Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Αναφαίρετο κτήμα

$
0
0

20151111-1

«Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν». Το «περισσόν ζωής», όπως ερμηνεύει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, είναι η ζωή της αγιότητας, της κατά Χάριν υιοθεσίας του ανθρώπου από τον Θεό. Όσοι τηρούν τις εντολές του Θεού, ζουν κατά το θέλημά Του τον ενάρετο βίο, λαμβάνουν από Αυτόν και την Θεία Χάρη ως αναφαίρετο κτήμα τους· αποκτούν τα θεία κατηγορήματα, την αγάπη, τη σοφία, το άκτιστο φως, την κυριότητα, την αθανασία. Όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ζωή αγιότητας.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός


Γουρουνόπουλο γεμιστό με σάλτσα μήλου

$
0
0
Συνταγή ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Συνταγή ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Υλικά
  • 1 ολόκληρο γουρουνόπουλο, βάρους 8 – 10 κιλών, κατά προτίμηση με το κεφάλι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ανοίξει την κοιλιά του για να το γεμίσουμε -αν θέλουμε, ζητάμε να σπάσει τη σπονδυλική στήλη του ζώου και να αφαιρέσει τα πόδια από το γόνατο και κάτω, για να χωράει στο ταψί. Επίσης ζητάμε να μας αφαιρέσει τα εντόσθια, τα οποία κρατάμε αν θέλουμε για τη γέμιση)
  • 3 κουταλιές ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
  • 3 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/3 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • ξύσμα και χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι, θυμαρίσιο
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά κεδροκούκουτσα

Για τη γέμιση

  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • τα συκωτάκια από το γουρουνόπουλο, ψιλοκομμένα
  • 4 φλιτζάνια ξερά βερίκοκα + δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 κυδώνι, χωρίς τη φλούδα, τριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλας + 3 γαρίφαλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
  • 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 2½ φλιτζάνια χυμός πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 600 ml νερό
  • 100 ml τσίπουρο ή τζιν ή βότκα
  • 200 ml χυμός μήλου
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλιά κεδροκούκουτσα (ή 1 ξυλάκι κανέλα + 3 γαρίφαλα)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι, θυμαρίσιο
  • 2 ξινόμηλα+2 κόκκινα μήλα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξεροί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια ή ξανθές σταφίδες
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
Μερίδες 8 – 10
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 4,5 ώρες περίπου

ΔιαδικασίαΜαρινάρισμα: Την προηγούμενη μέρα, ξυρίζουμε το γουρουνόπουλο από τυχόν τριχούλες. Το πλένουμε καλά μέσα έξω. Το σκουπίζουμε να στεγνώσει εντελώς και το τρίβουμε με τα δύο κομμένα λεμόνια, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό της κοιλιάς του. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το δεντρολίβανο με το αλάτι, 1/2 κουτ. σούπας πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιών, 1 κουτ. σούπας από το μέλι, 2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμονιού και 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα.

 

Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνουμε στενές τομές βάθους περίπου 3 εκ. σε όλο το σώμα του γουρουνόπουλου, σε απόσταση περίπου 10 εκ. μεταξύ τους. Σε κάθε τομή βάζουμε λίγο από την πάστα που φτιάξαμε (θα περισσέψει μια μικρή ποσότητα), πιέζοντάς την με το δάχτυλό μας ώστε να εισχωρήσει όσο πιο βαθιά γίνεται στο χοντρό δέρμα και στη σάρκα του ζώου. Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι την ποσότητα που περίσσεψε, προσθέτουμε τη μισή μουστάρδα και αλείφουμε το εσωτερικό του γουρουνόπουλου. Μεταφέρουμε προσεκτικά το γουρουνόπουλο σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου και τυλίγουμε με μεμβράνη. Κάνουμε χώρο στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε για όλο το βράδυ.

 

Γέμιση+ψήσιμο

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τα συκωτάκια, τα ξερά φρούτα, τα κάστανα, το κυδώνι, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και το χυμό πορτοκαλιού. Μαγειρεύουμε 7 – 8 λεπτά μέχρι να δέσει κάπως η γέμιση. Βγάζουμε το γουρουνόπουλο από το ψυγείο, γεμίζουμε την κοιλιά του με τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα με μεγάλη βελόνα και σπάγκο.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

 

Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στο δεύτερο ράφι από κάτω και ακουμπάμε προσεκτικά πάνω στη σχάρα το γουρουνόπουλο. Βάζουμε ένα μεγάλο ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου (για να συγκεντρωθούν τα λίπη από το ψήσιμο) και ρίχνουμε μέσα στο ταψί τα κεδροκούκουτσα, το χυμό πορτοκαλιών, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και μπόλικο νερό. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3,5 ώρες. Στο διάστημα αυτό βουτάμε ένα πινέλο στο υγρό του ταψιού και κάθε 20 λεπτά, περίπου, αλείφουμε το γουρουνόπουλο. Αν τελειώνει το υγρό του ταψιού, προσθέτουμε νερό, ώστε να μην καούν τα λίπη του γουρουνόπουλου που στάζουν στο ταψί.

 

Στο μεταξύ, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη μουστάρδα και το υπόλοιπο μέλι. Μόλις περάσουν οι 3,5 ώρες ψησίματος, αλείφουμε το γουρουνόπουλο με το μείγμα αυτό και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 – 45 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το ρόδισμα του δέρματος.

 

Σάλτσα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το τζιν (ή το τσίπουρο ή τη βότκα), τους χυμούς μήλου και λεμονιού και τα κεδροκούκουτσα (ή την κανέλα + τα γαρίφαλα). Ζεσταίνουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Στο μεταξύ, πλένουμε όλα τα μήλα, τα ξεφλουδίζουμε και κόβουμε το καθένα στα τέσσερα. Αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια και βάζουμε τα μήλα στην κατσαρόλα με το υγρό που κοχλάζει. Προσθέτουμε τους χουρμάδες ή τις σταφίδες και αφήνουμε τη σάλτσα να ξαναπάρει βράση. Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Ρίχνουμε το τζίντζερ, μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την περνάμε από λεπτή σήτα για να αποκτήσει βελούδινη υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε εκτός ψυγείου μέχρι να σερβίρουμε.

 

Ξεφουρνίζουμε το γουρουνόπουλο, το αφήνουμε να «σταθεί» για περίπου 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε να το κόβουμε*. Σερβίρουμε με τη σάλτσα και τη γέμιση χωριστά σε μπολ.

 

Συνοδεύουμε μεTο χοιρινό ταιριάζει τόσο με λευκά όσο και με κόκκινα κρασιά. Η συνταγή αυτή επιβεβαιώνει τον κανόνα. Στη λευκή εκδοχή διαλέξτε ένα Chardonnay που έχει ωριμάσει σε βαρέλι -ταιριάζει θαυμάσια με τα μήλα- και στην ερυθρή ένα Merlot που θα συνοδεύσει τα πλούσια αρώματα της συνταγής.

Συμβουλές

  • Το σιγανό και πολύωρο ψήσιμο κάνουν το κρέας του γουρουνόπουλου τόσο αφράτο και μαλακό ώστε να ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο. Τα κομμάτια με το περισσότερο ψαχνό είναι τα μπούτια και μετά τα μπροστινά πόδια. Ετσι, χρησιμοποιώντας μια πιρούνα και ένα καλό μαχαίρι ψητού, αποκόβουμε πρώτα τα δύο μπούτια από τον κορμό και κόβουμε το καθένα σε 2 – 3 μικρότερα κομμάτια. Το ίδιο κάνουμε και με τα μπροστινά. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Στη συνέχεια, κάνουμε δύο τομές κατά μήκος του κορμού (από το λαιμό ώς την ουρά) εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης. Παίρνουμε τα ψαχνά από τις δύο αυτές πλευρές και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Με ένα ψαλίδι σπάμε τα κοκαλάκια της ραχοκοκαλιάς, για να απελευθερώσουμε τη γέμιση, την οποία σερβίρουμε χωριστά σε πιατέλα.

Πηγή:  gastronomos.gr

Χειμωνιάτικη ντοματόσουπα με κoυσκουσάκι

$
0
0

xeimwniatikh-threptikh-ntomatosoupa-me-kouskousakiΥλικά Συνταγής
4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σκορδόλαδο
2 κρεμμύδια
2 πράσα
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. ψιλές φακές
1 συσκευασία αποφλοιωμένες ολόκληρες ντομάτες 400 γρ.
1 λίτρο ζωμό κότας
1 κλωνάρι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
κουσκουσάκι
αστεράκι η άλλο πολύ ψιλό ζυμαρικό
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα

στραγγιστό γιαούρτι
τραγανό μπέικον σε τρίμματα
ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
Είναι η καλύτερη ντοματόσουπα για τον χειμώνα, νόστιμη και θρεπτική.

