Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης: Οι άγιοι έχουν αναλάβει δράση και είναι πολύ μέσα στον κόσμο

$
0
0

Ο Θεός, έστειλε τον άγιο Νεκτάριο στον 20οαιώνα, γιατί χρειαζόμαστε κι άλλα πρότυπα, πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Για να μας ξαναθυμίσουν ότι η αγιότητα είναι ο σκοπός της ζωής μας.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του ΑγίουΝεκταρίου Πενταπόλεως,στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.
Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Αυτό που ζούμε κάθε φορά που τελείται το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, είπε εισαγωγικά ο π. Ιάκωβος, είναι ένα μοναδικό γεγονός, είναι ένα θαύμα, που μεγαλύτερο εδώ στη γη δεν υπάρχει.
Για να συνεχίσει μιλώντας για τον εορταζόμενο άγιο Νεκτάριο, έναν μεγάλο και αγαπημένο άγιο, όπως τον χαρακτήρισε.
Ο άγιος είχε δύο πράγματα που ήταν οι πυλώνες της πνευματικής του ανόδου. Την αγάπη και την συγχωρητικότητα.
Διωγμοί, δυσκολίες παντός τύπου, συκοφαντίες εναντίον του, αποτελούν το ορόσημο της πορείας του προς την αγιότητα.
Ήταν ακόμη πεπαιδευμένος, είπε ο π. Ιάκωβος. Ήταν θεολόγος, εγγράμματος, λόγιος, συγγραφέας. Έχει γράψει επιστημονικές μελέτες για διάφορα θέματα.
Και ίσως πολύς κόσμος, σημείωσε, δεν τον ξέρει σαν συγγραφέα και σαν μεγάλο θεολόγο.
«Είναι μεγάλο γεγονός το να είναι ένας κληρικός πραγματικά θεολόγος. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ο κληρικός μορφωμένος και με την θύραθεν και με την άνωθεν σοφία.»
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του αγίου Νεκταρίου, όπως τόνισε, ήταν ότι αγαπούσε πολύ την Παναγία. Ήταν Θεοτοκόφιλος.
Έγραψε μάλιστα, ολόκληρο βιβλίο, το Θεοτοκάριο. Πόση αγάπη είχε προς την Παναγία, παρατήρησε, για να γράψει ένα βιβλίο με ποιήματα, αφιερωμένο στην Παναγία.
«Μιλούσε στην Παναγία. Εμείς προσευχόμαστε στην Παναγία, εκείνος μιλούσε μαζί Της.
Οι μοναχές στο μοναστήρι της Αίγινας, τον άκουγαν να μιλάει στο κελί του με κάποια γυναίκα που την αποκαλούσε «Κυρία», ενώ το δωμάτιο του ήταν λουσμένο από το άκτιστο φως.
‘Όπως επίσης μιλούσε και με διάφορους αγίους.»
Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι την Παναγία την είχε πολύ κοντά του.
Κι όπως τόνισε, όταν έχεις τέτοια πίστη και αγάπη στην Παναγία, τότε σε υιοθετεί, σε κάνει παιδί Της.
Και τότε είσαι άνθρωπος που ζει την αλήθεια, είσαι πραγματικά μεγάλος, πολύ δυνατός και πολύτιμος για τους συνανθρώπους σου.
Ο Θεός, συνέχισε λίγο πριν ολοκληρώσει, έστειλε τον άγιο Νεκτάριο στον 20οαιώνα, όπως και τους νεοφανείς αγίους Πορφύριο, Παῒσιο, Ιάκωβο και Αμφιλόχιο, γιατί χρειαζόμαστε κι άλλα πρότυπα, πιο κοντινούς μας ανθρώπους.
Για να μας ξαναθυμίσουν ότι η αγιότητα είναι ο σκοπός της ζωής μας.
«Οι άγιοι έχουν αναλάβει δράση και είναι πολύ μέσα στον κόσμο και πολύ δίπλα μας, όταν πονάμε, όταν είμαστε μοναχικοί, θλιμμένοι.
Οι άγιοι έχουν αναλάβει έργο και είναι πολύ κοντά μας. Για να μας δώσουν το παράδειγμα τους, επειδή είναι δύσκολες οι εποχές».

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:


Τιμητικό Δείπνο για τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο

$
0
0

Aγαπητοί φίλοι της εκπομπής «Αύριο είναι Κυριακή» στην σημερινή μας εκπομπή φιλοξενούμε το δεύτερο μέρος της παρουσίασης του δείπνου προς τιμήν του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου που έγινε την Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2018 σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Πλήθος κόσμου από την παροικία έδωσε το παρόν του για να τιμήσει τον Σεβασμιώτατο, αλλά και αρκετοί καλεσμένη προσκεκλημένοι, ο Μητροπολίτης Βελγίου ο οποίος αντιπροσώπευε τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαιο, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο υπεύθυνος για θέματα απόδημου Ελληνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτιος Φωτίου οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο των οποων θα δούμε τους χαιρετισμούς και τις προσφωνήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ:

 

Πηγή: romfea.gr

 

Ξοδεύει τον καιρό του (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

$
0
0

Γι’ αυτό είναι καλύτερα να εφοδιάζουμε το παιδί με ηθικά και πνευματικά όπλα από την πρώτη παιδική ηλικία, που είναι ακόμη κύριος του εαυτού του και ελεύθερο από δεσμεύσεις και πάθη… Γιατί εκείνος που αποφασίζει να ακολουθήσει τη ζωή της πνευματικής ασκήσεως στο τέλος της ζωής του, ξοδεύει όλο τον καιρό του, προσπαθώντας να ξεπλύνει τα αμαρτήματα του παρελθόντος, και σ’ αυτό εξαντλείται όλη του η φροντίδα. Αλλ’ ούτε τότε προλαβαίνει να διορθωθεί και φεύγει από τον κόσμο έχοντας υπολείμματα των πνευματικών του πληγών. Εκείνος όμως που άρχισε τον αγώνα από την παιδική του ηλικία, δεν ξοδεύει τον καιρό του σ’ αυτό, ούτε ασχολείται με τη θεραπεία τραυμάτων, αλλά παίρνει από νωρίς τα βραβεία… και μένει παντοτινά σταθερός και αμετακίνητος στις αρχές του.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

«Ξανά στην φυλακή» ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

$
0
0

Στην πόλη των Γρεβενών, τις προηγούμενες ημέρες, είχαμε την μεγάλη ευλογία να υποδεχτούμε τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού. Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Αργολίδος κ. Νεκτάριος, απαντώντας στην ανάγκη της πόλης μας για τον Άγιο αλλά και λόγω των αγαστών σχέσεων με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ έφερε και έθεσε προς προσκύνηση για μερικές ημέρες την λειψανοθήκη του Αγίου Λουκά.

Η πνευματική ευκαιρία μεγάλη και το πιστό ποίμνιο των Γρεβενών δεν την έχασε. Ιερές ακολουθίες με θείες Λειτουργίες, με Χαιρετισμούς, με Παρακλήσεις, με Ιερά Αγρυπνία. Μάλιστα μία ημέρα συνδυάστηκε και με την εορτή του Συλλόγου Πολυτέκνων. Η 4η Σχολή Γονέων και Νέων Ζευγαριών ξεκίνησε με θέμα τον Άγιο Λουκά και την οικογένεια, από τον Σεβασμιώτατο Αργολίδος. Οι κατηχητικές ομάδες έμαθαν για τον άγιο, καθώς και για την λογική και ύπαρξη των αγίων λειψάνων στην Εκκλησία. Αλλά και οι ασθενείς με τους ιατρούς του Νοσοκομείου των Γρεβενών ωφελήθηκαν από την παρουσία του Αγίου στον χώρο τους.

