Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Σκυθρωπός και μισοκακόμοιρος (Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης (†))

0
0

Μόνο όποιος έχει γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, είναι αληθινό και υπάκουο τέκνο της Εκκλησίας μπορεί να είναι χαριτωμένος και χαρούμενος και να μην είναι σκυθρωπός, κατηφής και μισοκακόμοιρος.

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης


«Μέρα Ελιάς» στο χωριό Ανώγυρα για 10η χρονιά

0
0

Τα δεκάχρονα γιορτάζει η Μέρα Ελιάς στο Πάρκο  Ελιάς ‘Ολέαστρο’ στην Ανώγυρα.
Η Μέρα Ελιάς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου, από τις 12.00 μέχρι τις 16.00.

Η γιορτή, η οποία έχει καθιερώσει ως ετήσιος θεσμός το 2009 από το βιολογικό ελαιόλαδο Ολέαστρο, έχει φέτος θέμα «Οίνος, Σίτος, Έλαιον».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

*Γευσιγνωσία ελαιολάδου, κρασιών κι αρτοσκευασμάτων

*Επιδείξεις

*Παραδοσιακής Αρτοποιίας

*Μοντέρνας Αρτοποιίας

*Ζαχαροπλαστικής και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που θα προσφέρονται δωρεάν.

*Πως ξεχωρίζουμε τα καλά  ελαιόλαδα από το Τμήμα Γεωργίας

*Ομιλία από το Οινοποιείο Ανώγυρας

*Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, επαγγελμάτων και καλλιτεχνών της περιοχής.

*Γιορταστική ατμόσφαιρα θα προσθέσουν η παραδοσιακή μουσική, χορός, τα τσιατιστά και τα παραδοσιακά παιχνίδια.

*Φαγητό – Ποτό

*Οι επισκέπτες στο πάρκο μπορούν ακόμα να δουν εκθέματα κι αναπαραστάσεις παρμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό καθώς και τη σημασία του ελαιόλαδου για την υγεία και την ομορφιά, έκθεση ζωγραφικής ‘η ελιά στην τέχνη’ και φιλμ για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Κύπρο. Για τους νεαρούς επισκέπτες υπάρχει παιχνιδότοπος και ζωάκια.

Το πάρκο είναι ανοικτό 7 μέρες τη βδομάδα και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου με μυλόπετρες και κρύα έκθλιψη και να προμηθευτούν και το ελαιόλαδό τους.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες: 99525093

Το βιολογικό ελαιόλαδο Ολέαστρο διανέμεται από την Χ.Α Παπαέλληνας.

Χορηγός Επικοινωνίας: Ράδιο Πρώτο και Time Out.

 

Πηγή : city.sigmalive.com

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ωνάση 2018 – Ποιοί είναι οι νικητές

0
0

Εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό, εφοπλιστικό και επιχειρηματικό χώρο, από όλο τον κόσμο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την απονομή
Πέντε κορυφαίοι παγκοσμίως ακαδημαϊκοί τιμήθηκαν και επιβραβεύτηκαν για το έργο τους, στα τρία πεδία που διακρίθηκε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Μια βραδιά που είχε συγκίνηση, λαμπρότητα, αλλά και την Ελλάδα στα καλύτερά της.

«Πρέπει να απελευθερωθούμε από την ιδέα ότι η θάλασσα θα γαληνέψει. Πρέπει να μάθουμε να πλέουμε και σε ταραγμένα νερά».
Αυτή τη σοφή συμβουλή του Αριστοτέλη Ωνάση μπορούσαν να διαβάσουν, σε ένα αναμνηστικό δώρο που τους περίμενε στο τραπέζι, όλοι όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην τελετή απονομής των Βραβείων Ωνάση 2018, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο επιβλητικό Guildhall στο Λονδίνο. Εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό, εφοπλιστικό και επιχειρηματικό χώρο, από όλο τον κόσμο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την απονομή των Βραβείων Ωνάση 2018 σε πέντε σπουδαίους επιστήμονες, οι οποίοι στη λαμπρή ακαδημαϊκή τους διαδρομή, κατά μία έννοια, ακολούθησαν τα λόγια του Αριστοτέλη Ωνάση: κατάφεραν και διακρίθηκαν στα δύσκολα, διέγραψαν τη δική τους σημαντική πορεία σε «ταραγμένα» νερά.

Τα Βραβεία Ωνάση απονεμήθηκαν στους παραλήπτες τους από τους επίτιμους προσκεκλημένους, τον Sheriff στο City of London κ. Neil Redcliffe –που εκπροσωπούσε τον Λόρδο Δήμαρχο του City of London– και την Αυτού Εξοχότητα κ. Kitack Lim, Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας, σε ένα τελετουργικό που υπηρέτησε τη μεγαλοπρέπεια του Guildhall, αλλά και γέμισε με συναισθήματα συγκίνησης από τους βραβευμένους και τους οικείους τους οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ακολουθώντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 20ής Απριλίου από την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Ωνάση, οι πέντε βραβευθέντες για το 2018 είναι:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΩΝΑΣΗ 2018, ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
•    Douglas W. Diamond, Καθηγητής Διακεκριμένων Υπηρεσιών στα Χρηματοοικονομικά στην έδρα Merton H. Miller, Booth School of Business, University of Chicago

ΒΡΑΒΕΙΟ ΩΝΑΣΗ 2018, ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ (μοιράζονται)
•    Jonathan Eaton, Διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, The Pennsylvania State University
•    Samuel S. Kortum, Καθηγητής Οικονομικών στην έδρα James Burrows Moffatt, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Yale University

ΒΡΑΒΕΙΟ ΩΝΑΣΗ 2018, ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ (μοιράζονται)
•    Mary R. Brooks, Ομότιμη Καθηγήτρια, Rowe School of Business, Dalhousie University και Πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου των Εθνικών Ακαδημιών, Washington DC
•    Wayne K. Talley, Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλίας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ναυτιλιακού Ινστιτούτου και Εξέχων Διδάσκων, Strome College of Business, Old Dominion University

Τα Βραβεία Ωνάση απονέμονται κάθε 3 χρόνια σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς του κόσμου, για τα επιτεύγματα αλλά και τη συνολική τους προσφορά στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας, στα τρία πεδία δηλαδή που διακρίθηκε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Τρία βραβεία, το καθένα αξίας 200.000 $, χορηγούνται από το Ίδρυμα Ωνάση και απονέμονται σε συνεργασία με το Cass Business School, και ειδικότερα με το Κέντρο του για τη Ναυτιλία, το Διεθνές Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, καθώς και το City of London.

