Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Φοιτήτριες χάθηκαν στις Αλπεις και σώθηκαν επειδή κάλεσαν αριθμό που ήταν χαραγμένος σε δέντρο

$
0
0

«Είδαν ότι σε ένα δέντρο ήταν χαραγμένος ένας αριθμός τηλεφώνου και τον κάλεσαν για να ζητήσουν βοήθεια», εξήγησε η υπηρεσία ορεινών διασώσεων του Ανενσί

Η έμπνευση ενός κυνηγού να χαράξει τον τηλεφωνικό αριθμό του σε ένα δέντρο αποδείχθηκε σωτήρια για τρεις φοιτήτριες που χάθηκαν στις γαλλικές Αλπεις κάνοντας πεζοπορία.

Οι τρεις 20χρονες Κινέζες απομακρύνθηκαν από τα μονοπάτια που ακολουθούν συνήθως οι πεζοπόροι στο όρος Σαλέβ, κοντά στη Γενεύη και εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε τεράστιους βράχους, το απόγευμα της Τρίτης.

«Είδαν ότι σε ένα δέντρο ήταν χαραγμένος ένας αριθμός τηλεφώνου και τον κάλεσαν για να ζητήσουν βοήθεια», εξήγησε η υπηρεσία ορεινών διασώσεων του Ανενσί.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ένας 75χρονος κυνηγός. Πριν από περίπου 10 χρόνια είχε χαράξει το τηλέφωνό του σε διάφορα δέντρα της περιοχής, ώστε να επικοινωνούν μαζί του οι εκδρομείς όταν εντοπίζουν νεκρά ή τραυματισμένα άγρια ζώα στο βουνό.

Οι φοιτήτριες δεν μιλούσαν καλά γαλλικά, αλλά ο 75χρονος κατάλαβε ότι είχαν χαθεί και ενημέρωσε την πυροσβεστική. Τελικά οι τρεις Κινέζες, που έκαναν διακοπές στη Γενεύη, εντοπίστηκαν και σώθηκαν. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις, καθώς είχαν μείνει για ώρες στο κρύο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 


Προσκύνημα μαθητών και εκπαιδευτικών της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας

$
0
0

Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και την Ιερά Μονή Οσίου Ξενοφώντος.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος οι μαθητές είχαν την ευλογία  να προσκυνήσουν την εφέστια εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος στο καθολικό της Μονής , τα ιερά λείψανα και το παρεκκλήσι της Αγίας Σκέπης.

 Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στην τράπεζα και στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής οι μαθητές κατευθύνθηκαν μετά από μια πεζοπορία μέσω του μονοπατιού στην Ιερά Μονή του Οσίου Ξενοφώντος.

Οι πατέρες υποδέχθηκαν τους ιεροσπουδαστές με την συνοδεία των καθηγητών και του διευθυντή κ. Δημητρίου Δημάκη, στους οποίους και παρέθεσαν πλούσιο γεύμα στην τράπεζα της Μονής. Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στο καθολικό της Μονής όπου προσκύνησαν τις ιερές εικόνες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου και της Παναγίας της Οδηγητρίας και μετά από την ξενάγηση τους στη Μονή οδηγήθηκαν στο νέο συνοδικό της Μονής όπου ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Αλέξιος απηύθυνε λόγο ευεργετικό και πατρικό προς τους μαθητές αφού εξήρε πρώτα το έργο της Ακαδημίας. Στο τέλος ο διευθυντής ευχαρίστησε τον Γέροντα Αλέξιο για την αβραμιαία φιλοξενία που επιφύλαξε στους ιεροσπουδαστές και ο Καθηγούμενος κατά το αγιορείτικο τυπικό έδωσε την ευλογία του μαζί με ένα δώρο προς ανάμνηση της εκδρομής.

Εκεί θα φανεί (Γέροντας Ευσέβιος Γιαννακάκης)

$
0
0

Στις δύσκολες, λοιπόν, στιγμές μη φωνάζουμε μόνο «πού είσαι, Κύριε», αλλά ας έχουμε υπομονή, ελπίδα, καρτερία. «Ιδού, εγώ μεθ’ υμών είμι πάσας τας ημέρας της ζωής υμών» (Ματθ. κη ‘, 20) υποσχέθηκε ο Κύριος. Να το νιώθουμε, να το ζούμε ότι ο Κύριος είναι κοντά μας. Γιατί, αν το λέμε μόνο με τα χείλη, δεν έχει αξία. Αν δεν το ζει κανείς αυτό και εύκολα καταβάλλεται ή υποχωρεί, τότε και τον Κύριο προσβάλλει και ο ίδιος αποδεικνύεται αδύναμος και ασυνεπής. Γιατί, πού θα δείξει ο πιστός ότι ανήκει σ’ Εκείνον, ότι πειθαρχεί στη φωνή Του και υπακούει στο θέλημά Του; Εκεί, στη δυσκολία θα δείξει τί είναι, όχι αλλού. Εκεί θα φανεί αν είναι σταθερός, ακμαίος, ηρωικός.

Γέροντας Ευσέβιος Γιαννακάκης

Εκδήλωση Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης (4/11/2018, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ)

$
0
0

Ο  Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 04 Νοέμβριου 2018 εκδήλωση για την βράβευση των 700 (επτακοσίων) αριστούχων μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών του Συλλόγου μας.

Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών  του Α.Π.Θ. με ώρα έναρξης 11.30 π.μ.

Θερμοπυλών Ιωάννης: Αυτό είναι τώρα το έργο της Εκκλησίας, να περνάει το ήθος.

$
0
0

Εμείς δουλεύουμε με τους ανθρώπους που μπαίνουν στις ανοιχτές πόρτες των Εκκλησιών και ανοίγουν τις πόρτες της καρδιάς τους να δεχθούν έναν κληρικό να τους μιλήσει και να επέμβει ευεργετικά στη ζωή τους.

Στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, Μουσικολόγος και Συγγραφέας,φιλοξένησε την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης και Γενικό Διευθυντή του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε μία εκ «βαθέων» συζήτηση.

Μονή Πεντέλης
Ξεκινώντας από την ιδιότητα του Σεβασμιωτάτου, ως Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πεντέλης, στην οποία εντάχθηκε το 1969, τέθηκε το θέμα κατά πόσο είναι εφικτός ο μοναχισμός σε ένα αστικό περιβάλλον.
Απαντώντας τόνισε πως η Μονή Πεντέλης είναι ένα αστικό μοναστήρι, με τις πόρτες ανοιχτές. Οι Πατέρες να βγαίνουν στον κόσμο να δουλεύουν στις ενορίες, αλλά και να μπαίνει ο κόσμος μέσα στο μοναστήρι, να εκκλησιαστεί, να προσευχηθεί, να εξομολογηθεί, να ξεκουραστεί, να αναπαυτεί το μυαλό του.
«Αυτή είναι η αποστολή ενός τέτοιου μοναστηριού, που είναι μέσα στον αστικό ιστό. Κάνουμε ένα σιωπηρό και μη προγραμματισμένο ποιμαντικό έργο. Είναι ένα άλλο είδος μοναχισμού, μια ανάγκη επείγουσα και επίκαιρη για μια μεγάλη πόλη, όπως είναι η Αθήνα.»
Η Μονή Πεντέλης συμπλήρωσε εφέτος 440 χρόνια από την ίδρυσή της το 1578 και όλα αυτά τα χρόνια, είχε μοναχούς. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί κουβαλάει μια ζωντανή ιστορία.
Το μοναστήρι δεν μπορεί να οργανώσει ποιμαντικό έργο, συνέχισε, όμως τουλάχιστον πρέπει η αδελφότητα να συνεχίζει την ιστορική μοναστική παράδοση.
Ευτυχώς, υπογράμμισε οι περισσότεροι των Πατέρων είναι πτυχιούχοι, όχι μόνο θεολογίας αλλά και άλλων επιστημών. Αυτό σημαίνει ότι είναι άνθρωποι σοβαροί, μελέτησαν, υποτάχθηκαν, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, είναι αυτοπειθαρχημένοι και μπορούν να προσφέρουν έργο στην Εκκλησία.
Και αυτά τα προσόντα τους, τα προσφέρουν στην διακονία, στην αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους.
«Εμείς ζούμε εκεί σαν μοναχοί, μέσα στο μοναστήρι, ο χώρος που κατέχουμε είναι ένα δωμάτιο, έχουμε την βιβλιοθήκη μας, η καμπάνα θα χτυπήσει το πρωί στην ώρα της, θα γίνει ο Όρθρος ή και η θεία Λειτουργία, ο Εσπερινός καθημερινά, οι Πατέρες θα κατέβουν στην εκκλησία να ψάλλουν.
Το μοναστήρι δουλεύει σαν μοναστήρι, με αυτούς τους ανθρώπους με όλες τις άλλες δραστηριότητες. Είναι ένας συνδυασμός απρογραμμάτιστος αλλά που μας έβαλε στο πρόγραμμα του.»

Ποιμαντική
Επόμενος σταθμός στην συζήτηση, ήταν τα προβλήματα της ποιμαντικής στην εποχή μας.
Ο κόσμος πειράζεται από πολλούς πειρασμούς, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος. Το πρόβλημα το εστιάζουμε σήμερα, κυρίως στα οικονομικά προβλήματα, την οικονομική ανέχεια.
Αυτά έφεραν πρόσθετους πειρασμούς στη ζωή των ανθρώπων και αλλοίωσαν το ήθος τους. Η απαίτηση να έχουν τα στοιχειώδη υλικά για να επιβιώσουν, δημιούργησε ένα άλλο ήθος.
Αντιμετωπίζει η Εκκλησία αυτά τα φαινόμενα και το δύσκολο είναι η διαποίμανση αυτών που πεινούν. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σταθούν στο ήθος τους.
«Η Εκκλησία ιδρύθηκε από τον Χριστό. Ο Χριστός ήρθε στη γη για να καλέσει τους ανθρώπους στη βασιλεία Του. Εμείς δυστυχώς, θέλοντας να καλύψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων, γινόμαστε ένα με τον κόσμο.
Αυτόν τον κόσμο να τον βοηθήσουμε, να τον εξαγιάσουμε με τα ιερά μυστήρια, να τον διδάσκουμε με τον λόγο μας και να σταθούμε δίπλα του στην πορεία προς τον ουρανό.»
Αυτό είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα για την σημερινή ποιμαντική της Εκκλησίας. Με την υποτίμηση δε του γάμου, έχουμε υπερβολικά μεγάλα προβλήματα.
Αυτό είναι τώρα το έργο της Εκκλησίας, να περνάει το ήθος.
«Εμείς δουλεύουμε με τους ανθρώπους που μπαίνουν στις ανοιχτές πόρτες των Εκκλησιών και ανοίγουν τις πόρτες της καρδιάς τους να δεχθούν έναν κληρικό να τους μιλήσει και να επέμβει ευεργετικά στη ζωή τους.»

Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος
Αναφορά, όπως ήταν επόμενο, έγινε στοΔιορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος είναι Γενικός Διευθυντής και στεγάζεται στην Μονή Πεντέλης.
Το Διορθόδοξο Κέντρο τόνισε, ιδρύθηκε για να δώσει μια διέξοδο κι ένα βήμα, στους αδελφούς μας των σλαβικών εκκλησιών που ήταν στο σοβιετικό παραπέτασμα. Σταδιακά έγινε το επίσημο συνεδριακό κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια στους σκοπούς του εντάχθηκε κι ένα διαρκές σεμινάριο επιμορφώσεως εκπαιδευτικών, με την πιστοποίηση του Υπουργείου Παιδείας.

