Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Μην απομακρύνεσαι (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

$
0
0

20150923-3

Αρχή της εγκατάλειψης του ανθρώπου είναι να απομακρύνει τον εαυτό του από την ταπεινοφροσύνη. Αν λοιπόν ποθείς τον ορθό βίο, άσκησε την ταπεινοφροσύνη· διότι έξω από αυτή δε σταθεροποιείται ο ορθός βίος…

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος


Εορτή της Παναγίας της Παντάνασσας στο ιερό μετόχι της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος

$
0
0

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Παναγίας της Παντάνασσας, στο ιερό μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος. 

Πιστοί από την ευρύτερη περιοχή και άλλα μέρη της Ελλάδας προσήλθαν στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, για να τιμήσουν την Παναγία την Παντάνασσα.

Των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, Βατοπαιδινούς ιερομονάχους και ιερείς της περιοχής.

Παναγία η Παντάνασσα

Η θαυματουργή αυτή εικόνα είναι φορητή του 17ου αι και βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Μονής Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με αφηγήσεις συγχρόνων Γερόντων της Μονής, το πρώτο δείγμα ότι η εικόνα έχει ιδιαίτερη χάρη είναι το εξής γεγονός· Μια μέρα ένας νέος μπήκε στον ναό και πηγαίνοντας να προσκυνήσει την εικόνα, άστραψε ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας και μια αόρατη δύναμη τον έριξε καταγής. Μόλις συνήλθε, εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε μακρυά από τον Θεό και επιδιδόταν στην μαγεία. Ετσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε τον νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει άνθρωπος θεοφοβούμενος.

Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ιδιότητα και την ειδική χάρη από τον Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές αναρίθμητες περιπτώσεις καρκινοπαθών που έχουν θεραπευθεί στις μέρες μας, μετά από παράκληση μπροστά στην Παναγία την Παντανάσσα.

Πολλά επίσης θαύματα γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Μόσχα αφότου έχει μεταφερθεί εκεί αντίγραφο εικόνας της Παντανάσσης ιδιαίτερα γίνεται λόγος για θεραπείες παιδιών που νοσηλεύονται στο Παιδικό Ογκολογικό Κέντρο της Μόσχας, όπου ευρίσκεται το αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας.

Και τα μικρά παιδιά (Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου)

$
0
0

Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να δεχθούν με αίσθηση την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό παρατηρούμε σε μερικούς Αγίους όταν ήταν παιδιά δεν τους άρεσαν τα παιγνίδια όπως των συνομηλίκων τους, αλλά τους διέκρινε μία εσωστρέφεια και σοβαρότητα, ένα γεροντικό φρόνημα.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Τα εργαλεία της πειθαρχίας του παιδιού σε όλες τις ηλικίες

$
0
0

Όσο προετοιμασμένος και να είναι κάποιος για τις υστερίες σε όλες τις ηλικίες του παιδιού, πάντα αποτελεί πρόκληση το πώς θα τα πειθαρχήσουμε χωρίς να είμαστε πολύ αυστηροί

Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος όπου το παιδί θα νιώθει σεβασμό, φροντίδα και κατανόηση.

Πρώτα, οι βασικοί κανόνες

Η οικογένεια λειτουργεί υποστηρικτικά. Κάθε μέλος πρέπει να νιώθει ότι συνεισφέρει με το δικό του μοναδικό τρόπο.
Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος. Κάποιος παραπονιέται ότι ο άλλος δεν τον ακούει. Όταν το παιδί προσπαθεί να σας πει κάτι, σταματήστε ό,τι κάνετε και δείξτε του αμέριστη προσοχή. Αν γίνετε εσείς το πρότυπο, θα κάνει το ίδιο αργότερα.
Η συνέπεια είναι το κλειδί. Η συναισθηματική δύναμη του παιδιού προέρχεται από τη σταθερότητα των κανόνων. Μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο, να μην μπερδεύεται ως προς το τι ισχύει και να μην λειτουργεί σε βάρος των άλλων.
Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη. Αν το παιδί δεν βιώσει ποτέ πόνο ή απογοήτευση, δεν θα αναπτύξει ψυχολογικές δεξιότητες που είναι θεμελιώδεις για τη μελλοντική του ευτυχία.
Ατελείωτη αγάπη στο μωρό από τη γέννηση μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής. Μην φοβάστε ότι θα κακομάθετε το μωρό αν ανταποκρίνεστε κάθε φορά στις ανάγκες και το κλάμα του. Αντιθέτως, η πολλή αγάπη και προσοχή δημιουργεί έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται και προσαρμόζεται καλά. Αργότερα θα έχει αυτοπεποίθηση, θα εμπιστεύεται και θα αντιληφθεί τα όρια όταν έρθει η ώρα.

 

Αφαιρέστε και αντικαταστήστε (6-18 μηνών). Σε αυτήν την ηλικία, πετούν πράγματα όχι για να σας εκνευρίσουν αλλά για να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αντί να χάσετε την ψυχραιμία σας, πάρτε του το επικίνδυνο αντικείμενο και αντικαταστήστε το με κάτι που δεν προκαλεί τόσο κίνδυνο. Όσο το κάνετε, εξηγήστε του ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει ακόμα πλήρως.

 

Δώστε έμφαση στα θετικά (12 μηνών και άνω). Αντί να ουρλιάζετε όταν κάνει κάποιο λάθος, επιβραβεύστε το όταν κάνει κάτι σωστά. Ξεκινήστε με πολύ μικρά βήματα, όπως το να του πείτε μπράβο που μάζεψε τα τουβλάκια του όταν του το ζητήσατε.

 

Ζητήστε τη βοήθειά του (12 μηνών και άνω). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έρχονται στον κόσμο προγραμματισμένα να βοηθούν και να συνεργάζονται. Οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν τη φυσική τάση. Βρείτε αυτά που αρέσουν περισσότερο στο παιδί στο σπίτι και επιτρέψτε του να σας βοηθά στη διαδικασία.

 

Διαχειριστείτε το θυμό (1-3 ετών). Τα παιδιά παθαίνουν εύκολα υστερία γιατί δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Αφήστε το παιδί να ηρεμήσει με όποιο τρόπο εκείνο κρίνει. Όταν χαλαρώσει, μιλήστε του για αυτό που συνέβη ώστε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

 

Ακούστε το ‘όχι’ του (1-3 ετών). Η αγαπημένη και πιο συχνή λέξη των παιδιών σε αυτήν την ηλικία. Ο μόνος τρόπος να το σταματήσετε είναι να μην το αγνοείτε και να λάβετε σοβαρά την άρνηση του. Απλά επιμείνετε στην ίδια ερώτηση με διαφορά 5 λεπτά μετά από κάθε φορά.

 

Δοκιμάστε την αντίστροφη επιβράβευση (3 ετών και άνω). Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στη θετική ενίσχυση από ό,τι στην τιμωρία. Και τους αρέσει η δομή και οι ξεκάθαρες προσδοκίες. Αντί να τα επιβραβεύετε για την καλή συμπεριφορά, πάρτε πίσω τις ανταμοιβές όταν φέρονται άσχημα μόνο για λίγες ώρες.