Στην ομιλία του, ο Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, μεταξύ άλλων είπε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους νικητές των φετινών Βραβείων Ωνάση. Ως Ίδρυμα Ωνάση, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στηρίζουμε αυτό τον θεσμό, σε συνεργασία με το City of London και το City University/Cass Business School. Είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση εκείνων που οραματίζονται, που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη, τη φαντασία με την επιχειρηματικότητα, το ηγετικό με το ομαδικό πνεύμα. Το όνομα του Αριστοτέλη Ωνάση είναι συνώνυμο με τα πεδία ενασχόλησης των βραβευθέντων μας, τη Ναυτιλία, το Διεθνές Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά. Αυτοί είναι οι τρεις θεμελιώδεις τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σύγχρονες οικονομίες. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γνώριζε πώς να εμπνέει, ήξερε πώς να διαφέρει από τον κανόνα, πώς να επιτυγχάνει, αλλά και πώς να αποτυγχάνει. Το Ίδρυμα Ωνάση, ως κληρονομιά του, είναι σήμερα μια δυνατή μηχανή που απελευθερώνει τις δυνάμεις της κοινωνίας. Η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η Υγεία είναι για εμάς τα οχήματα για έναν καλύτερο κόσμο.»

Στην ομιλία του στην τελετή απονομής, ο Καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος CBE, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στο Cass Business School, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του θεσμού των βραβείων, συνεχάρη τους πέντε νικητές των βραβείων για τα επιτεύγματά τους: «Τα Βραβεία Ωνάση απονέμονται για τέταρτη φορά και μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια ότι έχουν καταστεί τα πιο αξιοσέβαστα διεθνή βραβεία στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας. Συγχαίρω θερμά τους βραβευθέντες, τα διακεκριμένα επιτεύγματα των οποίων έχουν βαθιά επίδραση στους γνωστικούς τους κλάδους και εξακολουθούν να έχουν βαρύτητα στην ακαδημαϊκή σκέψη και στην επιχειρηματική συμπεριφορά παγκοσμίως.»

Οι δηλώσεις των βραβευθέντων

Ο παραλήπτης του Βραβείου Ωνάση στα Χρηματοοικονομικά, Καθηγητής Douglas W. Diamond, που διδάσκει στο University of Chicago, είναι από τις κορυφαίες στον κόσμο αυθεντίες στους κύκλους της οικονομίας και τις κρίσεις ρευστότητας και είχε σημαντική συμβολή στον δημόσιο διάλογο για τον δημοσιονομικό κανονισμό που ακολούθησε μετά την οικονομική κρίση του 2008. Στην ομιλία αποδοχής του, ο Καθηγητής Diamond δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ χαρούμενος που λαμβάνω το Βραβείο Ωνάση. Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, οι διαμορφωτές πολιτικών και οι ακαδημαϊκοί έχουμε εστιάσει εκ νέου στη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.»

Το Βραβείο Ωνάση 2018 για το Διεθνές Εμπόριο απονεμήθηκε στους Καθηγητές Jonathan Eaton και Samuel S. Kortum. Την τελευταία εικοσαετία, οι Καθηγητές Eaton και Kortum συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός μοντέλου διεθνούς εμπορίου, που να ενσωματώνει γεωγραφικούς παράγοντες στην παραδοσιακή κατανόηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος.

Ο Καθηγητής Eaton, Διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομικών στο Pennsylvania State University, που έχει εργαστεί επίσης πάνω σε θέματα κρατικού χρέους, κυρώσεων και μεταφοράς τεχνολογίας, δήλωσε: «Το Βραβείο Ωνάση στο Διεθνές Εμπόριο ενισχύει την αναγνώριση της συμβολής του συγκεκριμένου τομέα, που ξεκίνησε από τον David Ricardo, στην οικονομική ευημερία. Μια πραγματική ευχαρίστηση στη ζωή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι ο συγχρωτισμός με τους λαμπρούς, υπέροχους ανθρώπους που εργάζονται στο διεθνές εμπόριο. Το Βραβείο μπορεί να βοηθήσει τον τομέα αυτόν να συνεχίσει να προσελκύει τα καλύτερα μυαλά που υπάρχουν εκεί έξω. Η τρέχουσα κατάσταση μάς δείχνει πόσο πολλή δουλειά χρειάζεται ακόμα να γίνει.»

Ο Καθηγητής Samuel Kortum, Καθηγητής Οικονομικών στην έδρα James Burrows Moffatt του Yale University, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του δουλεύοντας στους τομείς της τεχνολογικής καινοτομίας και της κατοχύρωσης σήματος. Πιο πρόσφατα, παράλληλα με τα συνεργατικά πρότζεκτ με τον Jonathan Eaton, έχει εργαστεί εκτεταμένα στην τιμολόγηση του άνθρακα σε διεθνές επίπεδο. Κατά την ομιλία αποδοχής του, αρχικά εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαρίστησε την οικογένειά του. Αμέσως μετά, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η απονομή του Βραβείου Ωνάση στο Διεθνές Εμπόριο αποτελεί μια εξαιρετική ικανοποίηση, ως αναγνώριση αυτού που οι άλλοι αποτιμούν ως συμβολή μας. Το βραβείο είναι ένα κίνητρο για να προχωρήσουμε στα πιο περίπλοκα ζητήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου.»

Το Βραβείο Ωνάση 2018 στη Ναυτιλία απονεμήθηκε στην Ομότιμη Καθηγήτρια Mary R. Brooks του Dalhousie University και στον Καθηγητή Wayne K. Talley του Old Dominion University.

Η Καθηγήτρια Brooks είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Βραβείο Ωνάση στον τομέα της Ναυτιλίας. Στη διάρκεια της 40ετούς ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας της, η Καθηγήτρια Brooks έχει καθιερωθεί ως αυθεντία στους κανονισμούς ναυτιλίας τακτικών γραμμών, στην αποδοτικότητα των λιμένων και στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων. Πρόσφατα, ηγήθηκε ενός μεγάλου ερευνητικού έργου για την αξία της ναυτιλίας στον Καναδά. Στο δείπνο της τελετής απονομής δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα που έχω επιλεγεί ως μία εκ των δύο αποδεκτών του Βραβείου Ωνάση 2018 στη Ναυτιλία. Ως δεύτερη από τον Καναδά και πρώτη γυναίκα που λαμβάνω αυτό το τόσο περίβλεπτο βραβείο που απονέμεται σε ακαδημαϊκούς του συγκεκριμένου τομέα, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη τιμή. Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη της Νόβα Σκότια, μιας επαρχίας όπου η ναυτιλία είχε κρίσιμο ρόλο στην ιστορία και την οικονομία της, αλλά δεν γνώριζα τότε πόσο σημαντική ήταν η βιομηχανία αυτή για την παγκόσμια ευημερία. Κανένα μεγάλο ταξίδι ανακάλυψης δεν ολοκληρώθηκε από κάποιον μόνο του και γι’ αυτό μοιράζομαι την επιτυχία μου με όλους τους συνεργάτες και μέντορές μου, που εργάστηκαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια.»