Ζεματάμε σε μικρή κατσαρόλα τις φακές και τις στραγγίζουμε.

Σε μέτρια φωτιά σε βαθιά μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σέλερι. Τα αφήνουμε για 10′ σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ τον τρίβουμε να ψηθεί για 1-2′ και σπάμε τις ντομάτες πάνω στα υλικά.
Προσθέτουμε τον ζωμό και τις φακές, σκεπάζουμε και βράζουμε για 30′. Ενδιάμεσα αρωματίζουμε για λίγα λεπτά με το θυμάρι και το δαφνόφυλλο. Τα αφαιρούμε.

Πολτοποιούμε την σούπα. Προσθέτουμε το κουσκουσάκι και λίγο έξτρα ζωμό ή βραστό νερό.
Βράζουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το ζυμαρικό. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.

Είναι νηστίσιμη, είναι vegan, αλλά προαιρετικά μπορείτε να γαρνίρετε με γιαούρτι, σχοινόπρασο και λίγο ώμο ελαιόλαδο σε σταγόνες.
www.antenna.gr/webtv/watch

Πηγή:  argiro.gr

Λαδερές αγκινάρες γεμιστές με κουκιά και ολίγον ρύζι

$
0
0

b_1700laderes_agginares

Αν θέλουμε, μπορούμε να πολτοποιήσουμε το ξερό κρεμμύδι που έχουμε βάλει στην κατσαρόλα μαζί με όσα υγρά έχουν μείνει μετά το μαγείρεμα. Ετσι ,θα προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα με την οποία περιχύνουμε το φαγητό.

Υλικά
12 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες
500 γρ. φρέσκια κουκιά, καθαρισμένα από τα λουβιά τους (κρατάμε μόνο τους  σπόρους)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα σκορδάκια, ψιλοκομμένα (αν βρούμε)
3 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
ο χυμός από 2 λεμόνια
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
12 φουντίτσες άνηθου (αν θέλουμε, για το σερβίρισμα του φαγητού)
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λαδόκολλα, κομμένη στη διάμετρο της κατσαρόλας

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα κουκιά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξερό κρεμμύδι. Τακτοποιούμε τις αγκινάρες σε μία στρώση. Πρέπει να «πατάνε» καλά – αν χρειαστεί κόβουμε λίγο από τον πάτο τους ώστε να στέκονται. Με ένα κουταλάκι τις γεμίζουμε με το  μείγμα ρυζιού. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό  ώστε σχεδόν να τις καλύψει – θέλει προσοχή κατά την προσθήκη του νερού για να μη χυθεί η γέμιση: το ρίχνουμε σιγά-σιγά και όχι απευθείας πάνω στις αγκινάρες.

Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε πάνω στις αγκινάρες τη λαδόκολλα (να ακουμπά πάνω στα υλικά). Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 – 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Σκεπασμένες με τη λαδόκολλα, οι αγκινάρες θα γίνουν πολύ τρυφερές και θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Επίσης, έτσι το ρύζι θα μαγειρευτεί στον ατμό του φαγητού.

Βγάζουμε προσεκτικά τις αγκινάρες σε πιατέλα, περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα και, αν θέλουμε, στολίζουμε κάθε αγκινάρα με ένα κλωναράκι άνηθου. Αφήνουμε τις γεμιστές αγκινάρες να κρυώσουν ελαφρώς και να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε

Ενα ήρεμο γήινο Σαββατιανό, που θα ισορροπήσει τις αντίθετες γεύσεις των λαχανικών. Διαφορετικά, φυτικά, νεοκοσμίτικα Sauvignon Blanc.

Μυστικό

Αν θέλουμε, μπορούμε να πολτοποιήσουμε το ξερό κρεμμύδι που έχουμε βάλει στην κατσαρόλα μαζί με όσα υγρά έχουν μείνει μετά το μαγείρεμα. Ετσι ,θα προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα με την οποία περιχύνουμε το φαγητό.

Πηγή: gastronomos.gr

We need to decide (Elder Amvrosios Lazaris)

$
0
0

We can’t be with Christ and with the evil one. We have to decide. What does the Lord want? Truth, justice and faith. And what’s in our heart to be on our lips. Not the heart to say one thing and the lips another.

Προειδοποίηση με SMS στα κινητά: «Έρχεται σεισμός»

$
0
0

Το ShakeAlert, το πρώτο στις ΗΠΑ σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό, τέθηκε σε λειτουργία στην Καλιφόρνια τον Οκτώβριο.
Διαβάστε επίσης

Ανιχνεύει τον επερχόμενο σεισμό και θα παρέχει έστω λίγα δευτερόλεπτα προειδοποίησης, αρχικά για τις ζωτικές υποδομές όπως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Σε επόμενο στάδιο – και εφόσον ξεπερασθούν οι υπάρχουσες τεχνικές δυσκολίες – προειδοποίηση θα στέλνεται και σε όλους τους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή του σεισμού, οι οποίοι θα παίρνουν ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό τους.

Σε πρώτη φάση το σύστημα, που έχει δημιουργηθεί από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS), θα έχει ένα πυκνότερο δίκτυο αισθητήρων ανίχνευσης (σεισμογράφων) στη Νότια Καλιφόρνια, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί στις δυτικές ΗΠΑ, στις πολιτείες Όρεγκον και Ουάσιγκτον κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού, μιας άκρως σεισμογενούς περιοχής.

Πιο διάσημο είναι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που είχε προκαλέσει σεισμό 7,8 ρίχτερ το 1906, επιφέροντας μεγάλες καταστροφές στο Σαν Φρανσίσκο. Έκτοτε οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας ζουν με τον φόβο ενός πολύ μεγάλου σεισμού.

Το νέο σύστημα βασίζεται στη γρήγορη ανίχνευση των πρώτων ασθενών κυμάτων P του σεισμού(πρωτεύοντα ή επιμήκη ή κύματα πίεσης), τα οποία ταξιδεύουν ταχύτερα από τα ισχυρότερα αλλά πιο αργά καταστροφικά σεισμικά κύματα S που έπονται (δευτερεύοντα ή εγκάρσια). Χρησιμοποιώντας τα πρώτα ασθενή κύματα P για να εκτιμήσει – με τη βοήθεια ειδικών αλγόριθμων – το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού, το σύστημα στέλνει αμέσως ηλεκτρονικές προειδοποιήσεις λίγο προτού φθάσουν τα ισχυρά σεισμικά κύματα S.

Ο χρόνος προειδοποίησης μπορεί να φθάνει τα δέκα δευτερόλεπτα για ένα ισχυρό σεισμό. Οι αρχικές ελπίδες των επιστημόνων για προειδοποίηση ενός λεπτού έχουν πλέον διαψευσθεί, σύμφωνα με το «Science». Καθώς πάντως ο σεισμός εξελίσσεται κατά μήκος ενός ρήγματος, το ShakeAlert – επίσης με τη βοήθεια αλγόριθμου – θα ανανεώνει και θα τροποποιεί τις ηλεκτρονικές προειδοποιήσεις του, κάνοντας – αν χρειάζεται – αλλαγές στο προβλεπόμενο μέγεθος του σεισμού.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του ShakeAlert, γεωφυσικός Νταγκ Γκίβεν της USGS, «ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα έγκαιρης προειδοποίησης είναι αρκετά για να χωθεί κανείς κάπου και να καλυφθεί». Όμως δεν συμφωνούν όλοι οι σεισμολόγοι ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί, από το ξεκίνημα ενός σεισμού, πώς αυτός θα καταλήξει, συνεπώς βλέπουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στο νέο σύστημα.

Από την άλλη, οι δημιουργοί και υποστηρικτές του ShakeAlert αισιοδοξούν ότι με νέες τεχνολογίες, ιδίως με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι σε θέση μέσα στα επόμενα χρόνια να διακρίνουν τον πρώτο «ψίθυρο» του σεισμού, τα κύματα Ρ, από το σεισμικό «θόρυβο», νωρίτερα από ό,τι οι τωρινοί αλγόριθμοι.

Προς το παρόν πάντως, η τεχνολογία έγκαιρης μαζικής αποστολής μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων δεν έχει φθάσει στο αναγκαίο επίπεδο ωριμότητας και θέλει ακόμη βελτίωση. Επίσης το κοινό θα πρέπει να εκπαιδευθεί πώς να αντιδρά μόλις πάρει το μήνυμα ότι έρχεται σεισμός, ώστε να μην επικρατήσει καταστροφικός πανικός. Ένα άλλο πρόβλημα που αναπόφευκτα θα υπάρξει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι δεν θα είναι δυνατό να αποφευχθεί ο λάθος συναγερμός και η αποστολή μηνυμάτων χωρίς λόγο.