Εκεί όμως που δεν περίμενε κανείς να πάει ο Άγιος Λουκάς ήταν ο χώρος που κατεξοχήν ταλαιπωρήθηκε, βασανίστηκε, εξευτελίστηκε, αλλά και αγίασε. Στον χώρο της φυλακής. Το ιερό λείψανο του Αγίου, λίγο πριν της αναχωρήσεώς του, μετέβη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γρεβενών και με τιμές που αρμόζουν στον Άγιο έγινε δεκτός τόσο από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και φρουρούς, όσο κυρίως από τους «συγκρατούμενούς» του. Ήδη είχε γίνει αναφορά για τον άγιο στις δύο κατηχητικές ομάδες των φυλακών. Όμως ποτέ δεν περίμεναν οι κρατούμενοι πως ο Άγιος όχι μόνο θα τους επισκεπτόταν αλλά θα τους έδινε κουράγιο, δύναμη και ίαση που τόσο έχουν ανάγκη. Με δέος, συγκίνηση, ευλάβεια και αρκετά δάκρυα οι κρατούμενοι προσκύνησαν το ιερό λείψανο, ψάλλοντας ύμνους για τον Άγιο, έλαβαν έλαιο από το καντήλι του Αγίου, ενώ τον συνόδευσαν στους διαδρόμους της φυλακής κατά την αποχώρηση, αναπέμποντας ευχαριστίες για το απρόσμενο επισκεπτήριο. Τελευταία μα σημαντική λεπτομέρεια. Ο Άγιος δεν σταμάτησε να ευωδιάζει σε όλη την διάρκεια της παρουσίας του στην φυλακή. Μάλλον γιατί πέρα από ιατρός ήταν και κρατούμενος.

Συνάντηση του Αλεξανδρείας Θεόδωρου με τον Πρίγκιπα Κάρολο

$
0
0

Το απόγευμα της Κυριακής 4ης Νοεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου, την Α.Υ. τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Πατριαρχείου, η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από 30 λεπτά και έγινε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την χαρά τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συναντηθούν στην Άκκρα, όπου και οι δύο πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Κάρολο για το έργο του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια και στην Αφρική, τονίζοντας τις προσπάθειές του να στηρίξει την εκπαίδευση των νέων. Επίσης, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς του Πατριαρχείου με το Ηνωμένο Βασίλειο από την εποχή του Πατριάρχη Κύριλλου Λούκαρη και του Βασιλέως Καρόλου Α’. Έγινε δε ιδιαίτερη μνεία στη Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου και στους σπάνιους τίτλους που προσφέρθηκαν από τον Κάρολο Α΄.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος με την σειρά του αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να στηρίξει τα μικρά παιδιά της Αφρικής και στις όμορφες εμπειρίες του από το πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα και στην Κρήτη, καθώς και στους στενούς δεσμούς του με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ. Εξέφρασε την ανησυχία του για την δεινή θέση που βρίσκονται οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής και ευχήθηκε να μπορέσει μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες του να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τέλος, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πατριάρχη να επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια και ευχήθηκε ο Θεός να τον αξιώσει να πραγματοποιήσει το προσκύνημά του στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αγίου Μάρκου στο εγγύς μέλλον.

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

 

Παρίσι: Η Χειροτονία του Επισκόπου Μελιτηνής Μαξίμου

$
0
0

Τελέστηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Γαλλίας, τη Χειροτονία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετά των Σεβασμιωτάτων Μητοπολιτών, Ισπανίας κ. Πολύκαρπο, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, Ελβετίας κ. Μάξιμο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο.

Στη Χειροτονία του νέου Επισκόπου Μελιτηνής παρέστησαν οι Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, κληρικοί από όλη την επικράτεια της Γαλλίας και του Μονακό, καθώς και κληρικοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, αφού απηύθυνε ευχαριστίες προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους παρισταμένους Αρχιερείς, κληρικούς και συμπροσευχομένους Χριστιανούς, τόνισε «Ευχαριστώ την Μητέρα Εκκλησία που με εντάσσει εις την χορείαν των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και με καθιστά Επίσκοπον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μελιτηνής, που μεταξύ των άλλων ανέδειξε τους Οσίους και Ιερομάρτυρας Επισκόπους Μελιτηνής, Ευτυχή, Ακάκιον και Δομετιανόν. Εκζητώ τούτη την ώρα τας πρεσβείας των Αγίων αυτών Επισκόπων, καθώς και την ευχήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Νικομηδείας κ. Ιωακείμ, ο οποίος επί πολλά έτη έφερε τον τίτλον του Επισκόπου Μελιτηνής και σήμερα δοκιμάζεται στο κρεβάτι του πόνου σηκώνοντας τον δικόν του σταυρόν».

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετέφερε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και απηύθυνε λόγους νουθεσίας προς τον νέο Επίσκοπο.

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο συνεχάρησαν οι πολιτικές Αρχές της πόλης, οι Αρχιερείς, κληρικοί και λαϊκοί. Μετά τη Χειροτονία παρετέθη δεξίωση σε όλο το εκκλησίασμα.

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

 

Λαοθάλασσα πιστών στην Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Μιά λαοθάλασσα πίστεως καί εὐσεβείας προερχομένη πρωτίστως ἀπ’ τά Δωδεκάνησα ἀλλά καί ἀπ’ ὅλη τήν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, κατέκλυσε αὐτές τίς ἡμέρες τό θαλασσόβρεκτο Μοναστήρι τοῦ Πανορμίτη μας γιά νά συνεορτάσει τήν μεγάλη Πανήγυρη τῆς Συνάξεως τῶν Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν. Οἱ εὐλαβεῖς προσκυνητές εὐνοήθηκαν ἀπό τίς καλές καιρικές συνθῆκες, τήν ἀκύμαντη θάλασσα καί τίς ὑψηλές γιά τήν ἐποχή θερμοκρασίες, πού θύμιζαν πραγματικό καλοκαίρι.

Ἔτσι ὅλες τίς τελευταῖες ἡμέρες ἡ ἀκτοπλοϊκή κίνηση στίς γραμμές Ρόδος – Πανορμίτης ἀλλά καί Πειραιάς – Σύμη ἦταν αὐξημένη ἐξαιτίας τῶν χιλιάδων πιστῶν πού ἔσπευσαν γιά νά προσκυνήσουν τήν θαυματουργή Εἰκόνα τοῦ Ταξιάρχου, νά προσευχηθοῦν καί νά ἀνάψουν ἕνα κερί στή Χάρη Του.

Ὁ Μέγας Ταξιάρχης καί ἡ θαυματουργή Του Εἰκόνα μέ τήν ἐπιβλητική θωριά καί τήν οὐράνια γλυκύτητα, ἀποτελοῦν γιά τά πλήθη τῶν πιστῶν τόν Παμμέγιστο Προστάτη, ὁ ὁποῖος σαν ἄλλος «μαγνήτης», ἕλκει πνευματικά κοντά Του πάμπολες ψυχές πού ἐπιζητοῦν στούς χαλεπούς καιρούς μας στήριξη, ἐνίσχυση καί προστασία στόν δύσκολο ἀγώνα τῆς ζωῆς.