Ο Καθηγητής Wayne Talley είναι αυθεντία διεθνούς κύρους στην αποδοτικότητα των λιμένων, στην πειρατεία και την ασφάλεια στη θάλασσα. Έχει συγγράψει επίσης αρκετά αξιόλογα εγχειρίδια πάνω στα οικονομικά λιμένων και θαλάσσης. Μετά την απονομή του βραβείου του από τον κ. Kitack Lim, Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας, δήλωσε: «Είναι τιμή μου που λαμβάνω το Βραβείο Ωνάση στη Ναυτιλία, σε αναγνώριση των συνεισφορών μου στη ναυτιλιακή έρευνα και των θεωρητικών οικονομικών συνεισφορών μου στην έρευνα ναυτιλιακής διοίκησης. Πρόθεσή μου είναι να προωθήσω τη θέσπιση ενός διδακτορικού προγράμματος ναυτιλιακής διοίκησης στο Old Dominion University, για την προαγωγή της μελέτης των ναυτιλιακών και των λιμένων ως παρόχων υπηρεσιών, όπου οι κύριες μεταβλητές για την κατανόηση της αποδοτικότητας των λιμένων είναι οι μεταβλητές ποιότητας των υπηρεσιών, όπως η ταχύτητα και η αξιοπιστία.»

Πέρα από την επιβράβευση της καινοτομίας, της σκληρής δουλειάς και της επιστημονικής γνώσης, τα Βραβεία Ωνάση στοχεύουν διαχρονικά στην προβολή και ενδυνάμωση της εικόνας της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα Lindau Nobel Laureate Meetings (συναντήσεις της επιστημονικής κοινότητας με Νομπελίστες) και τις Διαλέξεις Ωνάση στο ΙΤΕ (Επιστημονικές Διαλέξεις από κορυφαίους Νομπελίστες), μέχρι τις χιλιάδες υποτροφίες και την στήριξη Ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, το Ίδρυμα Ωνάση μέσα από την Παιδεία δημιουργεί συνδέσεις και δίκτυα σε όλο τον κόσμο έχοντας επίκεντρο και αφετηρία την Ελλάδα.

Κριτική επιτροπή των Βραβείων Ωνάση

Δρ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση (Πρόεδρος της Επιτροπής)
Καθηγητής Γιώργος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην έδρα Leo Melamed, University of Chicago
Καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος, Καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην έδρα LRF, Cass Business School, City, University of London
Καθηγητής Elhanan Helpman, Καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου στην έδρα Galen L. Stone, Harvard University
Καθηγητής Robert Merton (Βραβείο Νόμπελ 1997), Διακεκριμένος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Massachusetts Institute of Technology
Καθηγητής Myron Scholes (Βραβείο Νόμπελ 1997), Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην έδρα Frank E. Buck, Ομότιμος, Stanford Graduate School of Business
Καθηγητής Eddy Van de Voorde, Καθηγητής Οικονομικών Λιμένων και Ναυτιλίας, University of Antwerp.

 

Πηγή: voria.gr

Χρυσούν Ιωβηλαίον. 80 χρόνια διακονίας στο ιερό αναλόγιο του Δημοσθένους Παϊκοπούλου

0
0

Ο εν Αθήναις Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποιεί την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 7 μ.μ. το Χρυσούν Ιωβηλαίο-»80 χρόνια διακονίας στο ιερό αναλόγιο» του Δημοσθένους Παϊκοπούλου, Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου και τ. Β΄Δομέστικου της Μ.τ.Χ.Ε. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα-πολυχώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Παλαιού Φαλήρου (Τερψιχόρης 51 και Αρτέμιδος, 175 62 Π. Φάληρο).

Ρολά από στήθος γαλοπούλας γεμιστά με χοιρινό κιμά και σάλτσα σύκου

0
0
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κατή

Πολύ νόστιμα ρολά γαλοπούλας με πλούσια γέμιση, που ταιριάζουν πολύ στο κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι.
Μερίδες:4-6 Χρόνος προετοιμασίας:30′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:30′

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ: Ντίνα Νικολάου

Υλικά

Για τα ρολά

2 στήθη γαλοπούλας, φιλέτο, 800γρ. συνολικά (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να τα ανοίξει στη μέση σαν βιβλίο και να τα χτυπήσει καλά για να λεπτύνουν και να πλατύνουν)
300ml κρασί λευκό ξηρό
400ml ζωμό κότας φρέσκο ή από κύβο
6 σύκα ξερά, κομμένα στη μέση
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο
400γρ. χοιρινό κιμά, από σπάλα
4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
½ φλιτζάνι σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
½ φλιτζάνι κονιάκ
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα

1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να στεγνώσει αρκετά. Προσθέτετε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα ξερά σύκα, το κόλιανδρο, το μπαχάρι, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνετε τα ανοιγμένα φιλέτα γαλοπούλας και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Απλώνετε το μίγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνειά τους και τα τυλίγετε σε σφιχτά ρολά. Τα στερεώνετε με οδοντογλυφίδες (ή τα δένετε σφιχτά με σπάγγο μαγειρικής, σε πυκνά διαστήματα) για να μην ανοίξουν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC. Βάζετε τα ρολά σε ένα μέτριο ταψί και προσθέτετε τα σύκα, το κρασί, το ζωμό κότας και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε τα ρολά με αλάτι και πιπέρι, βάζετε το ταψί στον φούρνο και τα ψήνετε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και να μαλακώσουν, βρέχοντάς τα τακτικά με τα υγρά του ταψιού. Βγάζετε τα ρολά από το ταψί, τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρείτε ζεστά.

Για τη σάλτσα: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα υγρά του ταψιού με τα σύκα και ρίχνετε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε ένα φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό και ανακατεύετε για λιγότερο από 1 λεπτό, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και τη διατηρείτε ζεστή.

Για να σερβίρετε, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από τα ρολά, πετάτε τις οδοντογλυφίδες (ή τον σπάγγο) και τα κόβετε σε μέτριες φέτες, που ακουμπάτε σε πιάτα ή πιατέλα και περιχύνετε με τη ζεστή σάλτσα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Ενημέρωση της ΠΕΘ για το Μάθημα των Θρησκευτικών

0
0

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Αριθμ. Πρωτ. 110

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων εύχεται σε όλους σας καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

Η νέα σχολική χρονιά, ωστόσο, ξεκινά με προβλήματα που δημιουργεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στους/στις μαθητές/τριες, στους γονείς τους, στον θεολογικό και εκκλησιαστικό κόσμο με την ασκούμενη πολιτική της στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλουπροσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει την εφαρμογή στα σχολεία των νέων πολυθρησκειακών Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών που εισήγαγε ο προκάτοχός του κ. Νικόλαος Φίλης, αγνοώντας την καθολική αντίδραση προς αυτά τα Προγράμματα της πλειονότητας των γονέων, των Θεολόγων εκπαιδευτικών, των ιερέων, μοναχών/μοναζουσών, Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Προπαντός, όμως, ο κ. Υπουργόςαρνείται να εφαρμόσειτις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες ακυρώνουν τα προαναφερόμενα Προγράμματα, επειδή αυτά εισήγαγαν στα σχολεία μάθημα Θρησκευτικών αντιορθόδοξο και αντισυνταγματικό και τα οποία, εκτός των άλλων, όπως με έμφαση αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ,οδηγούνσε προσηλυτισμό.