Νέες τεχνολογίες
Τέλος έγινε και μια σύντομη αναφορά στις νέες, συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και την αντίστοιχη ποιμαντική που αναπτύσσει η Εκκλησία, κλείνοντας κάπου εκεί την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Το εκκλησίασμα, είπε ο Σεβασμιώτατος, οι άνθρωποι που έρχονται να πάρουν ποιμαντική καθοδήγηση, ίσως δεν είναι ενημερωμένοι για όλες τις ακραίες τεχνολογικές εξελίξεις.
Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας:
«Με διάκριση και πολύ προσοχή, μπορούμε τα μέσα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, όπως κινητά, tablets, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ποιμαντικής, να τα χρησιμοποιήσουμε για την μόρφωση, επιμόρφωση, καλλιέργεια και ποιμαντική καθοδήγηση, ιδίως των νέων.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

 

Ο ρόλος τού Σχολείου, των δασκάλων και των γονέων στην κατάκτηση τής μητρικής γλώσσας

$
0
0

Η Σχολή Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης  ξεκίνησε το πρόγραμμά της για το 2018-2019 τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 με τον καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.


Το θέμα τής ομιλίας  του ήταν: «Ο ρόλος τού σχολείου, των δασκάλων και των γονέων στην κατάκτηση τής μητρικής γλώσσας».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση  τής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στον πιο δημοκρατικό θεσμό, κατά τον Κοραή, την γλώσσα μας που αποτελεί κοινό κτήμα και περιουσία μας.
Μαθαίνουμε τις λέξεις όχι για τις λέξεις αλλά για τις έννοιες, για επικοινωνία με νοήματα με τα οποία λειτουργεί η σκέψη.
Η γραμματική και το συντακτικό αποτελούν το μηχανισμό τής λειτουργίας τής γλώσσας.

Η τριαδικότητα τής ανθρώπινης ύπαρξης αποτελείται από τον κόσμο που περιλαμβάνει τα όντα και την ύπαρξη, τον νου με τις έννοιες και τη νόηση και τη γλώσσα με τις σημασίες (λέξεις) και τη σήμανση.
Η μητρική γλώσσα κατακτάται, η ξένη γλώσσα μαθαίνεται.
Ο δάσκαλος θα μιλήσει και θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σύνδεση γλώσσας, νου και σκέψης. Η κατάκτηση τής μητρικής γλώσσας επιτυγχάνεται σταδιακά.

Το παιδί έως 2 χρόνων βρίσκεται στο προγλωσσικό στάδιο και η γνώση τής γλώσσας είναι αισθησιοκινητική.
Από τα 2 έως τα 5 χρόνια περνά στο στο πρώιμο γλωσσικό στάδιο με τη γλώσσα τού συγκεκριμένου.
Από τα 6 έως τα 12 χρόνια, στο Δημοτικό Σχολείο, το παιδί βρίσκεται στο κυρίως γλωσσικό στάδιο και κατακτά τη λογική γνώση (γλώσσα ημι-αφηρημένη) με γνώσεις γραμματικής και συντακτικού σε επίπεδο πρότασης.
Από 12 έως 18 χρόνων ο έφηβος βρίσκεται στο μεταγλωσσικό στάδιο, η γνώση είναι σε επίπεδο αφαιρετικό, μεταγραμματικό με τον εμπλουτισμό κειμένων.

Η γλωσσικά κρίσιμη ηλικία θεωρείται από τα 2 έως τα 12 χρόνια.
Κατά τον Chomsky ο άνθρωπος γεννιέται με το προνόμιο του νου και των γλωσσικών καταβολών.

Η γλώσσα βελτιώνεται με τις δεξιότητες τής ανάγνωσης και γραφής.
Η νοηματική μεγαλόφωνη ανάγνωση αποδίδει σωστά το νόημα, βοηθά στην ορθοφωνία, στη σωστή άρθρωση και την άψογη σύνδεση των νοημάτων.
Η χειρόγραφη γραφή βοηθά στον σωστό σχεδιασμό γραμμάτων και στην καλλιγραφία.
Η ορθογραφία δίνει πληροφορίες για τη σημασία, την οικογένεια των λέξεων και τη μορφή της.

Ο εμπλουτισμός τής γλώσσας επιτυγχάνεται με τη διαχρονία της, δηλαδή με επαφή και ανάγνωση κειμένων στην αρχαία και λόγια μορφή τους, τα παλιότερα Ελληνικά κατά τον Σεφέρη.

Το χαρακτηριστικό τής γλώσσας μας είναι η συνέχεια της, διότι ομιλείται συνεχώς για χιλιάδες χρόνια. Γι ‘ αυτό έχουμε υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε.
Είναι γλώσσα όλων των επιστημών, διαχρονική και αποτελεί αξία και πολιτιστική ταυτότητα τού έθνους μας, και όχι μόνον χρηστικό εργαλείο.
Αν την αλλοτριώσουμε, χάνουμε τον πολιτισμό μας.

Πολύτιμοι αρωγοί για την μάθηση και κατάκτησή της είναι η οικογένεια, το σχολείο, οι φίλοι, η επαφή με καλλιεργημένη γλώσσα, η εκφορά τού λόγου στο καλό θέατρο, τα λεξικά και η φιλαναγνωσία.

Η κατάρτιση επιτυγχάνεται πρώτα στην οικογένεια και μετά στο σχολείο που βοηθούν το παιδί πρώτα να μιλά καλά και μετά να γράφει.
Πρώτα η κατάκτηση τής μητρικής γλώσσας και μετά με μέτρο οι ξένες γλώσσες και η χρήση τού διαδικτύου.
Με αυτές τις προϋποθέσεις το παιδί θα απολαμβάνει τη γλώσσα, γιατί είναι έργο ζωής.

Το πολυπληθές ακροατήριο με τις αρχές τού τόπου παρακολούθησε με ενδιαφέρον το «σαγηνευτικό» μάθημα γλώσσας τού καθηγητή.

Μετά τις ερωτήσεις των ακροατών και τις ικανοποιητικές απαντήσεις τού κ. Μπαμπινιώτη η πρώτη αυτή εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με τη χορωδία των εκπαιδευτικών τής  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τη διεύθυνση τού κ. Καραμούζα.

 

Πηγή: babiniotis.gr

 

Εγκαίνια Έκθεσης Γιώργου Κόρδη: «Φως εκ φωτός. Άθως. Βυζάντιο. Οικουμένη».

$
0
0

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (παράρτημα Βελιγραδίου) και το Μουσείο της πόλης του Βελιγραδίου, εγκαινίασαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχοντικού της Πριγκίπισσας Λιούμπιτσα (The Residenceof Princess Ljubica) την Έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου και εικονογράφου Γιώργου Κόρδημε τίτλο «Φως εκ φωτός. Άθως. Βυζάντιο. Οικουμένη».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι κ.κ. Ηλίας Ηλιάδης, Πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία, Κωνσταντίνος Ηλιάδης, Πρέσβης της Κύπρου στην Σερβία,  Mirjana Živojinović, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Tatjana Korićanac, διευθύντρια του Μουσείου της Πόλης του Βελιγραδίου,  Νίκος Τσιτσιμελής, Πολιτιστικός Σύμβουλος της Εστίας Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γιώργος Κόρδης, ζωγράφος και εικονογράφος,Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας,   καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, ζωγράφοι και πλήθος φιλότεχνου κοινού.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται 76 έργα του Γιώργου Κόρδη, με κεντρική ενότητα την σειρά 21 έργων, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης αποκλειστικά για την Αγιορειτική Εστία και στα οποία απεικονίζονται Αγιορείτες Άγιοι.  Παρουσιάζονται επίσης  και έργα που προέρχονται τόσο από παλαιότερες όσο και από πιο πρόσφατες δουλειές και στα οποία φανερώνεται η μεγάλη ποικιλία των θεμάτων και των υλικών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται αυγοτέμπερες, μελάνια σε χαρτί Λόκτα καθώς και ψηφιακά έργα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μία υποενότητα είναι αφιερωμένη σε προσωπικότητες του Βυζαντίου ενώ θα παρουσιαστούν και έργα από την σειρά «Ομηρικά ακρογιάλια».

Η Έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας, από τις 22 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ εκδόθηκε και κυκλοφορεί, κατάλογος για την ενότητα των Αγιορειτών Αγίων, με κείμενα της Διακεκριμένης Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης, AnnemarieWeylCarr, του Καθηγητή Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Θανάση Σέμογλου, της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου StAndrews, JudithWolfe καθώς και του ίδιου του Γιώργου Κόρδη.

Επιμελητής Έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος

Διάρκεια   30 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2018.

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο: 10:00 – 17:00

Παρασκευή: 10:00 – 18:00

Κυριακή: 10:00 – 14:00

Χώρος: The Residence of Princess Ljubica, Kneza Sime Markovica 8, Beograd

Πληροφορίες

Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310. 263308

Είναι ίσως εύκολο (Δημοσθένης)

$
0
0

Το να βρίσκει και να λέει κανείς τα σφάλματα των άλλων είναι ίσως εύκολο και δυνατό στον καθένα, το να υποδείξει όμως τη σωστή σε κάθε περίσταση λύση, τούτο είναι έργο μόνο σοφού συμβούλου.

Δημοσθένης


Αρβανίτικη γλώσσα: Δείτε απίστευτες λέξεις από αυτήν την πανάρχαια διάλεκτο

$
0
0

Τα Αρβανίτικα (arbërisht) αποτελούν κλάδο της τόσκικης διαλέκτου της Αλβανικής γλώσσας που ομιλείται στην σημερινή νότια Αλβανία καθώς και σε κάποια μέρη της Ελλάδας

Αν πάει κάποιος στην περιοχή των Μεσογείων, όπου και υπάρχουν πολλοί Αρβανίτες, και τους ακούσει να μιλούν την αρβανίτικη γλώσσα, ενδεχομένως να μην καταλάβει απολύτως τίποτε. Η διάλεκτος αυτή είναι πανάρχαιη.