Ὁ Ἀρχάγγελος στήν ἐφετινή Του ἑορτή, ἐπεφύλαξε πρός ὅλους μας ἰδιαίτερες εὐλογίες. Ἀρχικῶς ὑπῆρξε ἡ πρώτη Πανήγυρις διά τόν Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο ἀπό τῆς ἐλεύσεως αὐτοῦ τόν παρελθόντα Μάρτιο, ὡς Ἐπισκόπου τῆς συστάδος τῶν ἀκριτικῶν Νήσων, τῆς Σύμης, τῆς Τήλου, τῆς Χάλκης καί τοῦ Καστελλορίζου.

Ἡ δυναμική παρουσία τοῦ Μητροπολίτου μας ἦταν καταλυτική, πνευματικῶς καρποφόρα καί κοινωνικῶς δημιουργική γιά τήν νέα πορεία τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, σύμφωνα μέ τά γεγονότα πού ἔλαβαν χώρα κατά τό σύντομο διάστημα τῆς μέχρι τοῦδε Ἀρχιερατείας του.

Σύμφωνα λοιπόν μέ τήν ἐξαγγελία πού ἔκανε στόν ἐνθρονιστήριο λόγο του, ἔγινε σύν Θεῷ πράξη ἡ ἐπαναλειτουργία τοῦ Γηροκομείου τῆς Ἱ. Μονῆς Πανορμίτου, τό ὁποῖο λειτουργεῖ μέ νέο νομικό πλαίσιο ὡς Ξενώνας Διαμονῆς Ἡλικιωμένων Προσκυνητῶν, σέ πλήρως ἀνακαινισμένες ἐγκαταστάσεις, καί λίγο πρό τοῦ Μεγάλου Πανηγυρικοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τοῦ Ταξιάρχου τελέστηκαν ἀπό τόν ἴδιο σέ λίαν εὐφρόσυνη ἀτμόσφαιρα τά ἐγκαίνια αὐτοῦ. Τό γεγονός αὐτό χαροποίησε ὑπερβαλλόντως τούς προσκυνητές, μά περισσότερο ὅλη τήν Σύμη καί τούς ἁπανταχοῦ Συμαίους.

Γιά τόν λόγο αὐτό, παρέστη πολυμελής ἀντιπροσωπεία Μελῶν τοῦ Συλλόγου Συμιακῶν Ρόδου «ὁ Γλαῦκος» ἐνδεδυμένοι τίς παραδοσιακές στολές μέ ἐπικεφαλῆς τόν Πρόεδρο κ. Σωτ. Ζουρούδη καί τόν κ. Ἐμμ. Ἀντωνόγλου, πού μετέφεραν τήν Εἰκόνα τοῦ Πανορμίτη, ἡ ὁποία φυλάσσεται στό «Συμιακό σπίτι» τῆς ἕδρας τους στήν Ρόδο.

Ὁ Τοποτηρητής τῆς Ἱ. Μονῆς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης π. Ἀντώνιος Πατρός μέ τόν Γεν. Ἀρχιερατικό Ἐπίτροπο Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρῆ, ὑποδέχθηκαν τήν εἰκόνα τήν ὁποία συνόδευσαν μέχρι τά προπύλαια τῆς Μονῆς, ὅπου τήν ὑποδέχτηκαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος ἀπό τόν Δήμαρχο Σύμης κ. Ἐλευθέριο Παπακαλοδούκα, τούς Ἄρχοντες Ὀφφικιαλίους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Θεοδόσιο Κολιάδη καί κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, οἱ ὁποῖοι πρωτοστάτησαν γιά τήν δημιουργία καί σύσταση τοῦ φιλανθρωπικοῦ αὐτοῦ ἔργου, ὁ πρῶτος ὑπό τήν ἰδιότητα τοῦ Πολιτικοῦ Μηχανικοῦ καί ὁ δεύτερος τοῦ Νομικοῦ Συμβούλου.

Προκειμένου νά παραστοῦν τόσο στά ἐγκαίνια, ὅσο καί στήν Πανήγυρη, ἦλθαν στόν Πανορμίτη ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἰβήρων τοῦ Ἁγίου Ὄρους π. Ναθαναήλ ἐκ Κῶ, προσωπικός φίλος καί ἐν πνεύματι ἀδελφός τοῦ Μητροπολίτου μας, ὁ Συμαῖος Ὑφυπουργός Ναυτιλίας καί Νησιωτικῆς Πολιτικῆς κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ Περιφερειάρχου Ν. Αἰγαίου κ. Μιχ. Μπαριανάκης, ὁ Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημ. Γάκης, ὁ Στρατηγός-Διοικητής τῆς 95ης ΑΔΤΕ κ. Γρηγ. Ρουμάνης, Πολιτευτές τοῦ Νομοῦ, καθώς καί ὅλες οἱ τοπικές Ἀρχές τοῦ Νησιοῦ μας.

Ἀφοῦ ἀνεπέμφθη σύντομη δέηση στό Καθολικό τοῦ Ταξιάρχου, ἐν πομπῇ ἀνῆλθαν ἅπαντες στό παρεκκλήσιο τοῦ Ἀρχαγγέλου Γαβριήλ καί τῶν Εὐαγγελιστῶν Μάρκου καί Ματθαίου τοῦ Ἱδρύματος, ὅπου ἐτελέσθη ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου ὁ Ἁγιασμός τῶν Ἐγκαινίων. Ἐν συνεχεία ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας ἔκοψε ἀπό κοινοῦ μέ τόν Δήμαρχο Σύμης τήν κορδέλα καί ἔρρανε μέ τόν Ἁγιασμό τούς χώρους τοῦ Ξενῶνα, ἀναπέμποντας ἐκεῖ καί τήν εὐχή «ἐπί τῇ ἐνάρξει παντός κοινωφελοῦς ἔργου».

Ἀμέσως μετά μίλησε γιά τήν ἐκκλησιαστική φιλανθρωπία, ἡ ὁποία πρέπει νά καλύπτει τίς ἀνάγκες τῶν ἐμπεριστάτων συνανθρώπων μας, ἀποτελώντας συστατικό στοιχεῖο τῆς δράσεως ἑκάστης Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί εὐχαρίστησε θερμά ὅλους ὅσοι βοήθησαν στήν προσπάθεια καί ἰδιαίτερα τούς δωρητές πού συνέβαλαν στήν ἀνακαίνιση καί τόν ἐξοπλισμό τοῦ Ξενῶνα. Λίαν ἐπαινετικά γιά τήν ἐπαναλειτουργία τῆς δομῆς καί προσωπικά γιά τόν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας μίλησαν, ὁ Ὑφυπουργός Ναυτιλίας καί Νησιωτικῆς Πολιτικῆς, ὁ Δήμαρχος Σύμης κ. ἄ.

Ἀκολούθησε ὄμορφο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα μέ παραδοσιακούς χορούς στόν αὔλιο χῶρο ἀπό τό χορευτικό τμῆμα τοῦ Συλλόγου Συμαίων Ρόδου καί προσφέρθηκαν παραδοσιακά τοπικά κεράσματα σ’ ὅλους τούς παρισταμένους, μέ τήν μέριμνα τοῦ Προϊσταμένου τοῦ Ξενῶνα κ. Πανορμίτη Μοσκιοῦ.