Ο Υπουργός Παιδείας οχυρώνεται πίσω από αίολα επιχειρήματα, όπως ότι το ΣτΕ ακύρωσε τα ΦΕΚ του κ. Φίλη και όχι τα δικά του ΦΕΚ. Αξίζει να επισημανθούν τα παρακάτω ως απάντηση σε αυτήν την υπουργική συμπεριφορά:

1. Ο κ. Υπουργός ενώ μέμφεται με σφοδρότητα όσους υπερασπίζονται με νομικά επιχειρήματα αλλά και νομικά αποδεικτικά στοιχεία την ορθόδοξη παιδεία στη χώρα μαςαρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, με το επιχείρημα ότι τα Προγράμματα που εφαρμόζονται το τρέχον διδακτικό έτος έχουν διαφορετικό αριθμό ΦΕΚ. Στον κ. Υπουργό, όμως, έχει σταλεί ησυγκριτική μελέτη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και η οποία αποδεικνύειερευνητικά και επιστημονικά, με αξιόπιστο και έγκυρο μεθοδολογικό τρόπο, ότι τα Προγράμματα Γαβρόγλου (2017) είναι πανομοιότυπα και ταυτόσημα με τα Προγράμματα του κ. Φίλη(2016)!

2. Ο κ. Υπουργός, υπηρετών την Ελληνική Δημοκρατία και κοινωνίαόφειλε και οφείλει να τηρεί το Σύνταγμα της χώρας και να σέβεται τις αποφάσεις της διακριτής δικαστικής εξουσίας, που στηρίζει και προστατεύει τη συνταγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(7/2010, ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ 2010, σελ. 513), ηΔιοίκηση μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, έχει υποχρέωση, να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο αυτής και«όχι μόνο να θεωρήσει ως ανύπαρκτες τις ακυρωθείσες με την απόφαση αυτή διοικητικές πράξεις αλλά και με θετικές ενέργειές της να χωρίσει(προβεί) στην αναμόρφωση της δημιουργηθείσας, βάσει των έν λόγω πράξεων, καταστάσεως, ώστε να επανέλθουν τα πράγματα στην θέση που θα βρίσκονταν, αν οι πράξεις αυτές δεν είχαν εκδοθεί».

Άλλωστε και στο άρθρο 50 παρ. 4 του Π.Δ. για το ΣτΕ (18/1989), ορίζεται ότι: «Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο». «Ο παραβάτης εκτός από την δίωξη κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα (παράβαση καθήκοντος) υπέχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση».

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, εφόσον στις δυο πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν το μάθημα των Θρησκευτικών, το ΣτΕ διέγνωσε ως αντισυνταγματικό τον πολυθρησκειακό χαρακτήρα των Προγραμμάτων, το Υπουργείο Παιδείας υποχρεούται να αποσύρει οποιοδήποτε πολυθρησκειακό Πρόγραμμα και να επαναφέρει το προηγούμενο Πρόγραμμα Σπουδών. Η μη συμμόρφωσή τους συνεπάγεται μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις προσωπικά για κάθε υπεύθυνο. Το νομικό πλαίσιο της δημοκρατικής χώρας μας, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ζητήσουν αποζημιώσεις και ποινικές διώξεις εκείνων,που καταχρώμενοι την εξουσία τους, τους στερούν βασικά ατομικά δικαιώματα.

Αν δεν υπήρχε αυτή η συνταγματική και νομοθετική πρόβλεψη, θα μπορούσε το κάθε υπουργείο να δημοσιεύει σε νέα ΦΕΚ αενάως την ίδια υπουργική απόφαση, που τυχόν ακυρώνεται από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να καταργείται στην ουσία ο ρόλος του ΣτΕ και να στερούνται οι πολίτες την πρόσβαση στο φυσικό τους δικαστή.

Επιπλέον,επισημαίνεται, ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ευθεία παράβαση του άρθρ. 6 της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (εξασφάλιση δίκαιης δίκης) την μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων των εθνικών δικαστηρίων από την κρατική διοίκηση και έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη χώρες της Ευρώπης για το δεδομένο αυτό.Οι αποφάσεις του κ. Υπουργού,συνεπώς, προσβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

3. Επισημαίνουμε ακόμη κάτι πολύ σημαντικό, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία,ότι δηλαδή, οι «Φάκελοι του μαθητή» που βασίζονται επάνω στα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και διανεμήθηκαν στα σχολεία και κατά το τρέχον διδακτικό έτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,είναι πανομοιότυποι, με απλές μόνον διορθώσεις ορθογραφικών λαθών, με τους «Φακέλους» που διανεμήθηκαν στα σχολεία κατά την περυσινή σχολική χρονιά.Οι «Φάκελοι» μάλιστα αυτοί, τυπώθηκαν πέρυσι, με απόφαση του κ. Γαβρόγλουτον Μάϊο του 2017, πριν ακόμη ο κ. Γαβρόγλου αλλάξει και μετονομάσει τα ΦΕΚ του Φίλη σε ΦΕΚ Γαβρόγλου. Τυπώθηκαν, συνεπώς, και βασίστηκαν κυριολεκτικά επάνω στα ΦΕΚ του Φίλη που ήδη ακύρωσε το ΣτΕ με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του και, ως εκ τούτου,ήτανκαι παραμένουν 100% αντισυνταγματικοί.Αντισυνταγματικοί,επομένως, είναι και οι «Φάκελοι» της φετινής χρονιάς καθώς αποτελούν πιστά φωτοαντίγραφα των περυσινών όπως προείπαμε.

Από τα παραπάνω συνάγεται και η απάντηση στο ερώτημα «ποιο μάθημα πρέπει να διδάξουν οι Θεολόγοι για να συντάσσονται με το Σύνταγμα και τους Νόμους».