 

Διδάξτε τις συνέπειες (5 ετών και άνω). Θέλουμε να έχουμε παιδιά που διαβάζουν για το σχολείο και κοιμούνται νωρίς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Για να το χειριστείτε, πάρτε μία απόφαση από κοινού. Αν θέλει να δει τηλεόραση το βράδυ, θα πρέπει να ξυπνήσει νωρίτερα για να κάνει τα μαθήματά του. Με αυτόν τον τρόπο, δεν βρίσκει δικαιολογίες και αναλαμβάνει την ευθύνη για πράγματα που είναι δικά του.

 

Πηγή: in.gr

9 τεχνικές για να θυμάστε όλα όσα διαβάζετε

$
0
0

Το ζήτημα της απομνημόνευσης είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς ανθρώπους, από φοιτητές που θέλουν να αποστηθίσουν κάποιο μάθημα μέχρι απλούς αναγνώστες που διαβάζουν κάτι και δυσκολεύονται αργότερα να το ανακαλέσουν στη μνήμη τους.

Ο Independent συγκέντρωσε μερικές τεχνικές και ζήτησε τη γνώμη ειδικών για το πώς να ανακαλούμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα από όσα διαβάζουμε, είτε πρόκειται για επιστημονικά βιβλία, είτε για μυθιστορήματα, είτε απλώς για άρθρα ειδήσεων.

Αυτές είναι οι 9 τεχνικές που προτείνει:

Ρίξτε μια ματιά πρώτα σε ολόκληρο το κείμενο  
Σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή νευρολογίας Bill Klemm, πρόκειται για στρατηγική τεχνική στην ανάκληση πληροφοριών. Η πρόταση εδώ δεν είναι να αποφύγετε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, αλλά να ρίξετε πρώτα μία γρήγορη ματιά εντοπίζοντας τα σημαντικά θέματα και τις λέξεις-κλειδιά ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε όταν στη συνέχεια το διαβάσετε εξονυχιστικά. Με το να εξοικειωθείτε με τα γενικά θέματα, θα καταστεί ευκολότερο να θυμηθείτε αργότερα τα επιμέρους.

Κρατείστε σημειώσεις στη σελίδα  
«Ποτέ μην διαβάζετε χωρίς μολύβι» συμβουλεύει κάποιος χρήστης. «Υπογραμμίστε προτάσεις που βρίσκετε δυσνόητες, ενδιαφέρουσες ή σημαντικές. Τραβήξτε γραμμές δίπλα από παραγράφους που έχουν σημασία. Φτιάξτε διαγράμματα για να δείτε τη δομή των βασικών ιδεών» προτείνει.

Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο  
Η Ingrid Spielman από το University of Delaware προτείνει «αλληλεπίδραση» με το κείμενο, ήτοι να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας καθώς το διαβάζουμε. Αν διαβάζετε κάποιο βιβλίο, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε την ερώτηση: «Ποια είναι η βασική ιδέα αυτού του κεφαλαίου;».

Αποτύπωση- Συσχετισμός- Επανάληψη
Η μνήμη έχει τρία στάδια και το πρώτο είναι η αποτύπωση. Μπορούμε να βελτιώσουμε την εντύπωση που μας κάνει ένα κείμενο με το να κάνουμε εικόνα στο μυαλό μας την κατάσταση ή να φανταστούμε τον εαυτό μας να παίρνει μέρος σε αυτά που περιγράφει. Το δεύτερο στάδιο είναι ο συσχετισμός, το να συνδέσουμε δηλαδή αυτό που διαβάζουμε με κάτι που γνωρίζουμε ήδη. Για παράδειγμα, ίσως κάποιος από τους χαρακτήρες ενός βιβλίου να έχει το ίδιο όνομα με κάποιον φίλο μας. Το τρίτο στάδιο είναι η επανάληψη- όσο περισσότερο διαβάζουμε κάτι, τόσο ποιο δυνατή γίνεται η μνήμη. Αν λοιπόν δεν θέλετε να ξαναδιαβάσετε από την αρχή ένα ολόκληρο βιβλίο, δοκιμάστε να υπογραμμίσετε κάποια σημεία του κειμένου στα οποία θα μπορείτε αργότερα να ανατρέχετε.

Μοιραστείτε τις πληροφορίες με άλλους  
Σε μια ομιλία του TED, ο ψυχολόγος Peter Doolitle είπε πως αν θέλουμε να θυμόμαστε αυτά που βιώνουμε, είναι σημαντικό να κάνετε κάτι με όλες αυτές τις πληροφορίες καθώς η συζήτηση γύρω από αυτά που διαβάζουμε είναι ένας χρήσιμος τρόπος επεξεργασίας του νέου υλικού. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους άλλους τι νομίζουμε πως μάθαμε από όσα διαβάσαμε. Κι αν δεν το καταφέρουμε, ανατρέχουμε στο κείμενο και το ξαναδιαβάζουμε.

Διαβάστε δυνατά  
Ο καθηγητής ψυχολογίας Art Markman λέει πως το να διαβάζουμε δυνατά προς τον εαυτό μας μάς βοηθά να καταλάβουμε και να θυμόμαστε όσα διαβάσαμε. Ωστόσο, επισημαίνει πως αυτή η τεχνική ενδεχομένως λειτουργεί μόνο σε περίπτωση που αυτά που πρέπει να αποστηθίσουμε είναι λίγα. Κι αυτό γιατί οι προτάσεις που κάνουμε ανάγνωση φωναχτά ή ακόμη και ψιθυρίζοντας, μοιραία ξεχωρίζουν.

Θυμόμαστε να τις αναπαράγουμε και να τις ακούμε οπότε η μνήμη για αυτές λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τις λέξεις που διαβάζουμε σιωπηλά.

Διαβάστε σε χαρτί  
Το e-reading είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν θέλουμε να αποφύγουμε έναν τόνο βιβλία μέσα στο σπίτι μας, αφού πλέον μπορούμε να κάνουμε download σχεδόν τα πάντα μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο οι έρευνες υποστηρίζουν πως αυτό αποδυναμώνει την μνήμη μας. Σύμφωνα με μελέτη, όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ίδια ιστορία σε χαρτί και στο ίντερνετ, στην πρώτη περίπτωση θυμούνται πολλά περισσότερα.

Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή ο σωρός χαρτιών στα χέρια μας δημιουργεί μια «χειροπιαστή αίσθηση προόδου» την οποία σε άλλη περίπτωση δεν νιώθουμε. Στο μεταξύ, άλλη έρευνα απέδειξε πως οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν διαβάζουν κάτι τυπωμένο και μετά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις παρά όταν το διαβάζουν σε μια οθόνη υπολογιστή.

Διαβάστε «ακανόνιστα»   
Ο καθηγητής πληροφορική Ben Y. Zhao υποστηρίζει πως το να προσπαθούμε να αποστηθίσουμε όλα όσα διαβάζουμε σε μια σελίδα είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Αντ’ αυτού συμβουλεύει να διαβάζουμε «ακανόνιστα». «Μην προσπαθείτε να απομνημονεύσετε τα πάντα το ίδιο καλά. Αντιθέτως, εστιάστε σε σημεία-κλειδιά που αποτελούν τη βάση των υπολοίπων. Αν αφιερώσετε το χρόνο σας στο να μάθετε το πιο σημαντικό σημείο ή ιδέα, τότε θα μπορέσετε να ανακαλέσετε κι άλλα κομμάτια μέσω του συσχετισμού ή της παραγωγικής λογικής» τονίζει.

Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο «Cornell» για να κρατήσετε σημειώσεις  
Η τεχνική του Cornell University για να κρατάμε σωστές σημειώσεις χωρίζεται σε πέντε τμήματα:
Καταγραφή: Κρατείστε σημειώσεις πάνω σε αυτά που διαβάζετε.
Ερωτήσεις: Σκεφτείτε ερωτήσεις βάσει αυτού που διαβάζετε και σημειώστε τις.
Απαγγελία: Καλύψτε τις σημειώσεις σας και προσπαθήστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις που γράψατε νωρίτερα.
Συλλογισμός: Συλλογιστείτε βαθύτερα τα όσα διαβάσατε.
Επανεξέταση: Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά την εβδομάδα για να ξαναδιαβάζετε τις σημειώσεις σας

 

Πηγή: briefingnews.gr

Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ: Πώς διορθώνεται ο γάμος που δεν πάει καλά

$
0
0

Στον μακαριστό Γέροντα Σωφρόνιο (+1993), που έζησε στην Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας, πήγαιναν σύζυγοι, οι οποίοι είχαν προβλήματα μεταξύ τους.

Ο καθένας έλεγε στον Γέροντα τα προβλήματά του και, όπως συνήθως, τα παράπονα που είχε από τον ή την σύζυγό του/της.

Ο Γέροντας Σωφρόνιος έλεγε τότε στον (ή στην) σύζυγο:
– Ποιος φταίει για τα προβλήματα στις σχέσεις σας;
Απάντηση: η γυναίκα μου (ή ο άντρας μου)!
Γέροντας Σωφρόνιος: εσύ δεν φταις καθόλου;

Απάντηση: φταίω κι εγώ, αλλά το μεγάλος φταίξιμο είναι στην γυναίκα μου (ή στον άντρα μου)!
Γέροντας: πόσο τοις εκατό φταίς εσύ και πόσο φταίει η γυναίκα σου (ή ο άντρας σου);
Απάντηση: 90% αυτή (ή αυτός) και 10% εγώ!
Γέροντας: διόρθωσε εσύ το 10% που φταις και τότε θα δεις αν θα παραμείνει το 90% της γυναίκας σου (ή του άντρα σου)!

Τόνιζε ο άγιος Γέροντας ότι βασικό στοιχείο για να μπορέσει να κρατηθεί σωστά η σχέση μεταξύ των συζύγων είναι να αναλαμβάνει ο καθένας τις δικές του ευθύνες για τα τυχόν σφάλματά του και να μην τις μεταθέτει όλες στον άλλον.

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Έτσι φανερώνονται (Σωκράτης)

$
0
0

Η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η φρόνηση, η ακολασία, η φιλοκαλία, φανερώνονται απ’ το πρόσωπο κι απ’ τα σχήματα των ανθρώπων, κι όταν περπατάνε κι όταν κάθονται.

Πάρτε άλλο δρόμο (Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης (†))

$
0
0

20150924-2

Μην παίρνετε το δρόμο της ματαιότητας, της σαρκός, του χρήματος, το δρόμο του διαβόλου. Όχι, μην απατάσθε. Όσα καλά και αν σας τάξει, το τέλος είναι συμφορά και κόλαση. Πάρτε το δρόμο το στενό, τον ανηφορικό, το δρόμο της πενίας και του καθήκοντος, το δρόμο του Γολγοθά, το δρόμο που βάδισε ο Χριστός, για να οδηγηθείτε με ασφάλεια στην αγκαλιά του Θεού, «όπου ήχος καθαρός εορταζόντων και βοώντων απαύστως· Κύριε, δόξα σοι».

Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: »Χρειαζόμαστε δότες μυελού των οστών»

$
0
0

Στην αξία της δωρεάς μυελού των οστών αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Θηβών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, για να τιμήσουν τον Αρχιεπίσκοπο και την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρο των Συλλόγων Φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδα» για το σημαντικό τους έργο.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ενώ παρέστησαν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών.

Μετά τους χαιρετισμούς επιδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο τιμητική πλακέτα για την προσφορά, το έργο του και την πολύτιμη στήριξή του στον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδα», ενώ την τιμητική πλακέτα της κ. Βαρδινογιάννη παρέλαβε εκπρόσωπός της, διότι η ίδια απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση τονίζοντας πως το μεγάλο αγαθό στον άνθρωπο είναι η υγεία και μίλησε για τη δοκιμασία της ασθένειας, κυρίως όταν εμφανίζεται στα μικρά παιδιά.

Μίλησε για το έργο αγάπης της κ. Βαρδινογιάννη και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει μαζί της. Έκανε λόγο, επίσης, για την απλοποίηση της διαδικασίας συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων, υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε δότες.

Θέλουμε να διώξουμε τον δισταγμό» και σημείωσε πως «αν όλοι αγαπήσουμε αυτήν την προσπάθεια δεν θα χρειάζεται να ζητάμε βοήθεια από το εξωτερικό, θα είμαστε αυτάρκεις», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επεκταθεί αυτή η προσπάθεια σε όλη την χώρα και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και της παρουσίασης του προγράμματος ενημέρωσης για την μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Κατόπιν προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις και το πολυσχιδές έργο του Συλλόγου Ελπίδα και την σημαντική συμβολή της προέδρου του κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Στην συνέχεια ο Καθηγητής κ. Στέλιος Γραφάκος, επιστημονικός Διευθυντής του Συλλόγου αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και εξήγησε ποιοι ασθενείς χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τι είναι ο μυελός των οστών, ποιες είναι οι πηγές, αλλά και πως γίνεται η συλλογή, ενώ διευκρίνισε πως πρόκειται για μία πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο για την βοήθειά του, αφού, όπως είπε, «η Εκκλησία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο έργο μας».

 

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Η γιορτή της Παναγίας της Παντάνασσας στο Βατοπαιδινό μετόχι στο Πόρτο Λάγος

$
0
0

Πλήθος πιστών από την Θράκη και την υπόλοιπη Ελλάδα παρευρέθηκαν στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, για να τιμήσουν την  Παναγία την Παντάνασσα που εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου.

Από την Κυριακή το απόγευμα το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στη λίμνη του Πόρτο Λάγος πλημμύρισε από κόσμο.

Τη Δευτέρα το πρωί στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν και οι τοπικές αρχές καθώς και ένστολοι οι οποίοι ακολούθησαν την λιτάνευση της εικόνας.

Με δάκρυα στα μάτια πλησίαζαν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και για λίγα λεπτά ψιθύριζε ο καθένας την προσευχή του ζητώντας από την Παναγία την προστασία της.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας έχει θεραπεύσει πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών και γι αυτό οι πιστοί την επικαλούνται κυρίως γι αυτό το λόγο και τρέχουν κάθε χρόνο στην Χάρη της.

Με την Ελληνική σημαία να προπορεύεται και την εικόνα στα χέρια των πιστών πραγματοποιήθηκε λιτανεία στο Βατοπαιδινό μετόχι.

Το απόγευμα της παραμονής μάλιστα τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περθεωρίου Παντελεήμων και συμπροσευχόμενου του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Γέροντος Εφραίμ.

Η εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας γίνεται αναφορά προσκυνήματος όχι μόνο για Έλληνες αλλά και για πιστούς από την Βουλγαρία τη Ρωσία και την Κύπρο.