Ἐν συνεχείᾳ στό Καθολικό τοῦ Πανορμίτη ἐτελέσθη ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός, στόν ὁποῖο χοροστάτησε ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος ἐκ τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν, τοῦ π. Ναθαναήλ Καθηγουμένου τῆς Μονῆς Ἰβήρων, τοῦ π. Ἀντωνίου Τοποτηρητοῦ τῆς Ἱ. Μονῆς, τοῦ π. Ἰωαννικίου ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ρόδου, τοῦ π. Ἰωσήφ ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νικαίας, τῶν αἰδεσ. Ἐφημερίων τῆς Σύμης, τοῦ φιλοξενουμένου π. Χρήστου Καρόζα ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἐλασσῶνος, τοῦ π. Σταύρου Μαραβέλια ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ρόδου καί τοῦ Διακόνου μας π. Γεωργίου Κακακιοῦ. Τόσον στόν Ἑσπερινό, ὅσον καί στήν Θ. Λειτουργία, τά Ἀναλόγια ἐκόσμησαν καί ἔψαλλαν καλικέλαδα μέλη τῆς χορωδίας τῆς Ὁμοσπονδίας Συλλόγων Ἱεροψαλτῶν Ἑλλάδος, ὑπό τήν διεύθυνση τοῦ Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Φωτίου Κετσετζῆ.

Τήν νύκτα καί ὑπό τό ἱλαρό φῶς τῶν δεκάδων καντηλιῶν τοῦ κατάμεστου Καθολικοῦ, ἐτελέσθη κατανυκτικά Ἱ. Ἀγρυπνία καί Θ. Λειτουργία ὑπό τοῦ π. Ἰωσήφ, ψαλλόντων μελῶν τῆς χορωδίας τοῦ Πρωτοψάλτου ἐκ Πειραιῶς κ. Γεωργίου Ρισάνου ὑπό τήν διεύθυνση τοῦ ἰδίου, κατά τήν διάρκεια τῆς ὁποίας ἑκατοντάδες πιστοί μετέλαβαν τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων.

Τό πρωί, στήν Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου χοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ὁ ὁποῖος ἐν συνέχειᾳ ἐτέλεσε καί τήν πανηγυρική Θ. Λειτουργία, συλλειτουργούντων καί τῶν ὡς ἄνω κληρικῶν.

Μετά τή Θεία Λειτουργία ἔλαβε χώρα ἡ μεγαλειώδης Λιτανεία τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τοῦ Ταξιάρχου πέριξ τῆς Ἱ. Μονῆς, ὑπό τήν μελωδία τῆς Φιλαρμονικῆς Ὀρχήστρας τοῦ Δήμου Ροδίων. Τήν Ἱ. Εἰκόνα περιστοίχιζε τιμητικό στρατιωτικό ἄγημα καί τά μέλη τοῦ Συλλόγου Συμαίων τῆς Ρόδου, ἐνδεδυμένα μέ τίς παραδοσιακές στολές τοῦ Νησιοῦ μας.

Στό Ἡρῶον τῶν Πεσόντων Ἑθνομαρτύρων τῆς Μονῆς ἐτελέσθη ἐπιμνημόσυνη Δέηση καί ἡ φιλαρμονική ἀνέκρουσε τόν Ἐθνικό Ὕμνο, τόν ὁποῖο τά στρατευμένα παιδιά μας καί ὅλοι οἱ παρόντες ἔψαλλαν μέ συγκίνηση.

Ἐν τέλει πρό τῆς κυρίας Εἰσόδου τῆς Μονῆς, κάτωθεν τοῦ περίτεχνου Κωδωνοστασίου της ἔλαβε χώρα ἡ εὐλόγηση τῶν Ἄρτων ἐπί τῇ ἀποπερατώσει τῶν ἀνακαινιστικῶν ἐργασιῶν τοῦ μοναδικοῦ αὐτοῦ μνημείου. Κατόπιν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ἀναφέρθηκε ἐπιγραμματικά στήν ἱστορία τοῦ Κωδωνοστασίου, τήν φθορά πού ὑπέστη καί τήν ἐπικινδυνότητα, ἡ ὁποία ἀπεσοβήθη χάριν τῆς οὐσιαστικῆς παρεμβάσεως τῶν ἁρμοδίων δημοσίων Ὑπηρεσιῶν.

Ἐπί πλέον εὐχαρίστησε θερμά τόν Περιφερειάρχη Νοτίου Αἰγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, τήν Προϊσταμένη τῆς Ἐφορείας Ἀρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μαρία Μιχαηλίδου καί ὅλους ὅσους ἐργάστηκαν∙ τούς μελετητές, τούς ἐπιβλέποντες μηχανικούς καί ἀρχιτέκτονες, τούς ἐργατοτεχνίτες καί τούς λοιπούς τεχνικούς, γιά τήν ὁλοκλήρωση ἑνός τόσο σημαντικοῦ ἔργου.

Ἀκόμη εὐχαρίστησε καί τόν Πολιτικό Μηχανικό κ. Θεοδόσιο Κολιάδη γιά τήν ἄψογη συνεννόηση καί συνεργασία πού εἶχε ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἱ. Μητροπόλεώς μας μέ τήν Ἀρχαιολογική Ὑπηρεσία, καθώς καί τόν Δήμαρχο Σύμης, κ. Ἐλευθέριο Παπακαλοδούκα, ὁ ὁποῖος ἐξ ἀρχῆς μέ τίς προσωπικές του ἐνέργειες συνετέλεσε οὐσιαστικά, στό σημερινό χαροποιό ἀποτέλεσμα.

Τέλος εὐχαρίστησε ὅλους τους ἐπωνύμους καί ἀνωνύμους γιά τήν παρουσία τους, τόν ἱερό Κλῆρο καί τόν Λαό γιά τήν ἀγάπη τους καί τήν συμμετοχή τους, τά μέλη τῆς Ἐφορείας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, τούς Ἱεροψάλτες, τούς Τοπικούς Φορεῖς καί τούς πολλούς ἐθελοντές γιά τήν συνεργασία καί τήν βοήθειά τους στήν διοργάνωση τῆς Πανηγύρεως, μά προπαντός συνεχάρη τά ἀναρίθμητα πλήθη τῶν προσκυνητῶν τοῦ Ἀρχαγγέλου.

Ἐπίσης ἰδιαιτέρως εὐχαρίστησε τόν ραδιοφωνικό σταθμό τῆς «Πειραϊκῆς Ἐκκλησίας» γιά τήν ἀναμετάδοση τῶν Ἱ. Ἀκολουθιῶν, τόν ἐκκλησιαστικό Τηλεοπτικό σταθμό τῆς Ρόδου «Θάρρι», τήν Δημοτική Τηλεόραση τῆς Κῶ καθώς καί ὅλα τά τοπικά κανάλια γιά τήν τηλεοπτική κάλυψη. Εὐχαριστίες ἐπίσης ἔδωσε καί στίς ἀκτοπλοϊκές ἑταιρείες γιά τήν ἄψογη μεταφορά τῶν πολυπληθῶν προσκυνητῶν.

