Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Και οι τρεις κόρες μου δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί…

$
0
0

26-4-1999, Λονδίνο

Σας στέλνω αυτό το γράμμα για να σας κάνω γνωστά τα θαύματα της Παναγίας μας, που έγιναν με την κορδέλα της Αγίας Ζώνης.

Έχω τρεις κόρες που είχαν και οι τρεις πρόβλημα να κάνουν παιδί. Οι δύο πρώτες έχασαν το πρώτο παιδί τους στην αρχή της εγκυμοσύνης τους και μετά παρουσιάστηκαν προβλήματα. Στην τρίτη ο γιατρός είπε, ότι ήταν δύσκολο να κάνει παιδί.

Στις προσευχές μου όμως έτρεχε η Παναγία μας και με την βοήθειά της μάς έστειλε τον π. Σ.., τον πνευματικό μου, που μας προμήθευσε τις κορδέλες της Παναγίας. Οι κόρες μου τις φόρεσαν και απόκτησε η κάθε μία από ένα χαριτωμένο αγοράκι.

Επίσης έδωσα την κορδέλα σε μια κοπέλλα, που δεν έκανε παιδιά, και τώρα έχει ένα αγοράκι, μετά από επτά εγκυμοσύνες.

Μια γνωστή μας ήλθε από την Κύπρο, γιατί είχε καρκίνο στο στήθος. Έκανε δύο εγχειρήσεις και με την βοήθεια της Ζώνης της Παναγίας μας έγινε καλά.

Το επόμενο θαύμα έγινε στην Αντρούλα. Αυτή μετά από 25 χρόνια γάμου έμεινε έγκυος στα 44 της χρόνια. Η εγκυμοσύνη της όμως παρουσίασε μεγάλα προβλήματα. Είχε 4 όγκους που εμπόδιζαν το έμβρυο να αναπτυχθεί.

Της έδωσα την κορδέλα με την εντολή του πνευματικού μου. Οι όγκοι παραμέρισαν και έτσι έδωσαν τόπο στο έμβρυο να μεγαλώνει. Τώρα έχει ένα αγοράκι 8 μηνών.

Βλέπω ότι με τα θαύματα αυτά σταθεροποιείται η πίστη μας, γιατί πολλοί λένε ότι στην εποχή μας δεν γίνονται θαύματα. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι, πριν να δώσω την κορδέλα, συμβουλεύω ότι πρέπει να προηγηθεί εξομολόγηση, που είναι δείγμα ταπείνωσης και προετοιμασίας.

                                                                        Διατελώ μετά μεγάλης ευλαβείας

                                                                      Νέδη

Από το βιβλίο «Θαύματα της Αγίας Ζώνης», έκδοσης της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.


Μακαρόνια με τόνο

$
0
0

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια. Σε άλλο σκεύος τσιγαρίζουμε τα τριμμένα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις  πιπεριές κομμένες μακρόστενες.Αφήνουμε να μαραθούν και ρίχνουμε τη ντομάτα. Μόλις αρχίσει να «δένει» η σάλτσα, προσθέτουμε το ψάρι θρυμματισμένο, λίγο αλάτι και πιπέρι.Αφού βράσει, σερβίρουμε μαζί με τα μακαρόνια.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Υλικα :

μισό κιλό φρέσκος τόνος ή 3 κονσέρβες τόννου
μισό κιλό μακαρόνια
4 πράσινες πιπεριές φλάσκες
μισό κιλό ντομάτες
2 κρεμμύδια
ελαιολαδο
αλάτι
πιπέρι

 

Πηγή: monastiriaka.gr

Get rid of them

$
0
0

If you need to go through a thick forest or a reed-bed, you have to use your hands to push aside the twigs, branches, bushes, all the impediments in order to forge a path and make your way forward. This is what should happen in our soul, as well, with sinful thoughts: we should push them aside and move on.

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Βεροίας στο Θεατρικό Εργαστήρι

$
0
0

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου το απόγευμα στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θετόκου Ναούσης,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανέπτυξε το θέμα: «Πολυλογία και σιωπή» στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών πνευματικού ενδιαφέροντος με τίτλο «Επισκοπικός Λόγος».

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και το θέμα που θα αναπτύξει ο Σεβασμιώτατος είναι«Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης».

Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου «Μίμησις» της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού «Παντάνασσα», όπου ετοιμάζει αυτή την περίοδο την νέα θεατρική παράσταση «Χριστούγεννα στις κατακόμβες». Ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε μέρος της πρόβας των παιδιών και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Η εν λόγω παράσταση θα παρουσιαστεί στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή των κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας το Σαββατοκύριακο 22-23 Δεκεμβρίου.

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Πηγή: imverias.gr

 

Τον κάνει δυνατό και νικητή (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

$
0
0

Σε βρήκαν ξαφνικά θλίψεις; Θα τις ξεπεράσεις. Σ’ έχει καταβάλει η απόγνωση; Θ’ αποκτήσεις θάρρος, ελπίδα. Με την πίστη όλα μπορείς να τα κατορθώσεις, ακόμα κι η βασιλεία των ουρανών θα  γίνει δική σου. Η πίστη είναι η μεγαλύτερη ευλογία σ’ αυτή τη ζωή. Ενώνει τον άνθρωπομε τον Θεό και τον κάνει δυνατό και νικητή.

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. στον Οικουμενικό Πατριάρχη

$
0
0

Με πρόδηλη τη χαρά στο πρόσωπό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχτηκε στην αίθουσα του θρόνου στο Φανάρι στις 7 Νοεμβρίου 2018 πενήντα φοιτητές από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ανάμεσα στους οποίους πολλοί είχαν προσφέρει εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας, που οργανώθηκε από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 21-25 Μαΐου 2018, με θέμα “Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα”.

Ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, τους συνοδούς Επιστημονικούς Συνεργάτες και τους καθηγητές κκ Μιλτιάδη Κωνσταντίνου τ. Κοσμήτορα και Ευαγγελία Αμοιρίδου, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο και εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου -όπου συμμετείχαν με εισηγήσεις 120 θεολόγοι ομιλητές, διακεκριμένοι Ιεράρχες και εκλεκτοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από 20 χώρες και 25 Πανεπιστημιακές Σχολές και Θεολογικά Ινστιτούτα- όπως επίσης και για την προώθηση των Πρακτικών του Συνεδρίου.

Τέλος απονέμοντας την πατριαρχική ευλογία ευχήθηκε στους νεαρούς επισκέπτες καλή πρόοδο στις σπουδές τους και επιτυχή σταδιοδρομία στην πολύπτυχη διακονία της Εκκλησίας.

 

Πηγή: orthodoxia.info

 

80% κάτω η χρήση πλαστικών σακούλων στην Κύπρο στον πρώτο κιόλας μήνα

$
0
0

Καμιά φορά μας ρωτάνε «πλαστική σακούλα θέλετε;» και σκεφτόμαστε ότι μια σακούλα που θα πάρουμε (ή που δεν θα πάρουμε) δεν θα κάνει τη διαφορά.
Κι αυτό γιατί δεν βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα…

Κι όμως, οι πρώτες ενδείξεις από τον ένα μήνα εφαρμογής της απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, είναι κάτι περισσότερο από θετικές και ενθαρρυντικές.

Η τάση δείχνει μείωση της τάξης του 80% παγκύπρια, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε υπεραγορά της Λευκωσίας.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καδής, ανέφερε, ότι ως νησί, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διατηρήσουμε καθαρές τις θάλασσες μας και με δεδομένο ότι τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν εκεί επιβαρύνουν τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα μας, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ιδιαίτερα επωφελές.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο Υπουργός, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και εάν χρειαστεί θα λάβουμε και επιπρόσθετα μέτρα για περεταίρω μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Ακόμα, επισήμανε ο κ Καδής, θα παρακολουθούμε τον τρόπο της διαχείρισης του ποσού που συγκεντρώνεται μέσα από την πώληση πλαστικών σακουλιών, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αξιοποιείται σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και σε στοιχεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, που καταδεικνύουν ότι πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας οι πωλητές διέθεταν σε εβδομαδιαία βάση πέραν των 480,000 λεπτών σακουλιών και σήμερα διαθέτουν μόλις 83,400.

Ο κ Καδής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται οδηγία για απαγόρευση της χρήσης και άλλων πλαστικών ειδών και μέχρι το 2020 θα έχουμε ανάλογα μέτρα και για μια σειρά από άλλα πλαστικά είδη.

 

Πηγή: city.sigmalive.com

 

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος στον Άγιο Νικόλαο Λαρίσης (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Στον περικαλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, λειτούργησε σήμερα, Κυριακή 18 Νοεμβρίου ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, πλαισιώμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Ιγνάτιο Μουρτζανό, τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμ. Αχίλλιο Τσούτσουρα και κληρικούς της Μητροπόλεως.

Να αναφερθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν την ευχή του νέου Ποιμενάρχη.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή με την παραβολή του άφρονα πλουσίου.

Τέλος ο Μητροπολίτης Λαρίσης τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

 

Πηγή: romfea.gr


Πρόσκαιρο και αιώνιο (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ)

$
0
0

20151119-2
Με το πικρό ποτήρι των πρόσκαιρων θλίψεων ο πανάγαθος προσφέρει στον άνθρωπο το απέραντο και αιώνιο έλεός του.

Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ

Ο 24χρονος Κύπριος φοιτητής που κουρεύει αφιλοκερδώς άστεγους στο Λονδίνο

$
0
0

Η σύλληψη της ιδέας για να κάνει ό,τι κάνει σήμερα, ήρθε κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με την κοπέλα του για τους άστεγους και την περιφρόνηση της οποίας τυγχάνουν από τους περαστικούς, οι οποίοι τους προσπερνούν λες και είναι αόρατοι.

Από τον ΜΑΡΙΟ ΑΔΑΜΟΥ

Στην εποχή της τεχνολογίας και της υπερκατανάλωσης, κάποια πράγματα έχουν χάσει την αξία τους. Όπως για παράδειγμα η προσφορά στον συνάνθρωπό μας. Στον πλησίον μας που το έχει ανάγκη. Άραγε πόσες φορές είδαμε στον δρόμο μας, στο εξωτερικό τουλάχιστον, γιατί στην Κύπρο ακόμη το φαινόμενο δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, έναν άστεγο και τον προσπεράσαμε, λες κι ήταν αόρατος; Ή, κι αν ακόμα γυρίσαμε προς το μέρος του, τον είδαμε μ’ ένα κακομοίρικο ύφος κι αποχωρήσαμε;

Ο Πόλυς Κελεπέσιης, 24 ετών, Κύπριος φοιτητής στο Λονδίνο, αποτελεί την εξαίρεση στον «κανόνα». Εδώ και λίγο καιρό, κάθε Σαββατοκύριακο, οργώνει τους δρόμους του Λονδίνου και κουρεύει άστεγους, κάνοντάς τους με μία τόσο απλή πράξη, έστω και για πολύ λίγο, χαρούμενους. Για το τι τον οδήγησε να το κάνει αυτό μιλά σήμερα στη «Σημερινή» της Κυριακής, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

 

Συνήθως παίρνω θετική απάντηση, αλλά κάποιες φορές κάποια άτομα αρνούνται τη βοήθεια. Μερικοί, μάλιστα, με βρίζουνε κάποτε. Τους καταλαβαίνω μπορώ να πω, όμως.

Με ποιαν αφορμή βρίσκεσαι στο Λονδίνο;

Ο λόγος που βρίσκομαι στο Λονδίνο είναι η αγάπη μου για την κομμωτική. Αυτήν τη στιγμή σπουδάζω στο Vidal Sassoon academy of London κι ελπίζω να τα καταφέρω να πάρω το δίπλωμα κομμωτικής, που θα μου ανοίξει τον δρόμο για να κάνω αυτό που αγαπώ.

 

Αλήθεια, πώς αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με την κομμωτική, για την οποία μάλιστα μιλάς με τόση αγάπη;

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να ασχοληθώ με αυτόν το τομέα λόγω του ότι μου αρέσει να δημιουργώ και να κάνω τους άλλους να νιώθουν το αίσθημα τού ν’ αγαπάς τον εαυτό σου, έστω και μέσω μιας μικρής αλλαγής στο στυλ. Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου πήρα την απόφαση να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και τους χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ που είναι δίπλα μου και με στηρίζουν σε αυτό που θέλω να κάνω και να πετύχω.

 

Τι σε οδήγησε στο να κάνεις αυτό που κάνεις τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή να κουρεύεις άστεγους;

Πριν από λίγο καιρό είχαμε μια συζήτηση με την κοπέλα μου για τους άστεγους. Δηλαδή, το πόσο άσχημο είναι να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους στον δρόμο και οι περαστικοί να τους αγνοούν σαν να είναι αόρατοι και να μην υπάρχουν. Πάνω στη συζήτηση μού έδωσε την ιδέα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου στην κομμωτική κάνοντάς τους ένα, εντός εισαγωγικών, δώρο. Ξέρω ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά ο καθένας βοηθά όπως μπορεί. Κατ’ εμέ και η πιο μικρή βοήθεια που μπορείς να δώσεις είναι μεγάλη για κάποιους.

 

Πώς νιώθεις κάθε φορά που κουρεύεις έναν άστεγο;

Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν γνωρίζει αν θα έχει φαγητό σήμερα ή κάπου να κοιμηθεί, πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, να σου λέει ευχαριστώ, με ένα πραγματικό χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη του για κάτι τόσο απλό, τότε αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πόσο τυχεροί είμαστε στη ζωή εμείς που έχουμε και φαγητό και μία στέγη να κοιμόμαστε τα βράδια και δεν χρειάζεται να περιπλανιόμαστε στον δρόμο και να κοιμόμαστε σε παγκάκια ή στο πεζοδρόμιο. Μπορώ να πω πως μερικές φορές δάκρυσα από τη χαρά μου που έκανα κάποιον να νιώσει τόσο ωραία μέσα σε αυτά τα κακά πράγματα που του συμβαίνουν.

 

Πώς προσεγγίζεις τα άτομα που κουρεύεις και τι σου λένε; Μπορείς να μας περιγράψεις την πιο χαρακτηριστική συνομιλία που είχες με κάποιον άστεγο;

Βασικά παίρνω τον εξοπλισμό μου και αρχίζω περπάτημα με τις ώρες στους δρόμους του Λονδίνου. Όταν βλέπω κάποιον άστεγο, του λέω ότι είμαι φοιτητής κομμωτικής και αν θα ήθελε ένα κούρεμα και κάτι να φάει. Συνήθως παίρνω θετική απάντηση, αλλά κάποιες φορές κάποια άτομα αρνούνται τη βοήθεια. Μερικοί, μάλιστα, με βρίζουνε κάποτε. Τους καταλαβαίνω μπορώ να πω, όμως. Αναφορικά με την πιο χαρακτηριστική συνομιλία που είχα με κάποιον άστεγο, αυτή αφορά έναν άστεγο, ο οποίος μου διηγήθηκε πώς έχασε την οικογένειά του, το σπίτι του και τη δουλειά του, λόγω του ότι άρχισε τα ναρκωτικά. Αν και τα τελευταία τρία χρόνια είναι καθαρός, εντούτοις παραμένει άστεγος, χωρίς λεφτά, χωρίς κάποια βοήθεια και κυρίως χωρίς να μπορεί να επιστρέψει στην παλιά του ζωή.

 

Μερικές φορές δάκρυσα από τη χαρά μου που έκανα κάποιον να νιώσει τόσο ωραία μέσα σε αυτά τα κακά πράγματα που του συμβαίνουν.

 

Μπορεί κάποιος άλλος να σε βοηθήσει με κάποιον τρόπο σε αυτό που κάνεις τα Σαββατοκύριακα; Αν ναι, πώς;

Βεβαίως. Αν υπάρχει κάποιος/κάποια που σπουδάζει Λονδίνο και θέλει να συμμετέχει σε αυτό που κάνω, ευχαρίστως να μου στείλει ένα μήνυμα και, όσο πιο πολλά χέρια βοήθειας έχουμε, τόσο το καλύτερο. Μπορούν, ακόμη, να με ενημερώσουν πού μπορώ να βρω πιο πολλούς άστεγους και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου.

 

Τι θα συμβούλευες τους νέους της ηλικίας σου, ειδικά όσους σπουδάζουν στο εξωτερικό και έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια κοινωνικά θέματα;

Όταν μπορούν να βοηθήσουν, να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη, για τον λόγο ότι θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στη θέση τους κι απλώς σταθήκαμε λίγο πιο τυχεροί στη ζωή. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον γι’ αυτό δεν πρέπει να χάνουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται να κάνουμε μια καλή πράξη ή να στηρίξουμε κάποιον που το έχει ανάγκη. Άλλωστε, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τους συνανθρώπους μας δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε θρησκεία, ούτε καταγωγή.

 

Σκέφτεσαι να μείνεις μόνιμα στο Λονδίνο ή θα επιστρέψεις στην Κύπρο;

Θα επιστρέψω στην Κύπρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα γυρίσω πάλι στο Λονδίνο για μερικά χρόνια, ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στη Σημερινή της Κυριακής / 15 Απριλίου 2018

Πηγή: city.sigmalive.com

 

Ιστορική ανακάλυψη στην Κριμαία – Βρέθηκε ελληνιστικός οικισμός του 4ου αιώνα κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών

$
0
0

Έναν άγνωστο μοναδικό αρχαίο ελληνιστικό οικισμό ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Κριμαία, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών κοντά στην πόλη Κερτς.

Ο ελληνιστικός οικισμός Μάντρα χρονολογείται στον 4ο-3ο αιώνα π.Χ., είναι 5.000 τ.μ και είναι μπορεί να θεωρηθεί ως καλά διατηρημένο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού.«Αυτό είναι ένα ορόσημο όχι μόνο για την Κριμαία, αλλά και για ολόκληρη τη Ρωσία », δήλωσε ο πρόεδρος της κρατικής επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Sergey Efimov.
« Επιπλέον, ανακαλύφθηκε μια νεκρόπολη ανατολικά του οικισμού, η οποία ως επί το πλείστον δεν λεηλατήθηκε . Οι διασωθείσες ταφικές δομές και η καλά διατηρημένη απογραφή κηδείας επιτρέπουν στους αρχαιολόγους να μελετήσουν τις πεποιθήσεις και τις ταφικές πρακτικές-ταφικά έθιμα που χαρακτήριζαν τον τότε πληθυσμό « , πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αρχοντικό έχει ιστορική και πολιτιστική αξία, έτσι οι τοπικές αρχές ζήτησαν να δημιουργήσουν ένα μουσείο στη θέση του.