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη όταν ιδρύθηκε η ελληνική αποικία της Επιδάμνου, στο σημερινό λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, οι Κορίνθιοι άποικοι συνάντησαν Βρύγες και όχι Ιλλυριούς κατοίκους.
Αργότερα εισέβαλε η βάρβαρη φυλή των Ταυλαντίων Ιλλυριών στην περιοχή της κεντρικής Αλβανίας, που όμως δεν έσβησαν την φρυγική γλώσσα στην περιοχή. Ακολούθησαν οι πόλεμοι με το βασίλειο της Μακεδονίας, για 200 περίπου χρόνια, και ιδρύθηκαν παράλληλα με τις ελληνικές αποικίες των παραλίων και νέες πόλεις από τους Μακεδόνες και Ηπειρώτες βασιλείς, όπως η Αντιγόνεια στο Τεπελένι και η Αντιπάτρεια στο Μπεράτι της Αλβανίας. Ο εξελληνισμός άρχισε ενωρίς και εξελίχθηκε ραγδαία κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός ονόμασε την περιοχή αυτή ρωμαϊκη επαρχία, ως Ιλλυρία Ελληνική ή Νέα Ήπειρος, με πρωτεύουσα την Επίδαμνο, αποικία των Κορινθίων. Από εκεί περνούσε διασχίζοντας όλη την κεντρική Αλβανία η Εγνατία Οδός που κατέληγε στην νέα πρωτεύουσα των Ρωμαίων, την Κωνσταντινούπολη, το Βυζάντιο, των Μεγαρέων αποίκων. Οι αναφορές για την Νέα Ήπειρο την δηλώνουν ως μερικώς ελληνική και μερικώς εξελληνισμένη. Ακολούθησε η βυζαντινή περίοδος που κράτησε 1.100 χρόνια. Από το Δυρράχιο καταγόταν ο αυτοκράτορας Αναστάσιος ο Δίκορος. Είχε τον έναν οφθαλμό μαύρο και τον άλλο γαλανό. Το Δυρράχιο καταστράφηκε από σεισμό και ο Αναστάσιος το ανοικοδόμησε κατασκευάζοντας τα μεγαλύτερα και υψηλότερα τείχη στα Βαλκάνια. Τόσο μεγάλα που πρo χωρούσαν ιππείς επάνω τους!
Αργότερα η περιοχή έγινε βυζαντινό διοικητικό Θέμα με πρωτεύουσα το Δυρράχιο. Υπήρξαν και εποικισμοί σλάβων στα ορεινά, που δεν επηρέαζαν σοβαρά τον εντόπιο πληθυσμό, την γλώσσα και την ορθόδοξη θρησκεία. Για 100 περίπου χρόνια εκεί συγκρούσθηκαν Βούλγαροι και Βυζαντινοί μέχρι που νίκησαν οι Βυζαντινοί την εποχή του Βουλγαροκτόνου (1018 μ.Χ.). Εκείνην την εποχή γίνονται οι πρώτες αναφορές σε Αρβανίτες της Ηπείρου και σε Αλβανούς της Βόρειας Αλβανίας (Διοκλείας). Το αναφέρουν οι Βυζαντινοί ιστορικοί συγγραφείς της εποχής, ο Μιχαήλ Ατταλειάτης και η πριγκίπισσα Άννα Κομνηνή.

Το 1204 αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Φράγκους σταυροφόρους και ιδρύθηκε στην δυτική βυζαντινή Ελλάδα το Δεσποτάτο της Ηπείρου, με έδρα την Άρτα και με βασιλείς από την Δυναστεία των Κομνηνών. Περιέλαβε όλην σχεδόν την Αλβανία μέχρι το Δυρράχιο στα Βόρεια. Εκείνους τους αιώνες εμφανίζεται η περιοχή Άρβανο ανάμεσα στις Βρυγηίδες (δηλ. των Βρυγών – νυν Πρέσπες) λίμνες και το Δυρράχιο, σε ορεινή τοποθεσία, βόρεια της σημερινής Βορείου Ηπείρου.

Στα 1262-1282 εισβάλουν στην περιοχή οι Γάλλοι της Δυναστείας των Ανδεγαυών της Ιταλίας, ηττώνται από τους Παλαιολόγους και παραιτούνται από την διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης. Αλλά οι περιοχές της Βόρειας Αλβανίας υιοθετούν τον καθολικισμό και ξεκινά η θρησκευτική διαίρεση της χώρας. Ο νότος παραμένει ορθόδοξος στο Δεσποτάτο της Ηπείρου των Κομνηνών. Έναν αιώνα αργότερα, στα 1320-1370 ξεκινά η κάθοδος των αρβανίτικων φυλών της Ηπείρου προς την νότια Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η κατάκτηση του Δεσποτάτου της Ηπείρου από τους Ιταλούς Ορσίνι των Επτανήσων, τους Παλαιολόγους της Κωνσταντινούπολης και τέλος τους Σέρβους του Στέφανου Δουσάν.

Οι Αρβανίτες εγκαθίστανται μέχρι το 1400 στην Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Θράκη… Ενώ παράλληλα ξεκινά η οθωμανική κατάκτηση των Βαλκανίων και την Ελλάδας που θα κρατήσει ένα περίπου αιώνα.

Τα Αρβανίτικα (arbërisht) αποτελούν κλάδο της τόσκικης διαλέκτου της Αλβανικής γλώσσας που ομιλείται στην σημερινή νότια Αλβανία καθώς και σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, ως αρβανιτόφωνες ή μέχρι σχετικά πρόσφατα αρβανιτόφωνες περιοχές στην Ελλάδα μπορούν να θεωρηθούν οι παρακάτω:

ένα μέρος της Αττικής και της Βοιωτίας (με δυτικότερο όριο της αρβανιτοφωνίας το χωριό Στείρι Βοιωτίας)
το ανατολικό άκρο του νομού Φθιώτιδος (Λοκρίδα)
η νότια Εύβοια (μέχρι και το χωριό Αχλαδερή προς βορρά και με εξαιρέσεις την πόλη της Καρύστου, τον Πλατανιστό και το Μαρμάρι)
η βόρεια Άνδρος (μέχρι και τα χωριά Βουρκωτή και Απροβάτου προς νότο)
τα νησιά του Αργοσαρωνικού Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Ύδρα, Σπέτσες και Πόρος

η Τροιζηνία και τα Μέθανα
μεγάλο μέρος του νομού Κορινθίας, ειδικά η περιοχή των Γερανείων
το ανατολικό τμήμα της Κορινθίας (Σοφικό και η ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Σολυγείας) και η περιοχή της Στυμφαλίας (Κλημέντι και γύρω χωριά)
το μεγαλύτερο ανατολικό τμήμα του νομού Αργολίδος
μέρος του νομού Αχαϊας (δυτικά της Πάτρας)
μέρος της επαρχίας Τριφυλλίας του νομού Μεσσηνίας (το Δώριο και τα γύρω χωριά, γνωστά ως Σουλιμοχώρια) που αποτελούν διοικητικά τους σημερινούς δήμους Δωρίου και Αετού
το χωριό Δάρας Αρκαδίας καθώς και ένας μικρός θύλακας στην περιοχή του τ.δήμου Ζάρακα Λακωνίας (Χάρακας, Πιστάματα, Λαμπόκαμπος,Ρηχέα).
Τον 19ο αιώνα τα αρβανίτικα ομιλούνταν και σε χωριά της Ηλείας, της Αρκαδίας και της επαρχίας Καλαβρύτων του νομού Αχαΐας.

Τα αρβανίτικα που ομιλούνται σε κάποια χωριά των νομών Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, στον νομό Έβρου από απογόνους προσφύγων από τα αλβανόφωνα χωριά Μεγάλο Ζαλούφι, Ιμπρίκ Τεπέ, Παζάρ Δερέ, Γιλανλή, Αλτίν Τάς, Αμπαλάρ, Σουλτάνκιοϊ, Καρατζά Χαλήλ της Ανατολικής Θράκης, στις Μάνδρες Κιλκίς από τους απογόνους προσφύγων από τη Μανδρίτσα της Ανατολικής Ρωμυλίας, στο Νομό Ροδόπης (Παραδημή, Προσκυνητές κ.α.) καθώς και στα χωριά Λέχοβο, Δροσοπηγή και Φλάμπουρο Φλωρίνης, πρέπει να διακριθούν από τα αρβανίτικα της νότιας Ελλάδας, λόγω της ιδιαίτερα στενής τους συγγένειας με τη σύγχρονη νοτιοαλβανική (τοσκική) διάλεκτο. Σε σύγκριση με τις αλβανικές διαλέκτους των παραπάνω περιοχών, τα αρβανίτικα της νότιας Ελλάδας είναι σαφώς περισσότερο αρχαϊκά, κυρίως ως προς το λεξιλόγιο, και εγγύτερα προς τη μεσαιωνική μορφή της τοσκικής διαλέκτου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΡΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Ακολουθεί ένα λεξιλόγιο της σημερινής αρβανίτικη γλώσσας της νότιας Ελλάδας. Μόνον ο Μάρκος Μπότσαρης κατόρθωσε να γράψει αρβανίτικο λεξικό στα χρόνια της εξορίας των Σουλιωτών (μετά το 1803).

Μπουκουράνα : Όμορφη
Μπουκουριά : Ομορφιά
Παλαθούρε : Παραθυρο
Στέπι : Σπίτι (> hospitium λατ.)
Βαιζα : κορίτσι
Ντιαλι : Αγόρι
Μπουρι : Άνδρας
Γκρουα : Γυναίκα
Τάτα : Πατέρας (< άττας φρυγικό)
Μούμα : Μητέρα , Μαμά
Πλιάκα : γριά, αρχαία
Θειάκα : Θεία
Βογκελ : Μικρός
Μάδε : Μεγάλος
Βλα ιμ : Αδερφός μου (> βλάμης : φίλος)
Μοτρα : Αδερφή
Κρουσκ : Συγγενείς, Συμπέθεροι
Μπουγιαρ : Αριστοκράτες, Βογιάροι
Πρίφτης : Ιερέας, Παπάς (> priest αγγλικά)
Τριμ : Παλληκάρι
Νουσε : Νύφη
Νταρσεμ : Γάμος
Ζοτιν : Κύριος, Θεός (< Ζευς)
Ντιελ : Ήλιος (< Δίας)
Ντερα : Πόρτα (< Δέρας ή Δούρα ομηρικό)
Κιελ : Ουρανός (> cielo ιταλικά)
Ντέτι : Θάλασσα
Μάλι : Βουνό
Λιούμι : Ποτάμι
Ράθρι : Ρείθρο, θέση κοντά σε ποτάμι
Χώρα : Πρωτεύουσα πόλη
Καντούτι : Χωριό
Κρουγιε : Βρύση (< κρήνη)
Ούγιε : Νερό (> aqua λατινικό)
Αρ : Γη (αρ πανάρχαια λέξη της Γης)
Ζιαρδ : Φωτιά
Μπουκ : Ψωμί (< βέκος φρυγικό)
Ντιαθ : Τυρί
Κριε : Κεφάλι (< κριός)
Κόκα : Κεφάλι
Κρεχαρορι : Στήθος
Κουριζι : Πλάτη
Μπίθα : Πισινός
(Μπιθε-γκουρας : Κολο-κοτρώνης)
Γκούρα – Πέτρα
(οπλαρχηγός Γκούρας του 1821)
Ντορες : Χερια
Κεμπετε : Πόδια
Δεμπε : Δόντια
Γκουλουμιε : Μάτια, Οφθαλμοί
Μπέσα : Πίστη, υπόσχεση
Μπαμπεσιά : Απιστία, Ατιμία
Πακ : λίγη
(Πακ μπέσα : Μπαμπεσια)
Φλες : Μιλάω, Λέω
(Παπαφλεσσας : Πολυλογάς παπάς)
Κες : Γελώ
Καμ : Έχω, Κεμι : Έχουμε
Σκοβα : Περναω από κάπου
Ντο βες : Θα πάω (< βαίνω)
Ντο Χαμ: θα φάω (< χαύω αρχαίο ελληνικό)
Μος : Μην (αρνητικό, αποτρεπτικό)
Ντρέδε : Τρομεροί (Ντρέδες Μεσσηνίας)
Ρι ατιε : Κάθησε εδώ (< ρέω)
Σούμε : Πολύ
Φτοχτε : Κακό, Φτωχό
Βατε : Πήγε, Έφυγε (< βαίνω)
έρδε : ήρθε
Σιπρ : Επάνω (> sopra ιταλικό)
Ποστ : Κάτω
Φάρα : Σπόρος, γένος
(< φατρία αρχαίο ελληνικό)
Σιοκ : δικός μου, δικός σας
Ρα καμπάνα : η καμπάνα
Πι : Πίνω
Τι : Εσύ (> tu ιταλικό)
Σοντε : Σήμερα
Νατε : Νύχτα (> notte ιταλικό)
Μενάτε : Πρωί (Μετά την νύχτα)
Ντίτα : Ημέρα (> date, day αγγλικό)
Βίτρα : Χρόνια, Έτη
Κουρτίνα : Όταν
Κάντον : Τραγουδώ (> canzoni ιταλικό)
Γκλιούχε : Γλώσσα
Ε πάρε : Ο πρώτος (> primus λατινικό)
Γκιθ : Όλο
Πούνε : Εργασία, δουλειά (< πόνος)
Μπάρδε : Λευκό, Άσπρο
Κουκε : Κόκκινο
Ζεζε : Μαύρο
Ρίμτε : Κίτρινο
Λουλε : Άνθος, Λουλούδι
Γκορυτσά, γκορτσά : Άγρια αχλαδιά
Εα κτου : Έλα εδώ
Σκόν γκα κτου : Φύγε από εδώ
Ντελιέτ : Πρόβατα
Δίτε : Κατσίκια
Γκιόσα : Προβατίνα
Ντόσα : Γουρούνα
Λιόπε : Αγελάδα
(> Λιόπεσι)
Πούλε : Κοτόπουλο
(> polo ιταλικά)
Λεπούρ : Λαγός
(> κελεπούρι)
Γκιέλι : Κόκκορας
Καρκαλέτσι : Ακρίδα
Μελιγκόνα : Μυρμήγκι (< μυρμηδών ομηρικό)