Διάφορες χώρες (Μεξικό, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Χιλή κ.α.) έχουν θέσει σε δοκιμή συστήματα προειδοποίησης για σεισμό.

 

Πηγή: cnn.gr

 

Τι κρύβεται πίσω από το χρώμα της μπανάνας σου;

$
0
0

Ας υποθέσουμε ότι παίρνεις ένα τσαμπί μπανάνες. Και είναι πράσινες. Και τις αφήνεις στο τραπέζι της κουζίνας σου να ωριμάσουν. Και βλέπεις το χρώμα τους να αλλάζει και να γίνεται πιο κιτρινωπό, κίτρινο και μετά… καφέ. Αυτές είναι οι φάσεις που περνάει μία μπανάνα μέχρι να ωριμάσει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι, μαζί με το χρώμα της μπανάνας, δεν μεταβάλλεται μόνο η γεύση της, αλλά και η θρεπτική αξία της! Πιο αναλυτικά…

Όσο πιο πράσινη είναι μία μπανάνα, τόσο λιγότερα θρεπτικά στοιχεία περιέχει. Με λίγα λόγια, η «ωριμότητα» των διατροφικών στοιχείων της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ωριμότητα της ίδιας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως μία καφετιά μπανάνα είναι γεμάτη θρεπτικά στοιχεία.

Το αντίθετο, μάλιστα. Μία πολύ ώριμη μπανάνα αρχίζει να χάνει μέρος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων της.

Όσο πιο ώριμη είναι μια μπανάνα, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να τη χωνέψουμε.

Όσο πιο… κίτρινο-καφετιά είναι μία μπανάνα, τόσο περισσότερα σάκχαρα περιέχει. Ναι, αυτό ισχύει, οπότε αν θέλουμε να «γλιτώσουμε» λίγη ζάχαρη, απλά την καταναλώνουμε προτού αρχίσει να χάνει το έντονο φωτεινό κίτρινο χρώμα της – ακριβώς τότε βρίσκεται και η διατροφική αξία της στο ζενίθ της.

Οποιοδήποτε απόχρωση κι αν έχει, καλό θα ήταν η μπανάνα να παραμένει μακριά από το ψυγείο. Αυτό, επειδή η χαμηλή θερμοκρασία του, μπορεί να έχει άμεσο (αρνητικό) αντίκτυπο στη διατροφική της αξία.

 

 

Φωτογραφία: etapes.com via Pinterest

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη – Ποιες αλλαγές φέρνει η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

$
0
0

Η ανακοίνωση Κοτζιά αλλάζει την πάγια στάση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας – Πώς η απόφαση ικανοποιεί την Τουρκία – Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Νέες αναταράξεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, τονίζοντας πως κλείνει ένα ζήτημα 120 ετών. «Υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Τι αλλάζει
Η ανακοίνωση που έγινε για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελεί μια εξέλιξη η οποία αλλάζει την πάγια στάση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα για 80 χρόνια.

Τα 6 ναυτικά μίλια ισχύουν από το 1936 και έκτοτε υπάρχει μια διαρκής συζήτηση περί του αν η Ελλάδα θα πρέπει να τα επεκτείνει στα 12, βάσει του εθιμικού δικαιώματος που ορίζεται από την ίδια τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Από τον Ιούνιο του 1996 και έπειτα, το συγκεκριμένο ζήτημα κατέστη κεντρικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε το κράτος να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Τα χωρικά ύδατα αποτελούν επέκταση στη θάλασσα της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας πέρα από τις ακτές της. Θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους και επ’ αυτών ασκείται πλήρης εξουσία από την παράκτια χώρα. Πρόκειται δηλαδή για μια ζώνη συνέχεια των ακτών, που καλύπτει ένα τέτοιο πλάτος, απόσταση από την ακτογραμμή, η οποία καθορίζεται από τους ισχύοντες κάθε φορά κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή, δηλαδή από την παραλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλάτος λόγω γεωγραφικών περιορισμών, μπορεί να είναι μικρότερο από 6 ν. μίλια. Εάν, π.χ., η απόσταση της ελληνικής ακτής από την απέναντι τουρκική ακτή είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων (το άθροισμα των χωρικών υδάτων των απέναντι ακτών), τότε εφαρμόζεται ο κανόνας της μέσης γραμμής, δηλαδή η μέση απόσταση των ακτών των δύο χωρών, εκτός εάν υπάρχουν άλλες σχετικές συμβατικές ρυθμίσεις. Αυτή είναι η περίπτωση των ανατολικών ακτών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Ειδικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», για την οριοθέτηση στην περιοχή των Δωδεκανήσων ισχύει η Συμφωνία της 4ης Γενάρη 1932 και το Πρωτόκολλο της 28ης Δεκέμβρη 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή ορίζει επακριβώς τα θαλάσσια σύνορα των Δωδεκανήσων και συνοδεύεται και από σχετικούς χάρτες. Η Ελλάδα θεωρείται διάδοχο κράτος της Ιταλίας στη συμφωνία αυτή με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φλεβάρη 1947, που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Δύο είναι τα νομοθετήματα τα σχετικά με την αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Α.Ν. 230/1936 «περί καθορισμού αιγιαλίτιδος ζώνης της Ελλάδος». Η πρόβλεψη αυτή επαναλαμβάνεται και στον ΚΔΝΔ (Ν.Δ. 187/1973», που ορίζει ότι «τα χωρικά ύδατα περιλαμβάνουν θαλάσσια ζώνη, της οποίας το πλάτος ορίζεται εις εξ ναυτικά μίλια, δυνάμενον να ορισθή και διαφόρως διά Π. Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργικού Συμβουλίου».

Εκτοτε τα δεδομένα άλλαξαν. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια. Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία «ο χρόνος και ο τόπος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων (…) είναι ένα ζήτημα που απορρέει από την εθνική της στρατηγική». Επιπλέον το άρθρο 2 του Ν.2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπει ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρουμένης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν. μιλίων».

Βέβαια, ένα δικαίωμα που δεν ασκείται, και μάλιστα υπό το βάρος της απειλής πολέμου από την Τουρκία, υποβαθμίζεται και με την πάροδο του χρόνου γίνεται ανενεργό. Η Τουρκία, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσής της (8/6/1995), μόλις τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, εξέδωσε το γνωστό «casus belli». Θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Τουρκία έκτοτε δεν έχει ανακαλέσει την πολιτική της αυτή παρά την …«ευρωπαϊκή» πορεία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν. μίλια έχει ασκηθεί ήδη από πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία από το 1964 έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο στα 12 ν. μίλια. Επίσης, από την τουρκική πλευρά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου στα 12 ν. μίλια θα αποκλειστούν οι τουρκικές ακτές από την πρόσβασή τους στη θάλασσα και η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ των τουρκικών παραλίων θα γίνεται μετά από ελληνική έγκριση.

Σε καμία περίπτωση δε θα ισχύσει αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης κατοχυρώνεται απόλυτα και διευρύνεται. Επίσης, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις περί θαλασσίων στενών, που διευκολύνουν τη ναυσιπλοΐα. Κάνοντας χρήση αυτών των δικαιωμάτων ακόμα και πολεμικά πλοία άλλων χωρών μπορούν να περάσουν ανενόχλητα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και από τα στενά περάσματα μεταξύ των νησιών, όπως εξάλλου γίνεται και σήμερα.

Ενα άλλο επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ανατρέπεται το «στάτους» που έφερε η Συνθήκη της Λοζάνης στο Αιγαίο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων δεν είναι κάτι στατικό αλλά καθορίζεται κάθε φορά με βάση το βεληνεκές των όπλων που μπορούν να προσεγγίσουν μια ακτή. Οταν υπογράφηκε, το 1923, η συγκεκριμένη συνθήκη ίσχυαν διεθνώς τα 3 ν. μίλια ως χωρικά ύδατα. Αργότερα έγιναν τα 6 ν. μίλια και σήμερα έχουν καθιερωθεί τα 12 ν. μίλια.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι από την ελληνική πλευρά το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια «φυλάσσεται» περισσότερο σαν διαπραγματευτικό χαρτί σε μια επικείμενη διαδικασία συζήτησης όλου του πακέτου των τουρκικών διεκδικήσεων, καθώς τυχόν επέκταση στα 12 ν. μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει καταλυτική επίδραση και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου.