 

Πηγή: iellada.gr

Ιερομόναχος Μελχισεδέκ Νεοσκητιώτης (1875 – 20 Νοεμβρίου 1937)

$
0
0
[caption id="attachment_106359" align="aligncenter" width="938"]Ιερά Νέα Σκήτη ( Φωτ.1928) Ιερά Νέα Σκήτη ( Φωτ.1928)[/caption]

Κατά τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινό (+2009), υπήρξε «άνδρας αγωνιστής και πλήρης θείου φόβου και πίστεως. Ο ευλαβέστατος αυτός Γέρων ήτο κοσμημένος με την χάριν της ιερωσύνης, την οποίαν ετίμησε με την καθαράν και ακριβή του ζωήν. Πάρα πολύ όμως ηγωνίζετο στην νηστεία και το πένθος, που πάντοτε το εκρατούσε αδιάλει­πτα. Γνωρίζοντας ότι η μόνωσις και η ησυχία είναι απαραίτητα στοι­χεία του πένθους και του κλαυθμού, προσπαθούσε πάντοτε να κάθεται σε απόμερα και άγνωστα μέρη, ώστε να αποφεύγη τις άσκοπες επαφές και τους μετεωρισμούς. Γνώρισε εκ πείρας την φιλοπονίαν ως πηγή της χάριτος, και δεν αφίστατο από κόπους και στερήσεις, κατά το παρά­δειγμα των παλαιών μας πατέρων ...».

Έγινε έτσι ο τρισόλβιος σταυροφόρος και χριστοφόρος. Φιλότιμος και φιλόπονος, αφιλόδοξος και φιλόσοφος. Είχε τ’ άκοπα, θερμά, καρ­διακά δάκρυα, κατά τον όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, συντρόφους του αγαθούς. Σιωπηλός και λιγομίλητος, άκρος νηστευτής και ισόβιος αυστηρός βιαστής, σπηλαιώτης, ερημίτης και άστεγος, που δεν είχε τίποτε να κληροδοτήσει σε κανένα.

Γεννήθηκε το 1875 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας ο κατά κόσμον Εμμανουήλ. Μοναχός έγινε το 1908 στα Ιεροσόλυμα. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και ίερεύς. Εκεί τον συνάντησε ο Γέροντας Ιωακείμ Νεοσκητιώτης (+1943), ο οποίος τον θαύμασε ως αγωνιστή ασκητικότατο, διαμένοντα στην έρημο της Νεκρής Θάλασσας, νηστεύοντας 33 ημέρες, δίχως να φάει τίποτε. «Ακολουθεί την ασκητικήν ζωήν μετ’ αυταπαρνήσεως. Μου προεξένησε βαθείαν εντύπωσιν. Το σώμα αυτού ήτο κατάξηρον, ως σκελετός καλυπτόμενος υπό του δέρματος, οι δε λόγοι αυτού ήσαν ολίγοι και μετά χάριτος». Στη Νέα Σκήτη προσήλθε το 1933, κι έλαβε το ησυχαστήριο του Δαμασκηνού, ζώντας ζωή απαραμύθητη, λίαν ασκητική και αξιοθαύμαστη. Κατά τον ακριβολόγο μακαριστό Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη: «Παρά τας Καλύβας προς το άκρον της Σκήτεως, όπου και ο μοναδικός εις γραφικότητα πύργος, υπάρχουν και περί τα 10 ερημόσπιτα, εν οις διέμενον έως εσχάτων πατέρες αγωνισταί και νηστευταί. Ημείς εγνωρίσαμεν ένα τούτων, τον ιερομόναχον Μελχισεδέκ, προ ΙΟετίας αποβιώσαντα. Ελθών εκ Παλαιστίνης όπου ησκήτευεν πρότερον, ίνα ίδη εν τη Μονή μας, του αγ. Διονυσίου, τους εν αυτή μονάζοντας δύο αυταδέλφους του και αγασθείς του αγιορειτικού μοναχισμού έλαβε παρά της Ι. Μ. του αγ. Παύλου εις κατοικίαν μίαν των σμικροτάτων τούτων ξηροκαλυβών και εκεί διήλθε ζωήν σκληροτάτην, μόνη τη προ­σευχή ασχολούμενος και διαιτώμενος άπαξ της ημέρας μικρώ τεμαχίω διπυρίτου (παξιμάδι), όπερ παρείχεν αυτώ η Μονή μας. Πολλάκις οικεία φροντίδι απέστελλον αυτώ διά του αυταδέλφου του νωπούς άρτους, τρόφιμα και πλείονα διπυρίτην, αλλά τα επέστρεφεν άθικτα, ίνα μη παραβή το μέτρον, όπερ έθηκεν εις εαυτόν και το μέτρον ήτο 1 οκά πα­ξιμαδίου την εβδομάδα, ήτοι 55 περίπου δράμια ημερησίως. Προαισθαν­θείς το τέλος του, ήλθεν εν πλήρει υγεία ν’ αποχαιρετίση τους αδελφούς του, και τόσον ήτο ισχνός και αδύνατος, ώστε μόλις εγνωρίζετο. Είχον εκ της πολλής νηστείας και σκληραγωγίας “κολληθή τα οστά του τη σαρκί του”, κατά τον Ψαλμωδόν».

Το 1937 έλαβε το μέγα και αγγελικό σχήμα των μοναχών. Μετά λί­γους μήνες ανεπαύθη εν Κυρίω στην Καλύβη της Υπαπαντής με οσιακό τέλος στις 20.11.1937. Οι παλαιοί Νεοσκητιώτες πατέρες διηγούνται πως κατά την εξόδιο ακολουθία του και έως της ταφής του ευωδία­ζε θαυμαστά το ασκητικό λείψανο του σεμνού ιερομονάχου Μελχισεδέκ. Πώς να μην ευωδιάζει, αδελφοί μου; Η αρετή πάντοτε ευωδιάζει. Η κρυπτόμενη από τους ανθρώπους αρετή φανερώνεται από τον Θεό θαυμαστά. Έτσι άψογα λειτουργεί πάντοτε ο πνευματικός νόμος.

Πήγες – Βιβλιογραφία

Μοναχολόγιον Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Ευχαριστίες στον Γέροντα Νικόδημο. Γαβριήλ Διονυσιάτου αρχιμ., Λαυσαϊκόν του Αγίου Όρους, Βόλος 1953, σσ. 96-97. Ιωσήφ μοναχού, Πατερικαί Μορφαί Νέας Σκήτης, Θεσσαλονίκη 1988, σσ. 33-35. Του αυτού, Οσίων Μορφών Αναμνήσεις, Άγιον Όρος 2003, σσ. 99-101. Ιωακείμ Σπετσιέρη αρχιμ., Η ερημίτις Φωτεινή, Άγιον Όρος 2006, σ. 171.

Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Α’ – 1901-1955, σελ. .315-316, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.

Ο Άγιος Πρόκλος αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης (20 Νοεμβρίου)

$
0
0

γρ2-1024x632Ο Άγιος Πρόκλος υπήρξε άξιος μαθητής του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας μας, Ιωάννου του Χρυσοστόμου (βλέπε 13 Νοεμβρίου).

Ο Πατριάρχης Αττικός (βλέπε 8 Ιανουαρίου) τον έκανε διάκονο και κατόπιν πρεσβύτερο. Επειδή διακρινόταν για την παιδεία, την αρετή και την διδακτική του ικανότητα, αγαπήθηκε θερμά απ’ όλους τους θαυμαστές του αξέχαστου διδασκάλου του και υποστηριζόταν απ’ αυτούς για τον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Αλλά η αντίδραση του διεφθαρμένου κατεστημένου, ναυάγιζε την υποψηφιότητα του. Αργότερα ο Πατριάρχης Σισίνιος (βλέπε 11 Οκτωβρίου), το έτος 425 μ.Χ., χειροτόνησε τον Πρόκλο επίσκοπο Κυζίκου. Λόγω όμως των ανωμαλιών της επαρχίας, την επισκοπή κατέλαβε κάποιος Δαλμάτιος. Αλλά ο Πρόκλος, χωρίς να στεναχωρηθεί, εξακολούθησε το κήρυγμα του θείου λόγου στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν πέθανε ο Πατριάρχης Μαξιμιανός (βλέπε 21 Απριλίου) το 434 μ.Χ. και αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος ο Β’, στο θρόνο ανέβηκε πανηγυρικά ο Πρόκλος. Και μάλιστα πριν ακόμα θάψουν τον Μαξιμιανό. Η πρώτη φροντίδα του Πρόκλου ήταν, η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, επί του Πατριάρχου αυτού καθιερώθηκε και ο τρισάγιος ύμνος στις εκκλησίες.

Πατριάρχευσε δώδεκα χρόνια και τρεις μήνες και κοιμήθηκε το 447 μ.Χ.