 

periergaa.blogspot.gr, tanea.gr

 

Κατέρρευσε το επιβλητικό καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου μετά το σεισμό στη Ζάκυνθο

$
0
0

Η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, μετά το σεισμό προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για ένα βυζαντινό μνημείο του δέκατου τρίτου αιώνα, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το imerazante.gr κάνουν λόγο  για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο. Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπόρεσε να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί ήταν μεγάλοι και σήμερα το πρωί αναμένεται να υπάρξει πιο σαφής εικόνα.

Οι Στροφάδες ή τα Στροφάδια αποτελούν συστάδα νησίδων από δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 ναυτικά μίλια νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και σε ίδια περίπου απόσταση από τη νησίδα Πρώτη των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Το επιβλητικό μνημείο με  τείχος ύψους 25 μέτρων, βρίσκεται στη Σταμφάνη και είναι αφιερωμένο στη Παναγία της «των πάντων χαράς» και στον Άγιο Διονύσιο. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ανεγέρθηκε το 1241 από την αυτοκράτειρα του Bυζαντίου Eιρήνη.

Οι πρώτες φωτογραφίες

Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές είναι οι ζημιές που έχει υποστεί το σπουδαίο αυτό μοναστήρι, με την εκκλησία της Ζακύνθου, στην οποία υπάγεται, να μην μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Τον Αύγουστο μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του μοναστηριού, τις ζημιές από τους σεισμούς αλλά και τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε τα εξής: «To μοναστήρι αυτό που φτιάχτηκε από τους Παλαιολόγους τον 14ο αιώνα είναι παρά πολύ φυσικό να έχει τις φθορές του χρόνου, όμως έχει κάτι περισσότερο. Είναι κτισμένο σε ένα τόπο που είναι σεισμογενής» για να συμπληρώσει «γενικώς τα Επτάνησα έχουν το πρόβλημα των σεισμών αλλά ειδικά στα Στροφάδια είναι ακόμα μεγαλύτερο. Το 1953 επλήγησαν τα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό και στην συνέχεια το 1965 φτιάχτηκε ένα «δαχτυλίδι» με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που έδεσε λίγο τον Πύργο. Εκείνη την εποχή άλλοι έλεγαν ότι επιβαρύνθηκε ο Πύργος με το βάρος που προστέθηκε και άλλοι λένε ότι αυτό τον προστάτεψε από τους επόμενους δυνατούς σεισμούς».

Στη Σταμφάνη βρίσκόταν το πασίγνωστο εδώ και αιώνες Καστρομονάστηρο με τείχος ύψους 25 μ. που το έχτισε η ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας Θεόδωρος Λάσκαρης στις αρχές του 13ου αιώνα, αφιερωμένο στο Σωτήρα Χριστό, σε εκπλήρωση επιθυμίας της κόρης του Ειρήνης. Ο Αυτοκράτορας Ιωάννης ο Παλαιολόγος ανακαίνισε το μοναστήρι γύρω στα 1440 μ.Χ.

Το κτιριακό συγκρότημα έχει μορφή καστρόπυργου, είναι δηλαδή ένα οχυρό μοναστήρι. Το καθολικό της μονής, δηλ. ο κεντρικός ναός της Θείας Μεταμορφώσεως, βρίσκεται μέσα στον πύργο της Μονής, πράγμα μοναδικό τουλάχιστον σε ορθόδοξο μοναστήρι.

Εκεί μόνασε για πολλά χρόνια και πέθανε το 1622, ο πρώην Επίσκοπος Αιγίνης Διονύσιος ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα αγιοποιήθηκε από το Πατριαρχείο Κων/λεως και έκτοτε είναι ο πολιούχος και προστάτης Άγιος της Ζακύνθου.

Πάνω στις καμπάνες του μοναστηριού ανάγλυφη η εικόνα της Παναγίας καθώς και σκηνές από τη μοναστική ζωή.

 

Πηγή: lifo.gr

 

In the end, are we wrong about life? (Fr. Andreas Agathokleous)

$
0
0

It’s certainly difficult to get rid of the mistaken assumptions about interpersonal relationships, our connection to God and also our view of our self when we’ve been fed these from childhood. Because the soul of a child soaks up whatever ‘lessons’ are offered as blotting-paper does ink. It keeps them, absorbs them and lives with them.

Of course, as we grow up, we come across other concepts which, if we’re to accept them, require us to wrestle with them, to think hard about them, to be receptive to something new. But how do you make sure that the something new is also what’s right?

The outlook that ‘I have to be sure that what I’m doing is right’ is, I think, mistaken. In the end, what do right and wrong mean? By what criteria do we define right and wrong?

For Christians, the criterion is the will of God concerning the particular person at the particular time. The sacred canons adopted by the holy Fathers at the Ecumenical Synods aren’t laws, such we have in states, but pointers to Life, to real Life. In other words, the canons exist in the Church to show us how we should live, but the manner in which we actually put them into practice varies, depending on each person’s circumstances, gifts and potential. This is why we each need a spiritual guide who won’t be ‘the guardian of the sacred canons’, but someone who’ll help us discover the beauty and joy of observing them, since they’re medication which heals and signposts which lead to the Life of God.

It should be noted that, on the basis of Orthodox tradition, a spiritual guide isn’t in our life to direct it by taking away our freedom, but to accompany us, showing us the perils of going in the wrong direction and indicating the way of the Lord, insofar as we want this.

What’s important is that we should be on the path, even if we fall. Because while mistakes and transgressions hurt, they also make us more mature. The spiritual guide’s there to help us mature, in other words to develop a natural relationship with Christ, loving Him and feeling His love, which leads to that love which, according to Saint Isaac the Syrian, is ‘above all creation’.

Then, maturely and simply, we’ll be able most of the time to understand what the will of God is for us at that particular point in our life. This is a will that consoles us, because at bottom it doesn’t conflict with what we ourselves want.

We can then enjoy our relationships with other people and with our self, because we’ll be enjoying our relationship with the real Person, with Christ, who, according to Saint Maximos loves and is loved as a person, converses, is silent, talks- in other words, lives.

Then any erroneous assumptions will fall away and we’ll enjoy the beauty of a relationship with the living God and won’t merely observe the canons ‘in order to do the right thing’.

Σύναξις Νεαπολιτών Αγίων και υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης (3-10 Νοεμβρίου 2018)

$
0
0

Με την υποδοχή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους θα λαμπρυνθεί φέτος η καθιερωμένη Σύναξη των τοπικών αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως: Γεωργίου του Νεαπολίτου, Θεοχάρους του Νεαπολίτου, Αθανασίου του Κουλακιώτου και Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου. Την εικόνα θα συνοδεύει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος με τη συμμετοχή κλήρου και λαού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στις 6 μ.μ. στην είσοδο του Ιερού Ναού θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της Εικόνας και των ιερών Λειψάνων των Αγίων και ακολούθως θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 (7.30 π.μ.) θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουρ-
γο και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και των ιερών Λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της Νεάπολης. Θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά σχήματα.

Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 7 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης («Λαζαριστές» – Κ.Θ.Β.Ε., Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) θα παρουσιαστεί η μουσική εκδήλωση «Ειρήνης Ωδές» από τη διεθνούς φήμης Σερβική Χορωδία «Branko» και από τη Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος».

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα τελούνται ιερές ακολουθίες.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Πηγές:
http://www.pemptousia.gr
ОБАВЕШТЕЊЕ: Дочек копије иконе Пресвете Богородице Тројеручице у Солуну

agioritikesmnimes.blogspot.com

Το νευρασθενικό σας παιδί θα θεραπευθεί με τον δικό σας αγιασμό!

$
0
0

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης.

Οι γονείς ενός αγοριού που είχε πάθε νευρασθένεια, επισκέφθηκαν τον Γέροντα [άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη], ζητώντας τη βοήθειά του, για το πρόβλημά τους.

Ο Γέροντας “είδε” την ψυχή του παιδιού και είπε:
– Το παιδί σας έχει πολύ καλή ψυχή, καλύτερη από την δική μου. Δεν είναι άρρωστο, τραυματίσθηκε και επαναστάτησε, εξ αιτίας της δικής σας υπερηφάνειας και των κακών φίλων που έκανε παρέα. Θα θεραπευθεί με τον δικό σας αγιασμό.

Η μητέρα μόλις το άκουσε αυτό, άρχισε να κλαίει απελπισμένη, διότι θεώρησε τον αγιασμό της ακατόρθωτο.

Τότε ο Γέροντας της είπε:
– Ο αγιασμός δεν είναι ακατόρθωτο πράγμα, είναι μάλιστα εύκολος, φθάνει εσείς να αποκτήσετε ταπείνωση και αγάπη.

 

Από το βιβλίο, Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, “Ανθολόγιον θαυμάτων”, έκδοση η “Μεταμόρφωσις του Σωτήρος” Μήλεσι.