«Η  εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας προσελκύει τους πιστούς όπως όλες οι εικόνες της Παναγίας γιατί οι άνθρωποι ανακουφίζονται με τη χάρη της αφου είναι η μητέρα όλων μας και όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώματα από την παρηγορία της Παναγίας», είπε στην ομιλία του ο Γέροντας Εφραίμ.

Στο Βατοπαιδινό μετόχι κάθε χρόνο όπως και φέτος δίνουν ηχηρή παρουσία οι πολίτες της Θράκης. Η εικόνα της Παναγίας τους δίνει κουράγιο και σκέπη υποστηρίζουν οι κάτοικοι που πλημμύρισαν το μετόχι.

Η ιστορία της εικόνας

Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.

Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.

Θα πρέπει να ξέρετε επίσης πως η εικόνα αυτή έχει την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.

Πολλά επίσης θαύματα γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία αφότου έχουν μεταφερθεί εκεί -μετά από παράκληση του Πατριαρχείου Μόσχας- δύο αντίγραφα της εικόνας της Παντανάσσης ένα στο ναό των Αγίων Πάντων στο Κράσνοε Σελό της Μόσχας και το δεύτερο στη μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νοβοσπάσκι.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι θεραπείες καρκινοπαθών παιδιών που νοσηλεύονται στο Παιδικό Ογκολογικό Κέντρο Μόσχας.

Η εικόνα αυτή στην Μονή εορτάζεται στις 15 (28) Οκτωβρίου, ενώ στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος στις 11 (24) Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο από άλλους εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου ενώ από άλλους – τους περισσότερους-  στις 28 Οκτωβρίου. Στην δε Ρωσία εορτάζεται επισήμως στις 18 (31) Αυγούστου, δηλαδή στα τριήμερα της Κυρίας Θεοτόκου.

Αν αδικηθείς (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

$
0
0

20150924-3

Οτιδήποτε πάθουμε άδικα από κάποιον, ο Θεός υπολογίζει την αδικία αυτή είτε προς διάλυση των αμαρτημάτων μας, είτε προς απόδοση αμοιβής…

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

The Lord respects our freedom (Archimandrite Gabriel Dionysiates)

$
0
0

Gavriil Dionysiou 1977 DLWhen He came into the world, Our Lord Jesus Christ had complete respect for the freedom of us His servants: ‘Let those who wish to do so follow me’.

So, are we, His supporters, to declare implacable warfare against anyone who does not accept our views, against those who disagree with our views on ideology, politics or party?

– Elder Gabriel of Dionysiou

Λαχανοντολμάδες με ρύζι και κιμά

$
0
0

65160418_13324_ellinikes-syntages_laxanodolmades-thumb-large

Το αρωματικό υπόστρωμα στο οποίο τους βράζουμε, τα φρέσκα μυρωδικά στη γέμιση αλλά και το εκλεκτό ωμό αγουρέλαιο με το οποίο τους περιχύνουμε είναι τα μυστικά της αξεπέραστης γεύσης τους. Μπορούμε επίσης να τους αυγοκόψουμε ή να τους κάνουμε μόνο με ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξήσουμε το ρύζι (θα βάλουμε 400 γρ.) και θα εμπλουτίσουμε τη γέμιση με κουκουνάρι και σταφίδες.

Δύσκολο / Προετοιμασία: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 10 ΄

Υλικά (για περίπου 30 – 35 τμχ.)

1 μεγάλο λευκό λάχανο
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, που κρατάμε στην άκρη)
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, που κρατάμε στην άκρη)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
6 – 7 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε 3 κομμάτια, και αυτά, κατά μήκος στη μέση
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια μπαστούνια
2 δάφνες
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.

Βγάζουμε 1 – 2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, καθώς είναι αρκετά σκληρά, και τα κρατάμε στην άκρη.

Βάζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω, ώστε το νερό να εισχωρήσει από την οπή και να βοηθήσει τα εσωτερικά φύλλα στην καρδιά του λάχανου να μαλακώσουν στον ίδιο χρόνο με τα εξωτερικά. Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3.

Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 – 15 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (για να μη μαυρίσει το λάχανο). Το βγάζουμε προσεκτικά με 2 τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.

Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 90 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.

Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τη δάφνη και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τις δάφνες από την κατσαρόλα με τον κιμά, προσθέτουμε το ρύζι ωμό, τον άνηθο, το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, 60 ml από το ελαιόλαδο, το μπαχάρι, το ξύσμα, αλάτι (περίπου 1 κοφτό κουτ. γλυκού) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα απλώνουμε το πράσο, το καρότο και τα κοτσάνια των μυρωδικών που είχαμε κρατήσει στην άκρη, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα αρωματικό υπόστρωμα που θα δώσει περίσσια νοστιμιά στους λαχανοντολμάδες.

Σκεπάζουμε το μυρωδάτο υπόστρωμα με τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που είχαμε κρατήσει. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργηθεί μια κάπως πιο επίπεδη επιφάνεια, ώστε να ακουμπήσουμε τους λαχανοντολμάδες.

«Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο. Αφαιρούμε προσεκτικά τα μεγάλα φύλλα που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες.

Ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας από την κυρτή πλευρά ένα φύλλο λάχανου. Ετσι, κατά το τύλιγμα θα ακολουθήσουμε το φυσικό σχήμα του φύλλου και δεν θα σπάσει εύκολα. Βάζουμε 1 γερή κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο από τη μία άκρη του φύλλου.

∆ιπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.

Τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις κοντά τον ένα στον άλλο, αλλά όχι εντελώς «στριμωχτά», για να μπορεί το νερό που βράζει να «κυκλοφορεί» ανάμεσά τους και το φαγητό να μαγειρευτεί σωστά.

Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο που να τους καλύπτει, το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο που θα τους συγκρατήσει στη θέση τους κατά το μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε τους λαχανοντολμάδες για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε για 1 – 2 ώρες μέσα στην κατσαρόλα, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Τους σερβίρουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με εκλεκτό αγουρέλαιο.
Συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Πηγή: kathimerini.gr

Ευφρόσυνο άγγελμα (2-3 Οκτωβρίου 2018)

$
0
0

Με περίσσειαν χαράς και πνευματικής ευφροσύνης η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου αγγέλλει τα μεγάλα, ξεχωριστά και μοναδικά εκκλησιαστικά γεγονότα, τα οποία θα λάβουν χώρα εις την Εκκλησιαστική αυτή περιφέρεια του Οικουμενικού Θρόνου κατά την 2α και 3η του μηνός Οκτωβρίου, επιόντος έτους.

Συγκεκριμένα το εσπέρας της Τρίτης 2 Οκτωβρίου και ώρα 5.00μ.μ. θα τελεστούν τα θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, εις την γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου. Πρόκειται για τον πρώτο Ι. Ναό εις την Μεγαλόνησο, αφιερωμένο εις τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας και ώρα 7.00μ.μ. θα τελεστούν τα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ι. Μητροπόλεως.

Πρόκειται περί νέας δομής του Αννουσάκειου, ευγενής χορηγία του Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης» που θα συμβάλλει έμπρακτα εις την ανακούφιση ασθενών οι οποίοι ευρίσκονται σε λίαν εμπερίστατη κατάσταση.