 

 

Πηγή :optiko.net

Μεταμόρφωση Σωτήρος – Πλάκα (Βυζαντινά αριστουργήματα της Αθήνας) (Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.)

$
0
0

Με πολύπλαγκτη ιστορική και κοινωνική παρουσία, δεσπόζει επιβλητικά στην είσοδο της Πλάκας, ο ναός της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος». Η εκκλησία βρίσκεται στην διασταύρωση τω οδών Κυδαθηναίων και Σωτήρος. Σ΄ αυτή την κατάφορτη ιστορικά εκκλησία, χρημάτισε διάκονος ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ενώ χειροτονήθηκε διάκονος ο ανακηρυχθείς άγιος, παπά Νικόλαος ο Πλανάς. Η εκκλησία οικοδομήθηκε το πρώτο μισό του 11-ου αιώνα και το πρώτο της όνομα ήταν «Σώτειρα του Κοττάκη», πιθανόν από τον πρώτο της ιδιοκτήτη. Στα χρόνια της επανάστασης του ΄21, ο ναός υπέστη μεγάλες φθορές και κατά το διάστημα 1847-55 παραχωρήθηκε στην ρώσικη πρεσβεία για να ικανοποιήσει τις εκκλησιαστικές ανάγκες των Ρώσων της Αθήνας, οπότε και έγιναν επεκτάσεις στο ναό, ενώ αλλάζει και η αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία.

Στο διάβα του χρόνου όμως έγιναν και νέες προσθήκες και αλλαγές που διαμόρφωσαν την σημερινή υφιστάμενη μορφή του ναού. Δηλαδή τρίκλιτη με καμαροσκέπαστη βασιλική, με τρούλο. Σ΄ αυτό το φάσμα αλλαγών της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του ναού, χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υλικά από το διαβόητο τείχος των Αθηνών του Χασεκή, επι οθωμανικής δουλείας. Το 1917 θα λάβει χώρα και μια ακόμα αλλαγή της εκκλησίας-επέκτασή της, ενώ οικοδομήθηκαν και τα δυο της καμπαναριά. Σε ότι αφορά τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εκκλησίας, ήταν απλή, τετρακιόνιος, εγγεγραμμένη, σταυροειδής με τρούλο. Από την αρχική της μορφή διασώζεται σήμερα τι ιερό βήμα, το οποίο απολήγει σε τρεις ημικυκλικές αψίδες πλινθοπερίκλειστες. Εξ αυτών η μεσαία αψίδα διαθέτει τρία μονόλοβα παράθυρα και οι άλλες δυο από ένα μονόλοβο η κάθε μία. Τα παράθυρα της εκκλησίας είναι μονόλοβα αψιδωτά. Παράλληλα με το κεντρικό σώμα του ναού, υπάρχουν και δυο παρεκκλήσια. Εξ αριστερών του Αγίου Δημητρίου και εκ δεξιών του Αγίου Γεωργίου. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου υφίσταται εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας του 16-ου αιώνος που συνιστά προσφορά της οικογένειας Θεοφίλη. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, υφίσταται το μισό ανάγλυφο μαρμάρινο θωράκιο του παλιού τέμπλου.

Η εκκλησία στο εσωτερικό της φέρει ακόμα ορισμένους σπουδαίους πολιτισμικούς θησαυρούς τη αγιογραφικής τέχνης, όπως το επτανησιακό προσκυνητάρι του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Βησσαρίωνα . Στην εκκλησία υφίσταται επίσης μια παλιά εικόνα της Παναγίας στο προσκυνητάρι – ονομάζεται «Νέα Κυρά» του 14-ου αιώνα – η οποία επαναζωγραφίστηκε τον 17-ο αιώνα, από τον σπουδαίο αγιογράφο της Κρητικής Σχολής Εμμανουήλ Τζάνε. Τα ξυλόγλυπτα βημόθυρα του ναού επιμελήθηκε ο αγιογράφος Δημήτρης Πελεκάνος. Σε ότι αφορά τι τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί σήμερα, είναι του 18-ου αιώνα και η Πλατυτέρα του ιερού βήματος αποτελεί έργο του 1870. Αναφορικά με το μαρμάρινο τέμπλο ης εκκλησίας, φιλοτεχνήθηκε από τον Νίκο Σκάρη με την εποπτεία του καθηγητή-ακαδημαϊκού Αναστάσιου Ορλάνδου. Μερικά αρχαία αρχιτεκτονικά υπολείμματα ξεχωρίζουν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, καθώς και μια κρήνη του 17-ου αιώνα, η οποία διακοσμείται από ανάγλυφο τρίτωνα και τρίαινα. Τον Φεβρουάριο του 2009 η εκκλησία ετέθη σε πρόγραμμα συντήρησης.

«Ουάρα μπούνα!» Ο αποχωρισμός και η αναχώρηση προς τα χειμαδιά (Σοφία Μπούμπα, Εκπαιδευτικός- Λαογράφος)

$
0
0

«Δε στο ‘πα εγώ, Χινόπωρη μ’
φέτος ν’ αργήσεις να ‘ρθεις,
και συ μας ήρθες γλήγορα,
για να μας ξεχωρίσεις!» [67]

Ο Οκτώβριος μήνας προμηνούσε την αναχώρηση των κτηνοτρόφων για τα χειμαδιά. Με τον εκσυγχρονισμό των μέσων και δη με την έλευση των αυτοκινήτων η περίοδος της αναχώρησης για τα χειμερινά βοσκοτόπια μετατέθηκε(Nitsiakos, 1985). Μπορούσαν να φεύγουν αργότερα, γιατί το ταξίδι διαρκούσε πλέον μερικές ώρες, εν αντιθέσει με το ταξίδι που γινόταν με τα πόδια που διαρκούσε περίπου 6-15 μέρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών —κυρίως— και της απόστασης των χειμαδιών από το Μέτσοβο.

Από τη δεκαετία του ’60 κι ύστερα άρχισαν να χρησιμοποιούν τα φορτηγά αρχικά για να μεταφέρουν την πραμάτεια τους (ρούχα, σκεύη) και μερικά ζώα όπως κότες και γάτες. «Στα άλογα είχαν φορτώσει μόνο για το ταξίδι. Τα άλλα τα στέλναμε με το φορτηγό πριν να φτάσουν αυτοί εκεί, μόλις φτάναν αυτοί στα Τρίκαλα στέλναμε το φορτηγό το Ζαΐρα και βάζαμε εκεί όλα τα υπόλοιπα, τις κάπες τα ρούχα, τα τρόφιμα.» (Ε.Μ, ΣΥΝ.1+2, ΑΠ.56). Από τους πρώτους οδηγούς- ιδιοκτήτες φορτηγών του Μετσόβου ήταν ο Ζαΐρας και ο Βάιος Βαδεβούλης.

Μετά την Μεταπολίτευση ξεκίνησαν σταδιακά να φορτώνουν και το κοπάδι στα φορτηγά, το οποίο ήταν για εκείνους μεγάλη διευκόλυνση, καθώς ήταν ευκολότερο και συντομότερο το ταξίδι και μπορούσαν να κουβαλήσουν περισσότερα πράγματα.

«Αργότερα που τα πηγαίναμε με το φορτηγό τα πρόβατα, πηγαίναμε στον προφήτη Ηλία, τα φορτώναμε εκεί. Απέναντι ακριβώς από την εκκλησία είχε ένα ύψωμα. Βάζαμε το φορτηγό εκεί, μαζευόταν πολλοί άντρες και βάζαμε τα πρόβατα λίγα λίγα στο φορτηγό. Μας τα επιδοτούσε τότε τα ζώα, όταν τα πήγαινες με το φορτηγό το κράτος και συνέφερε.» (Ε.Μ, ΣΥΝ.1+2, ΑΠ.57)

«Μετά που άλλαξαν και ήρθαν τα φορτηγά και φορτώναμε φορτηγό, για κάτω, βάζαμε περισσότερα πράγματα. Βάζαμε και κρασιά και τουρσί και περισσότερο ψωμί. Απ’ όλα. Είχαν περισσότερα πράγματα, και φασόλια και απ’ όλα, πατάτες, απ’ όλα είχαν τότε. Αλλά προτού, μέχρι που ήταν τα άλογα, ο καθένας άλλος είχε ένα άλογο, ένα μουλάρι.» (Σ.Ζ, ΣΥΝ.3, ΑΠ.58)

«Ε, όχι, από τότε έφευγαν οι άντρες με τα πόδια και οι γυναίκες πήγαιναν μετά. Και από όταν έφευγαν με τα αυτοκίνητα, με τα φορτηγά φεύγαμε μαζί. Οπότε ετοιμάζαμε τα πράγματα, φορτώναμε σε άλλο φορτηγό τα πράγματα και σ’ άλλο φορτηγό όλα τα οικιακά, ό,τι χρειαζότανε και τα… φεύγαμε. Υπήρχαν και περιπτώσεις που μπορούσαν να φύγουνε καμιά βδομάδα, δέκα μέρες πιο γρήγορα τα πρόβατα και μετά πηγαίναμε ‘μεις.» (Ε.Δ, ΣΥΝ.30, ΑΠ.59)

Υπήρχαν κι οι περιπτώσεις εκείνων που ξεχείμαζαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό κι έκαναν ένα μέρος της διαδρομής προς τα χειμαδιά με τα πόδια και ύστερα τα φόρτωναν στο τρένο, κι αυτό συνέβαινε μετά την δεκαετία του ’60.