Η χρήση του πλούτου (Λουκ. ιστ΄19-31) (Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης &Αλμωπίας Ιωήλ)

$
0
0

«Πτωχός δε τις ονόματι Λάζαρος»

Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι μία παραβολή. Παρουσιάζει κάποιον ανώνυμο πλούσιο, που είναι «αφιλοικτίρμων», και έναν πένητα, που ακούει στο όνομα Λάζαρος. Λάζαρος στα εβραικά μεταφράζεται «ο Θεός βοηθεί», δηλ. και το όνομά του ακόμη υποδηλώνει τη μεγάλη ένδεια που είχε. Ας μας επιτραπεί όμως να σημειώσουμε κάποιες παρατηρήσεις των αγίων Πατέρων, εάν πράγματι η Ιστορία αυτή είναι παραβολή. Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας γράφει πως, ενώ για τον πλούσιο ο Κύριος αποφεύγει να αναφέρει το όνομά του και απλώς μας λέγει· «άνθρωπος δε τις ην πλούσιος» (Λουκ. 16,19), δεν κάνει το ίδιο και για τον πτωχό. «Διά τι γαρ μη είπε, Πτωχός δε τις άνθρωπος, αλλά, Λάζαρος; Ίνα τη προσηγορία δείξη πείρα και αληθεία ταύτα πεπράχθαι››, δηλαδή γιατί να μην πεί, κάποιος φτωχός άνθρωπος, αλλά Λάζαρος; Ονομάτισε το φτωχό, ώστε από το όνομα να δείξει πως αληθινά έχουν συμβεί αυτά (τα οποία πρόκειται να διηγηθεί). Ο Ευθύμιος Ζιγαβηνός προχωρεί ακόμη πιο πολύ και λέγει πως από την παράδοση των Εβραίων ο πλούσιος ονομαζόταν Νινευίς κι ο φτωχός Λάζαρος. Όταν πέθαναν και οι δυό, «παραβολήν ο Χριστός τα κατ’ αυτούς εποίησε», τότε ο Χριστός έκανε τη ζωή τους παραβολή. Τα ίδια λέγει κι ο άγιος Θεοφύλακτος. Υπήρχε στα Ιεροσόλυμα κάποιος Λάζαρος ονομαστός για τη φτώχεια του.

Ο πτωχός Λάζαρος

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Λαζάρου είναι πολλά. Ήταν πτωχός, άρρωστος, γεμάτος από πληγές. Υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιος άρρωστος, αλλά να μην έχει πληγές. Αυτός είχε και τα δύο. Επίσης, είχε το ψυχολογικό βασανιστήριο να βλέπει άλλους να «υπερτρυφούν», δηλ. να παραχορταίνουν, αυτός δε «λιμώττειν», να πεθαίνει από την πείνα (άγιος Θεοφύλακτος). Ήταν ξεχασμένος από τους οικείους του και, το ακόμη πιο τραγικό, ενώ κανείς άνθρωπος δεν ερχόταν να τον βοηθήσει, «οι κύνες ερχόμενοι απέλειχον τα έλκη αυτού» (Λουκ. 16,21). Ο Λάζαρος μπροστά στην πύλη του σπιτιού του πλουσίου έμοιαζε με τον άνθρωπο που έφτασε στο λιμάνι κι εκεί ναυάγησε. Ήταν κοντά στην πηγή και υπέφερε από δίψα, «δίψη χαλεπωτάτη την ψυχήν αγχόμενος», κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Κατά τον ίδιο Άγιο, υπήρχε και μία πονηρή υπόληψη και γνώμη από τους πολλούς για το πρόσωπο του Λαζάρου. Ίσως έλεγαν: για να έχει τόσα κακά επάνω του, πιθανώς να είναι πολύ αμαρτωλός.

Τι ήθελε να διδάξει ο Κύριος με την παραβολή ταύτη;

Πρώτα πρώτα ήθελε να καταρρίψει την εσφαλμένη αντίληψη των Εβραίων, πως καθένας που είναι άρρωστος και φτωχός, είναι στερημένος της εύνοιας του Θεού. Πέθανε ο φτωχός κι οδηγήθηκε από τους αγγέλους «εις τον κόλπον Αβραάμ» (Λουκ. οπ.π. στιχ. 22). Αντίθετα, μετά το θάνατό του ο πλούσιος βρέθηκε να είναι βασανιζόμενος.

Ο αδυσώπητος πλούσιος και ζώντας ήταν μέσα στο μνήμα της στερήσεως της χάριτοςτού Θεού και μετά θάνατο πάλι το ίδιο. Η ψυχή του ήταν θαμμένη μέσα στα υλικά αγαθά. Αυτοί που διαχειρίζονται τον πλούτο ιδιοτελώς και δεν έρχονται αρωγοί στους πτωχούς αδελφούς τους, δεν θα έχουν καλό τέλος.

Ο Κύριος με την παραβολή αυτή ήθελε να μας διδάξει να είμαστε φιλάλληλοι και φιλόπτωχοι. Πολλές φορές το είχε διακηρύξει: «Πωλήσατε τα υπάρχοντα υμών και δότε ελεημοσύνην» (Λουκ. 12,33). Πράγματι, η εντολή αυτή είναι καλή, αγαθή και σωτήρια, αλλά πάρα πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της. Δυσκολεύονται οι πολλοί να την παραδεχθούν. Ο ανθρώπινος νούς συναντάει εμπόδια στις εντολές αυτές που απαιτούν «βία» στην εφαρμογή τους.Έτσι ο Κύριος, λέγοντας την παραβολή αυτή και δείχνοντας τα αποτελέσματα της ζωής των δύο αυτών αντίθετων τύπων, μας παρακινεί να διαχειρισθούμε τον πλούτο μας με πνεύμα φιλαλληλίας. Μας ωθεί λέγοντας: «ποιήσατε εαυτοίς φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας» (Λουκ. 16,9).

Εντύπωση προκαλεί το ρήμα «απέλαβες». Το ρήμα «απολαμβάνω» «επί των χρεωστουμένων τάττεται», λέγει ο Ζιγαβηνός. Τι χρωστούσε στον πλούσιο και στον φτωχό ο Θεός; Προφανώς ο πλούσιος κάποια αρετή θα είχε. Δεν θα ήταν παντελώς άμοιρος αρετών. Γι’ αυτή του την αρετή του έδωσε πλούσια τα αγαθά στη γη. Επίσης κι ο πτωχός κάποια κακία θα είχε. Με τα δεινά και την υπομονή του ξεπλήρωσε κάθε χρέος της κακίας. Πέθαναν έχοντας ο ένας άκρατη κακία κι ο άλλος άκρατη αρετή. Ο,τι χρωστούσαν, το ξεχρέωσαν στη γη. Στην άλλη ζωή το λόγο καθ’ ολοκληρίαν τον είχε ο Θεός.

Στην καθημερινή μας ζωή πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν τη βοήθειά μας. Όπως επίσης και πολλές είναι οι φορές που αρνηθήκαμε να βοηθήσουμε κάποιον, ενώ μπορούσαμε. Η ωραιότατη αυτή παραβολή μας βοηθεί πολύ να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να νιώσουμε τον άλλο σαν αδελφό μας, που θα μας χαρίσει τη Βασιλεία του Θεού η θα γίνει αιτία να κατακριθούμε αιώνια.

πηγή: www.agiazoni.gr

Η αναγκαιότητα της πνευματικής μελέτης στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου (Αρχιμ. Θεόφιλος Λεμοντζής, Δρ. Θεολογίας)

$
0
0

Η εποχή μας έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις προηγούμενες: οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την πληροφορία παρά για την γνώση. Η ανάπτυξη του διαδικτύου έχει ως αποτέλεσμα να βομβαρδίζεται καθημερινά ο άνθρωπος με πληροφορίες και ειδήσεις και να μην ενδιαφέρεται στον ίδιο βαθμό για τη μελέτη πνευματικών κειμένων, είτε αγιογραφικών, είτε πατερικών και θεολογικών ψυχοφελών συγγραμμάτων. Μάλιστα, πολλές φορές γινόμαστε υπέρμαχοι της πατερικής και ασκητικής θεολογίας, και καλά πράττουμε, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να επιδεικνύουμε το ίδιο ζήλο για την μελέτη των πατερικών κειμένων τη στιγμή μάλιστα όπου μπορούμε να βρούμε μέγα πλήθος αυτών αναρτημένα σε ιστολόγια. Με αυτόν τον τρόπο όμως η ασκητική και πατερική θεολογία από βίωμα εκπίπτει απλώς σε ιδεολογία.

Θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε την ανάγκη της μελέτης χριστιανικών κειμένων επικαλούμενοι και προβάλλοντας καταρχήν δυο σημαντικά παραδείγματα από τη ζωή της Εκκλησίας μας. Ο Ιερός Αυγουστίνος (354-427) σε νεαρή ηλικία, επηρεασμένος από το διεφθαρμένο περιβάλλον, παρασύρθηκε σε ανήθικη ζωή. Μάλιστα, πιστεύοντας ότι θα βρει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούσαν έγινε ακόλουθος της αίρεσης των Μανιχαίων. Σε ηλικία όμως τριάντα δύο ετών περπατώντας στον κήπο του σκεπτόμενος όσα τον απασχολούσαν, άκουσε μια παιδική φωνή να του λέει: «πάρε και διάβασε». Άνοιξε τότε το βιβλίο με τις Επιστολές του Απ. Παύλου που ήταν κοντά του και τα μάτια του έπεσαν στο χωρίο της προς Ρωμαίους Επιστολής (13, 13-14): «ως εν ημέρα ευσχημόνως περιπατήσωμεν, μη κώμοις και μέθαις, μη κοίτας και ασελγείαις, μη έριδι και ζήλω, αλλ᾿ ενδύσασθε τον Κύριον ᾿Ιησούν Χριστόν, και της σαρκός πρόνοιαν μη ποιείσθε εις επιθυμίας». Τα λόγια αυτά του Αποστόλου Παύλου συγκλόνισαν την καρδιά του Ιερού Αυγουστίνου και η μεγάλη και σωτήρια ώρα της Θείας Χάριτος ήλθε γι’ αυτόν. «Μόλις τελείωσα την ανάγνωση των λίγων αυτών λέξεων», αναφέρει ο ίδιος, «αμέσως χύθηκε στην καρδιά μου φως, το οποίο της χάρισε την ειρήνη και αμέσως διαλύθηκε το σκοτάδι, με το οποίο την περιέβαλαν οι αμφιβολίες μου». Την στιγμή εκείνη είχε γίνει άλλος άνθρωπος. Στο εξής θα ζούσε μόνο για τον Χριστό και την Εκκλησία. (Βλ. Α. Χριστοδούλου, Άγιος Αυγουστίνος, μια μεγάλη προσωπικότητα της Εκκλησίας, https://www.pemptousia.gr/2016/06/iaug/).

Το δεύτερο παράδειγμα προέρχεται από τη ζωή του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας Φιοντόρ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821 – 1881). Κατά τη νεαρή του ηλικία ήταν άθεος και επειδή αναμίχθηκε σε πολιτικές ταραχές καταδικάστηκε το 1849 σε τετραετή εξορία στη Σιβηρία. Στον δρόμο για την εξορία, κάποια ευσεβής χριστιανή γυναίκα έδωσε στον 28χρονο τότε Ντοστογιέφσκι την Καινή Διαθήκη για παρηγοριά. Καθώς ήταν άθεος ο Ντοστογιέφσκι στην εξορία έσκιζε τις σελίδες του βιβλίου για να καθαρίζει την πίπα που κάπνιζε. Ώσπου κάποια στιγμή, από περιέργεια ή βαριεστιμάρα θέλησε να μάθει τί λέει επιτέλους αυτό το χριστιανικό βιβλίο. Η πρώτη σελίδα στο σκισμένο βιβλίο ήταν αυτή η περικοπή του Ασώτου. Η ανάγνωση της περικοπής αυτής αλλά και έπειτα όλης της Καινής Διαθήκης τον συγκλόνισε και του αποκαλύφθηκε ένας νέος κόσμος, αυτός της γνωριμίας με το Θεό. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το γεγονός της μεταμόρφωσής του σε έναν από τους σπουδαιότερους ορθοδόξους χριστιανούς διανοητές.