Επίσης, δεν έχει γίνει χρήση ούτε του δικαιώματος που παρέχεται από το Διεθνές Δίκαιο για καθορισμό «ευθειών γραμμών βάσης». Πρόκειται για μια νοητή ευθεία γραμμή που συνδέει τις άκρες ενός κόλπου και η γραμμή αυτή ορίζεται ως βάση απ’ όπου αρχίζει η μέτρηση του πλάτους της ζώνης των χωρικών υδάτων. Ούτε καν αυτό έχει γίνει. Ενα μέτρο που δε συνδέεται άμεσα με τις τουρκικές διεκδικήσεις και θα μεγέθυνε κατά πολύ τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Σαν παράδειγμα ν’ αναφέρουμε ότι κόλποι όπως οι Σαρωνικός, Θερμαϊκός, Λακωνικός, Στρυμονικός, κλπ. θα έκλειναν και θα αποτελούσαν περιοχή άσκησης ελληνικής κυριαρχίας. Η ίδια εγκατάλειψη ισχύει και για το δικαίωμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που μπορεί να ορίσει η Ελλάδα πέρα από τα χωρικά της ύδατα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων έγινε «πρόχειρα και αποσπασματικά». «Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», συμπλήρωσε.

«Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοικτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και κακοδιοίκησης και αυταρχισμού στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Πέραν αυτών και σε επιβεβαίωσή τους, σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών», επεσήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε για τους κινδύνους της μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου, κάνοντας λόγο για αποδοχή του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών».

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο», επεσήμανε παράλληλα ο κ. Βενιζέλος.

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν», σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής.

 

Πηγή: newsbomb.gr

 


Μέσα από το δικό τους φίλτρο (Θεοδώρητος επίσκοπος της Κύρου)

$
0
0

20151111-2

Αυτοί που δεν ζουν για τον εαυτό τους αλλά γι’ Αυτόν που πέθανε και αναστήθηκε για χάρη τους, υπομένουν τις δοκιμασίες με χαρά. Αυτά δε που είναι από τη φύση τους μεγάλα και δύσκολα παθήματα, τα αξιολογούν μέσα από το δικό τους φίλτρο, βρίσκοντάς τα μικρά και καρποφόρα.

 

Θεοδώρητος επίσκοπος της Κύρου

Οι δίδυμες λίμνες στον Αλμυρό που ήρθαν από το διάστημα

$
0
0

Πτώσεις μετεωριτών και ουράνιων σωμάτων στη Γη. Ένα φαινόμενο που λίγοι έχουν την τύχη να ζήσουν. Και όσοι τα έχουν καταφέρει συνήθως έχουν να μεταφέρουν μία εμπειρία που σε αφήνει να κοιτάς σαστισμένος και να σκέφτεσαι πόσο «μικρός» είσαι μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Αποστολή του newsbeast.gr στον Αλμυρό

Η Γη βάλλεται συνεχώς από διαστημικά συντρίμμια και διαστημικές κοτρόνες, για να το πούμε πιο λαϊκά. Δεν είναι πάρα πολλά τα αστρικά αντικείμενα που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από την ισχυρότατη δύναμη της γήινης ατμόσφαιρας. Στην πραγματικότητα αν είχαν καταφέρει να επιζήσουν πάρα πολλά μάλλον δεν θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να υπάρχουμε ως είδος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους έναν μετεωρίτη μέσα από το πρίσμα των εσχατολογικών ταινιών του Χόλιγουντ, όπου τα πάντα καταστρέφονται και γίνονται στάχτη, ή από τις θεωρίες για τον λόγο εξαφάνισης των δεινοσαύρων από τον πλανήτη μας.

Το φαινόμενο της πτώσης ενός αστεροειδή είναι σπάνιο. Όταν όμως συμβεί και ανάλογα με το μέγεθός του, αυτό που έχει αφήσει πάνω στο σώμα της Γης είναι το ανεξίτηλο σημάδι του. Το οποίο μετά ο πλανήτης πήρε, σμίλεψε και διαμόρφωσε (και διαμορφώνει ακόμα), δημιουργώντας φυσικά τοπία σπάνιου φυσικού κάλλους. Και ναι, η εισαγωγή δεν αφορά έναν τόπο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά ένα μέρος… δίπλα μας. Τις πανέμορφες «δίδυμες» λίμνες Ζερέλια (η Ζηρέλια) στον Αλμυρό Μαγνησίας και την αστρική καταγωγή τους.

Οι θεωρίες για την προέλευση των λιμνών και τα τελευταία ανατρεπτικά στοιχεία
Οι «Λίμνες των Μετεωριτών» βρίσκονται στα νότια της πεδιάδας του Αλμυρού, στην περιοχή της Ευξεινούπολης. Κάτι λιγότερο από 6 χλμ. (αγροτικού δρόμου) από τον Αλμυρό και περίπου 11 χλμ. απόσταση από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Στην περιοχή εκείνη βρισκόταν το αρχαίο Αθαμάντιο πεδίο, στο νομό Μαγνησίας.

Στα βόρεια των λιμνών κυλάει ο ποταμός Ξηριάς και στα νότια υψώνονται τα βουνά της Γκούρας που στη συνέχεια ενώνονται με το όρος Όθρυς. Οι λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 130 μέτρων και έχουν απόλυτα κυκλικό σχήμα. Η μεγαλύτερη από τις δίδυμες έχει διάμετρο 250 μέτρων, βάθος περίπου 8 μέτρων ενώ καλύπτει 42 στρέμματα επιφάνειας. Η μικρότερη αδερφή της βρίσκεται 200 μέτρα πιο ανατολικά, καλύπτει επιφάνεια 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος περίπου 6 μέτρα

Μέχρι και πρόσφατα η πιθανότερη ερμηνεία γέννησης των λιμνών ήταν η ηφαιστειακή. Όπως αναφέρει και το ενημερωτικό υπόμνημα στο Κέντρο Πληροφόρησης στον υγρότοπο, οι λίμνες βρίσκονταν στο δρόμο των ηφαιστείων της περιοχής στον Παγασητικό και τον Μαλιακό. Σύμφωνα με μελέτες την δεκαετία του 60 η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Τεταρτογενές είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των λιμνών.

Μέχρι και τη δεκαετία του 90 αυτή ήταν και η θεωρία που επικρατούσε στην επιστημονική κοινότητα. Το 1997 παρουσιάστηκαν κάποιες μελέτες οι οποίες ανέφεραν ότι η προέλευση των μετεωριτών οφείλεται στη δράση του ρήγματος της λεκάνης του Αλμυρού. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία οι λίμνες είναι δολίνες, βαθιές τρύπες ή λακκούβες δηλαδή, οι οποίες δημιουργούνται από την υπονόμευση του εδάφους. Το νερό της βροχής διασπά το ασβεστολιθικό πέτρωμα δημιουργώντας υπόγειες κοιλότητες και σπηλιές. Λόγω μεγέθους αλλά και του βάρους της οροφής, το έδαφος καταρρέει δημιουργώντας μικρότερες ή μεγαλύτερες τρύπες.

Όλα αυτά έχουν ανατραπεί ωστόσο καθώς έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 8ετία έχουν δείξει ότι ο σχηματισμών των «διδύμων» οφείλεται σε πρόσκρουση μετεωρίτη. Με βάση πρόσφατα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά η πρόσκρουση αποδίδεται στην Ολόκαινο εποχή και μπορεί να περιορισθεί στο διάστημα πριν από 12.500 έως 8.000 έτη πριν.

Αυτό είναι και το πλέον αποδεκτό σενάριο, το οποίο ενισχύεται από τα πολυπληθή ευρήματα από κροκάλες και λατύπες στο πηλώδες περιβάλλον των όχθεων των λιμνών. Από τα δείγματα των πετρωμάτων συλλέχθηκαν οι επιστήμονες οδηγούνται στην ερμηνεία του «ανθρακικού» υλικού το οποίο ετήχθη και συνεπτύχθη λόγω πολύ θψηλής θερμοκρασίας και το «σοκ» της πρόσκρουσης του μετεωρίτη.

Από τις διαστάσεις των κρατήρων, δηλαδή των λιμνών, εκτιμάται ότι το μέγεθος των σωμάτων που συγκρούστηκαν με το έδαφος της περιοχής θα πρέπει να είχαν μήκος 10 έως 30 μέτρα.