Το πρωί της Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, μετά Πατριαρχικής χοροστασίας, εις την Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, Κολυμβάρι.

Της Πατριαρχικής χοροστασίας θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του νέου Κειμηλιαρχείου της Μονής, σε πλήρως ανακαινισμένους χώρους της Μονής.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας και ώρα 5.30μ.μ. εις το μεγάλο αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωσις δια τα 50 έτη λειτουργίας και διαλογικής πορείας του Ιδρύματος.

Των ως άνω εκκλησιαστικών και ιστορικών αυτών γεγονότων θα προστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμμετεχόντων και: του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου ως και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο εξοχ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος έχει αποδεχθεί σχετική πρόσκληση. Καλείται ο ευσεβής, φιλόθεος και φιλάγιος λαός του Θεού όπως καταστεί κοινωνός και μέτοχος της μεγάλης αυτής χαράς της Εκκλησίας και μετέχει των πνευματικών αυτών γεγονότων του διημέρου.

Πηγή: romfea.gr

 

Η αλληλογραφία του Αγίου Αμφιλοχίου Μακρή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

$
0
0

Του Μιλτιάδη Α. Ματσούκα* στην Romfea.gr

Πριν λίγες μέρες, ένας φίλος γιατρός μού έλεγε ότι, σε μια επιστημονική συνάντηση του κλάδου του στην Κωνσταντινούπολη, βρήκε το χρονικό περιθώριο και επισκέφθηκε τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, για να προσκυνήσει μεταξύ άλλων και τα τίμια λείψανα των αγίων (Γρηγορίου του Θεολόγου, Ιερού Χρυσοστόμου, Ευφημίας, Θεοφανούς, Σολομονής), που ως θησαύρισμα φυλάσσονται για αιώνες στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Ήταν σούρουπο και η ατμόσφαιρα φαινόταν πιο κατανυκτική μέσα στον ναό. Εκεί σε κάποιο ταπεινό στασίδι παρατήρησε ότι δυο ιερωμένοι, έχοντας καλογερικό σκούφο, αναγίγνωσκαν το Μικρό Απόδειπνο.

Πλησίασε και διαπίστωσε κάπως έκπληκτος ότι ο ένας ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και μάλιστα εκείνη τη στιγμή έλεγε: «Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην σου».

Εκείνη τη στιγμή ο φίλος μου αισθάνθηκε ότι οι στίχοι αυτοί είναι μια δέηση προερχόμενη από τους αιώνες και αναπεμπόμενη από ένα πρόσωπο που συμπυκνώνει ιστορία αιώνων.

Ο φίλος μου χάρηκε για την απρόσμενη έκπληξη και κατανόησε βαθιά πόσο σημαντικό ήταν το παράδειγμα του Πατριάρχη και για τον ίδιο, καθόσον ο Πατριάρχης εν μέσω τόσων πολλών μεριμνών, εντός και εκτός Κωνσταντινουπόλεως, έβρισκε τον χρόνο για τις λειτουργικές Ακολουθίες.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει στην προσωπική του ιστορία μια μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη, που για τους περισσότερους είναι δυσδιάκριτη.

Εξάλλου, συχνά ο ίδιος τίθεται στο στόχαστρο πολλών, ότι λίγο – πολύ μειοδοτεί τόσο στην ορθόδοξη πίστη όσο και στην κανονική τάξη, ενώ αυτή η άποψη μεγεθύνεται εσχάτως από διαφόρους φονταμενταλιστικούς κύκλους και μάλιστα με επικοινωνιακή εκμετάλλευση από άλλους, με στόχευση και την αποδυνάμωση της θέσης του Κωνσταντινουπόλεως στον Ορθόδοξο κόσμο.

Όμως, ποιός είναι ο Πατριάρχης, μπορεί να το διαπιστώσει ένα έμπειρο και διακριτικό μάτι, όταν τον παρατηρεί πως λειτουργεί ή πως χοροστατεί.

Συνεχώς όρθιος, με εκτεταμένη την καρδία προς τον Θεό, χωρίς να επιδιώκει την εικονική ανάδειξη, συστοιχώντας στην αρχοντιά της πατριαρχικής λειτουργικής τάξεως, με ευλάβεια, με ειρηνική βίωση των νοημάτων και των γεγονότων της ορθόδοξης λατρείας˙ όλα αυτά συνθέτουν την προσευχητική προσωπικότητα του Προκαθήμενου της Μητρός Εκκλησίας.

Στη σκέψη μου αναζητώ ποιοί είναι οι ανθρώπινοι παράγοντες που συνέτειναν στη διαμόρφωση αυτού του λειτουργικού ήθους. Ασφαλώς, ένας είναι η γονική κληρονομιά και το άδολο περιβάλλον των ευσεβών Ιμβρίων συμπατριωτών του Πατριάρχη.

Ένας άλλος, μπορεί να εντοπισθεί στο Πρόγραμμα Σπουδών της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με τις καθημερινές ακολουθίες, καθώς και την πρόθυμη συμμετοχή καθηγητών και σπουδαστών.

Αυτό το Πρόγραμμα καλλιεργούσε ήθος συντεταγμένο στην ορθόδοξη παράδοση και άφηνε ανεξίτηλη τη σφραγίδα στην ψυχή των σπουδαστών.

Όμως, για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπάρχει και κάτι επιπλέον, που πολύ λίγοι το γνωρίζουν.

Αυτό εντοπίζεται στη σχέση του Πατριάρχη με μεγάλους πνευματικούς άνδρες της εποχής του και τώρα πλέον αναγνωρισμένους Αγίους από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Για αυτή τη σχέση υπάρχουν πολλές μαρτυρίες, ιδιαίτερα στην αλληλογραφία του Πατριάρχη με τους νεοφανείς αγίους της Εκκλησίας μας.

Είναι ευκταίο η αλληλογραφία του Πατριάρχη να δημοσιευθεί κάποτε πλήρως γιατί έτσι θα δοθούν τεκμηριωμένα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.

Από το βιβλίο του Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνατίου, Ο Γέροντας της Πάτμου: Αμφιλόχιος Μακρής (1889-1970), Βίος – Υποθήκαι – Μαρτυρίαι, Πάτμος 1993, αναδημοσιεύουμε εδώ σειρά έξι Επιστολών, που απηύθυνε ο νεώτερος Άγιος της Εκκλησίας μας, από το 1957 μέχρι το 1962, στον τότε νεαρό μαθητή και σπουδαστή Δημήτριο Αρχοντώνη, όταν αυτός ήταν στην ηλικία από 17 μέχρι 22 ετών.

Στον Γέροντα άγιο Αμφιλόχιο Μακρή ο Πατριάρχης εξομολογείτο και ζητούσε ταυτόχρονα τις σοφές πνευματικές συμβουλές του, για την εκκλησιαστική του πορεία.

Από την αλληλογραφία διαπιστώνονται οι έντονες πνευματικές αναζητήσεις του νεαρού Δημητρίου Αρχοντώνη, ο πόθος του για πλήρη αφιέρωση στην Εκκλησία, η αγωνία του για το μέλλον της και η διάθεση του για συστηματική μελέτη των πατερικών κειμένων.