Τα παραπάνω παραδείγματα φανερώνουν τη μεγάλη μεταμορφωτική δύναμη που προσφέρει σε όλους μας η πνευματική μελέτη, η μελέτη της Αγίας Γραφής, των πατερικών κειμένων, των βίων των Αγίων, των ύμνων της Εκκλησίας μας αλλά και ορθοδόξων ψυχωφελών βιβλίων που παρουσιάζουν και ερμηνεύουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Ο άγιος Επιφάνιος Κύπρου αναφέρει ότι τα χριστιανικά βιβλία είναι αναγκαίο απόκτημα γιατί και η θέα μόνο των βιβλίων αυτών μάς κάνει πιο δυσκίνητους προς την αμαρτία και μας ωθούν προς την αρετή.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς διδάσκει ότι οι γραμμές και οι λέξεις του πνευματικού βιβλίου, και μάλιστα της Αγίας Γραφής, είναι τα ιμάτια του Χριστού. Όπως τα ενδύματα μας καλύπτουν, έτσι και οι σελίδες της Αγίας Γραφής κρύβουν τον ίδιον τον Χριστό (Βλ. PG 48,994). Ο αββάς Σισώης, όταν τον αναζητούσαν, έλεγε: «δεν ευκαιρώ να έρθω», διότι δεν ήθελε να αποχωριστεί την πνευματική μελέτη που του χάριζε την Θεία γνώση (Βλ. PG 65, 401Α) και ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ διάβαζε κάθε εβδομάδα ολόκληρο το Ευαγγέλιο (Βλ.αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, «Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, Βίος» (μετάφρ. Β. Νικολακάκη), εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, Θεσσαλονίκη 1985, σελ. 42). Σύμφωνα με τον αββά Φιλήμονα, «με την αδιάλειπτη προσευχή και τη μελέτη των θείων Γραφών ανοίγουν τα νοερά μάτια της ψυχής και βλέπουν τον Βασιλέα των δυνάμεων» (Βλ. Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών, τ. Β΄). Ο Όσιος Κάλλιστος Αγγελικούδης αναφέρει ότι η ανάγνωση των ιερών Γραφών και των Αγίων που τις εξηγούν ξυπνούν το νου και τον βοηθούν να προσκολλάται στο Θεό (Βλ. Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών, τ.Ε΄).

Ο άγιος Πορφύριος ο Καυσοκλυβίτης μας προτρέπει να σπουδάσουμε όλοι στο «Πανεπιστήμιο της Εκκλησίας» μελετώντας «ύμνους, κανόνες, μεσονυκτικά, μεσώρια, Ψαλτήρι, Παρακλητική, Μηναίο, Θεοτοκάριο, Τριώδιο, Πεντηκοστάριο…Η αφοσίωση, η απασχόληση με τους ύμνους και τ΄ αναγνώσματα είναι μεγάλο πράγμα, πολύ μεγάλο, διότι αγιάζεται ο άνθρωπος χωρίς να το καταλάβει. Αποκτάει και αγάπη και ταπείνωση καί όλα ακούγοντας των Αγίων τά λόγια, του Μηναίου, της Παρακλητικής κ.λ.π…Και μετά πάλι καθημερνώς, σε μία ώρα προ του φαγητού ή το απόγευμα, να καθίσομε μία ώρα ή μιάμιση και να διαβάζομε απ’ τους μεγάλους Πατέρες» (Βλ. αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Ἀνθολόγιο συμβουλῶν, Α’ ἔκδοση, 2002, σελ. 174-175).

Ο Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης μάς διδάσκει ότι «τα ιερά βιβλία μάς χρειάζονται στο ταξίδι μας για τον ουρανό. Είναι εργαλεία της πνευματικής ζωής και χωρίς αυτά είναι αδύνατον να φθάση κανείς στον παράδεισο. Τα βιβλία αυτά γίνονται οι φακοί με τους οποίους βλέπομε τον ήλιο, δηλαδή, τον Χριστόν. Η ανάγνωσις του πνευματικού βιβλίου είναι μία αποκάλυψις, μία θεοφάνεια∙ έρχεται ο Χριστός. Είναι μία συνάντησις με τον Χριστόν, μία μυστική ένωσις με τον Χριστόν»(Βλ. Περί Θεού: Λόγος Αισθήσεως, Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής, Αθήναι 2004).

Ο όσιος Νικήτας ο Στηθάτος μάς διδάσκει ότι τα πονηρά πνεύματα φοβούνται υπερβολικά τη χάρη του θείου Πνεύματος, και μάλιστα όταν επιφοιτήσει πλούσια, καθώς καθαιρόμαστε με τη μελέτη και την καθαρή προσευχή (Βλ. Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών, τ.Δ΄) και ο άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της μελέτης κατά τον αόρατο πόλεμο που διεξάγουμε, διότι ο διάβολος μισεί κάθε φωνή με την οποία οι άνθρωποι ειδοποιούνται και ασφαλίζονται απ’ αυτόν, γι’ αυτό μισεί ιδιαίτερα τη φωνή των Πατέρων. Αυτή η φωνή αποκαλύπτει τις επιβουλές του και την πανουργία του, τις παγίδες του και τον τρόπο της δράσεώς του. Γι’ αυτό πασχίζει να μας αποτρέψει από τη σωτήρια μελέτη των πατερικών βιβλίων με κάθε τρόπο, είτε υποβάλλοντάς μας υπερήφανους και βλάσφημους λογισμούς είτε ρίχνοντάς μας σε μάταιες μέριμνες, είτε εμπνέοντάς μας ακηδία και ανία, είτε σκοτίζοντας τον νου μας με τη λήθη. Από τον πόλεμο τούτο του εχθρού μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σωτήρια είναι για μας η πατερική μελέτη και πόσο βλαπτική για τον εχθρό. Είναι όπλο που τον εξουδετερώνει και τον θανατώνει (Βλ. το βιβλίο: Ασκητικές εμπειρίες, τ. Α΄, εκδ. Ι. Μ. Παρακλήτου 2008, σελ. 125-129). Όλοι οι παραπάνω λόγοι καταδεικνύουν ότι τα πνευματικά βιβλία αποτελούν απαραίτητους οδοδείκτες της πνευματικής ζωής, η «τροφή» της ψυχής μας. Χωρίς αυτά η πνευματική μας πορεία δεν θα οδηγηθεί εύκολα στό ποθητό τέρμα διότι μέσα από αυτά, ο Θεός φανερώνει τόν δρόμο της αγιότητας.

Τα βιβλία για την χριστιανική ζωή είναι πολλά, μπορούν να δώσουν απάντηση σε κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί και μαζί με τον Όσιο Πέτρο το Δαμασκηνό «θαυμάζομε και κατανοούμε την ανέκφραστη φιλανθρωπία του Θεού, πως με μελάνι και χαρτί οικονόμησε τη σωτηρία των ψυχών μας και μας χάρισε τόσο πολλές γραφές και τόσους διδασκάλους της ορθόδοξης πίστεως» (Βλ.Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, τ.Γ΄). Καταρχήν έχουμε τα ιερά κείμενα της Αγίας Γραφής όπου εκεί δεν διαβάζουμε σκέψεις ανθρώπινες καθώς ομιλεί ο ίδιος ο Θεός. Θα αναφέρουμε ένα περιστατικό από το βίο του Μ.Αντωνίου: «Ο Μέγας Κωνσταντίνος θαύμαζε τον Μ. Αντώνιο και του έστειλε μια επιστολή. Όταν έλαβε την επιστολή στην έρημο, οι μαθηταί του έλεγαν: “Πόσο τιμά ο βασιλιάς το διδάσκαλό μας!” Ο Μέγας Αντώνιος είπε: “Θαυμάζετε που ένας επίγειος βασιλεύς έστειλε σ᾿ εμένα επιστολή; Να θαυμάζετε, ότι ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων, ενώπιον του οποίου όλοι οι βασιλείς είναι ένα μηδενικό, μας έστειλε γράμμα. Και το γράμμα του είναι η αγία Γραφή. Το διαβάζουμε άραγε με ανάλογο ενδιαφέρον;”» (Βλ. Μητρ. Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου, Περιστατικά από την ζωή του Μ. Αντωνίου, www.augoustinos-kantiotis.gr).

Ο άγιος Παΐσιος ο αγιορείτης τόνιζε την ανάγκη να μελετούμε τα Συναξάρια των Αγίων, το Γεροντικό, τον Ευεργετινό, την Κλίμακα του αγίου Ιωάννη του Σιναίτη, τον Αόρατο Πόλεμο του αγίου Νικοδήμου του αγιορείτη, τον Άγιο Εφραίμ και το Λαυσαϊκό. Μελετώντας όλα τα Πατερικά βιβλία θα σου θερμάνουν την ψυχή και θα σε βοηθήσουν να αγωνίζεσαι πολύ, για να μιμηθείς τους Αγίους, και παράλληλα θα σου αφήνουν την μεγάλη ταπείνωση, εφόσον κάνεις σύγκριση του εαυτού σου με τους Αγίους. Αυτό φυσικά θα διώξει και κάθε ψευδαίσθηση που σου είχε δημιουργηθεί προηγουμένως, που θεωρούσες δηλαδή τον εαυτό σου κάπως άγιο», μας διδάσκει ο άγιος Παΐσιος (Βλ. Επιστολές Γέροντος Παϊσίου αγιορείτου, έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης).

Τα κείμενα αυτά μας διδάσκουν το αληθινό νόημα της Αγίας Γραφής, την ορθή πίστη, την ευαγγελική ζωή, τη χριστιανική τελειότητα και σωτηρία. Οι βίοι των Αγίων, είναι οι ζωντανές μαρτυρίες του Ευαγγελίου διότι οι θεϊκές εντολές βρήκαν την έμπρακτη εφαρμογή τους στην βιοτή των Αγίων. Οι Άγιοι, άνθρωποι κάθε μορφωτικού επιπέδου, δίδαξαν το θέλημα του Θεού με τα λόγια τους και με τις πράξεις τους, αποδεικνύοντας ότι ο λόγος του Θεού αφορά όλες τις ψυχές των ανθρώπων, σε όλες τις συνθήκες και σε όλες τις εποχές. Διαβάζοντας λοιπόν τον βίο τους αποκτούμε πρότυπα και υποδείγματα προς μίμηση. Μόνο μέσω των Πατέρων και των βίων των Αγίων μπορούμε να κατανοήσουμε την Αγία Γραφή και όχι αυτόνομα διότι η Αγία Γραφή επαναλαμβάνεται μέσω των βίων των Αγίων. Διαβάζεις την ζωή των Αγίων και βλέπεις μπροστά σου ζωντανές μεταφράσεις του Ευαγγελίου και εμπνέεσαι, θα επισημάνει ο Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης (Βλ. το βιβλίο: Περί Θεού: Λόγος Αισθήσεως, Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής, Αθήναι 2004).