Η μοναδικότητα των Λιμνών και η εικόνα που έχουν σήμερα
Η δημιουργία των Λιμνών Ζερέλια τις κάνει μοναδικές στον ελλαδικό χώρο. Αρχικά έχουν χαρακτηριστεί ως «λίμνες μάαρ» και είναι οι μόνες στην Ελλάδα. Και μεταξύ των ελάχιστων λιμνών παγκοσμίως που έχουν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Στη Γεωλογία και ειδικότερα στην Υδρολογία και την Ηφαιστειολογία με τον διεθνή όρο Μάαρ (Maar) ή Μάαρε (Maare), χαρακτηρίζεται η μορφή ενός ηφαιστειακού κρατήρα με μορφή δαχτυλιδιού, ο οποίος έχει πάρει το σχήμα λίμνης μιας και καλύπτεται από νερό.

Η παραμονή του νερού μέσα στον κρατήρα οφείλεται στα αδιάβροχα πετρώματα της ίδιας της γεωμορφής που σχηματίσθηκαν μετά από κάποια βίαιη εκρηξιγενή δραστηριότητα μαγματικού αερίου πριν από χιλιετίες.

Οι ηφαιστειολίμνες αυτές εμφανίζουν ποικιλία διαστάσεων με διάμετρο από 50 μέτρα μέχρι λίγα χιλιόμετρα, και βάθος μέχρι 200 μέτρα. Χαρακτηριστικές σε μέγεθος τέτοιες λίμνες είναι οι απαντώμενες στην Αλάσκα, τον Καναδά, και τη Νέα Ζηλανδία που φέρονται να δημιουργήθηκαν πριν 100 χιλιετίες καθώς και μικρότερες στη βόρεια Ευρώπη.

Η περιοχή ωστόσο παρουσιάζει και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Βορειοανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει ένας μικρός λόφος, η Μαγούλα Ζερέλια, στην οποία υπάρχει ένας προϊστορικός οικισμός ο οποίος κατοικήθηκε από την Μέση Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Εποχή του Χαλκού.

Οι λίμνες Ζερέλια αποτελούν υδροβιότοπο σπάνιας ομορφιάς και σημασίας μιας και εκεί συχνάζουν λευκοί πελαργοί και διάφορα είδη υδρόβιων πτηνών και πουλιών που ζουν κοντά στο νερό. Ακόμα συναντώνται πλούσια ερπετοπανίδα και αρκετά θηλαστικά ζώα τα οποία λόγω της θέσης των λιμνών, στη μέση ενός κάμπου, βρίσκουν το μέρος τέλειο για αναζήτηση τροφής.

Ο υδροβιότοπος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που σε κάνει πραγματικά να… χαζεύεις. Η πρόσβαση θέλει μία σχετική υπομονή και ένα όχημα το οποίο θα είναι ανθεκτικό σε κραδασμούς και κακοτράχαλο έδαφος.

Ο δήμος Αλμυρού ολοκλήρωσε το Κέντρο Πληροφόρησης των λιμνών, ο οποίος είναι ένας θεματικός χώρος στον οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να ενημερωθούν για την σημαντικότητα του σημείου μέσα στον υδροβιότοπο. Δυστυχώς η εικόνα που συναντήσαμε σε ένα έργο που κόστισε εκατομμύρια δεν είναι καθόλου κολακευτική.

Το κτίριο και ο αύλειος χώρος είναι παρατημένα και το Κέντρο δείχνει ότι στην υπάρχουσα συνθήκη δεν είναι επισκέψιμο. Η χλωρίδα και η πανίδα από τις δίδυμες λίμνες έχει αναλάβει την «συντήρησή» του πλέον.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Πλησιάζει η ώρα του δωρεάν Wifi σε δήμους όλης της χώρας

$
0
0

Από 7 έως 9 Νοεμβρίου οι αιτήσεις των δήμων για δωρεάν WiFi. Τι προβλέπει η διαδικασία

Από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 13:00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης μέχρι τις 9 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 θα είναι ανοιχτή η πρόσκληση της Κομισιόν σε δήμους ή ομάδες δήμων της ΕΕ για χρηματοδότηση  δωρεάν δημόσιων δικτύων WiFi. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ μέχρι και το 2020 θα διατεθούν 120 εκατομμύρια ευρώ για έως και 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπενθυμίσουμε πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι απλή και διεξάγεται online ενώ όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν όσοι δήμοι έχουν εγγραφεί στην ειδική πύλη WiFi4EU μπορούν να υποβάλουν αίτηση online για το κουπόνι του συστήματος WiFi4EU αξίας €15,000 «με ένα μόνο κλικ».

Στην περίπτωση της χώρας, ένας στους πέντε δήμους έχουν καταγράψει τα στοιχεία του στο σύστημα. Όσοι βέβαια δεν έχουν εγγραφεί αλλά επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για ένα κουπόνι, μπορούν να εγγραφούν στην πύλη μέχρι την έναρξη της διαδικασίας στις 7 Νοεμβρίου.

Με το κουπόνι, ο δήμος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα hotspot Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημαρχείων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται για δίκτυα που δεν υποκαθιστούν υπάρχουσες δωρεάν ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές με παρόμοια ποιότητα.

Ακολουθώντας την αρχή «first come first served», δελτίο WiFi4EU θα λάβουν οι πρώτοι2.800 δήμοι. Κάθε κράτος-μέλος θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, θα ακολουθήσουν τρεις ακόμα κλήσεις ενδιαφέροντος για το WiFi4EU, ανά περίπου 6 μήνες.

Σημειωτέον ότι τα δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το WiFi4EU εκτός από δωρεάν θα είναι χωρίς διαφημίσεις και χωρίς συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είχε ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης». Στόχος του είναι να μοιραστούν σε 6-8.000 πόλεις και χωριά, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, «κουπόνια αγοράς» ύψους 20.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν εργασίες για την εγκατάσταση τέτοιων σημείων πρόσβασης. Η βασική ιδέα είναι να απλοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό οι διαδικασίες ώστε να καταστεί προσβάσιμη η υπηρεσία αυτή ακόμη και στους δημάρχους των μικρών κοινοτήτων.

Για να διεκδικήσουν αυτά τα «κουπόνια αγοράς» οι τοπικές συλλογικότητες θα μπορούν να συνδέονται σε έναν ιστότοπο όπου θα βρίσκουν επίσης τον κατάλογο των συμβεβλημένων εταιρειών που θα αναλαμβάνουν την εγκατάσταση. Οι εταιρείες αυτές θα πληρώνονται για το έργο τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Μεταξύ των δήμων που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης για την εγκατάσταση δικτύου δωρεάν πρόσβασης WiFi σε πολίτες συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Αθηναίων, με στόχο να διευρύνει το ήδη υπάρχον δωρεάν δίκτυο που διαθέτει. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Αθηναίων προσφέρει δωρεάν δίκτυο WiFi υψηλών ταχυτήτων στην περιοχή του Σεράφειου και της Τεχνόπολης, περιοχή δηλαδή που ξεπερνά τα 40 στρέμματα, το οποίο και αξιοποιούν πάνω από 1.000 άτομα. Επειδή δε η χρηματοδότηση κρίνεται ανεπαρκής για την κάλυψη των κυριότερων περιοχών της Αθήνας, ο Δήμος θα προχωρήσει στην εγκατάσταση δικτύων σε ακόμα 30 σημεία σε όλη την πόλη για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των δημοτών.

 

Πηγή: insider.gr

 

The Self-Sacrifice of Love for our Neighbour

$
0
0

Today’s Gospel reading is the well-known parable of the Good Samaritan. The immediate message of the reading is obvious- that we should aid those in distress- but the following commentary puts this teaching into context. Christ is approached by a lawyer, asked a question meant to trick Him and asks the lawyer what the law says on the subject. The Lord then goes on to narrate the parable. When He finished, He asked the lawyer which of the people involved have performed his duty to his neighbour and the lawyer replied that the Samaritan had.

‘Love your neighbour as you love yourself’ was a commandment of the Law of Moses for the Jews. The critical point, however, which was the subject of much discussion, was who you should consider to be your neighbour. According to Jewish law, the notion of ‘neighbour’ was often confused and restricted. There were some teachers of the law who even maintained that it was wrong to assist a Gentile woman in childbirth, because she’d only be giving birth to another Gentile. Loving your neighbour as you love yourself means loving them as you love your own life. As Elder Sophrony Sakharov writes, it means that the whole of humanity should live as though we all shared the same life, the same nature, though in many different persons. It follows that we must live with love for our neighbour. This is how we shall manage to reach our final destination.

The Pharisees didn’t consider the illiterate population to be their neighbours and the Essenes were an elite who declared war on the ‘sons of darkness’.