Παράλληλα, διαπιστώνονται και η ευστροφία του, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο που είχε και εν τίνι μέτρω η λογοτεχνική του δεινότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί ο καθένας να τα κατανοήσει διαβάζοντας τις παρακάτω Επιστολές, τις οποίες και παραθέτουμε αυτούσιες.

Οι Επιστολές του Γέροντος Αμφιλοχίου Μακρή προς τον Δημήτριο Αρχοντώνη

Επιστολή 1η

Αγαπητέ μου Δημήτριε,
Χαίρε εν Κυρίω,

Προ μηνός έλαβα το γράμμα σου˙ δεν απήντησα διότι απουσίαζα εις τας νήσους Σάμον και Ικαρίαν˙ και τώρα που έχω τον καιρόν σου απαντώ, ότι με χαράν εδιάβασα το γράμμα σου κι αισθάνομαι την χαράν εκείνην, που θα αισθανθή εκείνος που ζητά λίθους πολυτίμους διά να στολίση πολύτιμον αντικείμενον.

Διότι κι’ εγώ αυτό ζητώ, να ανακαλύπτω εντός της χριστιανικής νεολαίας πρόσωπα με χριστιανικά αισθήματα, διά να στολισθή η Εκκλησία του Χριστού και επανέλθη εις την πρώτην της δόξαν, διά να φωτίζη και οδηγή τους βαδίζοντας την αγίαν ταύτην οδόν, που εβάδισαν Απόστολοι, Μάρτυρες και Ιεράρχαι.

Η εποχή είναι τοιαύτη που σπανίζουν οι νέοι εκείνοι, που με συγκίνηση και αγάπη βλέπουν αυτήν την οδόν της αρετής, που εβάδιασαν οι Πατέρες μας.

Οι περισσότεροι βλέπουν αντίθετα˙ και διά τούτο με χάραν βλέπω πως και συ θέλεις να βαδίσης αυτήν την δύσκολον, αλλά αγίαν οδόν και δεν ημπορώ παρά να σε συγχαρώ και να βοηθήσω, το κατά δύναμιν, ευρισκόμενος πάντοτε πλησίον σου νοερώς.

Από τα αγαπητά μου τέκνα Ιωάννην και Ζαφείρην θα μάθης λεπτομερείας για τας σκέψεις μου˙ ημπορείς να τους παρακολουθής με εμπιστοσύνη στον δρόμον που βαδίζουν, διά να σε υποβοηθήσουν αυτοί εκ του πλησίον, εγώ δε διά της προσευχής θα δέωμαι του Κυρίου να σε διαφωτίζη και οδηγή.

Με πατρικάς ευχάς
Εν Πάτμω τη 22α Αυγούστου 1957 Αμφιλόχιος Ιερομόναχος

Επιστολή 2α

Αγαπητέ μοι Αρχοντώνη,
Χαίρε εν Κυρίω.

Από τον πνευματικόν μου υιόν Ιωάννην έμαθα τους πόθους σου και τας χριστιανικάς σκέψεις σου˙ η επιστολή σου μου έδωσε τόση χαρά, διότι πιστοποιεί όσα προφορικώς έμαθα.

Δεν σοί απήντησα τότε, διότι πολλά τα εμπόδια. Σε παρακαλώ μη νομίσης ότι αδιαφορώ σε νέους που έχουν καρδίαν με φλόγα αγάπης Χριστού.

Εύχομαι μια μέρα να συμβαδίζωμεν την οδόν από Ιερουσαλήμ εις Εμμαούς και τότε τας Γραφάς θα κατανοήσωμεν και τον Ιησούν εν τη κλάσει του άρτου θα γνωρίσωμεν.

Με αγάπην Χριστού
Εν Πάτμω τη 15η Νοεμβρίου 1957 Αμφιλόχιος Ιερομόναχος

Επιστολή 3η

Αγαπητέ μοι Δημήτριε,
Χαίρε εν Κυρίω.

Με χαρά διάβασα το γράμμα σου˙ το μελέτησα και το μελετώ, διότι με συγκινεί κάθε σου εκδήλωση τόσο που εγώ αδυνατώ να περιγράψω σε αυτό το χαρτί.

Δεν σε γνωρίζω προσωπικώς και εν τούτοις σε αισθάνομαι πολύ πλησίον μου και μες στην πνευματικήν μου οικογένειαν μαζί με άλλα μου παιδιά Ιωάννην και Γεράσιμον και γι’ αυτό θα μου επιτρέψης να σε περιβάλλω με την αυτήν αγάπην που έχω και στα δυο παιδιά μου.

Ας έχη δόξα ο Θεός που και στο 1958 ηθέλησε να μου δώση ένα καλό παιδί τον Δημήτριον. Τώρα εις τας προσευχάς μου θα προσθέσω και το όνομά σου και θα ευχαριστήσω τον Θεόν για το δώρο που μου έδωσε για το νέον έτος.

Αυτό θα το κάμω γνωστόν και εις τους αδελφούς σου της Πάτμου και της Ρόδου, διότι η θείας χάρις προσέθεσε και έναν ακόμη αδελφόν εις την πνευματικήν μας οικογένειαν.

Γράφεις ότι δεν γνωρίζεις που ο Θεός σε έχει τάξει εν τη εκκλησία του. Αυτό, αγαπητέ Δημήτριε, για μας δεν έχει καμμίαν σημασίαν. Διότι η οικογένειά μας έχει δεσμούς πνευματικούς και είναι τόσον μεγάλοι, όπου και εις την Κίνα να ευρεθής, θα είσαι πάντοτε κοντά μας πνευματικώς.

Ένα πάλιν ο Κύριος θέλη και σωματικώς να είσαι πλησίον μας, ας είναι ευλογημένον, τότε ακόμη πιο ευχάριστο. Εγω και όλα τα παιδιά θα σε αγαπούμεν τόσον, που έστω και μακράν δεν ημπορείς παρά να αισθανθής την πνευματική θερμότητα τόσων καρδιών πατρός και αδελφών.

Η Αδελφότης μας είναι στο όνομα του Ηγαπημένου και διά τούτο πρέπει να είναι το θεμέλιον του πνευματικού συγκροτήματος μας, η αγάπη. Διά τούτο προσπάθησα την απάντησιν της επιστολής σου να την στολίσω με άνθη της Πάτμου, που είναι το νησί του Αποστόλου της Αγάπης.

Εύχομαι το 1958 να είναι ειρηνικόν και άγιον.

Ο πνευματικός σου Πατήρ και Γέροντας
Πάτμος τη 20-1-1958 Αμφιλόχιος Ιερομόναχος

Επιστολή 4η

Αγαπητέ μοι Δημήτριε,
Χαίρε εν Κυρίω.

Με χαρά διάβασα το γράμμα σου και ευχαριστώ πολύ για την σκέψιν να μου έχης και την φωτογραφία σου. Με συγκινεί πολύ ό,τι γράφεις και επιθυμώ κι εγώ μια συνάντηση στο νησί του Ηγαπημένου για να σε γνωρίσω προσωπικώς και εκ του πλησίον συζητήσω για όσα σκέπτομαι, για μια ιεραποστολή προς καταρτισμόν πνευματικόν του ορθοδόξου χριστιανικού λαού.

Εύχομαι το νέον ακαδημαϊκόν έτος να διέλθης μαζί με τους αδελφούς σου με ειρήνην και υγείαν˙ ο δε Ευαγγελιστής Ιωάννης να είναι φύλαξ και οδηγός σας.