Ἀκολούθως ἔδωσε τόν λόγο στόν κ. Χατζημάρκο, ὁ ὁποῖος ἐξέφρασε τήν βαθιά ἱκανοποίησή του, διότι ἡ Περιφερειακή Ἀρχή ἐκπλήρωσε τήν ἱερή δέσμευση πού εἶχε ἀναλάβει, ἐνώπιον τοῦ Μακαριστοῦ Μητροπολίτου κυροῦ Χρυσόστομου τοῦ Α΄ γιά τήν ἐπισκευή τοῦ Κωδωνοστασίου, ἐνῶ ἐξήγγειλε καί τό ἔργο τῆς βελτιώσεωςς τῆς ἀσφάλειας τοῦ ἐπαρχιακοῦ δικτύου τῆς Σύμης, ἔργο 2,5 ἑκατ. εὐρώ, ἡ χρηματοδότηση τοῦ ὁποίου ἐξασφαλίστηκε μέ τήν ἀπόφαση ἐντάξεώς του στό Ἐπιχειρησιακό Πρόγραμμα τῆς Περιφέρειας, τήν ὁποία ὁ κ. Χατζημάρκος ὑπέγραψε πρό ὀλίγων ἡμερῶν.

Παράλληλα, ἀναφέρθηκε στήν ἀποκατάσταση τοῦ γηπέδου τοῦ νησιοῦ πού καταστράφηκε ἀπό τίς πλημμύρες τοῦ παρελθόντος ἔτους καί καλύφθηκε ἐξ ὁλοκλήρου ἀπό πόρους τῆς Περιφερείας καί δεσμεύτηκε γιά τήν συνδρομή του στήν ἀποκατάσταση τοῦ Κωδωνοστασίου τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Σύμης.

Ἐν συνεχείᾳ μίλησε καί ἡ Προϊσταμένη τῆς Ἐφορείας Ἀρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μαρία Μιχαηλίδου, ἡ ὁποία ἀναφέρθηκε στό ἔργο καί εὐχαρίστησε ὅλους τούς ἐμπλεκομένους φορεῖς γιά τό ἐκπληκτικό ἀποτέλεσμα.

Στίς ἑορταστικές ἐκδηλώσεις τοῦ διημέρου παρέστησαν καί συμμετεῖχαν ἐκτός τῶν προαναφερομένων, ὁ Ὑπουργός Ἐθνικῆς Ἀμύνης κ. Παναγιώτης Καμμένος, ὁ Διευθυντής τοῦ Β΄ Κλάδου Λ.Σ.-ΑΚΤ. κ. Νικόλαος Ἀρμπουνιώτης, ὁ Διοικητής τῆς 8ης Περιφερειακῆς Διοίκησης Λιμενικοῦ Σώματος Ἀρχιπλοίαρχος Ἰωα. Ἀργυράκης, ὁ κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου Ἀντιπλοίαρχος κ. Σπυρ. Τάτης, ὁ Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτιος Χατζηδιάκος καί ὅλες οἱ Στρατιωτικές, Ἀστυνομικές καί Λιμενικές Ἀρχές τοῦ Νησιοῦ μας.

Μετά τό πέρας τῆς Λιτανείας ὅλοι οἱ συμμετέχοντες πιστοί, ἐπώνυμοι καί ἀνώνυμοι παρεκάθισαν στό καθιερωμένο ἑόρτιο γεῦμα στήν Μεγάλη Τράπεζα τῆς Μονῆς, πού δέχθηκε διαδοχικά μέ πρόχειρους ὑπολογισμούς περίπου τέσσερις χιλιάδες προσκυνητές. Ἀργά πλέον τό ἀπόγευμα, ὁ μεγαλύτερος ὄγκος αὐτῶν ἀναχώρησαν μέ ψυχές ἀνάλαφρες καί χαρούμενες, πρόσωπα φωτεινά καί ἱκανοποιημένα γιά τήν μυστική ἀπάντηση, πού καθένας ἔλαβε πραγματοποιώντας τήν ἱκεσία του, ἐκεῖ μπροστά στήν ὑπερκόσμια μορφή τῆς θαυματουργῆς Ἀρχαγγελικῆς Εἰκόνας Του.

 

Πηγή: romfea.gr

 

Είναι φυσική διάθεση (Δημοσθένης)

$
0
0

Είναι σ’ όλους φυσική διάθεση ν’ ακούν με ευχαρίστηση, να κατηγορούν τον πλησίον τους, καθώς και μ’ άλλο τόσο ενδιαφέρον ν’ ακούν εκείνους που τους επαινούν.

 

Δημοσθένης


Τι ευχαριστεί τον Θεό; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

$
0
0

20151113-1
Τίποτε δεν ευχαριστεί τον Θεό τόσο πολύ, όσο το να μην ανταποδίδουμε κακό αντί κακού.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ στην Κένυα (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Αυτές τις μέρες βρίσκεται για επίσκεψη στην Κένυα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα έχει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και με τους Έλληνες απόδημους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή.

Σήμερα γύρω στο μεσημέρι ο κ. Κουίκ επισκέφθηκε το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής που βρίσκεται στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος με το προσωπικό και τους ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον υψηλό επισκέπτη τους, στον ιερό ναό το Αγίου Μακαρίου.

Οι ιεροσπουδαστές έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους στα Ελληνικά, όπως και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.

Να σημειώσουμε ότι και φέτος οι ιεροσπουδαστές προέρχονται εκτός από την Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Ρουάντα, Μπουρούντι, Μαδαγασκάρη και ανήκουν σε περισσότερες από είκοσι φυλές της Αφρικανικής Ηπείρου.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευε ο πρέσβυς της Ελλάδας κ.κ. Μοάτσος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Υποδεχόμενος, ο Σεβασμιώτατος τον Υφυπουργό Εξωτερικών εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄ ευχαρίστησε για την εξαιρετική αυτή τιμή να επισκεφθεί το ιεραποστολικό κέντρο και τόνισε ότι εδώ προετοιμάζονται οι νέοι κληρικοί και κατηχητές από διάφορες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ακόμα, ο Σεβασμιώτατος πληροφόρησε ότι στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής επιτελείται ένα θαυμάσιο μεταφραστικό έργο που πραγματικά μεταφέρει αυτούσιο και αυθεντικό το μήνυμα της Ορθοδοξίας στις τοπικές διαλέκτους των Αφρικανικών φυλών.

Ο κ. Υφυπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή και θαύμασε και συγχάρηκε τα μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας της Σχολής που εκτέλεσαν με ένα σπουδαίο τρόπο εκκλησιαστικούς ύμνους στα ελληνικά.

Προσεφέρθησαν αναψυκτικά και γλυκά και μετά έγινε ξενάγηση στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής και του Ορθόδοξου Κολλεγίου της Αφρικής (βιβλιοθήκες, τραπεζαρία, γραφεία, σχολή ραπτικής και ηλεκτρονικών υπολογιστώ. Ο κ. Υφυπουργός, κατενθουσιασμένος, έγραψε τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών.