In a homily on today’s Gospel reading, Saint John Chrysostom says that the man is Adam, Jerusalem is sagacity and the state of heaven, while Jericho is the world. He calls the priest the blessed Moses and Aaron, the Levite the order of prophets and the wounds the man’s sins. The face and figure of the Samaritan are adopted by Our Lord Jesus Christ. He identifies with the Samaritan because the man behaved in a kind manner. The mixing of the oil and wine means that because He had combined divine and human nature, because He’d matched kindliness to salvation, He saved the man. The admixture of the wine and oil also denoted the union of the Holy Spirit with Christ’s blood, thus giving the man life. The bandaging of the wounds equates to the binding of the evil one and the liberation of the man from the power of the devil. The two dinars symbolize the Old and New Testaments, while the exhortation to the inn-keeper to take care of the victim means that the people who are Gentiles are to find loving attention and trust within the Church. The inn-keeper is Saint Paul, the pillar of Christians, and the two dinars are given, through Paul to the bishops, teachers and leaders in every Church.

The Church is the inn for everyone. It’s the health centre for souls and bodies, a place of recovery. The servants and doctors in the inn are those who celebrate the sacraments. The Church welcomes everyone: young, old, with or without colour, and irrespective of their particular characteristics. It doesn’t turn away those who are fornicators, are unclean, are sinners, because none of us is without sin, we’re all sinners. This is why the Fathers say that heaven is full of repentant sinners. The Church embraces everyone, because there’s room for all of us. It brings us relief through its gentle concern. It strengthens us with the sacraments. It heals us with Divine Grace, which always cures the sick and completes those who are unfulfilled.

The same command that He gave to the teacher of the law, the Lord also gives to each of us. He requests that we show love and place ourselves in the position of others. He doesn’t ask that we chat, or merely give theoretical advice, because we’re all great at doing that. No, we have to put ourselves in the position of other people, we have to make their wounds our own, taking no account of effort, sacrifice or reward. This is what Christ taught us by His example, both with regard to today’s Gospel and also the more general instruction of His life and works, as these are contained in the Holy Scriptures.

Alas, much as we talk about love, we’ve got everything else except it. We don’t have real love. If it exists, it’s to be found only in very few people. In the rest, it’s hypocritical, Pharisaical love that’s for appearances only. We can see this from our relations with the other people. You see neighbours not talking to each other, parents and children not even greeting each other. And all over nothing at all, really. In essence, you’re refusing to talk to God’s image. How will you see God’s face? And yet, we still expect salvation and paradise.

Let’s offer our love abundantly, in a simple and humble way. Let’s listen to the pain of other people and, if there’s a chance we might prove useful to them, let’s take it. We can give our love either through words or deeds. Let’s put into practice the words of Saint Paul: ‘Rejoice with those who rejoice; mourn with those who mourn’ [Rom. 12, 15].

Μοσχάρι με λαχανικά

$
0
0

2017-04-190.22.49

Συστατικά
350 γρ. ribeye ή κόντρα ή σπαλομπριζόλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. νοστιμιά
2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 κολοκυθάκι μέτριο
½  κρεμμύδι
½  κίτρινη πιπεριά
½  κόκκινη πιπεριά
100 γρ. τοματίνια
2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
φρέσκο πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.

Βάζουμε τη μπιζόλα σε ένα ξύλο κοπής, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. νοστιμιά και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά τις δύο αντίθετες πλευρές που υπάρχει το λίπος για να μην μαζέψει η μπριζόλα την ώρα που ψήνεται και χάσει το σχήμα της.

Τη βάζουμε στο τηγάνι για να πάρει χρώμα για 3-4 λεπτά χωρίς να κουνάμε το τηγάνι.

Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο και το βούτυρο.

Παίρνουμε ένα κουτάλι και απλώνουμε στη μπριζόλα το ζουμί, από το βούτυρο και τα μυρωδικά, για 3-4 λεπτά.

Βάζουμε τη μπριζόλα με τα μυρωδικά και το βούτυρο σε ένα πιάτο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη.

Σκουπίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να κάψει.

Κόβουμε το κολοκύθι σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια χωρίζοντας τα φύλλα του και τις πιπεριές σε τρία μεγάλα κομμάτια.

Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνουμε τα φύλλα από το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το κολοκύθι.

Προσθέτουμε 1 κ.σ. νοστιμιά, τα τοματίνια και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξίδι και το μέλι.

Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τα λαχανικά για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Βάζουμε την μπριζόλα σε ένα ξύλο κοπής και ρίχνουμε όλο το ζουμί στο τηγάνι με τα λαχανικά.

Κόβουμε την μπριζόλα σε λεπτές φέτες 1-2 εκ.
Σερβίρουμε με τα λαχανικά, το θυμάρι, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι.

 

Πηγή: akispetretzikis.com

It’s always your fault (Elder Aimilianos Simonopetritis)

$
0
0

We need fear and trembling in case we look down on others, in case we hold them accountable for our own calamities, because that would be a falling away from God. Saint Isaac the Syrian stresses: ‘Nobody else is ever to blame for your transgressions; They’re always your fault’. Other people aren’t responsible for your tiredness, your sins and your changes of heart.

Persona non grata κήρυξε η Αλβανία την Ελένη Θεοχάρους

$
0
0

Persona non grata, ανεπιθύμητη δηλαδή για την χώρα, κήρυξε την Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η Αλβανία.

Κληθείσα να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη, η κ. Θεοχάρους ανέφερε στο SigmaLive πως πρόκειται για ένα τίτλο τιμής για την ίδια να μπει στο στόχαστρο ακόμη ενός διεφθαρμένου,δικτατορικού καθεστώτος, ενώ επιβεβαιώθηκε τόσο από το Λονδίνο όσο και από την Αθήνα για αυτή την εξέλιξη.

«Δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την αντίστασή μου, ούτε την βούλησή μου, ούτε το πάθος μου για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φρικτά καταπιεσμένων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Θεοχάρους είχε μεταβεί  στη Βόρεια Ήπειρο για την κηδεία του δολοφονηθέντος Κωνσταντίνου Κατσίφα και επισκέφθηκε την χαροκαμένη μητέρα του 35χρονου και περιέγραψε τα όσα σοκαριστικά είδε στην περιοχή αλλά και τις «σκηνές αρχαίας τραγωδίας» που διαδραματίστηκαν στο σπίτι του δολοφονηθέντος, κίνηση που προφανώς ενόχλησε την Αλβανία.

Η ίδια αναμένεται να μιλήσει για τη δολοφονία του Κατσίφα τη Δευτέρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρια Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη είναι σκιώδης εισηγήτρια του ενταξιακών συνομιλιών της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Πηγή: sigmalive.com

 


Άνδρας στην Νέα Ζηλανδία «ψάρεψε» ένα μωρό 18 μηνών από τον ωκεανό

$
0
0

Ο Gus Hutt έκανε διακοπές στην παραλία Matata στο North Island στη Νέα Ζηλανδία. Μια μέρα πήγε για ψάρεμα αλλά γύρισε πίσω όχι με τα συνηθισμένα αλιεύματα αλλά με ένα μωρό 18 μηνών.

Όπως ανέφερε, την ώρα που ψάρευε είδε να επιπλέει στη θάλασσα μια περίεργη φιγούρα. Αρχικά νόμιζε πως ήταν κούκλα αλλά όταν πλησίασε άκουσε έναν ήχο που τον έβαλε σε υποψίες.

«Νόμιζα πως ήταν κούκλα. Ακόμη και όταν πλησίασα και άρπαξα από το χέρι, ακόμη συνέχισα να πιστεύω πως ήταν κούκλα», είπε ο Guss Hutt στην τοπική εφημερίδα Whakatane Beacon. «Το πρόσωπό του έμοιαζε με πορσελάνη, τα μαλλιά του βρεγμένα αλλά μετά έβγαλε ένα τσίριγμα και σκέφτηκα “Ω θεέ μου, αυτό είναι ένα μωρό και είναι ζωντανό». Όπως λέει, εκείνη την ημέρα δεν πήγε για ψάρεμα στο μέρος που συνηθίζει αλλά μερικά μέτρα πιο πέρα. «Εάν είχε πάει λίγο πιο αργά δεν θα το είχα δει…Ήταν πολύ τυχερό, απλά δεν ήταν η ώρα του να “φύγει”. Δεν ήταν η ώρα του».

Η σύζυγος του Guss Hutt, Sue, ενημέρωσε αμέσως το προσωπικό του κάμπινγκ όπου έκαναν διακοπές και τους ενημέρωσαν πως στις εγκαταστάσεις τους υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι που έχει μωρό.