Εις τους αγαπητούς μου Ιωάννην, Αργύρην, Κώστα, Διάκονον Παντελεήμονα και Γεράσιμον ευχάς.

Με ευχάς πατρικάς ο Γέροντάς σου
Πάτμος τη 15-11-58 Αμφιλόχιος Ιερομόναχος

Επιστολή 5η

Αγαπητέ μοι Δημήτριε, χαίρε εν Κυρίω.

Με πολλήν χαράν διάβασα το γράμμα σου και ευχαριστώ πολύ για τας ευχάς σου. Είναι αλήθεια ότι με συνεκίνησε πολύ η τόση αγάπη η ιδική σου και των άλλων αδελφών της Χάλκης, ακόμη και όλαι αι εκδηλώσεις σας διά την εορτήν μου.

Εις την τόσην σας αγάπην αντί να στείλω ευχάς και ευχαριστίας εις όλους, εύχομαι πάντοτε προ του Χριστού της θείας Ευχαριστίας, όπως ο Κύριος σας φωτίζη και σας θερμαίνη με τας θείας ακτίνας του και σας δροσίζη με την αύραν του Αγίου Πνεύματος, για να βαδίζετε τον δρόμον τον αποστολικόν χωρίς προσκόμματα.

Οι πνεύμονες θα είναι πάντοτε γεροί και υγιείς, όταν θα αναπνέετε ως οξυγόνον τα συγγράμματα και τους βίους των Πατέρων της ορθοδόξου ημών Εκκλησίας. με χαρά βλέπω ότι ως θέμα διατριβής σκέπτεσαι να πάρης τον Άγιον Εφραίμ τον Σύρον.

Είναι μέγας χριστιανός φιλόσοφος της Ανατολής και δεύτερος, μετά τον Μέγαν Βασίλειον, στύλος του Ορθοδόξου Μοναχισμού της Ανατολής. Η εκλογή σου είναι αρίστη και από μακρυά σε συγχαίρω και την ευλογώ.

Πόσον ήθελα τα ιδικά μας παιδιά να πάρουν ως θέματα, ο Αργύρης, ο «Μοναχισμός της Μικράς Ασίας», ο Κώστας, «ο Μοναχισμός της Αιγύπτου», ο Βασίλειος, «ο Μοναχισμός της Παλαιστίνης», ο Διαμαντής, «ο Μοναχισμός της Κων/λεως» και οι άλλοι ο Μοναχισμός Μακεδονίας, Ελλάδος, Κρήτης και των νήσων, Ρωσίας και άλλων ορθοδόξων χωρών.

Και έτσι όλοι να μελετήσουν την δράσιν και την άσκησιν τόσων αγίων ανδρών, που κατά τόπους ήκμασαν και με θείαν έμπνευσιν ανέπτυξαν τον ιερόν θεσμόν του ορθοδόξου Μοναχισμού.

Δυστυχώς σήμερον οι καπνοί των διαφόρων δυσόσμων ευρωπαϊκών αναθυμιάσεων καλύπτουν και εμποδίζουν να γίνη αισθητή η αγία ευωδία, που επί τόσους αιώνας, ανέπεμπε η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, το Λάτρος, ο Όλυμπος της Προύσης, ο Όλυμπος της Θεσσαλίας, το ιερόν όρος Γάνου και Χώρας, η Κρήτη, η Πάτμος, ο Άθως, το Σινά και τόσα άλλα θυσιαστήρια της Εκκλησίας, που τα περισσότερα είναι κατεστραμμένα από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς του Μοναχισμού.

Το να γίνη γνωστή η δράσις του Μοναχισμού τόσον εις την Εκκλησίαν, όσο και εις την κοινωνίαν, πρέπει μόνον ορθόδοξοι Θεολογοι, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς επιδράσεις προτεσταντικάς και ορθολογιστικάς, να εντρυφήσουν επί του σπουδαίου θέματος τούτου.

Ο σημερινός Μοναχισμός δυστυχώς έχει φύγει από τας γραμμάς και κατευθύνσεις, τας οποίας άλλοτε είχε. Εύχομαι αυτά που γράφω να τα ιδώ πραγματοποιημένα προτού κλείσω τα μάτια μου.

Προσπαθήσατε μαζί με τον αγαπητόν Αργύρη και με τ’ άλλα παιδιά να δημιουργηθεί ζωντανός ιεραποστολικός παλμός εις την καρδίαν της Εκκλησίας, που είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, διά να κυκλοφορήση το αίμα πιο θερμό στις φλέβες της καινούριας θεολογικής νεότητος, για να εξέλθουν κατόπιν όχι με σκοπόν μόνον να καταλάβουν μια θέσιν Μητροπολίτου ή Καθηγητού, αλλά και με πρόγραμμα διαφωτισμού του λαού μας, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτε εκτός των εξωτερικών εκδηλώσεων, χωρίς να έχη Χριστόν εν τη καρδία του.

Ο λαός βαδίζει μές το σκοτάδι. Τώρα προσετέθησαν και τα διδάγματα του υλισμού και των διαφόρων εβραϊκών οργανώσεων και έτσι μια πυκνή ομίχλη σκεπάζει όλους. Και οι χριστιανοί μας ζητούν οδηγούς με φως, για να ημπορέσουν να εξέλθουν εκ του σκότους και της ομίχλης.

Το φως θα το λάβετε από την Σχολήν της Χάλκης, τον παλμόν τον ιεραποστολικόν θα τον αποκτήσετε από τον καθαρμόν της ψυχής και της καρδιάς σας και την δύναμιν από τους Πατέρας της Εκκλησίας μας.

Και ούτω με τη θεολογικήν δάδα και με την ιεραποστολικήν ράβδον θα εξέλθετε διά την ανεύρεσιν των αποπλανηθέντων προβάτων και την επιστροφήν εντός της πνευματικής των μάνδρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εις τον Αργύρην και εις όλα τα παιδιά που μου έγραψαν τας ευχάς των, λέγεις τας θερμάς ευχάς μου και τας ευχαριστίας μου.

Ευχές από τον π. Ναυκράτιον, μελετά τα Γαλλικά πολύ, για να ημπορή τον ερχόμενον να φύγη για τον εξωτερικό.

Με πολλάς πατρικάς ευχάς και την εν Χριστώ αγάπην.

Εν Πάτμω τη 17-12-59 Αμφιλόχιος Ιερομόναχος

Επιστολή 6η

Πνευματικό μου τέκνον Βαρθολομαίε,

Με πολλήν χαράν έλαβον την κάρτα σου.

Ευχαριστώ θερμώς διά τας ευχάς σου. Εύχομαι ο Κύριος να σου δίδη δύναμιν διά να αποπερατώσης την στρατιωτικήν σου θητείαν και με πολλήν αφοσίωσιν να υπηρετήσης την εκκλησίαν του Κυρίου.

Είναι μεγάλον δώρον το ότι εκλήθης να γίνης λειτουργός του Κυρίου και να παρίστασαι προ του αγίου Θυσιαστηρίου.

Εύχομαι ο Κύριος να σε αξιώση και της χειροτονίας του πρεσβυτέρου και να σε επισκιάση με την χάριν του Αγίου Πνεύματος, ίνα η θυσία, την προσφέρεις γίνεται ευπρόσδεκτος διά την σωτηρίαν υμών και των ευσεβών χριστιανών της Εκκλησίας.