Το μεσημέρι ο Έλληνας πρέσβυς παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Υφυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος χειροθέτησε νέους αναγνώστες της πρώτης τάξης της Πατριαρχικής Σχολής.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος συγχάρηκε τους νέους αναγνώστες και τους κάλεσε να αναλάβουν με σύνεση, σοβαρότητα και ευθύνη το δώρο αυτό που τους χάρισε η Εκκλησία σήμερα.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον κ. Υφυπουργό, τον ενημέρωσε για την ιστορία των χώρων της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχνικής Σχολής, αφού ο δημιουργός, εμπνευστής και οραματιστής των όλων και της Τεχνικής συμπεριλαμβανομένης, υπήρξε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Ο κ. Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να ενισχυθεί όλη αυτή η αξιόλογη προσπάθεια.

Ο Σεβασμιώτατος χάρισε στον κ. Υφυπουργό μια εξαίρετης τέχνης εικόνα της Παναγίας και ο κ. Υφυπουργός έδωσε στον Σεβασμιώτατο ένα αρχαίο αντίγραφο δίσκου.

 

Πηγή: romfea.gr

 

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο της Καστοριάς (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Στη βυζαντινή και αρχοντική Καστοριά τελέστηκε ο Πανυγηρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επ’ ευκαιρία της μνήμης του προστάτου και εφόρου της πόλεως Καστορίας, Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του θαυματουργού, του και ελευθερωτού της πόλεως ταύτης.

Η ακολουθία έλαβε χώρα στο βυζαντινό παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία του Μουζεμβίκη) όπου εκεί υπάρχει η θαυματουργός εικόνα του τιμωμένου Αγίου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και ο επιχώριος Μητροπολίτης.

Πλήθος λαού κατέκλυσε τον ιερό αυτό χώρο προκειμένου να προσκυνήσει το θαυματουργό αυτό εκτύπωμα του Αγίου Μηνά, τα χαριτόβρυτα λείψανά του και να ζητήσει την πρεσβεία του και την μεσιτεία του. Ο Άγιος Μηνάς είναι ο λαοφιλής αυτός Άγιος ο οποίος συμπαρίσταται στους ανθρώπους και μεταφέρει γοργά τα αιτήματά τους στο θρόνο της θείας μεγαλωσύνης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους άρχοντες του τόπου και κυρίως τον πιστό λαό που προσήλθε και γέμισε το Ιερό Παρεκκλήσιο παρά το κρύο και ζήτησε από τον Μητροπολίτη Γρεβενών να κηρύξει τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ ανέλυσε τη σημασία του ύμνου της εορτής του Αγίου «Μεγάλης πρόξενος ημίν υπάρχει θυμηδίας η μνήμη των μαρτύρων», τονίζοντας ότι ο αγώνας των μαρτύρων, η ομολογία και η ζωή τους γίνεται πρόξενος μεγάλης χαράς στους πιστούς. Αντιπαρέβαλλε δε το γεγονός αυτός με τον τρόπο ζωής στη σημερινή εποχή όπου χάθηκε η παράδοση και το παράδειγμα και τελικά και η ουσία των εορτών… Μίλησε για τον σύγχρονο άνθρωπο που ζει ως τυφλός και κωφός αδυνατώντας να εννοήσουν το βαθύτερο νόημα της ζωής, σε αντίθεση με τους Αγίους που έζησαν ως τρελοί κατά τους πολλούς για την πίστη τους και έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για τον Χριστό. Κλείνοντας, ζήτησε η κάθε πανήγυρη του Αγίου να είναι πανήγυρη και κάλεσμα ελπιδοφόρ διότι δια του Σταυρού του Χριστού φανερώνεται η χαρά εν όλω τω κόσμω!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Πηγή: romfea.gr

 

Η αγάπη ου ζητεί τα εαυτής (Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος)

$
0
0

 

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αναλύοντας την Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, τονίζει ότι η αγάπη που ζητεί τα εαυτής παύει να είναι αγάπη και γίνεται δοσοληψία, ενώ η πραγματική, ανιδιοτελής αγάπη ολοκληρώνεται όταν προσφέρεται χωρίς αντάλλαγμα.

 

Αγίου Γερασίμου Παλλαδά Άπαντα, Τόμος Β΄

$
0
0

Ο δεύτερος τόμος των Απάντων του αγίου Γερασίμου Παλλαδά περέχει 37 λόγους-ομιλίες του που αναφέρονται στις ακίνητες Δεσποτικές εορτές, οι οποίες σχετίζονται με βασικά γεγονότα της επίγειας ζωής του Ιησού Χριστού. Η διαχρονικότητα είναι γνώρισμα των εορτών αυτών, αφού έχουν κεντρική θέση μέσα στον εκκλησιαστικό χρόνο και συνδέονται με το μυστήριο της θείας Οικονομίας, του οποίου αποτελούν βασικούς σταθμούς.

Τα κείμενα αυτά γράφτηκαν από τον Άγιο Γεράσιμο για ποιμαντικούς σκοπούς, κατά την μακροχρόνια διακονία του ως Ιεράρχου της Εκκλησίας και μπορούν και σήμερα να ωφελήσουν πνευματικά τον αναγνώστη, καθώς αποτελούν αποκυήματα ενός αγιασμένου νου και αποστάλαγμα του βιώματος ενός μιμητή της κατά Θεόν πολιτείας.

Οι λόγοι στο παρόντα τόμο αναφέρονται σε εορτές που έχουν επίκεντρο το Θεανδρικό πρόσωπο του Ιησού Χριστού στον ιστορικό χρόνο αλλά και την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα. Οι εορτές αυτές σύμφωνα και με την επίγεια ζωή του Ιησού είναι: Γέννηση του Χριστού, αγία Περιτομή, Υπαπαντή, Θεοφάνεια/Βάπτιση, Μεταμόρφωση και Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Δύο λόγοι στο τέλος του τόμου αναφέρονται «Εις την Κυριακήν προ των Φώτων και κατά Ιουδαίων» και «Εις την απόδειξιν της υιοθεότητος».

Η εμπνευσμένη εκ μέρους του Αγίου προσέγγιση των θεμάτων, με την φώτιση προφανώς της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, αναδεικνύει τους λόγους του πηγή εμπνεύσεως και στήριγμα για την εν Χριστώ ζωή κάθε αγωνιζομένου Χριστιανού.

Ο τρόπος εκφράσεως του συντάκτη των λόγων είναι κατά κανόνα απλός και προσιτός στον αναγνώστη. Επιπλέον μάλιστα με την χρησιμοποίηση παραδειγμάτων και εικόνων από την φύση και την ιστορία, αλλά και με τον αυθορμητισμό και ζωηρό ύφος του λόγου, η μελέτη των λόγων καθίσταται ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, αλλά πάνω απ’ όλα ψυχωφελής.

Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει Εισαγωγή της επιμελήτριας της εκδόσεως κυρίας Ελένης Χατζόγλου – Μπαλτά, η οποία παρέχει σύντομη περιγραφή του θέματος της κάθε εορτής, καθώς και των ιδεών τις οποίες χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να αναφερθεί στην υπόθεση κάθε εορτής. Επίσης πριν τον κάθε λόγο ειδικά η επιμελήτρια δίνει μία συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου του λόγου που ακολουθεί, τονίζοντας τους κύριους άξονες και τα βασικά νοήματα σκέψεις που διέπουν την θεολογική σκέψη του Αγίου.