«Και μετά δυο χρόνια αρχίσαμε και τα φορτώναμε στο τρένο. Πηγαίναμε για έξι μέρες στην Καλαμπάκα και την 6η μέρα τα φορτώναμε στο τρένο και τα ξεφορτώναμε στον Σταυρό, δεν ξέρω αν το ξέρεις. Στον Σταυρό, πού γίνεται η συνάντηση στα τρένα Θεσσαλονίκης, Βόλου και Καλαμπάκας (…) Απ’ το ’61-62 και μετά. (…) Μέχρι το ’75, ’74, ύστερα ήρθαν τα φορτηγά, τα φορτώναμε στα φορτηγά από δω κατευθείαν μες σε τρεις ώρες, απ’ του προφήτη Ηλία ήμασταν στα Φάρσαλα.» (Α.Ν, ΣΥΝ.30, ΑΠ.60)

Ημερομηνία ορόσημο για την αναχώρηση ήταν η εορτή του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) (Nitsiakos, 1985; Νιτσιάκος, 1995; Αρσενίου, 2005), όπως αναφέραμε στο προηγούμενο υποκεφάλαιο.

«Τον Οκτώμβριο. Ήταν τέλη Οκτωμβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου. Έπρεπε να φύγουμε με τα πρόβατα από ‘δω, γιατί έπιανε κρύο, έπιανε χειμώνας. Φεύγαμε. (…) Τον γιορτάζαμε εδώ τον Άγιο Δημήτρη. Φεύγαμε μετά.» (Β.Κ, ΣΥΝ.4, ΑΠ.61)

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αναχωρούσαν την ίδια ημερομηνία. Άλλος λίγο νωρίτερα, άλλος λίγο αργότερα.Όπως εξυπηρετούσε καλύτερα το κάθε τσελιγκάτο. «Την ίδια μέρα κανένας. Την ίδια μέρα όπως κανόνιζες. Η δική μου παρέα θα φύγει αύριο. Η δική μου παρέα θα φύγει Δευτέρα. Δεν είχαμε τέτοια, να ξεκινήσουμε άντε όλοι ο ένας πίσω από τον άλλο. Δεν είχαμε τέτοια πράγματα.» (Γ.Π, ΣΥΝ. 6, ΑΠ.62).Για παράδειγμα κάποιος άνδρας (οι γυναίκες δεν εορτάζονταν) που γιόρταζε,πρώτα θα έκανε την γιορτή του κι ύστερα θα έφευγε. Βέβαια, προτεραιότητα δεν είχαν οι γιορτές, αλλά τα πρόβατα [68]. Έπρεπε να ξεκινήσουν το ταξίδι πριν τις εγκυμοσύνες των προβατίνων (Νιτσιάκος, 1995)και πριν επιδεινωθεί ο καιρός. Μέχρι την εορτή «του Άγιου Μιχαήλ» [69], στις 8 Νοεμβρίου, οι κτηνοτρόφοι φρόντιζαν να έχουν φύγει, για να μην τους πιάσει ο βαρύς χειμώνας του Μετσόβου.

«Από 10 Οκτωβρίου έως 20 ήταν η … αναλόγως πώς γεννούσανε τα πρόβατα. Εσένα παραδείγματος χάρη γεννούσανε τέλη Οκτωβρίου, θα έφευγες αρχάς Οκτωβρίου. Εγώ γεννούσανε τέλη Νοεμβρίου, θα έφευγα τέλη Οκτωβρίου» (Α.Ν, ΣΥΝ.30, ΑΠ.63)

«Οκτώμβριο με Νοέμβριο, ανάλογα με τον καιρό και πώς θα πήγαινε κι ο καιρός, ας πούμε. Αν πηγαίναν με τα πόδια φεύγαν λίγο νωρίτερα. Όταν φεύγαν με τα πόδια φεύγαν τον Οκτώμβριο. Τέλος Οκτωμβρίου. Αν ήταν με τα φορτηγά ήταν και καλός ο καιρός ας πούμε μπορεί να φεύγαν και αρχές Νοεμβρίου. Όχι, όχι αργότερα, γιατί φοβότανε το χιόνι, μην αποκλειστούν από τα χιόνια.» (Γ.Μ, ΣΥΝ.8, ΑΠ.65)

«Γιατί αυτά τα χρόνια κορίτσι μου ερχότανε και χιόνι γρήγορα. Τώρα δεν έρχεται χιόνι. Τον Άγιο Μιχαήλ μια φορά, εδώ στο Μέτσοβο είχε δώσει 50 πόντους χιόνι κι έφυγαν όλα τα πρόβατα από πάνω και είχαν γεννήσει όλοι εδώ κάτω και είχαν βγει μέχρι στο Γενιήτσι, που ‘χει ο κόσμος τα αμπέλια, ιιι κάτω. Μέχρι να φύγουν από τόσο χιόνι, τώρα έχει χρόνια να δώσει χιόνι.» (Π.Δ, ΣΥΝ.23, ΑΠ. 66)

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

67. (Λουκάτος, 1995, σ. 90).
68. Παράδειγμα της «καλοπέρασης» των προβάτων: «Δηλαδή εμείς στα πρόβατα τόσο πολύ… ο θείος Ντάφος ήταν παραπάνω απ’ το κανονικό, δεν ήθελε… μπορούσε να κάτσει νηστικός, αλλά τα πρόβατα θα τρώγαν, θα περνούσαν καλά.» (Δ.Μ, ΣΥΝ.9, ΑΠ.64).
69. Ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας που είχε ακολουθήσει κάποιο μετσοβίτικο κοπάδι στο διάβα του για τα χειμαδιά αναφέρει ότι οι Μετσοβίτες κτηνοτρόφοι κατέβαιναν στα χειμαδιά ανήμερα των Εισοδίων της Παναγίας ή αλλιώς «Μικρής Παναγιάς» την 21η Νοεμβρίου, αλλά η πληροφορία αυτή δεν συμπίπτει με τα λεγόμενα των πληροφορητών/τριών της παρούσας έρευνας.


Το πρόσωπο του Χριστού (πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Καρατσούλης)

$
0
0

Ενώ η ψυχανάλυση με την ΠΠΘ είναι ζήτημα δύο προσώπων, του θεραπευτή και του πελάτη, στο μυστήριο της εξομολόγησης συνυπάρχουν τρία πρόσωπα, του Χριστού, του πνευματικού και του εξομολογούμενου. Το πρόσωπο του Χριστού είναι το κεντρικό πρόσωπο στην εξομολόγηση αλλά και στην πνευματική ζωή του ανθρώπου μέσα στην Εκκλησία, ενώ απουσιάζει εντελώς στην ΠΠΘ. Ο Rogers προερχόταν από μία αυστηρή προτεσταντική οικογένεια, η οποία τον μεγάλωσε με την πειθαρχία και τον ηθικισμό του προτεσταντισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απορρίψει τον προτεσταντικό Θεό κατά την φοιτητική διάρκεια της ζωής του, αν και αρχικά σπούδασε την θεολογία και προετοιμαζόταν να γίνει πάστορας [207].

Στην ΠΠΘ υπάρχουν επιρροές από τον υπαρξισμό, την φαινομενολογία, την σχετικοκρατία, από ανατολικές θρησκείες και τον βιταλισμό. Ο Rogers αμφισβητώντας τις διακηρύξεις του διαφωτισμού και της λογικής δέχθηκε τις επιρροές της φαινομενολογίας, η οποία εστιάζει στην εμπειρία και την αλήθεια της, η οποία προέρχεται από τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι θρησκευτικές εμπειρίες αντιμετωπίζονται ως πνευματιστικές εμπειρίες και τίποτα παραπάνω. Εδώ φάνηκαν καθαρά οι επιρροές του βιταλισμού στον Rogers κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, ο οποίος έψαξε να βρει κάτι πνευματικό, όχι στον Χριστιανισμό, αλλά στις ψευδοθρησκείες και στις πνευματιστικές εμπειρίες, τις οποίες έζησε με την σύζυγό του [208].

Με τον όρο Βιταλισμό προσδιορίζεται ένα σύνολο φιλοσοφικών θεωριών, σύμφωνα με τις οποίες τα βιολογικά φαινόμενα δεν μπορούν να αναχθούν στις φυσικοχημικές διαδικασίες, αλλά οφείλονται σε μία ζωική δύναμη (visvitalis), η οποία ξεφεύγει από την επιστημονική ανάλυση και την εργαστηριακή έρευνα. Η ύπαρξη μιας ζωτικής αρχής ή δύναμης, τόσο στην ψυχή όσο και στους οργανισμούς, από την οποία δημιουργούνται όλες οι ζωτικές-οργανικές λειτουργίες ομοιάζει με την τάση αυτοπραγμάτωσης της ΠΠΘ. Στον Βιταλισμό υπάρχουν κάποια σημεία του ντεϊσμού στα οποία γίνεται αναφορά για μια έμφυτη αόρατη δύναμη, σημεία αποκρυφισμού, πνευματισμού, με φωτισμούς τύπου ζεν Βουδισμού, ακόμα και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών [209]. Αυτή η πνευματιστική κατεύθυνση είναι απογοητευτική και άδικη για το έργο και την προσφορά του Rogers, αν και πολλοί θεώρησαν αυτή την ενέργεια του Rogers ως ένα άνοιγμα στον πνευματικό κόσμο.

