφυγες του Μαρμαρά της Προποντίδας, που σήμερα Μητροπολίτη της το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τοποθετήσει τον κ. Ιωσήφ.

Έτσι η Στυλαρινή Παντάνασσα βρήκε και πάλι τα παιδιά της μετά από 94 χρόνια, οι δε Αμμουλιανιώτες δέχθηκαν την ευλογία της αλλά και τις ευχές και τις ευλογίες του διαδόχου των Επισκόπων των προγόνων τους αγίου Προικονήσου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

 

Πηγή: romfea.gr

19 Σεπτεμβρίου 2018, 19:00, Παράκληση – Ομιλία, Ι. Ν. Αγ. Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, Αγ. Τύχωνας

$
0
0

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 θα γίνει Παράκληση προς την Παναγία τη Γοργοεπήκοο από τις 7 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στον Άγιο Τύχωνα. Θα ακολουθήσει ομιλία με συζήτηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο στο αρχονταρίκι του ναού.

 

Πηγή: nisosagion.com

It won’t be justified (Saint Theophan the Recluse)

$
0
0

Many reasons will present themselves for your lack of concentration, but that won’t justify any carelessness. Struggle and you’ll manage to keep your mind undistracted. Whatever work or action you may do, think that you’re doing it before the Lord Himself, Who in reality accepts your service. Pray and God will bless your contribution.

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images