Ειδικότερα σύμφωνα με έγκριτους νομικούς «Κατά την Ελληνική Νομολογία, με την ακύρωση μίας υπουργικής απόφασης από το ΣτΕ, η τελευταία θεωρείται ως μηδέποτε εκδοθείσα και αναβιώνει αυτοδικαίως η προηγούμενη (ΣτΕ 4690/1983), εν προκειμένω το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του 2003, το οποίο και αυτό παρουσιάζει προβλήματα, αλλά ισχύει μέχρι να εκδοθεί κάποια νεώτερη απόφαση που θα περιλαμβάνει Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά, σύμφωνο με το Σύνταγμα, όπως το ερμήνευσε το αρμόδιο δικαστικό όργανο. Αυτό οφείλουν κατά το νόμο να εφαρμόσουν οι Θεολόγοι για την τρέχουσα σχολική χρονιά και μέχρι το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις».

Συνεπώςτα επιχειρήματα του κ. Υπουργού καταρρίπτονται και έχουμε την πεποίθηση ότι θα καταπέσουν εκ νέου και νομικά με την εκδίκαση στο ΣτΕ των προσφυγών που έχουν γίνει και κατά των ΦΕΚ του κ. Γαβρόγλου.

Για όλα τα ανωτέρω,α) γονείς μαθητών του ελληνικού σχολείου ήδη ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Υπουργείο και πάλι μαζικά τους «Φακέλους του μαθητή» που πρόσφατα διανεμήθηκαν στα παιδιά τους και β) επίσης γονείς μαθητών διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους κοινοποίησαν εξώδικη επιστολή στην Ένωσή μας, (την οποία συνημμένα σας κοινοποιούμε) και μας πληροφορούν ότι σκοπεύουν, σύμφωνα με τις πρόσφατες ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, να ασκήσουν μηνύσεις σε όλους όσους συμβάλλουν στη διδασκαλία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά, η ύλη των οποίων ασκεί προσηλυτισμό στα παιδιά τους.

Κατόπιν όλων των παραπάνω σοβαρών εξελίξεων, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, έχοντας ήδη εδώ και πολύ καιρό ενημερώσει τον Υπουργό Παιδείας για όλες τις αντισυνταγματικές ενέργειες στον χώρο της θρησκευτικής παιδείας και, χωρίς ποτέ να έχει λάβει απάντηση από αυτόν, είναι υποχρεωμένη να κινηθεί, ώστε να προασπίσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των Θεολόγων αλλά και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Γι΄ αυτό και απευθύνεται στους Θεολόγους εκπαιδευτικούςπου είναι μέλη της και τους επισημαίνει τις δυνατότητες που έχουν να προστατευτούν από τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και συνέπειες.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούςοεκπαιδευτικός (θεολόγος ή δάσκαλος του Δημοτικού σχολείου που διδάσκει το μάθημα των Θρησκευτικών), έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να διδάξει το μάθημα των Θρησκευτικών με την υφιστάμενη κατάσταση ακόμη και αν του δοθεί εντολή προς τούτο, διότι τα συγκεκριμένα Προγράμματα και «Φάκελοι μαθήματος» κρίθηκαν αντισυνταγματικά με τις αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου Επικρατείας 660/2018 και 926/2018.Η άρνησή του αυτή δεν επισύρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος του ούτε πειθαρχική, ούτε και ποινική. Αρκεί να αναφέρει, ότι αρνείται να διδάξει κάτι «προδήλως αντισυνταγματικό», ως κυριαρχικώς και αμετακλήτως έχουν αποφανθεί οι προαναφερόμενες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ, οι οποίες, πέραν της προδήλου αντισυνταγματικότητας της πολυθρησκευτικής ύλης, επισημαίνουν περαιτέρω και την δια της διδασκαλίας αυτού διάπραξη της αξιοποίνου πράξεως του προσηλυτισμού και μάλιστα ομαδικώς και υπό συνθήκες ιδιαιτέρως επιβαρυντικής περιστάσεως.

Με βάση τα παραπάνω, η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία μπορείνα διεξάγεται νόμιμα και συνταγματικά από τους διδάσκοντες μόνον με την ύλη του προηγούμενου Προγράμματος και των βιβλίων του (2003-2006).

Η αναλυτική επιστημονική και νομική τεκμηρίωση όλων των παραπάνω θέσεων παρουσιάζεται και αποδεικνύεται και από τα επισυναπτόμενα κείμενα.

Η ΠΕΘ νομικά αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσον θα στηρίξει αποτελεσματικά τους Συναδέλφους/Συναδέλφισσες, αν και όποτε χρειαστεί, ώστε απερίσπαστοι/ες να επιτελούν το ζωτικής σημασίας για την ελληνική νεολαία, έργο τους.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε σε όλους σας καλή δύναμη στο θεάρεστο έργο σας!

Το ΔΣ της ΠΕΘ

It’s breath to the soul (Saint John of Kronstadt)

0
0

Believe that it’s just as or even more easy to understand God’s spiritual gifts as it is to breathe the air that gives you life or to eat and drink. Prayer is the breath of the soul, it’s its spiritual nourishment.

Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος: Οι ιεραποστολές ανά τον κόσμο, είμαστε μικρά κεράκια…

0
0

Τα πάντα ανήκουν στον Θεό. Εμείς απλά αισθανόμαστε ευλογημένοι που ο Θεός μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στο έργο Του.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Στο πρώτο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” του φετινού προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Θεολόγος – Μουσικολόγος κ. Ηλίας Λιαμής φιλοξένησε την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνο, σε μία «εκ βαθέων» συζήτησηγια την ιεραποστολή και τις δυσκολίες στην άσκηση της.
Γέννημα θρέμμα της ενορίας και για πολλά χρόνια λαϊκός συνεργάτης της, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος, μαζί με τον κατά σάρκα αδελφό του, Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ Νεκτάριο, δίνουν καθημερινά τη μάχη της διακονίας σε ένα περιβάλλον ολότελα διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε και νομίζουμε.
Κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, ταξιδεύοντας τεράστιες αποστάσεις και με πενιχρά μέσα, ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης επιμένει να μιλάει για Χριστό, να ανοίγει την αγκαλιά του και να διαδίδει το μήνυμα της σαρκωμένης αγάπης, στις πολλές και «δύσκολες» χώρες που τον έθεσε η Εκκλησία να διακονεί.
Γι’ αυτή του τη διακονία, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2015,αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το «υποδειγματικό ιεραποστολικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται με πραγματική αυτοθυσία, κάτω από αντίξοες συνθήκες» στην Νοτιοανατολική Ασία.
Γι’ αυτά και άλλα πολλά μίλησε στον Ηλία Λιαμή, συγκινώντας με την απλότητα, την αμεσότητα και την ευθύτητα του λόγου του.

Η Ευαγγελίστρια
Η Ενορία που μεγάλωσε και αισθάνεται ότι είναι σπίτι του, αυτό είναι η Ευαγγελίστρια και οι άνθρωποι που αποτελούν την μεγάλη αυτή εκκλησιαστική οικογένεια.
Οπότε ουσιαστικά η συζήτηση αυτή δεν ήταν εκ βαθέων, αλλά – όπως είπε ο ίδιος – είναι ένα βράδυ στο σπίτι του! Τονίζοντας παράλληλα, ότι είναι ευλογία να βρίσκεται εδώ με δικούς του ανθρώπους, με την οικογένεια του, με τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε.

