Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Θυρανοίξια Ι.Ν. Οσίου Παϊσίου στο Ναυστάθμο Σαλαμίνας

$
0
0

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Ι.Ν. Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Διεύθυνση Καυσίμων του Ναυστάθμου Σαλαμίνας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνο.

Μετά την Ιερά ακολουθία ο Στρατιωτικός Ιερεύς του Ναυστάθμου Αρχιμ. Αλέξιος Ιστρατόγλου Ανχης (ΣΙ) αναφέρθηκε στο ιστορικό ανέγερσης του Ιερού Ναού από το προσωπικό που υπηρετεί στην υπηρεσία αυτή με την συνεισφορά εθελοντών από την περιοχή της Σαλαμίνας, ευχαριστώντας όλους εκείνους που συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση και λειτουργία του Ιερού Ναού που πλέον καθίσταται λειτουργικός προς δόξαν Θεού και εις τιμήν και μνήμην του Οσίου που αρκετοί γεύτηκαν την ευλογία, παρουσία και συνδρομή του Αγίου στη ζωή τους.

Επίσης ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στο να γίνει ο Ιερός Ναός ευχόμενος ο Άγιος να ανταποδώσει στη ζωή τους κάθε ευλογία. Τέλος προσέφερε μία εικόνα του αγίου λέγοντας ότι πλέον εκτός από τον Άγιο Νικόλαο που είναι προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού και ο Όσιος Παΐσιος θα είναι πρεσβευτής και συνοδοιπόρος στο έργο τους

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Κωνσταντίνος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην αξία και σημασία ενός Ναού που είναι αφιερωμένος σε ένα σύγχρονο Άγιο.

Στην τελετή παρέστησαν ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού, ο Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού, ο διοικητής Ναυστάθμου Σαλαμίνας, οι διευθυντές διευθύνσεων του ΝΣ, αντιπροσωπεία του ΠΝ καθώς και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.

 

Πηγή:

 


Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)

$
0
0

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργανώνουν Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 500 ετών από της μεταβάσεως του Αγίου Μαξίμου στην Ρωσία. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (πρώην Μονή Λαζαριστών) στη Σταυρούπολη.

Η Ημερίδα θα αρχίσει στις 9:00 π.μ. και θα παρουσιαστούν 13 πρωτότυπες εισηγήσεις εκκλησιαστικών προσώπων, καθηγητών Πανεπιστημίου και ειδημόνων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εναρκτήρια εισήγηση θα γίνει από τον Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Στο τέλος της Ημερίδας, στις 7:30 μ.μ., θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο για τη ζωή του Αγίου Μαξίμου. Τραγούδια θα αποδώσει η Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» της Ιεράς Μητρόπολεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Σενάριο, σκηνοθεσία και διεύθυνση της Χορωδίας από την Μαρία Χαραλαμπίδου.

Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (1470-1556) αφού είχε λάβει μία λαμπρή και υψηλού επιπέδου παιδεία στα Πανεπιστήμια της Ιταλίας ήλθε το 1506 στην Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου για να γίνει μοναχός. Έμεινε για περισσότερο από μία δεκαετία στην Μονή ζώντας την μοναχική ασκητική ζωή σύμφωνα με την Αγιορειτική Παράδοση. Κατόπιν προσκλήσεως του τότε Μεγάλου Ηγεμόνος Βασιλείου Γ΄ Ιβάνοβιτς πηγαίνει στην Ρωσία το 1518 για να μεταφράσει και να διορθώσει λειτουργικά και εκκλησιαστικά βιβλία, τα οποία είχαν νοθευθεί από διάφορες αιρέσεις και άλλες πλανεμένες δοξασίες. Το έργο του επαινέθηκε από τον Μεγάλο Ηγεμόνα, τον τότε Μητροπολίτη Μόσχας και την Ιερά Σύνοδο, αλλά στη συνέχεια μετά από συκοφαντίες κατέληξε αδίκως στην φυλακή για 26 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί συνέχιζε να στηρίζει και να καθοδηγεί τον πιστό λαό της Ρωσίας. Συνέγραψε πλήθος επιστολών και θεολογικών συγγραμμάτων, που πρόσφατα εκδόθηκαν και στα ελληνικά. Αποφυλακίστηκε τα τελευταία 5 έτη της ζωής του, αλλά δεν του επετράπη η επιστροφή του στην Μονή της μετανοίας του, το Βατοπαίδι. Κοιμήθηκε στην Ρωσία το 1556 και εκεί οι πιστοί τον τιμούσαν από νωρίς ως Άγιο. Το 1998 κατετάγη επίσημα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και σοφός της εποχής του, που όμως με τους ασκητικούς αγώνες του και την Χάρη του Θεού αγίασε. Είναι ο Άγιος που συνδέει την Ελλάδα με την Ρωσία. Ωφέλησε πολύ, πνευματικά, αλλά και προήγαγε τον πολιτισμό στην Ρωσία, ώστε δίκαια ονομάστηκε «φωτιστής των Ρώσων».

Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ

Δεν λησμονούμε (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

$
0
0

Αν έχεις αμαρτήματα, μην απελπίζεσαι. Δεν παύω διαρκώς αυτά τα λόγια να τα επαναλαμβάνω. Ακόμα και αν αμαρτάνεις κάθε ημέρα, κάθε ημέρα να μετανοείς. Ας κάνουμε ό,τι ακριβώς και με τα σπίτια τα παλιά που είναι ετοιμόρροπα: αφαιρούμε τα παλαιά και σάπια υλικά και τ’ αντικαθιστούμε με καινούργια και δεν λησμονούμε διαρκώς να τα περιποιούμαστε.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

«Η αγάπη ως βία»

$
0
0

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης (Πλατεία Αγ. Γεωργίου 8) θα πραγματοποιηθεί ομιλία του π. Νικολάου Λουδοβίκου με θέμα «Η αγάπη ως βία». Η ομιλία θα ξεκινήσει στις 10:30, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Ταχύτερη η σύνδεση μέσω κινητού δικτύου σε σχέση με το WiFi στην Ελλάδα

$
0
0

Στη λίστα των χωρών, όπου οι χρήστες smartphone απολαμβάνουν μεγαλύτερες ταχύτερες σύνδεσης μέσω του κινητού του δικτύου σε σχέση με το Wi-Fi, συγκεταλέγεται πλέον η Ελλάδα, σύμφωνε με πρόσφατη μελέτη της OpenSignal.

Όπως αποδεικνύεται το Wi-Fi χάνει σταδιακά το στέμμα του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με την μελέτη σε 33 χώρες του κόσμου το κινητό δίκτυο εξασφαλίζει στους χρήστες ταχύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε σχέση με το Wi-Fi.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη απόκλιση υπέρ της κινητής τηλεφωνίας είναι η Αυστραλία, όπου οι μέσες ταχύτητες είναι 13 Mbps γρηγορότερες από το WiFi. Στις περισσότερες χώρες, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αρκετά παρόμοια και συνηγορούν υπέρ της επικράτησης των κινητών δικτύων σε θέματα ταχύτητας. Πέρα από την Αυστραλία, οι ταχύτητες λήψης μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας καταγράφονται ανώτερες αυτών του Wi-Fi και στη Γαλλίας, το Κατάρ, την Τουρκίας, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική. Σε αυτήν την κατηγορία των χωρών ανήκει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης οι χρήστες στη Γαλλία έχουν πλεονέκτημα 2,5 Mb ανά δευτερόλεπτο, ενώ το Κατάρ και η Τουρκία έχουν 11,8 Mb/s και 7,3 Mb/s αντίστοιχα.

Κι όλα αυτά όταν πριν από μία μόνο δεκαετία τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας αποτελούσαν μια «ακριβή στάση» μεταξύ των Wi-Fi hotspots. «Πριν από μια δεκαετία, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ήταν απλά μια “ακριβή στάση” μεταξύ των WiFi hotspots για τους χρήστες, οι οποίοι επιθυμούσαν να είναι διαρκώς συνδεδεμένοι», αναφέρει η εταιρεία.

Στον αντίποδα στις ψηφιακά ώριμες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το WiFi εξακολουθεί να παρέχει στους χρήστες ταχύτερη σύνδεση και συγκεκριμένα κατά 25 Mbps. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν την μοναδική περίπτωση. Και στις ψηφιακά «ώριμες» αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης η εμπειρία της ταχύτητας είναι σαφώς καλύτερη στις συνδέσεις μέσω Wi-Fi εν συγκρίσει με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με του αναλυτές της OpenSignal οι νεότερες τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, όπως το 4G, αύξησαν την υπεροχή των δικτύων. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 63% των χωρών που μελετήθηκαν (δηλαδή 50 χώρες) τα δίκτυα 4G προσφέρουν μια πιο γρήγορη εμπειρία λήψης σε σχέση με το Wi-Fi.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την χρήση δικτύων 3G, μόνο επτά χώρες γνώριζαν ταχύτερη εμπειρία και ακόμη και αυτή ήταν μέτρια σε σχέση με το WiFi. Κι όλα αυτά την στιγμή που το 5G παραμένει αναξιοποίητο. Η έλευσή του, που λέγεται ότι θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το πλεονέκτημα ταχύτητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ανοίγοντας την ψαλίδα ακόμα περισσότερο.

 

Πηγή:  businessnews.gr

«Η συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού»

$
0
0

Ο Μεταπτυχιακός Φοιτητικός Θεολογικός Σύνδεσμος (Μ.Φ.Θ.Σ.) διοργανώνει το 21ο κατά σειρά συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών Θεολογίας. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι ο εξής: «Η συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Η διαχρονική σχέση, οι συνέπειες και ο απόηχος της συνάντησης από την ύστερη αρχαιότητα ως τις μέρες μας».

Το τριήμερο αυτό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6, Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Βασιλείου του Μεγάλου 15).