Ο Rogers ζώντας σε ένα αυστηρό ευαγγελικό περιβάλλον,στο οποίο ακυρώθηκε κάθε προσπάθεια του για ελευθερία και σκέψη, οδηγήθηκε στις ανατολικές θρησκείες οι οποίες ήταν πιο ανεκτικές και χαλαρές στις προσωπικές του ανάγκες. Η άποψη του για τηνΔυτική Εκκλησία ήταν παγιωμένη αρνητικά από το προηγούμενο ευαγγελικό παρελθόν του. Έτσι προς το τέλος της ζωής του όταν κατανόησε ότι η ανάγκη για την θρησκευτικότητα και την πίστη είναι έμφυτη για τον άνθρωπο, γέμισε αυτό το κενό με αυτές τις νέες πνευματιστικές εμπειρίες. Μάλιστα τόνισε ότι χωρίς αυτή την προέκταση της πνευματικότητας η ΠΠΘ οδηγεί τον άνθρωπο στον εαυτό του αποστερώντας την δυνατότητα να προσεγγίσει την πνευματική φύση του, η οποία είναι θεμελιωμένη στην αγάπη και την σχέση. Ουσιαστικά ο Rogersαναγνώρισε τα πνευματικά συστατικά της ανθρώπινης εμπειρίας. Αυτό το άνοιγμα προς την υπερβατική εμπειρία του Rogersδεν άφησε εντούτοις κανένα ενδεχόμενο για την ύπαρξη του Θεού , ο οποίος δεν υπάρχει σε κανένα σημείο της ψυχοθεραπευτικής οδού της ΠΠΘ [210].

Από θεολογικής και φιλοσοφικής πλευράς η ΠΠΘ ανήκει σε ένα κλειστό οντολογικό σύστημα, στο οποίο ο άνθρωπος και συνολικότερα ο κόσμος αυτοαναφέρονται, έχοντας μία υπαρκτική αυτάρκεια. Αυτή η κλειστή οντολογία καταργεί την ετερότητα και την ελευθερία, βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προσώπου κατά την ορθόδοξη παράδοση. Η ετερότητα εκλαμβάνεται ως ενότητα, αποτέλεσμα της οποίας είναι η κατάργηση της μοναδικότητας. Έτσι το πρόσωπο καθίσταται προσωπείο, το οποίο υπόκειται σε ένα κοσμικό ήθος και όχι σε μία οντολογική ταυτότητα [211]. Η ετερότητα των προσώπων του τριαδικού Θεούσυνυπάρχει με την κοινωνία και την ενότητα. Ετερότητα δε σημαίνει μόνο την διαφορετικότητα, με μία ατομοκεντρική θεώρηση. Ετερότητα εδώ σημαίνει διαφορετικότητα αλλά πάντα νοείται με μία κοινωνική και εξόδια έννοια. Επομένως το ζευγάρι ετερότητα- ενότητα έχει οντολογικό περιεχόμενο [212].

Η συμπόρευση ετερότητας και ενότητας φανερώνεται από την πατρική σχέση των ανθρώπων με τον Θεό. Ο Θεός είναι πατέρας όλων των ανθρώπων και η κοινή πηγή της προσφοράς. Αυτή η κοινή πηγή αναφοράς υπενθυμίζει σε όλους την αφετηριακή αδελφική σχέση μεταξύ τους [213].

Η φύση της ετερότητας φανερώνεται στην εκκλησιαστική φύση του ανθρώπινου προσώπου.Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό του από ότι για τους αδελφό του [214]. Το ευχαριστιακό ήθος, ως η πεμπτουσία του ορθόδοξου ήθους, επιβάλλει πάντα μαζί με την προσωπική σωτηρία να συμπορεύεται και η κοινωνική σωτηρία, η σωτηρία όλης της κοινωνίας, όλης της οικουμένης. Το ατομικό συμφιλιώνεται με το κοινωνικό. Ο ένας δεν προηγείται των πολλών. Μες στην Εκκλησία ετερότητα και ενότητα συμπορεύονται.Αυτή η ενότητα δεν ισοπεδώνει τον ανθρώπινο πρόσωπο αλλά αναδεικνύει το καθένα μέσα στην πολλαπλότητα των προσώπων [215].

Η ετερότητα συμπορεύεται με την ενότητα ευχαριστιακά. Στην ευχαριστιακή σύναξη, η οποία αποτελεί την πρόγευση και τον εικονισμό της Βασιλείας του Θεού, συνάγονται διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά πρόσωπα, «επί τω αυτώ» και γίνονται σύναιμοι εν Χριστώ.Έτσι η ετερότητα αποκτά μία εσχατολογική προοπτική, η οποία απουσιάζει από την προσωποκεντρική θεώρηση. Αντίθετα, στην προσωποκεντρική θεώρηση, ο σεβασμός στην ετερότητα είναι απλώς ένα βασικό συστατικό της προσωποκεντρικής προσέγγισης για την σχέση, ενώ για το χριστιανό είναι μια ατέλειωτη υπαρξιακή έγνοια. Δε μένει μόνο στο σεβασμό της ετερότητας, αλλά αγκαλιάζει τον εκάστοτε Άλλο, μέχρι το σημείο της σταύρωσης, κατά το πρότυπο της χριστιανικής σταυρικής αγάπης.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

207. Αλέξανδρος Κοσμόπουλος και Γρηγόρης Μουλαδούδης, ό.π., σ. 19.
208. Αλέξανδρος Κοσμόπουλος και Γρηγόρης Μουλαδούδης, ό.π., σ. 160.
209. Σεραφείμ Ρόουζ, Μηδενισμός : Η αρχή της αποστασίας στη σύγχρονη εποχή (Αθήνα : Μυριόβιβλος, 2007) σσ. 76-77.
210. Carl Rogers, Ένας τρόπος να υπάρχουμε, ό.π., σ. 130.
211. Κ. Αγόρας, «Περί κόσμου, ανθρώπου και ιστορίας» στο Κ. Αγόρας, και Στ. Γιαγκάζογλου, Πίστη και Βίωμα της Ορθοδοξίας : Δόγμα, Πνευματικότητα και Ήθος της Ορθοδοξίας (Ε.Α.Π : Πάτρα, 2002) σ. 98.
212. «Το δόγμα της Αγίας Τριάδος συνιστά την απόλυτη κατάφαση της προσωπικής ετερότητας μέσα στην αγαπητική ομοουσιότητα, κοινωνία και αλληλοπεριχώρηση. Και αυτή «η ετερότητα είναι συστατική της ενότητας, και όχι επακόλουθό της» Στ. Γιαγκάζογλου, «Πρόσωπο και ετερότητα. Δοκίμιο για μια ετερότητα της θεολογίας» στο http://www.pischools.gr/-lessons/religious/analekta/80.pdf, σ. 29, (ανάκτηση 7/5/2016).
213. Χρήστος Τερέζης, «Η ορθοδοξία και ο σεβασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας» Η Ορθοδοξία ωςπολιτισμικό επίτευγμα και τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου :Η Ορθοδοξία απέναντι σε θέματα της Εποχής μας,ό.π., σ. 38.
214. «ὑπεύθυνος γὰρ ἔκαστος ἡμῶν τῆς τοῦ πλησίον σωτηρίας ἐστί» Ἰωάννης Χρυσοστόμος, Πρὸς τοὺς ἔχοντας παρθένους συνεισάκτους, Δ΄, PG 47, 500.
215. Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία (Αθήνα : Ακρίτας, 2005) σ. 41.

Όσιος Γρηγόριος Δεκαπολίτης (πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Λόντος, υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας)

$
0
0

Ο Όσιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης [1] γεννήθηκε μεταξύ των ετών 780-790 μ.Χ. στην Ειρηνούπολη [2] της Ισαυρικής Δεκαπόλεως, στη νοτιοανατολική Μ.Ασία και τον βίο του συνέγραψε ο Διάκονος Ιγνάτιος [3] γύρω στο 842-843 [4], κατά παραγγελία των μαθητών του Γρηγορίου, οι οποίοι του παρείχαν τις αναγκαίες πληροφορίες για τη συγγραφή, καθώς ο ίδιος δεν πρέπει να γνώρισε τον άγιο [5]. Ήταν μέλος φτωχικής οικογένειας, και οι γονείς του Σέργιος και Μαρία ήταν πολύ ευσεβής. Σαν παιδί ο Όσιος έδειχνε μια τάση πνευματική. Συχνά αναχωρούσε σε κρυφά μέρη για να προσευχηθεί. Αργότερα, η επιθυμία του να μονάσει τον οδήγησε σε μια μονή μαζί με τον αδελφό του, αλλά ο Ηγούμενος της μονής όπως και μερικοί μοναχοί είχαν γίνει εικονοκλάστες, δηλαδή εχθροί των εικόνων. Η εποχή κατά την οποία ο Γρηγόριος αποφάσισε να ασπασθεί τον μοναχικό βίο συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης περιόδου της εικονομαχίας.