Μητρόπολη Σιγκαπούρης
Ακολούθως αναφέρθηκε στην ιστορία της Μητρόπολης Σιγκαπούρης, που προέκυψε από το διαχωρισμό της Μητρόπολης Χονγκ Κογκ σε δύο Μητροπόλεις το 2008, λόγω των τεράστιων αποστάσεων, αν και ο ελληνικός πληθυσμός στα μέρη αυτά είναι πάρα πολύ μικρός, όπως σημείωσε.
Στην ερώτηση αν αυτός ο πληθυσμός, έστω και μικρός, μπορεί να θεωρηθεί μια πρώτη μαγιά μιας τεράστιας μητροπολιτικής περιφέρειας και αν υπάρχουν επαφές με τους Έλληνες, ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι υπάρχουν επαφές με τους Έλληνες.
«Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για μακρινούς τόπους και ουσιαστικά δεν μιλάμε για διασπορά, διότι δεν είναι μέρη όπως η Αυστραλία, η Αμερική, η Ευρώπη που πηγαίνεις εκεί για να μείνεις για πάντα, μεταναστεύεις. Απλά έρχεσαι για τη δουλειά σου για λίγα χρόνια και μετά θα φύγεις, θα επιστρέψεις πίσω στον τόπο σου, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για διασπορά.
Γι’ αυτό το λόγο είναι τόποι οι οποίοι δεν είναι χώροι υποδοχής, για να μπορέσεις να το θεωρήσεις μαγιά, ότι αυτός ο άνθρωπος θα έρθει, θα αισθανθεί ότι είναι τόπος του και ότι θα πρέπει εκεί να δημιουργήσει, ν’ αφήσει κάτι. Ουσιαστικά οι γηγενείς είναι η μαγιά μας, αυτοί είναι η προσευχή μας και αυτοί είναι το μέλλον.»

Μουσουλμανικές χώρες
Αναφέρθηκαν στη συνέχεια στις μουσουλμανικές χώρες, που ανήκουν στην Μητρόπολη. Έτσι, στο Πακιστάν για παράδειγμα, υπάρχει μια ενορία με πακιστανό ιερέα, που επιβιώνει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα διαφορετικό καθεστώς το οποίο δύσκολα μπορεί να δεχθεί καινούργιες ιδέες, με προκατάληψη για οτιδήποτε χριστιανικό.
«Το οποίο όμως το λέμε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι και στον τόπο μας οτιδήποτε είναι μη χριστιανικό, είναι καλοδεχούμενο; Όχι. Οτιδήποτε είναι ξένο από αυτό που μεγαλώσαμε, είναι καλοδεχούμενο; Όχι.
Γιατί σε αυτά τα μέρη περιμένουμε ότι θα πάμε και θ’ ανοίξουνε την πόρτα τους και θα μας περιμένουνε με βάγια και θα μας πουν «είστε ο άνθρωπος που πάντοτε περιμέναμε»;»
Ερωτηθείς σχετικά, για το τι συναισθήματα του δημιούργησε το να βρίσκεται σε ένα χώρο αμιγώς μουσουλμανικό, ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι ανθρωπίνως αισθάνεται κανείς πρώτα ανασφάλεια, μέχρι να συνειδητοποιήσει τι γίνεται.
Σε ότι αφορά τα χριστιανικά δόγματα, επειδή είναι πολύ μικρή μειονότητα, φαινομενικά έχουν καλή διάθεση μεταξύ τους. Πρέπει να φαίνονται ενωμένοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αλλά οι διαφορές, είναι διαφορές. Οπότε, ναι μεν έχουν μια κοινή αντιμετώπιση στα προβλήματα εκτός χριστιανισμού, αλλά οι διαφορές υπάρχουν.
Αναφορικά με την εθνικότητα και το αν σημαίνει κάτι ο Έλληνας σε αυτά τα μέρη, τόνισε ότι λόγω της ιστορίας του, αντιμετωπίζεται με περισσότερο σεβασμό από ότι οι άλλοι δυτικοευρωπαίοι.
«Γιατί δεν έχουμε πάει ποτέ σαν αποικιοκράτες, δεν έχουμε πάει ποτέ να τους εκμεταλλευτούμε κι επειδή έχουμε μεγάλη ιστορία και έχουμε να κάνουμε με πολιτισμούς αρχαίους στην Ασία, και ο Κινέζος και ο Ινδός θα σου πουν ‘‘κι εσύ κι εγώ μπορούμε να κουβεντιάσουμε γιατί έχουμε την εμπειρία κι από την ιστορία μας μπορούμε να βρούμε λύση. Με έναν άλλον που έχει μια πολύ μικρή ιστορία δεν έχω να κουβεντιάσω και δεν μπορώ να τον σεβαστώ, όπως σέβομαι εσένα.’’.»

Ινδία
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην Ορθόδοξη παρουσία στην Ινδία. Σχετικά ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι υπάρχει εκεί ένα κομμάτι ελληνισμού, που πολλοί λίγοι το ξέρουν, στην Καλκούτα, την παλιά πρωτεύουσα των Ινδιών.
Γιατί η Καλκούτα εξακολουθεί και σήμερα να είναι πολύ μεγάλο λιμάνι, αλλά ήταν και μεγάλος σταθμός από το δρόμο του μεταξιού. Οπότε πολλοί Έλληνες έμποροι ήταν εκεί, μεγαλούργησαν, ξόδεψαν την βιωτή τους και μετέφεραν ένα κομμάτι του ελληνισμού.
Στην Καλκούτα υπάρχει παλαιός ελληνικός Ναός, όπου το τελευταίο κτίσμα είναι από τις αρχές του 20ουαιώνα και υπάρχει κοιμητήριο όπου υπάρχουν τάφοι Ελλήνων από το 1760.
Σήμερα υπάρχει συγκροτημένη ενορία και ουσιαστικά είναι η βάση για όλες τις Ορθόδοξες κοινότητες των Ινδών που υπάρχουν στα πέριξ αλλά και είναι η βάση του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δύο ορφανοτροφεία με 130 κορίτσια και 80 αγόρια, τα 8 σχολεία, όπου το ένα εξ’ αυτών με την επωνυμία «Άγιος Ιγνάτιος» έχει 650 παιδιά και τώρα χτίζεται το καινούργιο κτίριο, οπότε θα τριπλασιαστούν τα παιδιά. Υπάρχουν ακόμη σχολεία σε περιοχές που τα παιδιά δεν μπορούν να σπουδάσουν αλλού.
«Όλα αυτά συντηρούνται με την αγάπη τη δικιά σας. Εσείς είστε οι ιεραπόστολοι. Οι δωρεές είναι μικρές, ένα και δύο ευρώ. Με αυτά ζουν χιλιάδες άνθρωποι, με το «δίλεπτο της χήρας».»