«Το ζευγάρι έκανε για πρώτη φορά διακοπές εδώ. Προφανώς το παιδί είχε ενθουσιαστεί με την παραλία» δήλωσε στο BBC η Rebecca Salter μια εκ των ιδιοκτητών του κάμπινγκ. Όπως εξήγησε, μόλις ο Hutt συνέλεξε το μωρό από τη θάλασσα, το τύλιξαν και η Sue Hutt πήγε να ενημερώσει του γονείς του παιδιού.

Όπως φαίνεται, το μωρό είχε βγει από τη σκηνή των γονιών-ανοίγοντας μάλιστα το φερμουάρ- και κατευθύνθηκε προς τον ωκεανό. Η μητέρα του μωρού άρχισε να φωνάζει μόλις ενημερώθηκε πως το μωρό της εντοπίστηκε από τον Hutt μέσα στη θάλασσα ενώ στη συνέχεια το ζευγάρι τον ευχαρίστησε που έσωσε τη ζωή του παιδιού τους.

«Ήταν σοκ για όλους μας. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά…Η κατάληξη θα μπορούσε να είναι τραγική. Ήταν ένα πραγματικό θαύμα» σχολίασε η Salter.

 

Πηγή: BBC

 

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος

$
0
0

Για πρώτη φορά από την ανάρρησή του, το 1991, στον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε σήμερα, Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στην ιστορική Σηλυβρία, γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του Θαυματουργού. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην περιοχή της αρχαίας Ακροπόλεως της Σηλυβρίας, όπου κάποτε υπήρχε ο κοιμητηριακός βυζαντινός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος και το κοιμητήριο της πόλης.

Εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, Άρχοντες Οφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κληρικοί και πιστοί από την Πόλη αλλά και πολλοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε:

«Όπου τελείται η Θεία Λειτουργία ανοίγουν οι ουρανοί, τα πάντα πληρούνται φωτός, χαράς και ευφροσύνης, βιώνεται και εκφράζεται η αδιάσπαστος συνοχή και συνέχεια της ευλογημένης εμπειρίας της ορθοδόξου πίστεως και η ενότης της Εκκλησίας. Η τέλεσις της Θείας Ευχαριστίας, με λαμπρότητα, εξέφραζε και εκφράζει τον αναστάσιμον χαρακτήρα της ορθοδόξου πνευματικότητος και τον εσχατολογικόν προσανατολισμόν της εκκλησιαστικής ζωής. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού, και ήδη ακτινοβολούν την άρρητον δόξαν της Βασιλείας Του. Αυτήν την δόξαν εικονίζει και εκπέμπει και ο Αγιος Νεκτάριος, ο «Άγιος του εικοστού αιώνος», όπως απεκλήθη […]

Η αγιότης είναι η, χάριτι θεία, εκκοπή του ιδίου θελήματος, η ταύτισις με το θέλημα του Χριστού, η οποία λειτουργεί ως πηγή δημιουργικής ενεργείας, διακονικού φρονήματος και ταπεινοφροσύνης. Αυτή ήτο η πηγή της ανεξικακίας και της συγχωρητικότητος του Αγίου Νεκταρίου προς τους συκοφάντας και τους διώκτας του. Από εδώ πηγάζει και εμπνέεται η θεολογία του και η μεγάλη συγγραφική του παραγωγή, η οποία εμπλουτίζει και οικοδομεί τους πιστούς. Τα Άπαντα του Αγίου Νεκταρίου αριθμούν ήδη οκτώ ογκώδεις τόμους. Όλα τα συγγράμματα του Αγίου είναι διδαχή ταπεινοφροσύνης και αγάπης. Αυτή είναι η «ιερά ξυνωρίς» της εν Χριστώ ζωής, δηλαδή η αγάπη και η ταπείνωσις. «Άνευ ταπεινώσεως ου δύναται τελειωθήναι το έργον του ανθρώπου», κατά τον Ισαάκ τον Σύρον. «Όπου υπάρχει η αληθινή κατά Χριστόν ταπείνωσις, εκεί ευρίσκονται όλαι αι αρεταί», προσθέτει ο Άγιος Νεκτάριος […].

Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξεν υπόδειγμα της εν Χριστώ ζωής, ως ζωής εν Εκκλησία. Και η Σηλυβρία, όπου ο Άγιός μας είδεν εν πρώτοις το γλυκύ φως του ηλίου, θα παραμείνη, εις τους αιώνας ιερός τόπος αγιωσύνης, προσκύνημα και πηγή αγιασμού και ενδυναμώσεως, προς καλήν μαρτυρίαν περί των βιωθεισών θείων δωρεών και περί της εν ημίν ελπίδος, της ελπίδος ζωής αιωνίου».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, «δι᾿ όσα κατωρθώσατε κατά την τελευταίαν τετραετίαν ως Ποιμενάρχης της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Αφιερωθήκατε ψυχή τε και σώματι εις την Μητρόπολίν σας και έδώσατε εις αυτήν ζωήν. Εκινητοποιήσατε τους ανά την οικουμένην Σηλυβριανούς, συνεργασθήκατε λυσιτελώς μετά των τοπικών αρχών και επετύχατε πάμπολλα. Η Σηλυβρία έχει Μητροπολιτικόν Οίκον και υπέροχον εντός αυτού ναίδριον. Έχει μικρόν αλλά ευσεβές ποίμνιον ενταύθα, και μετόχους όλα τα τέκνα της Σηλυβρίας ανά τον κόσμον και πάντας ημάς. Προσευχόμεθα, εν ενί στόματι και μια καρδία, η χάρις του Θεού των θαυμασίων και ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός να κρατύνουν την διακονίαν σας, άγιε αδελφέ, όχι μόνον ενταύθα, αλλά και εις την Περιφέρειαν Υψωμαθείων, Επόπτης της οποίας είσθε. Και εκεί εχαρίσατε νέαν πνοήν, ανεκαινίσατε ναούς, εκινητοποιήσατε τους ενορίτας, κατωρθώσατε, διά του ενθέου ζήλου, της εργατικότητός σας και των οραμάτων σας, εντυπωσιακά πράγματα εντός ολίγου χρόνου».

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο δήμαρχος της πόλης Οζτζάν Ισικλάρ και ο οικείος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας χαρακτήρισε ιστορική και ευλογημένη στιγμή την τέλεση της πρώτης αυτής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου.

«Σεμνύνεται και καυχάται η αγιοτόκος Ανατολική Θράκη, η Σηλυβρία και η Αίγινα για το ευλογημένο δώρο του Θεού προς την ανθρωπότητα, τον Άγιο Νεκτάριο. Για όλες αυτές τις αρετές και πρωτίστως για τις αρετές της ανυπόκριτης αγάπης, της ισχυρής και ακλόνητης πίστης και αληθινής ταπείνωσης ο Θεός τον ανέδειξε μεγάλο και θαυματουργό Άγιο της Εκκλησίας μας», είπε ο Μητροπολίτης Μάξιμος και απευθυνόμενος στον Παναγιώτατο τόνισε: «Η Σηλυβρία διά του Αγίου Νεκταρίου και με την παρουσία σας εκπέμπει σήμερα μήνυμα αγάπης, ειρήνης, καταλλαγής και συμφιλίωσης προς όλο τον κόσμο. Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν μια αληθινή ρωμέϊκη οικουμενική καρδιά και ο βίος του αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους πολυάριθμους προσκυνητές ο δήμαρχος της Σηλυβρίας ευχήθηκε ειρήνη, γαλήνη και αδελφοσύνη σε όλο τον κόσμο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διακονία του Αγίου Νεκταρίου, τον οποίο χαρακτήρισε «άγιο της ειρήνης».

«Υποκλίνομαι με σεβασμό στην αγιότητά του», είπε ο δήμαρχος και ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές με καταγωγή από την Σηλυβρία και τα περίχωρα αυτής για τη συνεχή συμβολή τους στην οικοδόμηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Ο Παναγιώτατος και ο δήμαρχος απελευθέρωσαν από ένα λευκό περιστέρι με την ευχή η ειρήνη να κυριαρχεί πάντα στις ζωές των ανθρώπων.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά, προς τα Μέσα Ενημερώσεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το να γιορτάζουμε εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι τον Άγιο Νεκτάριο στην πόλη που γεννήθηκε, στην γενέτειρά του, στον τόπο καταγωγής του, δύο ημέρες μετά την εφετινή μνήμη του, είναι μια ξεχωριστή ευλογία του Θεού. Και από την άλλη πλευρά, θέλω να υπογραμμίσω την εγκαρδιότητα των κατοίκων της Σηλυβρίας, με την οποία μας υπεδέχθησαν, με επικεφαλής τον κύριο Δήμαρχο. Παντού συναντά κανείς χαμόγελα, καλοπροαίρετους ανθρώπους. Με τα ίδια αισθήματα ήρθαν και οι πολλοί Έλληνες προσκυνητές, από Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, και χαιρόμαστε γι’ αυτήν την ειρηνική συνύπαρξη. Να πορευόμεθα μαζί εν ειρήνη και ομονοία και αγάπη. Να δοξάζεται ο άγιος Θεός, ο οποίος είναι ένας και κοινός για όλους. Δεν υπάρχουν πολλοί θεοί. Και εμείς όλοι είμεθα τέκνα του ενός και μόνου ουρανίου πατρός. Γι’ αυτό και λέγω πάντα ότι πρέπει να αισθανόμεθα όλοι οι άνθρωποι ως αδελφοί μεταξύ μας. Ανήκουμε στην ίδια μεγάλη πανανθρώπινη οικογένεια».