Ο Γρηγόριος είχε το θάρρος να επιπλήξει τον ηγούμενο και κατέφυγε στη Μονή που ήταν ηγούμενος ο αδελφός της μητέρας του, Συμεών. Εκεί παρέμεινε για 14 χρόνια ασκούμενος στην πνευματική ζωή. Έπειτα, αποσύρθηκε σε μια σπηλιά στα βουνά της Ισαυρίας, για να ζήσει μόνος του. Ζώντας στην προσευχή και την άσκηση, αποφάσισε να κατευθυνθεί στη Δύση για να αγωνισθεί υπέρ της αναστήλωσης των ιερών εικόνων.

Πέρασε ένα ολόκληρο χειμώνα σε ένα μοναστήρι στην Έφεσο και στη συνέχεια το 822 με πλοίο στην Προικόνησο, όπου στεγάστηκε στο σπίτι ενός φτωχού ανθρώπου. Αργότερα, πέρασε στην Αίνο της Θράκης και τη Χριστούπολη στη Μακεδονία, και κατέληξε στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάστηκε σε ένα μοναστήρι με ηγούμενο κάποιον ονόματι Μάρκο. Έπειτα, πήγε στην Κόρινθο και ξεκίνησε με ένα πλοίο να περάσει στην Ιταλία, και μέσω Ρηγίου και Νεαπόλεως (Νάπολη) έφθασε στη Ρώμη το 833, όπου διέμεινε σε κελλί για τρείς μήνες. Από εκεί μετέβη στις Συρακούσες της Σικελίας,όπου έμεινε σε πύργο για ένα ή δύο χρόνια . Ακολούθως, μετέβη στον Υδρούντα, για να ελέγξει τον εκεί επίσκοπο που ήταν εικονομάχος.Και αυτό γιατί όταν το Ιλλυρικόν και η νότια Ιταλία βρέθηκαν υπό την δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης, οι εικονοκλάστες είχαν τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων. Η μετάβαση του Οσίου στην Ιταλία εύλογα γεννά το ερώτημα γιατί μετέβει εκεί. Ο Βαλσάμης υποθέτει για να εξασφαλίσει την υπέρ των εικονόφιλων παπική βοήθεια.

Τελικά, ο Όσιος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμεινε αρχικά στη Μονή του Αγίου Μηνά και αργότερα σε άλλα μοναστικά κελλιά. Μετέβη αργότερα για λίγο στην Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη [6].

Ο Διάκονος Ιγνάτιος κατέγραψε τις θεραπείες που εκτελούσε ο Άγιος με την δύναμη της προσευχής. Είχε μια ιδιαίτερη δύναμη πάνω στους δαίμονες. Αρκετοί μοναχοί και οι πιστοί που είχαν καταληφθεί από τα κακά πνεύματα θεραπεύτηκαν από τις προσευχές του Οσίου. Σε μεγάλη ηλικία ,ασθενής πιά, ξεκίνησε το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη (Ιανουάριο του 842),μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Θεόφιλου, και συνάντησε τον θείο του Συμεών, που είχε μόλις απελευθερωθεί. Παρέμεινε στη βασιλεύουσα τους επόμενους μήνες δοκιμαζόμενος από την ασθένεια. Λίγο πριν πεθάνει ζήτησε να τον μεταφέρουν στο άγιο όρος της Μ.Ασίας, το όρος του Ολύμπου της Βιθυνίας (Ορος Μοναχών της Προύσας) όπου και κοιμήθηκε τον Νοέμβριο του 842.

Ο Όσιος Γρηγόριος έγινε γνωστός, από τα πολλά θαύματα του εκεί. Μετά το πέρασμα του χρόνου, οι μοναχοί της μονής που ενταφιάστηκε αποφάσισαν να τοποθετήσουν το ιερό λείψανό του σε μια λάρνακα. Έτσι, κατά την ανακομιδή του λειψάνου του βρέθηκε ολόκληρο και άφθαρτο και παρέμεινε ως ιερό κειμήλιο σε μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη, που ιδρύθηκε από τον μαθητή του Ιωσήφ υμνογράφο, για πάνω από έξι αιώνες μέχρι το 1453, όταν η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Η παράδοση λέει ότι η λάρνακα με τα λείψανα μεταφέρθηκε κρυφά σε ένα μοναστήρι στη Σερβία για την προστασία τους από την βεβήλωση των Τούρκων. Από εκεί ο Barbu Craiovescu τα μετέφερε το 1497 στο Μοναστήρι Bistrița ( στο Neamț της Ρουμανίας), που ίδρυσε η οικογένεια του. Ο ίδιος δε εκάρη μοναχός και μετονομάσθηκε σε Παχώμιο. Λόγω των συχνών επιθέσεων και επιδρομών των Ούγγρων στη ρουμανική γη, οι μοναχοί έκρυβαν τα λείψανα του οσίου σε μια σπηλιά σε κοντινό βράχο, ένα χιλιόμετρο από το μοναστήρι. Σήμερα, η ασημένια λειψανοθήκη στην οποία διατηρούνται τα σεβάσμια λείψανα του Οσίου, χρονολογείται από το 1656, ενώ Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ρουμανίας τιμά τον Όσιο από το 1950. Στην Ελλάδα, ένα τμήμα της τιμίας κάρας του θησαυρίζεται στον Ι.Ναό Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας.

 

Παραπομπές:

1. Για τον Όσιο Γρηγόριο τον Δεκαπολίτη βλέπε σχετικά: Dvornik, F.,: La Vie de saint Grégoire de Décapolite et les Slaves macédoniens au IXe siècle, Paris 1926, σελ. 45-75.
Mango, C., “On Re-reading the Life of St. Gregory the Decapolite”, Βυζαντινά 13.1 (1985), σελ. 633-646. Kazdan-Patterson‐ Sevcenko, «Gregory of Decapolis», ODB 2 (1991), 880. Νικολόπουλου,Π., «Γρηγόριος. Ὁ Δεκαπολίτης», ΘΗΕ 4 (1964) στ. 701‐702.Makris,G. (επιμ.), IgnatiosDiakonos und die Vita des Hl. GregoriosDekapolites (Stuttgart – Leipzig 1997). Micle,V.(Aρχιμ.)Sfântul Grigorie Decapolitul. Viaţa şi minunile, Βουκουρέστι 1992. Βαλσάμη, Γ.,«Ιστορικά στοιχεία στον Βίο του οσίου Γρηγορίου Δεκαπολίτου» στο διαδίκτυο http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/valsamis_dekapolitis.html (19/11/18).
2. Πρβλ. Ιγνατίου Διακόνου, Βίος Γρηγορίου Δεκαπολίτου-Makris ,σ.60«Τοῦτον ἤνεγκε μὲν μία τῶν τῆς Δεκαπόλεως τῶν πρὸς τῇ Ἰσαυρίᾳ πόλις,ᾗ ὄνομα Εἰρηνόπολις ἔδει γὰρ τὸν πρὸς ἀοράτους ἐχθροὺς ἀνηρῆσθαι πόλεμον μέλλοντα ἐξ εἰρηναίας ἐνεγκαμέ‐ νης ἐπανατεῖλαι καὶ γενέσθαι πᾶσιν εἰρήνης ἀναστασίαστον ἔρεισμα».
3. Ο Ιγνάτιος Διάκονος συνέγραψε τέσσερα ιδιαίτερης σημασίας αγιολογικά κείμενα,τους Βίους των πατριαρχών Ταρασίου και Νικηφόρου,και τους Βίους των Αγίων Γρηγορίου του Δεκαπολίτου15 και Γεωργίου Αμάστριδος.
4. O Makrisστο …Dekapolites ,σελ. 25-29, τοποθετεί τη συγγραφή του Βίου του Γρηγορίου περίπου το 855.
5. Κανένα στοιχείο δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ιγνάτιος και ο Γρηγόριος μπορεί να γνωρίζονταν, αν και ήταν σύγχρονοι: βλ. Mango, C., “On Re-reading…σελ. 633-646, ιδ. 636, καιKazhdan, A. – Sherry, L. – Angelidi, C., A History of Byzantine Literature (650-850) (Athens 1999), σελ. 356, ενώαντίθετηάποψηέχειοMakrisDekapolites , σελ. 117.
6. Μανουήλ Ιω. Γεδεών, Βυζαντινόν Εορτολόγιον : Μνήμαι των από του Δ’ μέχρι του ΙΕ’ αιώνος εορταζομένων αγίων εν Κωνσταντινουπόλει, Εν Κωνσταντινουπόλει 1899, 193. Βλέπε και Ευστρατιάδου, Σοφ., Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Εκδ.Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα, 1995, 101.