Η αποστολή του
Πως προσδιορίζετε την αποστολή σας, τι κάνετε ακριβώς εκεί, ήταν μία από τις τελευταίες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος. Η απάντησή του, υπομονή!
Κι όπως τόνισε, κι όταν οι Απόστολοι κάνανε τις περιοδείες, τι περιμένανε; Υπομονή. Μέχρι ο Θεός να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων και να ανοίξουν τις πόρτες τους.
Κι όπως επεσήμανε κλείνοντας την βραδιά:
«Είμαστε τόσο εγωιστές που πιστεύουμε ότι θα χτυπήσω μία πόρτα, θα τους πω ότι ήρθα να μιλήσω για τον Χριστό και θα μου πει «εσένα περίμενα». Ο Χριστός δεν τα κάνει όλα;
Το παράδειγμά μου, η παρουσία μου θα μιλήσει. Τα λόγια είναι φτωχά. Όταν ο Θεός θα μιλήσει σε αυτούς τους ανθρώπους, θα μιλήσει με τις πράξεις μας.
Οι ιεραποστολές ανά τον κόσμο, είμαστε μικρά κεράκια. Τα πάντα ανήκουν στον Θεό. Εμείς απλά αισθανόμαστε ευλογημένοι που ο Θεός μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στο έργο Του.»

Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

 


Πατριαρχική επίσκεψη στην Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου

0
0

Το απόγευμα της Τρίτης 2 Οκτωβρίου 2018 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, του πρώτου Ναού εις την Κρήτη αφιερωμένου εις την μνήμη Του, και συγκεκριμένα στο Συρικάρι Κισάμου, γενέτειρα του Οσίου Νικηφόρου. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την συμμετοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και των Μακαρ. Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και Αλβανίας κ. Αναστασίου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και εκπροσώπων άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018, στο καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, συμπροσευχόμενοι παρευρέθηκαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Πλήθος κόσμου προσήλθε στις λατρευτικές συνάξεις με σεβασμό και ευλάβεια προς τον Άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό και για να λάβει την ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού καθώς και των μετεχόντων Προκαθημένων της Αγίας Εκκλησίας.

Με ανοιχτή αγκαλιά (Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως)

0
0

Η Εκκλησία έχει ανοιχτή την αγκαλιά της, για να μας υποδεχθεί. Ας τρέξουμε γρήγορα όσοι έχουμε βαριά τη συνείδηση. Ας τρέξουμε και η Εκκλησία είναι έτοιμη να σηκώσει το βαρύ φορτίο μας, να μας χαρίσει την παρρησία προς το Θεό, να γεμίσει την καρδιά μας με ευτυχία και μακαριότητα.

Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός

Το μισάωρο του «μπάτε σκύλοι αλέστε» στα σχολεία

0
0

Με το συμβάν της απαγωγής των δύο 11χρονων στη Λάρνακα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αναδείχθηκαν λεπτομέρειες ενός  προβλήματος τις οποίες δεν τις είχαμε υπολογίσει σωστά, παραδέχθηκε μιλώντας στο «Πρωτοσέλιδο», ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, είπε ότι το μισάωρο μεταξύ 07:00 μέχρι τις 07:30 προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμοδίους, ενώ παραδέχθηκε ότι ευθύνες έχουν και οι ίδιοι οι γονείς.

Ο κ. Χριστοφή υπέδειξε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι είσοδοι / έξοδοι στα σχολεία. «Κάθε σχολική μονάδα να έχει μία ή δύο εισόδους», είπε ο Σωτήρης Χριστοφή για να συμπληρώσει ότι η χθεσινή απαγωγή των δύο 10χρονων αποδεικνύει ότι δεν πρέπει τα σχολεία να «έχουν 4 και 5 εισόδους».

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα σχολεία λαμβάνονται μετά τις 08:00 το πρωί είπε ο κ. Χριστοφή.

«Για να μπει κάποιος στον κλειστό χώρο του σχολείου πρέπει να περάσει από κάγκελα, να χτυπήσει κουδούνι και αρκετά άλλα. Αυτά γίνονται από τις 08:00 το πρωί και μετά όμως», είπε ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Οι δάσκαλοι φθάνουν στα σχολεία στις 07:30. Άρα από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν την επιτήρηση των σχολείων. Παρατηρείται όμως ένα κενό από τις 07:00 που πολλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι την άφιξη των δασκάλων στα σχολεία στις 07:30.

Στο μεταξύ ενώπιον του δικαστηρίου Λάρνακας θα βρεθεί ο 35χρονος, ο οποίος συνελήφθη χθες σε σχέση με την υπόθεση απαγωγής των δύο 10χρονων από σχολείο στη Λάρνακα.

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης για την υπόθεση της απαγωγής των δύο δεκάχρονων από σχολείο στη Λάρνακα.

Όσον αφορά στον λόγο που κρατήθηκε τόσες ώρες ο 35χρονος στο διαμέρισμα του, ο Αντρέας Αγγελίδης έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

 

Πηγή: sigmalive.com

 

Τόσο εύκολο είναι να γίνει αρπαγή παιδιών μέσα σε 3 λεπτά (vid)

0
0

Την ώρα που η Κύπρος παρακολουθεί συγκλονισμένη την υπόθεση απαγωγής των δυο παιδιών απ’ το δημοτικό τους σχολείο, η άλλη όψη δείχνει το πόσο εύκολο μπορεί να είναι το να αρπάξει κάποιος ένα παιδί, σε μόλις 3 λεπτά.

Μέσα από ένα κοινωνικό πείραμα, ο χρήστης του YouTube που είναι γνωστός ως Joey Salads πήγε σε μια παιδική χαρά και ζήτησε την άδεια των γονιών για να μιλήσει σε παιδιά που παίζουν εκεί.

Ο άγνωστος στο πάρκο, κάνει μια απλή ερώτηση: «Θέλεις να δούμε και τα άλλα κουτάβια;».

Και στις τρεις περιπτώσεις οι γονείς δίνουν την άδειά τους και πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δε θα πάνε πουθενά. Το αποτέλεσμα, όμως, απογοητεύει. Ο άγνωστος χρησιμοποιεί ένα κουτάβι για κερδίσει την προσοχή των παιδιών και σε ελάχιστα λεπτά τον ακολουθούν.

 

Πηγή: sigmalive.com

Τιμητική εκδήλωση για τα 50 χρόνια αρχιερατείας του Μητροπολίτη Καρυστίας

0
0

Τιμητική εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια αρχιερατείας του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου 13.