Οι Πατέρες μας, μέσω των ασκητικών τους αγώνων και κόπων, της ανιδιοτελούς αγάπης προς το Θεό και τον συνάνθρωπο ομοίασαν στο Θεό, έφθασαν στη θέωση και ερμήνευσαν ορθώς τα νοήματα της Αγίας Γραφής. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, συνδύαζαν την πνευματική ζωή με την κοσμική σοφία, δίδασκαν και συμβούλευαν το λαό, ερμήνευαν τις Γραφές καθ’ υπόδειξιν του Αγίου Πνεύματος και αντιμετώπιζαν την εσφαλμένη ερμηνεία της από τις αιρέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο άγιος Επιφάνιος Κύπρου ο οποίος χρησιμοποίησε και ερμήνευσε ορθώς την Αγία Γραφή για να αντιμετωπίσει τους αιρετικούς που την παρερμήνευαν (Βλ. Αρχιμ. Θεοφίλου Λεμοντζή, Η χρήση της Αγίας Γραφής εναντίον των αιρέσεων από τον Άγιο Επιφάνιο Κύπρου, διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη 1998). Μελετώντας τα έργα τους θα οικειωθούμε τη σκέψη τους και θα γίνουμε μιμητές του βίου τους όντας ομόγνωμοι, ομόβουλοι και ομόψυχοι των αγίων Πατέρων.

Οι άγιοι Πατέρες μάς μαθαίνουν πώς να μελετάμε το Ευαγγέλιο και να το κατανοούμε σωστά, μας μαθαίνουν να μην το προσεγγίζουμε με αφροσύνη και αλαζονεία και ακάθαρτη καρδιά, όπως πράττουν οι αιρετικοί. Το Ευαγγέλιο αφήνει μόνο τους ταπεινούς να το προσεγγίσουν. «Γιατί όποιος αξιώθηκε να αποκτήσει νοερή γνώση και δεν αγωνίζεται με πολλή σχολή και προσοχή στη μελέτη των θείων Γραφών και των γνώσεων που του δόθηκαν, με ταπείνωση και φόβο Θεού, νιώθοντας ανάξιος για όσα του δώρισε ο Θεός, αποδιώχνεται από τη γνώση με απειλές, όπως ο Σαούλ από το βασιλικό αξίωμα (Α΄ Βασ. 15, 28-29), λέει ο άγιος Μάξιμος. Ενώ εκείνος, λέει, που σχολάζει και αγωνίζεται, οφείλει σαν τον Δαβίδ να παρακαλεί πάντοτε και να λέει: “Κτίσε μέσα μου καρδιά καθαρή, Θεέ μου, και εγκατάστησε στα βάθη μου το ευθές Πνεύμα” (Ψαλμ. 50, 12), ώστε να γίνει άξιος της επιφοιτήσεώς Του», αναφέρει ο Όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός (Βλ. Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών, τ. Γ΄).

Κατά συνέπεια, παράλληλα με τη μελέτη της Αγίας Γραφής είναι αναγκαία η μελέτη των πατερικών κειμένων, των βίων των Αγίων και άλλων κειμένων ορθοδόξου θεολογίας για να μην εκπέσουμε στην πλάνη των Προτεσταντών, οι οποίοι ερμηνεύουν την Αγία Γραφή όπως αυτοί νομίζουν, διατεινόμενοι ότι όλοι οι χριστιανοί επικαλούμενοι απλώς το Άγιο Πνεύμα θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν ορθώς την Αγία Γραφή! Αποτέλεσμα όλων αυτών των αντιλήψεων είναι να υπάρχουν τόσες προτεσταντικές αιρέσεις όσες και οι ερμηνείες τους και μάλιστα συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους. Δεν μπορεί ο άνθρωπος απότομα, όπως πιστεύουν οι προτεσταντικές αιρέσεις, να φθάσει στην αληθινή γνώση και ερμηνεία των ιερών κειμένων μέσω κάποιας συναισθηματικής αποφάσεως περί πίστεως. Δεν μπορεί ο άνθρωπος ξαφνικά να οδηγηθεί στην ορθή ερμηνεία της Αγίας Γραφής, επικαλούμενος απλώς το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Χρειάζεται άσκηση και δοκιμασία, ταπείνωση και προσευχή, υπακοή και άρνηση του εγωισμού και της φιλαυτίας, όπως έπραξαν οι Πατέρες μας οι οποίοι ζώντας εν ταπεινώσει, εν ασκήσει και εν προσευχή μάς παρέδωσαν την ορθή ερμηνεία του λόγου του Θεού και η οποία έγινε αποδεκτή από τις Οικουμενικές Συνόδους. Άνευ αγώνος, ασκήσεως και ταπεινώσεως ο άνθρωπος οδηγείται στην πλάνη. Για αυτό το λόγο πρέπει απλανής οδηγός μας να είναι η σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας.

Η μελέτη των χριστιανικών βιβλίων πρέπει να γίνεται καθημερινά, με επιμέλεια και προσοχή. «Πριν αρχίσεις την πατερική σου μελέτη, κάνε έστω και δύο λεπτά προσευχή, για να σε φωτίσει ο Θεός να καταλάβεις τα θεία νοήματα. Εάν δεν σε παίρνει η ώρα ενώ μελετάς, δεν είναι ανάγκη να βιαστείς να τελειώσεις το κεφάλαιο, γιατί σκοπός μας δεν είναι να τελειώνουμε κεφάλαια, αλλά να αφήνουμε κάτι στο κεφάλι μας», μας συμβουλεύει ο άγιος Παΐσιος ο αγιορείτης (Βλ. Επιστολές Γέροντος Παϊσίου αγιορείτου, έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης).

Αναφέρει ο Όσιος Θεόληπτος Φιλαδελφείας: «Μην προσπερνάς βιαστικά τα λόγια, αλλά να τα στοχάζεσαι βαθιά και να θησαυρίζεις το νόημά τους. Ύστερα να αναλογίζεσαι όσα διάβασες, ώστε με τη μελέτη αυτή να τα κατανοείς, να γλυκαίνεται η διάνοιά σου και να σου μένουν αλησμόνητα. Κι έτσι ν΄ αναρρίπτεται ο ζήλος σου για τα θεία διανοήματα, σύμφωνα με το ρητό: “Κατά τη μελέτη μου θ΄ ανάψει μέσα μου φωτιά” (Ψαλμ. 38, 4). Όπως η τροφή με τη μάσηση ευχαριστεί τη γεύση, έτσι και τα θεία λόγια, όταν στρέφονται μέσα στην ψυχή, τρέφουν και κατευφραίνουν τη διάνοια, όπως λέει και ο Ψαλμωδός: “Πόσο γλυκά είναι τα λόγια Σου στο λάρυγγά μου!” (Ψαλμ. 118, 103). Ν΄ αποστηθίζεις και λόγια του Ευαγγελίου και αποφθέγματα των μακαρίων Πατέρων και να ερευνάς τους βίους τους, για να τα έχεις μελέτημά σου κατά τις νύχτες· ώστε όταν η διάνοιά σου κουραστεί από την προσευχή, να την ανανεώνεις με την ανάγνωση και τη μελέτη των θείων λόγων και να την κάνεις προθυμότερη στην προσευχή (Βλ. Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, τ. Δ΄).

Η πνευματική μελέτη δεν πρέπει να μοιάζει με την μελέτη των κοσμικών βιβλίων διότι πρωταρχικός στόχος δεν είναι η ψυχαγωγία αλλά η πνευματική οικοδομή. Μας διδάσκει ο άγιος Παΐσιος ο αγιορείτης: «ορισμένοι μπορεί να ξενυχτούν και να διαβάζουν πνευματικά βιβλία με μανία και να ευχαριστιούνται. Παίρνουν ένα πνευματικό βιβλίο, κάθονται και λίγο αναπαυτικά και διαβάζουν. “Ωφελήθηκα”, λέει ο άλλος . Καλύτερα πες ότι ευχαριστήθηκες, ότι πέρασες ευχάριστα την ώρα σου. Γιατί αυτό δεν είναι ωφέλεια. Ωφελείσαι, μόνον, όταν δεις τι λέει αυτό που διαβάζεις, ελέγχεις τον εαυτόν σου και προσπαθείς να τον ζορίζεις στην εφαρμογή: “Τι λέει αυτό που διάβασα; Εγώ που βρίσκομαι πνευματικά; Τι πρέπει να κάνω;” (Βλ.αγίου Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Β΄, έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου “Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης). «Γι’ αυτό, όταν μελετάμε, να μιμούμαστε την αγελάδα που προτιμάει το τριφύλλι από το άχυρο και αφού φάει, μηρυκάζεται την τροφή και μ’ αυτόν τον τρόπο κάνει την τροφή γάλα», επισημαίνει με παραστατικό τρόπο ο άγιος Παΐσιος (Βλ. Επιστολές αγίου Παϊσίου αγιορείτου, έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης).

Παλαιότερα, τα βιβλία κυκλοφορούσαν μόνο σε έντυπη μορφή και ήταν δύσκολο να αποκτήσουμε πολλά εξαιτίας του οικονομικού κόστους. Σήμερα, εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας και του διαδικτύου, πλήθος ιερών κειμένων όπως η Αγία Γραφή με την απόδοση της στην νεοελληνική γλώσσα, πατερικά κείμενα, η φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, βίοι Αγίων, βιβλία και μελέτες θεολογικού περιεχομένου κ.α., είναι αναρτημένα σε πολλά ιστολόγια θεολογικού περιεχομένου (π.χ.www.ecclesia.gr, www. imverias.gr, www.pemptousia.gr, www, antiairetikos( Αντιαιρετικός) gr, κ.α.). Τα συγκεκριμένα κείμενα μπορούμε να τα εντοπίσουμε μέσω μια ηλεκτρονικής μηχανής αναζήτησης (π.χ.www.google.gr) και να τα διαβάσουμε διαδικτυακά χωρίς να επωμιστούμε κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό κόστος. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να έχουμε δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο κόστος αγοράς πνευματικών βιβλίων.

Διεξάγοντας την καθημερινή μας πνευματική μελέτη πρέπει να έχουμε υπόψιν τις παρακάτω συμβουλές του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου:

«Να δοθείτε στη μελέτη της Αγίας Γραφής, των ψαλμών, των πατερικών κειμένων. Να επιδοθείτε στη μελέτη με έρωτα θείο. Να ψάχνετε να βρείτε στο λεξικό την κάθε λέξη και να επιδίδεσθε στη σωστή και καθαρή και με νόημα ανάγνωση με το νι και με το σίγμα. Να ερευνάτε πόσες φορές λέει η Αγία Γραφή μία λέξη, για παράδειγμα τη λέξη “απλότητα”, και πόσες την άλλη. Φως Χριστού θα πλημμυρίσει την ψυχή σας. Έτσι θα πραγματοποιηθεί αυτό που λέγει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος: «Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς» (Ματθ. 4, 16). Αυτό το φως είναι το άκτιστον φως του Χριστού. Άμα αποκτήσομε αυτό το φως, θα γνωρίσομε την αλήθεια» (Βλ. αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Ανθολόγιο συμβουλών, Α’ έκδοση, 2002, σελ. 295-296).


«Το Μυστήριο του Κήπου» στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

$
0
0

«Εύχομαι αυτή η φωτιά που ανάβει σήμερα, να γίνει πνευματική φλόγα που πραγματικά θα κατακαίει την καρδιά μας. Την καρδιά όλων μας!» 