Η προσεγμένη αυτή έκδοση του β΄ τόμου των Απάντων του Αγίου Γερασίμου Παλλαδά ευελπιστούμε ότι θα γίνει ευρέως αποδεκτή από το αναγνωστικό κοινό προς ωφέλεια και οικοδομή. Συνιστάται και, κατά την γνώμη μας, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει χρησιμότατο βοήθημα για τους διακόνους του θείου λόγου και του εκκλησιαστικού κηρύγματος, γιατί όντως η γραφίδα του φωτισμένου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Γερασίμου ακολουθεί την αγιοπνευματική παράδοση των μεγάλων Θεολόγων και Πατέρων της Εκκλησίας.

 

Έκδοση: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2018

Σελίδες: 516

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

Βιβλιοδεσία: Ραφτή – κολλητή, μαλακό εξώφυλλο γυαλιστερό με αυτιά

ISBN: 978-618-5314-12-5

Τιμή: 20 ευρώ

Για παραγγελίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο pek@vatopedi.gr

Όλ’ αυτά δείχνουν μια εσωτερική μικροψυχία και… (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης († 1991))

$
0
0

20151114-1
Οι «πειράζοντες» τον Θεό είναι όσοι αμφιβάλλουν, διστάζουν ή και, χειρότερα ακόμη, ανθίστανται στην παντοδυναμία Του και πανσοφία Του. Δεν πρέπει η ψυχή μας ν’ αντιστέκεται και να λέει, «γιατί το έκανε έτσι αυτό ο Θεός, γιατί το άλλο αλλιώς, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά;». Όλ’ αυτά δείχνουν μια εσωτερική μικροψυχία και αντίδραση.

Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο

$
0
0

Το 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18/11, στις 6.30μ.μ., στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή). Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Τοπικής μας Εκκλησίας και με την χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου και σ’ αυτό θα συμμετάσχουν:

Α. Ο Μικρός Βυζαντινός χορός της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος

Β. Ο Βυζαντινός Χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης και

Γ. Ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Καλούνται οι Ιεροψάλτες της Τοπικής Εκκλησίας, οι σπουδαστές της Ψαλτικής Τέχνης, αλλά και όλος ο φιλόμουσος και φιλότεχνος λαός, να παρακολουθήσουν το 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, για να απολαύσουν τους εύχυμους καρπούς της απαράμιλλης Βυζαντινής Ψαλτικής μας παράδοσης και να αποδώσουν φόρο τιμής στους παλαιούς και νέους θεράποντές της.


«Γιατί το Βυζάντιο;»

$
0
0

14.11.2018, 19.00 | Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο Michel Kaplan, ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, μας καλεί να αναλογιστούμε τους λόγους που οδήγησαν στην αξιοθαύμαστη μακροβιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης από τον Μέγα Κωνσταντίνο το έτος 330 μ.Χ. ως και την κατάληψη της πρωτεύουσας το 1453 από τους Οθωμανούς, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άντεξε στο χρόνο για έντεκα ολόκληρους αιώνες. Πού οφείλεται το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα; Μετά από δεκαετίες διδασκαλίας και έρευνας, o Michel Kaplan, στο τελευταίο του βιβλίο Γιατί το Βυζάντιο; σκιαγραφεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των έντεκα αιώνων κυριαρχίας, επιρροής και ευημερίας του Βυζαντίου. Σε μια εξαιρετική σύνθεση, επισημαίνει τα κύρια στοιχεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας και όλα όσα οφείλει στο Βυζάντιο ο σύγχρονος πολιτισμός. Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Diane Potier-Boes της Γαλλικής Ακαδημίας το 2017.

Σε διάλεξή του ο Michel Kaplan αναλύει τους γεωγραφικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας. Πώς κατάφεραν η επιλογή της γεωγραφικής θέσης, η ασύγκριτη ποιότητα της διοικητικής οργάνωσης του Βυζαντίου καθώς και η ιδεολογία στην οποία στηρίχθηκε η εξουσία, να εξασφαλίσουν την ανωτερότητα της αυτοκρατορίας;

Ο Michel Kaplan υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό την καθοδήγηση της Ελένης Γλύκατζή-Αρβελέρ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθηγητής βυζαντινής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon Sorbonne για πολλά χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας από το 1990 ως το 1995. Έγινε αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου το 1997, και αργότερα εξελέγη πρόεδρος για το διάστημα από το 1999 ως το 2004. Διηύθυνε το Ίδρυμα Ερευνών για το Βυζάντιο, το Ισλάμ και τη Μεσόγειο κατά τον Μεσαίωνα. Από το 2001 έως το 2007, διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.

Ανάμεσα στα πολλά έργα του, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά το βιβλίο Βυζάντιο και Ελλάδα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δεληθανάσης, καθώς και το νέο βιβλίο του με τίτλο Γιατί το Βυζάντιο; κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 8 Νοεμβρίου.

Μαυρομάτικα φασόλια

$
0
0

Υλικά συνταγής:
Μαυρομάτικα φασόλια: 250 γρ.
Ελαιόλαδο: 1/2 κούπα
Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια: 2 (ξεχωριστά το πράσινο από το άσπρο μέρος)
Ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ψιλοκομμένο μάραθο: 1/2 ματσάκι
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει

Οδηγίες:
1. Βάζετε σε κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και προσθέτετε τα μαυρομάτικα. Τα βάζετε στη φωτιά να βράσουν, μέχρι να μισομαλακώσουν, 20 περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Τα κατεβάζετε από την φωτιά, κρατάτε μια κούπα από το νερό που βράσανε και τα στραγγίζετε.
2. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, το άσπρο μέρος από τα πράσινα κρεμμυδάκια και το μισό μάραθο. Τα μαραίνετε για 3 – 4 λεπτά.
3. Προσθέτετε τα μισοβρασμένα μαυρομάτικα, το νερό που κρατήσατε και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια, άλλα 15 λεπτά περίπου.
4. Σβήνετε την φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πράσινο κρεμμυδάκι και το υπόλοιπο μάραθο. Ανακατεύετε και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

 

Πηγή: Αγιορείτικη Μαγειρική Κληρονομιά

 

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου

$
0
0

Με την επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2018 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, Γενικού Διευθυντού της Ε.Κ.Υ.Ο. και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών, συνοδών των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Προ της Απολύσεως, ο χοροστατών Σεβασμιώτατος άγιος Ιλίου ευχήθηκε με γεμάτους αγάπη λόγους και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για τα ονομαστήριά του.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Δημήτριο Γκίκα, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς, Αντιδήμαρχοι και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπύρος Αθανασίου, ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων και Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες για την παρουσία και τις ευχές τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, με πολλή εγκαρδιότητα, και όλους τους Κληρικούς και τους λαϊκούς αδελφούς για την παρουσία και την αγάπη τους.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, εψάλη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και, εν συνεχεία,  ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων, Σύρου κ. Δωροθέου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Μεθώνης κ. Κλήμεντος και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή και αρκετών Ιερέων.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, αναφερθείς πρωτίστως στον ιερό Χρυσόστομο, όπως και στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους αγίους Ιεράρχες, τις τίμιες συνοδείες τους και ιδιαιτέρως τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τους αγίους Ιεροψάλτες, και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ποικιλότροπη καθημερινή τους αγάπη και την στήριξή τους στο επισκοπικό του έργο, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστία προς τον πνευματικό του υιό και ομιλητή π. Νικηφόρο, για τους γεμάτους αγάπη και υιική στοργή λόγους του προς το πρόσωπό του.