Ακολούθως ο Πατριάρχης μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη και προσκυνητές επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρίσκονται τα ερείπια της πατρικής οικίας του Αγίου Νεκταρίου και έψαλλαν το Απολυτίκιο του.

Η Google σας λέει ποια εστιατόρια είναι επίφοβα για… τροφική δηλητηρίαση!

$
0
0

Ποια εστιατόρια να αποφεύγετε για να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση θα συμβουλεύει σύντομα νέα εφαρμογή της Google, που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που εντοπίζει «σφάλματα» στην ασφάλεια των τροφίμων σε κοντινές περιοχές σε πραγματικό χρόνο.

Σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η Google δοκίμασε μια τεχνολογία στο Σικάγο και το Λας Βέγκας για να εντοπίσει τις αναζητήσεις χρηστών για «κράμπες στο στομάχι» ή «διάρροια» και στη συνέχεια να τα διασταυρώσει με το ιστορικό τοποθεσίας των χρηστών- ειδικά τα πρόσφατα εστιατόρια ή άλλα σχετιζόμενα με τρόφιμα καταστήματα.

Στη συνέχεια επιθεωρητές υγείας επισκέφθηκαν πολλά εστιατόρια, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την εφαρμογή της Google ως «δυνητικά μη ασφαλή», ενώ και άλλα που θεωρούντο «ακατάλληλα» έπειτα από καταγγελίες των καταναλωτών, χωρίς οι επιθεωρητές να γνωρίζουν ποια εστιατόρια ανήκουν σε ποια κατηγορία.

Διαπίστωσαν ότι το συνολικό ποσοστό στις δύο πόλεις μη ασφαλών εστιατορίων που εντοπίστηκαν από την τεχνολογία της Google έφτανε 52,3%, ενώ το συνολικό ποσοστό εντοπισμού μη ασφαλών εστιατορίων μέσω συνήθων επιθεωρήσεων στις δύο πόλεις ήταν 22,7%.

Ο επικεφαλής ερευνητής της Google, Εβγκένι Γκαμπρίλοβιτς, είπε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του σημαντικού προβλήματος των τροφικών ασθενειών.

 

Πηγή: insider.gr

 

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος [εικόνες] Πηγή: Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος [εικόνες]

$
0
0

Ενθρονίστηκε με κάθε επισημότητα ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, τον οποίον καλωσόρισαν οι πολίτες της Λάρισας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη κεντρική πλατεία της πόλης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο νέος Μητροπολίτης χαρακτήρισε μεταξύ άλλων την Λάρισα «τόπο μου» και ζήτησε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη να του ετοιμάσει την αίτηση μεταδημότευσης ώστε να πολιτογραφηθεί και επίσημα δημότης Λαρισαίων.

 

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος υποστήριξε ότι έρχεται στη Λάρισα με διάθεση σταυρικής διακονίας, ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες της Λάρισας είπε : «Δεν μου περισσεύει κανείς. Μου είστε απαραίτητοι όλοι. Σε συστράτευση δίπλα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και να γίνει η Λάρισα εκτός από πανέμορφη πόλη χωροταξικά και ένας λειμώνας πνευματικός, υπόδειγμα για κάθε γωνιά της Ελλάδος».

Ο νέος Μητροπολίτης χαρακτήρισε την Λάρισα «πόλη του» και είπε ότι δεν του περισσεύει κανείς πιστός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης καλωσορίζοντας τον Ιερώνυμο σημείωσε πως «μια νέα σελίδα ξεκινάει για την πόλη της Λάρισας», ενώ περιγράφοντας την κοινωνική υπόσταση της Λάρισας και απευθυνόμενος στον πρόσωπο του Μητροπολίτη είπε: «Ήλθατε να διακονήσετε έναν φιλειρηνικό, φιλοπρόοδο τόπο, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε κοινωνικούς αγώνες για δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρωπιά. Έναν τόπο που χωρούν όλοι χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις, αλλά και μια νεολαία που γνωρίζει να είναι ανοιχτή στους καιρούς και που σέβεται και κρίνει θεσμούς και πρόσωπα. Αυτός ο τόπος σας υποδέχεται σήμερα και ελπίζει ότι θα συνεχίσετε στην γραμμή της ενότητας, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της ταπεινότητας της Εκκλησίας που δεν χωρίζει αλλά αγκαλιάζει τους πάντες. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι με επίγνωση της διακριτικότητας των ρόλων θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε πρωτοβουλία που θα απευθύνεται στον άνθρωπο, σε κάθε έκφραση κοινωνικής αγωνίας της Εκκλησίας, ώστε να χαμογελάσουν τα παιδιά μας , να ορθοποδήσει ο τόπος μας και να μειωθούν οι ανισότητες που έφερε η κρίση».


Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμου.

 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων εξέφρασε την χαρά του για την έλευση του νέου Μητροπολίτη Ιερώνυμου στη Λάρισα. Επίσης μιλώντας για τον θεσσαλικό τόπο και για τους κατοίκους της περιοχής που υποδέχονται τον νέο Μητροπολίτη ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι πρόκειται για «έναν τόπο στον οποίο η γη έδινε ένα αίσθημα αυτάρκειας στον λαό της, αλλά και έναν λαό φιλοπρόοδο, πολιτισμένο και αυθεντικό».

«Σας υποδεχόμαστε λοιπόν με μεγάλη χαρά, Σεβασμιώτατε, ελπίζοντας ότι θα μας γνωρίσετε και θα σας γνωρίσουμε και ότι θα συνεργαστούμε άριστα στην προοπτική της προόδου αυτού του τόπου και αυτού του λαού» είπε ο κ. Αγοραστός καλωσορίζοντας τον κ. Ιερώνυμο και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι είστε μορφωμένος και καλλιεργημένος και ότι τα κατά άνθρωπον χαρίσματά σας ταιριάζουν με τις παραδόσεις του τόπου. Γνωρίζουμε ότι είστε άνθρωπος με επίγνωση της αποστολής σας, σεμνός και ταπεινός, και αυτό μας ευχαριστεί, διότι έρχεστε να διαδεχτείτε έναν άξιο ποιμενάρχη, εγκάρδιο, αυθεντικό, πράο και υπομονετικό, τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο, με τον οποίο ζυμώθηκε μία ολόκληρη γενιά. Γνωρίζουμε ότι είστε άνθρωπος που έχετε αισθητήριο των αναγκών των καιρών μας, οι οποίοι δεν ζητούν από την Εκκλησία περιχαράκωση στα στενά πλαίσια της πνευματικής της μαρτυρίας, αλλά άνοιγμα αγάπης στον τελευταίο πολίτη, ακόμη και σ’ αυτόν που προβληματίζεται για την θέση της Εκκλησίας στην κοινωνία».

Αμέσως μετά την τελετή ενθρόνισης του ως νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο κ. Ιερώνυμος μετέβη στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού όπου βρίσκεται – κατά την τελευταία του επιθυμία – ο τάφος του Μακαριστού Λαρίσης Ιγνατίου, όπου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

Η τελετή έληξε με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Δείτε βίντεο:

 

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Παράλογη απαίτηση (Ανώνυμος)

$
0
0

20151112-2

Η αποστασία, η φιλαυτία και η φαυλότητά μας θα ανατρέψουν τα πάντα και θα αντικαταστήσουν το θέλημα του Θεού. Τα έθνη και οι λαοί, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, ετοιμάζουν με τη ζωή τους και τις ενέργειές τους τον ερχομό του αντίχριστου, ο οποίος θα ισοπέδωση τα πάντα και αφού καταργήσει κάθε θεό και σέβασμα, θα ανακηρύξει τον εαυτόν του Θεό, και με την απαίτηση να τον προσκυνούν ως σωτήρα του κόσμου…

Ανώνυμος

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images