Εν Πάτμω τη 3-12-1962 Με θερμάς πατρικάς ευχάς
Αμφιλόχιος Ιερομόναχος

* Ο Μιλτιάδης Α. Ματσούκας είναι Υποψ. Διδ. Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

 

Πηγή: romfea.gr


3η Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Στα βήματα του Πρωτοκλήτου» στην Πάτρα

$
0
0

Mέ μεγάλη ἐπιτυχία καί μέ τήν συμμετοχή πλήθους Λαοῦ πραγματοποιήθηκε τήν Τετάρτη 19.9.2018 τό βράδυ ἡ 3η μουσικοχορευτική ἐκδήλωση «Στά βήματα τοῦ Πρωτοκλήτου», στόν προαύλιο χῶρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν.

Ἡ ἐκδήλωση ἒγινε μέ τήν εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου, στό πλαίσιο τῶν ἑορτασμῶν γιά τήν 54η ἐπέτειο ἀπό τῆς ἐπανακομιδῆς τῆς τιμίας Κάρας τοῦ Ἱερωτάτου Ἀποστόλου Ἀνδρέου στήν Πάτρα σέ συνεργασία τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Άποστόλου Ἀνδρέου, τῆς Περιφέρειας Δυτικῆς Ἑλλάδος καί τοῦ Συλλόγου Ἑλληνικῶν παραδοσιακῶν χορῶν τοῦ Πανεπιστημίου Πατρῶν.

Τό πρόγραμμα ἂρχισε μέ προσφώνηση- χαιρετισμό τοῦ Προϊσταμένου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Αἰδεσιμολογιωτάτου Πρωτ. π. Νικολάου Σκιαδαρέση καί ἀκολούθησαν χαιρετισμοί τοῦ Περιφερειάρχου Δυτικῆς Ἑλλάδος κ. Ἀποστόλου Κατσιφάρα καί τοῦ Προέδρου τοῦ Συλλόγου Ἑλληνικῶν παραδοσιακῶν χορῶν τοῦ Πανεπιστημίου Πατρῶν κ.Ἀθανασίου Κοτρώτσου. Τά χορευτικά σύνολα παρουσίασαν χορούς καί τραγούδια, ἀπό Κρήτη, Κύπρο, Θράκη, Αἰγαίο, Μικρά Ἀσία, Κωνσταντινούπολη καί Πελοπόννησο.

Συγκινητική ἦτο ἡ παρουσία τῆς Πατρινῆς ἑρμηνεύτριας κ. Τασίας Βέρρα, ὡς καί τήν Ξένιας Βέρρα καί τοῦ Παναγιώτη Λάλεζα.

Τήν ὡραία αὐτή ἐκδήλωση πλαισίωσε καί τό μουσικό σχῆμα «ΑΡΤΥΜΑ».

Ἐπίσης ὓμνους παρουσίασε Βυζαντινός χορός, ὑπό τήν διεύθυνση τοῦ λαμπαδαρίου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, κ. Σπυρίδωνος Σκιαδαρέση.

Εὐχαριστίες ἀπηύθυνε πρός τόν Σεβασμιώτατο, τόν Προϊστάμενο τοῦ Ναοῦ καί ὃλους τούς συντελεστάς τῆς Ἐκδηλώσεως ὡς καί στό κοινό πού κατέκλυσε τό προαύλιο τοῦ Ναοῦ, ὁ ἒχων τήν εὐθύνη τῆς διδασκαλίας τῶν χορῶν στόν ὃμιλο τοῦ Πανεπιστημίου κ. Γρηγόριος Μικρώνης.

Τήν λαμπρή καί συγκινητική βραδυά ἒκλεισε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος ἐξέφρασε τήν χαρά του γιατί ὁ Πατραϊκός Λαός ἀγκάλιασε τήν ἐκδήλωση καί συνεχάρη τούς κοπιάσαντας γιά τήν λαμπρή ἐπιτυχία, τόν Προϊστάμενο τοῦ Ναοῦ π. Νικόλαο Σκιαδαρέση καί τούς συνεργάτας του, τόν κ.Ἀθανάσιο Κοτρώτσο, τόν κ. Γρηγόριο Μικρώνη, τήν κα. Τασία Βέρρα, τόν κ. Σπυρίδωνα Σκιαδαρέση, ὃπως καί τά παιδιά τῶν χορευτικῶν συνόλων, τῆς ὀρχήστρας καί τῆς χορωδίας.

Μεταξύ τῶν ἂλλων ὁ Σεβασμιώτατος ἐτόνισε: «Ἡ Πάτρα πανηγυρίζει τήν ἐπέτειο τῆς ἐπανακομιδῆς τῆς τιμίας Κάρας τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου, μαζί μέ ὁλόκληρη τήν Ἑλλάδα καί τήν Οἰκουμένη, γιατί ὁ Ἀπόστολος Ἀνδρέας εἶναι ὁ διδάσκαλος τῆς Οἰκουμένης ἁπάσης καί τό κήρυγμά του οἰκουμενικό καί παγκόσμιο..».

Ἐπίσης ἐτόνισε τήν σχέση τῆς Ὀρθοδόξου παραδόσεως καί τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἒθνους, τῆς ὁποίας ἀδιάψευστος μάρτυς εἶναι καί αὐτή ἡ ἐκδήλωση καί κατέληξε:
«Οὐδεὶς θά μπορέσῃ νά ξεριζώσῃ ἀπό τήν καρδιά τοῦ Ἓλληνα, τόν Χριστό καί τήν Ἑλλάδα…»

Πηγή: romfea.gr

 

Νικολακάκης Δημήτριος (επιμ.), Αι Κανονιστικαί Διατάξεις του Αγίου Όρους (1930-2014)

Δεν πρέπει να φροντίζεις (Επίκτητος)

$
0
0

Μην σε αποτρέπουν από το καθήκον σου τα ανόητα σχόλια των ανθρώπων, γιατί αφού δεν μπορείς να εμποδίσεις τις επικρίσεις τους, δεν πρέπει φυσικά και να φροντίζεις γι’ αυτές.

Όλα χάνονται στο φως

$
0
0

20150925-2

Όταν έλθει το φως της Χάριτος όλα χάνονται, όπως ο ήλιος αφού ανατείλει φεύγει το σκοτάδι και βλέπουμε καθαρά. Οι δαίμονες τότε φεύγουν μακριά επειδή δεν μπορούν να σταθούν μπροστά στη θεία Χάρη.

Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής

27-28 Σεπτεμβρίου 2018, Πανήγυρις Αγ. Νεοφύτου Εγκλείστου, Ι. Μ. Αγ. Νεόφυτου, Τάλα

$
0
0

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ 28/09/2018

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου υπενθυμίζει τους ευσεβείς Χριστιανούς ότι την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, εορτάζεται η εύρεση και η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νεοφύτου του Εγκλείστου και θαυματουργού, κτήτορα και προστάτη της Μονής.

Την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β και θα γίνει λιτάνευση των τιμίων λειψάνων του Αγίου.

Την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος, πλαισιωμένος από τον ηγούμενο της Μονής Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο και άλλους Αρχιερείς. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα γίνει και πάλι λιτάνευση των τιμίων λειψάνων του Αγίου.

Από το Γραφείο της Ιεράς Μονής.

 

Πηγή: nisosagion.com

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images