Στη Θεία Λειτουργία ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος κ. Ιωάννης Σουρβάς, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και της Δευτεροβάθμιας κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητος Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας κ. Ευστράτιος Καρλατήρας, πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.ά.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την αναχώρηση των Αγίων Αρχιερέων, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος μετέβη στο Κοιμητήριο Χαλκίδος, όπου και τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο επί του Τάφου του μακαριστού Γέροντός του, Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου του Α΄ (Βέργη).

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κάτω από την όμορφη μελωδία των παιδιών της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παυλου Κουρμπέτη, τα οποία με πολλή αγάπη προσήλθαν στην γιορτή του πνευματικού τους πατέρα και τραγούδησαν εξαιρετικά γνωστά τραγούδια της πλούσιας ελληνικής μουσικής.

 Η Ιερά Μητρόπολις, μέχρι το πεζοδρόμιο εκτός αυτής, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν αυθόρμητα για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας, μεταξύ των οποίων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Κληρικοί της Τοπικής μας Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, η Βουλευτής Ευβοίας κ. Ζωή Λιβανίου, ο τ. Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, η Δήμαρχος Ερετρίας-Αμαρύνθου κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, Εκπρόσωποι του Ενδόξου Στρατού,  του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη τοπικών Συλλόγων και Φορέων, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως μνημονεύονται τα παιδιά που διακονεί ο δραστήριος Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», γέροντες από το Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεώς μας, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, Διευθυντές Σχολείων και Καθηγητές μαζί με μαθητές τους, Κατηχητές με παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων, εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., αλλά και πλήθος πολύ του Λαού της Πόλεως και της Μητροπόλεως, ενώ πολλοί χριστιανοί από μακρινά μέρη της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως η Βόρεια Εύβοια και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και Ευβοείς του Εξωτερικού, ευχήθηκαν τηλεφωνικά στον Σεβασμιώτατο.

Για ακόμη μια φορά η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία για τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας ώστε καταρχήν να λάβουν ευκαιρία μίμησης του Αγίου και, όπως σε όλες τις εκκλησιαστικές εορτές και πανηγύρεις, να ζήσουν, με κέντρο την Θεία Ευχαριστία, το γεγονός της ενότητας της Τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόσωπο του Επισκόπου και να προσευχηθούν στο Θεό για να Τον στηρίζει στα πολυεύθυνα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Τίμητική διάκριση στον Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, υιό του Μακεδοναμάχου καπετάν-Ακρίτα

$
0
0

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τον Μακεδονικό Αγώνα, χθες, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, στην κατάμεστη Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας, με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Κ. Μαζαράκη-Αινιάν, Γενικό Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, υιό του Μακεδονομάχου Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν (καπετάν-Ακρίτα), με θέμα: Μακεδονικός Αγώνας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας ανέφερε χαρακτηριστικά:

Κληθήκαμε απόψε σε τούτη την πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας μας, για να ζωντανέψει ξανά στη μνήμη μας και στην καρδιά μας το ιστορικό κλίμα που επικρατούσε στη Μακεδονία μας και τα όσα έζησαν οι αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Ενός αγώνα του Ελληνισμού ιερού και τίμιου, που αποσκοπούσε στη διάσωση της Μακεδονίας από τις αρπακτικές διαθέσεις και επιβουλές των Σλάβων, που επεδίωκαν να επικρατήσουν σ’ αυτήν.

Ας μη λησμονούμε, κυρίες και κύριοι, ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ισάξιος με αυτόν της Επανάστασης του 1821. Δεν υπάρχει διαφορά στην ιστορική τους αξία, παρά μόνον, ότι διεξήχθησαν σε διαφορετικούς αιώνες. Η δράση δε των Μακεδονομάχων αναμφίβολα δεν πήγε χαμένη. Απέδωσε καρπούς για τους οποίους εμείς οι νεώτεροι έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε περήφανοι. Η μνήμη μας και για τους δύο αυτούς αγώνες θα μας συνοδεύει στο διηνεκές. Διότι, όπως οι Επαναστάτες πρόγονοί μας, έτσι και οι Μακεδονομάχοι με το πέρασμα του χρόνου έγιναν ισάξιοι μυθικών ηρώων.

Κλείνω την επιγραμματική αυτή αναφορά μου στον Μακεδονικό Αγώνα θέλοντας να κάνω την διαπίστωση ότι ο Αγώνας αυτός δεν έτυχε μέχρι σήμερα της δέουσας προσοχής. Δεν αξιοποιήθηκε όπως θα του άρμοζε, ώστε να τονώσει το εθνικό φρόνημα και να νοιώσουμε πιότερο περήφανοι. Πολύ λίγα άλλωστε έχουν γραφεί στο μάθημα της ιστορίας των σχολικών βιβλίων. Η επίσημη Πολιτεία  οφείλει να διδάξει στη νεώτερη γενιά τα συγκριτικά με άλλους αγώνες αδικημένα, ωστόσο εξ ίσου σημαντικά, κεφάλαια της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, χάρη στους οποίους αγώνες διασώθηκε ο Μακεδονικός ελληνισμός και διαμορφώθηκαν τα σύγχρονα όρια του Ελληνικού Κράτους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση και την όλη προσφορά του Μακεδονομάχου καπετάν-Ακρίτα (Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν) κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. κ. Βασ. Ν. Πάππας κάλεσε τον ομιλητή της εκδήλωσης κ. Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν να ανέλθει στο βήμα και να αναπτύξει το θέμα του.

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν έδωσε μια εκτενή εικόνα των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη προσφορά αυτού του Αγώνα στη διάσωση του Μακεδονικού Ελληνισμού.

Τον ομιλητή συνόδευε ο υιός του, Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν (εγγονός του Μακεδονομάχου καπετάν Ακρίτα), Αντιναύαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού, διατελέσας Αρχηγός του Στόλου.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο ομιλητής τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Δρ Βασίλειο Ν. Πάππα με το Μετάλλιο της Εταιρείας για τα 80χρονά της και ανακηρύχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος αυτής, αφού προηγουμένως, ο Γενικός Γραμματεύς της Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου καθηγητής Α.Π.Θ., ανέγνωσε το βιογραφικό σημείωμα του τιμωμένου καθώς και την απόφαση ανακηρύξεώς του ως Αντεπιστέλλοντος μέλους της Ε.Μ.Σ. από το Δ.Σ. της Εταιρείας. Τιμητική Πλακέτα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών επεδόθη και στον εγγονό του Μακεδονομάχου, κ. Κωνσταντίνο Ι. Μαζαράκη-Αινιάν.

Η εκδήλωση έκλεισε με ύμνους και τραγούδια εθνικού περιεχομένου από τη χορωδία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) φορτίζοντας με έναν ιδιαίτερο τόνο την εκδήλωση, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

 

He weighs up our impulses (Elder Joseph of Vatopaidi)

$
0
0

The devil doesn’t have foresight, nor does he know what people are thinking. He draws conclusions from the impulses of our emotions and then stimulates our members and senses with corresponding, impassioned thoughts. When he sees that our intentions are inclining towards an image conjured up by our imagination, whether it’s real or in the mind, he realizes that that’s where our desire and purpose lie. He then brings up a suitable occasion in order to subject his victim through the nature of his will.

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live


Latest Images