Με αυτή την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, η έναρξη του Ιστορικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος με το Παιχνίδι αναζήτησης της Ιστορίας για παιδιά Δημοτικού, στον Κήπο Ηρώων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στο Ιστορικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Το Μυστήριο του Κήπου», έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν φέτος όλα τα παιδιά της 6ης Δημοτικού των σχολείων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου «Κωστής Παλαμάς».

Η αρχή έγινε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο, με τα παιδιά να σχηματίζουν ολιγομελείς ομάδες, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλη την έκταση του Κήπου των Ηρώων, συναντώντας τα μνημεία των αγωνιστών, όπλα, φορεσιές και αντικείμενα των Πολιορκιών και της Εξόδου, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν στοιχεία της ιστορίας μας τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στην επίλυση γρίφων. Έτσι, τα παιδιά μας μαθαίνουν την Ιστορία του τόπου τους!

Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το παιχνίδι, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του κεντρικού ομιλητού κ. Νικολάου Ζαχαριά, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Ο κ. Ζαχαριάς τόνισε την διαχρονική ιστορική αξία του Παιχνιδιού στην Παιδεία, καθώς η συνέχειά του είναι δεδομένη από τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν σήμερα.

Η όλη παρουσίαση έγινε από τον αρχιμουσικό κ. Μάκη Κουτσαγγέλη, που είναι ο εμπνευστής του Προγράμματος και Γ. Γραμματέας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός». Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τάκης Φωλιάς, καθώς και ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σκαρμούτσος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, τόνισε τα εξής:

«Θα εξομολογηθώ κάτι και πιστέψατέ με είναι αλήθεια: σήμερα μου φεύγει μία λύπη. Έλεγα ότι αυτή την Ιστορία, αυτό το μεγαλείο, αυτή τη δόξα του Μεσολογγίου, πώς θα μπορέσουμε να τη δώσουμε στα παιδιά σήμερα, στα σπλάχνα μας, στα καλά μας παιδιά; …όταν βλέπουμε τόση αδιαφορία γι’ αυτή την ιστορία, όταν βλέπουμε τόση διαστρέβλωση της ιστορίας, όταν βλέπουμε τόσα παράξενα που συμβαίνουν. Εδώ που περιοδεύω, ρωτάω μερικές φορές νέους και νέες και δεν ξέρουν βασικά θέματα της ιστορίας μας και μάλιστα της τοπικής μας ιστορίας.

Αυτά που σήμερα ζούμε, αυτή τη στιγμή, πραγματικά διώχνουν τη λύπη. Γιατί βοηθούνται πλέον τα νιάτα να γνωρίσουν ποιοι είμαστε, ποιους είχαμε πνευματικούς γονείς, προγόνους, ποιοι μας χάρισαν το δώρο της ελευθερίας, ποιοι έχυσαν το αίμα τους για μας.

Είπε θαυμάσια ο κ. Κουτσαγγέλης ότι εδώ μεγάλωσε, αλλά και ο καθηγητής κ. Ζαχαριάς επίσης. Θα πω κι εγώ – παρ’ ότι γεννήθηκα στο Αγρίνιο – πως εδώ με έφερνε ο πατέρας μου, ιερεύς, όταν ερχόταν στη Μητρόπολη, μαθητής δημοτικού ήμουν τότε.. Άνοιγε το παραθυράκι του Τύμβου κι έβλεπα τα οστά, τα ιερά λείψανα των Εξοδιτών μέσα, και μου έλεγε: «αυτοί είναι παιδί μου που έχυσαν το αίμα τους εδώ για την ελευθερία μας».  Και αυτό μου έμεινα πραγματικά μέσα μου, όταν μαθητής έβλεπα (και συγκλονιζόμουνα με την υπόδειξη του πατέρα μου),  τα ιερά λείψανα των αγωνιστών.

Θέλω να ευχαριστήσω γιατί μας δίνεται αυτή η ευκαιρία σήμερα να διώξουμε τη λύπη που ανέφερα προηγουμένως. Θέλω να συγχαρώ το Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός», τον κ. Πρόεδρο, τον κ. Κουτσαγγέλη και τον κ. Ρεπάσο, οι οποίοι μου έκαναν την τιμή να με προσκαλέσουν και όσο είναι δυνατόν – με τη Χάρη του Θεού – και η Ιερά Μητρόπολη να προσφέρει και να συμβάλει. Του Θεού είναι όλα.. δεν κάνουμε εμείς τίποτα, ο Θεός τα δίνει.

Οφείλουμε εμείς, όμως, να δώσουμε τα πάντα για εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για μας, αλλά και για εκείνους που πρέπει να ζήσουν αυτά τα ιδανικά. Για τα παιδιά μας, που πρέπει να μεγαλώσουν μέσα στις αλήθειες, μέσα σ’ όλες αυτές τις αξίες τις οποίες σήμερα διαστρεβλώνουμε, θολώνουμε κι απομακρύνουμε, γιατί έχουμε ιδεολογίες που κατ’ εξοχήν υπηρετούν την εγωπάθειά μας, την ιδιοτέλειά μας και όλο τον εγωκεντρισμό μας.

Να συγχαρώ το Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός», τον κ. Κουτσαγγέλη και τον κ. Ρεπάσο, που συνήργησαν και όλους τους συνεργάτες τους. Να συγχαρώ όλους σας! Να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ. Ζαχαριά, ο οποίος ποτέ δεν λησμονεί την ιδιαιτέρα του πατρίδα και έρχεται και μας προσφέρει πάντα λόγο φωτισμένο, καθαρό, ωφέλιμο και τώρα καθαρά ιστορικό λόγο.

Να συγχαρώ και τα παιδιά μας, τα οποία ήρθαν εδώ σήμερα, και τους εκπαιδευτικούς τους. Ήρθαν για να μας δώσουν αυτή τη χαρά.

Εύχομαι αυτή η φωτιά που ανάβει σήμερα, να γίνει πνευματική φλόγα που πραγματικά θα κατακαίει την καρδιά μας. Την καρδιά όλων μας! ..διότι (να πω κάτι..) έπρεπε σήμερα να είναι όλο το Μεσολόγγι εδώ, γιατί αυτό που γίνεται είναι ένα μοναδικό γεγονός στην ιστορία μας. Σαράντα πέντε χρόνια διακονώ και είμαι εδώ στο Μεσολόγγι (εδώ είχα έδρα και ως ιεροκήρυξ), και ποτέ τέτοια ευκαιρία δεν ζήσαμε. Γι’ αυτό, όλοι μας να βοηθήσουμε ν’ ανάψει η φλόγα, να απλωθεί, ώστε η ιστορία μας να μείνει ενεργή, εμείς να διδασκόμαστε, να τιμώνται εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους, αλλά και να συνεχίζει η Ελλάδα και το Μεσολόγγι τη δόξα και το μεγαλείο!».

Να σημειωθεί ότι το Ιστορικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Το Μυστήριο του Κήπου» θα συνεχιστεί φέτος, όπως αναφέρθηκε, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά. Μέσα από την τακτική αυτή διοργάνωση, θα υπάρχει ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να διδάσκονται τα παιδιά την πλούσια Ιστορία του τόπου μας. Για πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρον. διεύθ. της Ομάδας Παραγωγής του παιχνιδιού ieripoli.game@gmail.com. 

Πανηγυρις αγ. Γεωργίου Νεαπολίτου, Πολιούχου της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

$
0
0

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας τιμά και πανηγυρίζει τη σεπτή μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της Καππαδοκίας Ιερομάρτυρα, Αγίου Γεωργίου Νεαπολίτου του Θαυματουργού, του οποίου το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα στον Ιερό Ναό Αγ. Ευσταθίου Περισσού στη Νέα Ιωνίας.

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 ο Μέγας Δισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Πεντέλης και διευθυντού του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, τη συμμετοχή πολλών κληρικών και άλλων Μητροπόλεων και τη παρουσία τοπικών αρχόντων, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, προέδρων και εκπροσώπων Μικρασιατικών συλλόγων και τοπικών πολιτιστικών σωματείων και πλήθους πιστών.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την τιμητική παρουσία του στην προσφυγική Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας.

Το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ Ιωάννης, ο οποίος αφού αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση, στη συνέχεια αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο θαυμαστό βίο του Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα του οποίου φανερώνει τη ζωντανή παρουσία του Θεού και την μυστηριακή ύπαρξη της Αγίας μας Εκκλησίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και εν συνέχεια θα τελεσθεί η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα και ώρα 6.00μ.μ. Θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου.

Μανιταρόπιτα

$
0
0

Συστατικά
1 κιλό μανιτάρια λευκά
80 γρ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
2 τομάτες (500 γρ.)
½ ματσάκι δυόσμο
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
300 γρ. γραβιέρα (προαιρετικά)
50 γρ. ελιές σε ροδέλες
700 γρ. χωριάτικο φύλλο
αλάτι
πιπέρι
120 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
σουσάμι για πασπάλισμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
Προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζουμε το ¼ από τα μανιτάρια, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σουρώνουμε τα μανιτάρια ώστε να φύγει η περιττή υγρασία και βάζουμε ξανά το τηγάνι στη δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε άλλο ¼ από τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι. Τα σουρώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να σοταριστούν όλα τα μανιτάρια.
Βάζουμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει για 4-5 λεπτά.
Στη συνέχεια κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε στη μέση τις τομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις στύβουμε πολύ καλά ώστε να φύγουν όλα τα σπόρια και το ζουμί και να μείνει μόνο η σάρκα. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.
Βάζουμε τα σουρωμένα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις τομάτες.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον βάζουμε στο μπολ μαζί με το θυμάρι.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ το κρεμμύδι με το σκόρδο, τη γραβιέρα, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να ανακατευτούν τα υλικά της γέμισής μας.
Λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο ένα ταψί 25×35 και βάζουμε ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ώστε να έχουμε στη βάση τρία φύλλα.
Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε άλλο 1/3 από τη γέμιση.
Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το τελευταίο 1/3 από τη γέμισή μας.
Καλύπτουμε με τρία φύλλα προσέχοντας να πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο τα ενδιάμεσα φύλλα.
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τις λαδώνουμε καλά μαζί με όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Χαράζουμε την πίτα σε 9 κομμάτια χωρίς να την κόψουμε μέχρι κάτω.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε υψηλή σχάρα για 40-50 λεπτά.
Αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Πηγή: akispetretzikis.com

It’s useless (Elder Arsenie Boca)

$
0
0

All our knowledge is to no purpose if we don’t know Jesus Christ. The soul that’s a distant stranger to God, the Source of Life the Author of all things good, dreams in vain that it’s making progress and moving forward.

Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους στο Γιοχάνεσμπουργκ

$
0
0

Αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας από την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους μετέφερε ο ιερομόναχος Δοσίθεος Χιλιανδαρινός στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το γεγονός αυτό συνέβη με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πατριάρχη των Σέρβων κ.κ. Ειρηναίου σε Σερβικές ενορίες της Νότιας Αφρικής.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την παράδοση της εικόνας και από την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πατριάρχης στον Ι. Ναό του Αποστόλου Θωμά.

 

Πηγές:
https://svetogorskestaze.blogspot.com/2018/10/blog-post_31.html
http://spc.rs/sr/patrijarh_u_johanesburgu_snaga_nasheg_naroda_je_u_jedinstvu

agioritikesmnimes.blogspot.com

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images