Η προσπάθεια να κάνουμε φάτνη την καρδιά μας, στην πορεία μας προς τη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού μας (πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Χρήστου)

$
0
0

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, η στιγμή που βγαίνει το σημερινό μας άρθρο, συμπίπτει με την ημέρα της 15ης Νοεμβρίου, που ως γνωστόν είναι και το σημείο ενάρξεως της νηστείας, για την προετοιμασία μας για την Εορτή των Χριστουγέννων. Όταν η Εκκλησία μας προβλέπει νηστεία, το κάνει σε περιόδους με έντονη πνευματική εργασία και ψυχοσωματική προετοιμασία για τον εορτασμό μεγάλων, κοσμοσωτήριων γεγονότων και εορτών, όπως και η εορτή της Σαρκώσεως Του Θεού Λόγου και της Γέννησης Του Θεανθρώπου, «στη Μητρόπολη των Εορτών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας, που εορτάσαμε στις 13 Νοεμβρίου, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου (κατ’ άλλη παράδοση έως τις 12 Δεκεμβρίου) νηστεύουμε το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά κ.α. Όμως σε αντίθεση με την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εδώ καταλύουμε το ψάρι (εκτός βεβαίως Τετάρτης και Παρασκευής, που νηστεύουμε αυστηρά ως συνήθως). Μετά τις 17 (ή 12 για άλλους) Δεκεμβρίου, νηστεύουμε και το ψάρι, πράγμα που δηλώνει ότι αυτή η περίοδος διαμορφώθηκε μεταγενέστερα, κατά μίμηση του Πάσχα και αρχικώς είχε 1 εβδομάδα μόνο νηστεία για την τότε εορτή των Επιφανείων, που ήταν η Εορτή της Γεννήσεως και των Θεοφανείων Του Χριστού μας μαζί! Αργότερα αυτό έσπασε σε δύο εορτές και επεκτάθηκε η νηστεία στα σημερινά δεδομένα, καθώς κατά τα Χριστούγεννα έως και την 4η Ιανουαρίου έχει κατάλυση εις πάντας, ενώ παραμονή των Θεοφανείων λόγω της ομαδικής βαπτίσεως των Κατηχουμένων, νήστευε όλη η Εκκλησία, και το διατηρεί μέχρι και σήμερα!

Εμείς οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νηστεία υπάρχει κατά υπόδειξη του ίδιου Του Κυρίου μας και έχει πραγματικό νόημα, όταν συνδυάζεται με προσευχή και ελεημοσύνη. Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία μας, με την έναρξη της νηστείας, προσκαλεί σε εντονότερη λειτουργική ζωή και αγαθοεργία, όλη αυτή την περίοδο αλλά και όχι μόνο, σε όλη μας τη ζωή!

Πολλές Ενορίες έχουν δημιουργήσει μία πολύ όμορφη εκκλησιαστική παράδοση, που προβλέπει για την περίοδο αυτή την καθημερινή τέλεση της Θείας λειτουργίας, την τέλεση δηλαδή όπως λέμε στην Εκκλησιαστική Γλώσσα, του Ιερού Σαρανταλείτουργου, ιδιαίτερα όταν διακονούν σε μία Ενορία πάνω από ένας Ιερέας. Τόσο οι μεγάλες Εορτές (π.χ. των Εισοδίων της Θεοτόκου) και οι μνήμες Αγίων (π.χ. Ευαγγελιστού Ματθαίου), οι περισσότεροι Προφήτες, οι Προπάτορες, ο Άγιος Σάββας, η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Διονύσιος, ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος κ.α.) όσο και οι άλλες ημέρες που ψάλλουμε τις καταβασίες «Χριστός γεννάται δοξάσατε…» φανερώνουν και προετοιμάζουν τους φιλακόλουθους πιστούς για τα Χριστούγεννα, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους προεόρτιους ύμνους και τη γενικότερη πνευματική ατμόσφαιρα.

Πολλοί Χριστιανοί προσέρχονται αυτές τις ημέρες και στο πετραχήλι του πνευματικού τους, προσπαθώντας να καθαρίσουν την καρδιά τους από τα πάθη και τις αμαρτίες, ώστε να γίνει νοητή φάτνη, για να σκηνώσει μέσα της ο Λυτρωτής Χριστός. Βλέπουμε καθαρά αυτή την πνευματική προοπτική, που είναι λιγότερο θορυβώδης, αλλά πολύ ουσιαστική, σε αντίθεση με το εμπορικό «πνεύμα των Χριστουγέννων» όπου δεσπόζει η βουή από τη συγκέντρωση των καταναλωτών στα πολυκαταστήματα, με τις έντονα στολισμένες βιτρίνες με τον «Άγιο Βασίλη της Σκανδιναβίας» και τις «χριστουγεννιάτικες» προσφορές των προϊόντων και υπηρεσιών, που σε κάνουν όμως να απορείς: Αλήθεια, που είναι ο Χριστός σε όλο αυτό;

Όλα αυτά τα έχουμε καυτηριάσει και σε παλαιότερα άρθρα μας, για το θέμα, γι’ αυτό φέτος θα αρκεστούμε σε αυτό που μας οδηγεί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, να κοιτάξουμε μέσα μας, να εντοπίσουμε τα πάθη, τις αμαρτίες και τις αδυναμίες μας, να βάλουμε αρχή μετανοίας και να αναζητήσουμε το Χριστό, που και φέτος θα γεννηθεί στο Σπήλαιο της ταπεινής μας καρδιάς, αρκεί να το θέλουμε και να το επιζητούμε.

Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν, ας αναζητήσουμε πάλι την ιερότητα και κατάνυξή τους. Ας αντισταθούμε σε κάθε τι που προσπαθεί να τα αλλοιώσει και διαστρέψει, είτε εκτός είτε εντός Εκκλησίας! Να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα, που δεν θα την εκμεταλλευτούμε και αξιοποιήσουμε πνευματικά. Ας ενισχύσουμε από το υστέρημά μας, τον Έρανο Αγάπης των Ιερών Μητροπόλεων και Ενοριών, ώστε να μη μείνει κανένας αδελφός μας χωρίς τα απαραίτητα και αναγκαία.

Η ποιμαντική σε συνδυασμό με την ασκητική. Η λειτουργική σε συνδυασμό με τη λαϊκή παράδοση. Η αγάπη σε συνδυασμό με τη μετάνοια. Το τραγούδι σε συνδυασμό με τον ύμνο. Η εικόνα της Γεννήσεως σε συνδυασμό με την Ευαγγελική διήγηση, η ομορφιά σε συνδυασμό με την απλότητα και τη λιτότητα, η λαμπρότητα σε συνδυασμό με την κατάνυξη, αντιθετικές εικόνες και καταστάσεις, που όμως συνδυάζονται, συνεργάζονται και ομονοούν, όλες αυτές τις ημέρες, της προσμονής και αναμονής, της χαράς και της ελπίδας, σε έναν κόσμο εχθρικό και αδιάφορο, προς το Χριστό και τους σύγχρονους ακολούθους του και μιμητές Του.

Κλείνοντας, αγαπητοί μας αναγνώστες και το παρόν άρθρο, θέλουμε απλά και ταπεινά να προτρέψουμε όλους όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές, αξίζει να γίνουμε «ποιμένες» που θα αγρυπνούν, «μάγοι» που θα αναζητούν και στο τέλος προσκυνούν, «αστέρας» και «Άγγελοι» που θα φανερώνουν και δοξολογούν.

Ευχόμαστε ο Κύριος να γεννηθεί στις καρδιές μας και να αποτελέσουμε προσωπικότητες, που θα γεννούν Χριστό στις καρδιές των άλλων ανθρώπων που μας συναναστρέφονται και ζητούν από εμάς, συνέπεια, αγάπη και ελπίδα. Ας δώσουμε στις καρδιές μας τόπο και χρόνο για Εκείνον, που ως βρέφος γεννιέται αλλά ως Θεός αποκαλύπτεται σε κάθε έναν που ειλικρινά τον πιστεύει και τον αναζητά! Αμήν!

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Κιβωτός της Ορθοδοξίας.

Ο Άγ. Παΐσιος άρπαξε ένα παιδί από τους τροχούς αυτοκινήτου ενώ ήταν στο Όρος!

$
0
0

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης (1924-1994).

Ένα μικρό παιδί οδηγώντας απρόσεκτα το ποδήλατό του βρέθηκε μπροστά σε φορτηγό, το οποίο χτύπησε το παιδί και θα το πολτοποιούσε, αν ξαφνικά με θαυμαστό τρόπο, ένας μοναχός δεν το άρπαζε από τους τροχούς του αυτοκινήτου.

Το παιδί είδε το μοναχό, αλλά δεν ήξερε ποιος ήταν.

Όταν πήγε στο σπίτι του, διηγήθηκε στον πατέρα του αυτό που του συνέβη και πήραν την απόφαση να πάνε στο Άγιον Όρος να βρουν το μοναχό και να τον ευχαριστήσουν.

Γυρίζοντας τα μοναστήρια και τα κελιά, έφτασαν και στον π. Παΐσιο.

Το μικρό παιδί αμέσως τον αναγνώρισε και πήρε την ευχή του.

 

 

Από το βιβλίο του Πρεσβυτέρου Διονυσίου Δ. Τάτση, «Ο Γέροντας Παΐσιος.

Ιερό Λείψανο του Αγ. Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στον Ι.Ν. Αγ. Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου

$
0
0

Ιερό Λείψανο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους υποδέχεται ο Ιερός Ναός Αγ. Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018. Το λείψανο θα τίθεται προς προσκύνηση μέχρι και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρες 7:00 – 21:00. Η υποδοχή θα γίνει επί της οδού Μαραθωνομάχων, πλησίον του Ιερού Ναού, στις 17:00 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο.

Καθημερινά θα τελείται Θεία Λειτουργία, Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Ανδρέα στις 12:00. Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου θα τελεστεί ιερά αγρυπνία 22:00 – 01:00.

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images