Ο κ. Σεραφείμ ποιμαίνει επί πενήντα χρόνια στην μητροπολιτική περιοχή Καρυστίας και Σκύρου με έδρα την Κύμη και είναι ο αρχαιότερος σε πρεσβεία χειροτονίας μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας και o Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση θα επιδοθεί αφιερωματικός επιστημονικός τόμος για τον πολιό Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τίτλο Δίκαιον Όφλημα.

Φωτο: Aρχείο Επισκόπου Δορυλαίου

Από τον παρόντα τόμο, δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα με εμπειρίες που έχει γράψει ο επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος, ιεράρχης από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ο οποίος κατάγεται από την Κύμη Ευβοίας.

Πηγή: orthodoxia.info

 

Κάποιοι μπήκαν μέσα στο ναυάγιο του Αγίου Δημήτριου στη Χλώρακα [εικόνες]

0
0

Η Cyprus From Air «εισέβαλε» στο κουφάρι του πλοίου που παραμένει στο σημείο για 20 χρόνια.
Μια ακόμη επικίνδυνη αποστολή έφερε εις πέρας η ομάδα της CFA η οποία επιβιβάστηκε στο κουφάρι του πλοίου το Αγίου Δημητρίου, το οποίο βυθίστηκε στις 23 Μαρτίου 1998 στη Χλώρακα έπειτα από έντονη θαλασσοταραχή.

Το ελληνικό φορτηγό πλοίο κατασκευάστηκε στη Γερμανία και μετέφερε ξυλεία με προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού. Αραγμένο για πολλά χρόνια σε μια ξέρα, περίπου 1 km από την ακτή, περιμένει τη μοίρα του. «Επιβιβαστήκαμε και εξερευνήσαμε κάθε γωνία του. Κάθε βήμα και παγίδα, καθώς πολλά μέρη του καταρρέουν».

Πηγή: city.sigmalive.com

 

Το πιο γλυκό πράγμα

0
0

Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου.

 

Σωκράτης


Τι θέλει ο Χριστός;     (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης († 1991))

0
0

20151004-2

Ο Χριστός θέλει να ενωθούμε μαζί Του και περιμένει έξω απ’ την πόρτα της ψυχής μας. Από εμάς εξαρτάται να δεχτούμε την θεία χάρη. Μόνο η θεία χάρις μπορεί να μας αλλάξει. Εμείς τίποτε δεν μπορούμε μόνοι μας. Η χάρις όλα θα μας τα δώσει.

 

 

Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης  

Τροχαίο ατύχημα για τον Επίσκοπο Χρυσουπόλεως Κωνσταντίνο

0
0

Θύμα τροχαίου ατυχήματος έπεσε ο Επίσκοπος Χρυσουπόλεως Κωνσταντίνος, του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου ο ηγούμενος της Μονής Προφήτη Ηλιά Σουάγια Λιβάνου, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» στη Βηρυτό, μετά από τροχαίο ατύχημα στη Σάκκα.

Από την σύγκρουση με φορτήγό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Κωνσταντίνος έπαθε πολλαπλά κατάγματα σε πόδι, λεκάνη και πλευρά.

Η υγεία του είναι εκτός κινδύνου, όμως θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι την πλήρη αποθεραπεία.

Μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν ο Μητροπολίτης Βηρυτού Ηλίας, επικοινώνησε με τον διευθυντή του νοσοκομείου, προκειμένου να παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα για την νοσηλεία του Επισκόπου Χρυσουπόλεως και την αποκατάσταση της υγείας του. Επίσης ανέθεσε σε όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως να προσεύχονται κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την αποκατάσταση της υγείας του.

Πηγή: orthodoxia.info

 

Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση της Μόσχας για την Κωνσταντινούπολη

0
0

Μετά τις αναταράξεις των πρώτων ωρών μετά την ανακοίνωση της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου της Ρωσίας πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάλαβαν πλήρως τι σημαίνει η απόφαση της ρωσικής Εκκλησίας.

Το orthodoxia.info επικοινώνησε με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Λεγκόϊντα ο οποίος απάντησε διευκρινιστικά στις ερωτήσεις μας.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της ρωσικής Εκκλησίας:

1. Ο Πατριάρχης Κύριλλος σταματά να μνημονεύει και να συλλειτουργεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

2. Οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ρωσίας σταματούν να συλλειτουργούν με τους μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να συμμετέχουν σε κοινές συνεδριάσεις επιτροπών, επισκοπικών συνόδων κτλ

3. Οι ιερείς του Πατριαρχείου Ρωσίας μπορούν να συλλειτουργούν με ιερείς του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

4. Οι πιστοί της Ρωσικής Εκκλησίας μπορούν να εκκλησιάζονται και να Κοινωνούν σε ναούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Άρα όπως φαίνεται το Πατριαρχείο της Ρωσίας αποφάσισε να προχωρήσει στην διακοπή Κοινωνίας σε δύο φάσεις, αφού όπως ήδη σημειώνεται στην συνοδική απόφαση, στην περίπτωση που το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρήσει σε νέες ενέργειες, στην παραχώρηση του Αυτοκεφάλου δηλαδή, τότε προφανώς θα ενεργοποιηθούν και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις προς ιερείς και λαϊκούς ώστε να επέλθει η απόλυτη διακοπή Κοινωνίας.

 

Πηγή: orthodoxia.info

Σούπα με μανιτάρια

0
0

Πλένουμε τα μανιτάρια, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε μαζί με τα μανιτάρια σε μια βαθιά κατσαρόλα να σωταριστούν. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε 2 λίτρα ζεστό νερό και το πλυμένο ρύζι. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Προς το τέλος προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό. Σε ένα μπωλ ή στο μούλτι χτυπάμε το ταχίνι με 2-3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό, τον χυμό του λεμονιού και το κορν φλάουρ, προσθέτοντας σιγά σιγά κουταλιές από τη σούπα. Όταν ενωθεί το ταχίνι με τη μικρή ποσότητα της σούπας και το μείγμα γίνει λείο, το ρίχνουμε με προσοχή στην κατσαρόλα με τη μανιταρόσουπα. Δεν τη βράζουμε ξανά, για να μην κόψει το ταχίνι.

SoupaManitaria

• 500 γρ. μανιτάρια
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι για σούπα
• 1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
• 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
• 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
• χυμός λεμονιού
• αλάτι, πιπέρι

Πηγή: Από το βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου, «Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά», έκδ. Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015, http://www.vatopedi.gr/ekdoseis-immb/54490/

On earth and heaven (Saint Ambrose of Milan)

0
0

With Christ’s blood, everything was pacified, on earth and in heaven. The heavens were sanctified, the devil expelled. Now he’s where the people are whom he deceived. ‘Your will be done’ means; ‘May peace come to earth as it exists in heaven’.

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images