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υπ. Διδάκτορες από τις Θεολογικές Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ιδιαίτερη θα είναι η συμβολή με ανακοινώσεις από εκλεκτούς Καθηγητές και Ερευνητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το 21ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Θεολογίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεολογίας και την σύμπραξη της ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Διοργάνωση: Μεταπτυχιακός Φοιτητικός Θεολογικός Σύνδεσμος (Μ.Φ.Θ.Σ.)

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Μνήμη Αγίας Βαρβάρας, Οσίου Ιωάννου Δαμασκηνού, Αγίου Σεραφείμ Φαναρίου (Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών)

$
0
0

Metallhnos1

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός αναφέρεται σε τρεις αγίους που τιμά η Εκκλησία μας στις 4 Δεκεμβρίου, την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, τον Όσιο Ιωάννη Δαμασκηνό και τον Νεομάρτυρα Άγιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου.

 

Ο Γέροντας στεκόταν αγέρωχος 200 μέτρα από τη φωτιά και έψελνε την Παράκληση!

$
0
0

Ο Ιερομόναχος, πατήρ Ελπίδιος Νεοσκητιώτης.

Το 1970 είχε συμβεί το Μοναστήρι της Παναγίας [Ιερό Ησυχαστήριο Μπάλας, στη Ροδόπολη Αττικής] ακόμα ένα ένα θαυμαστό περιστατικό.
Το έτος αυτό άναψε στην περιοχής της Μπάλας μεγάλη πυρκαγιά, η οποία παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι πυροσβέστες, πλησίαζε απειλητικά προς τα κτήρια της μονής.
Ο πατήρ Ελπίδιος [δίδυμος αδελφός του Ιερομάρτυρα, αγίου Φιλουμένου] προσευχόταν συνεχώς και παρακαλούσε την Παναγία να φυλάξει το μοναστήρι της.

Η φωτιά, όμως, συνέχιζε να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.
Όταν πλέον έφτασε πολύ κοντά, τότε οι αδελφές είδαν τον Γέροντα να στέκεται αγέρωχος στα 200 μέτρα από τη φωτιά και να ψάλλει τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας, κάνοντας συνεχώς το σημείο του σταυρού προς το μέρος που καιγόταν.
Σε λίγη ώρα συγκινημένες είδαν και το θαύμα: Ο άνεμος άλλαξε απρόσμενα φορά και η φωτιά άρχισε να απομακρύνεται από το μοναστήρι.
Έτσι, κατάφεραν σιγά σιγά οι πυροσβέστες να την κατασβέσουν.

 

Από το βιβλίο ο “Γέροντας Ελπίδιος (1913-1983)» έκδοση Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας Κύπρου.


Πονηρό θηρίο (Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως)

$
0
0

20151204-1
Νύκτα ζοφερή, μαύρο σκοτάδι και συνεχής ομίχλη είναι η απροσεξία και αυτός που περπατά μαζί της δεν ξέρει που πηγαίνει. Οι δρόμοι αυτών που δεν προσέχουν είναι σκοτεινοί και δεν βλέπουν που σκοντάφτουν. Μοιάζει η απροσεξία με πονηρό θηρίο, λιοντάρι αρπακτικό, φίδι δηλητηριώδες που αρπάζει και κατασπαράζει αυτούς που την συναναστρέφονται.

Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός

Ημερίδα: «Παρένθετη μητρότητα: ο ηθικός προβληματισμός για τη μητέρα, το παιδί και την οικογένεια»

$
0
0

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 στο Γ΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ διεπιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Χρήστου Βάντσου, καθώς συμπληρώνεται ένα έτος από το θάνατό του.

Το θέμα της ημερίδας είναι: «Παρένθετη μητρότητα: ο ηθικός προβληματισμός για τη μητέρα, το παιδί και την οικογένεια».

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Ημερίδας

Σύντομο Βιογραφικό του αειμνήστου καθηγ. Χρήστου Βάντσου  

Ο Χρήστος Βάντσος γεννήθηκε στην Ίμβρο, σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο. Υπηρέτησε ως καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, στην οποία δίδαξε Ποιμαντική Ψυχολογία, Ιεραποστολική και Χριστιανική Παιδαγωγική. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων και άρθρων. Τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με το οφφίκιο του Άρχοντος Ιερομνήμονος και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Σουτζουκάκια τόνου

$
0
0

 

Υλικά
2 κονσέρβες τόνο σε νερό
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 μικρό ποτιρακι ούζο
1 κουτ. γλυκού κολιανδρο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο ή αποξηραμένο
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα
1 κονσέρβα τοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού τοματοπελτέ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. σούπας βασιλικό αποξηραμένο
αλάτι, πιπέρι

είναι τέλεια και συνοδεύονται με πατάτες φούρνου ή τηγανητές ή ρύζι ή πουρέ ή ότι αρέσει στον καθένα.

 

Πηγή: Αγιορειτικη Μαγειρική Κληρονομιά

 

A variety of ploys (Saint Ignatius Brianchaninoff)

$
0
0

Conscious, calculated or artificial humility is a mix of numerous and varied stratagems through which human pride attempts to attire itself in the glory of humility in the eyes of the blind world, the world which clings to its own things, the world which fawns on faults when these are concealed behind the mask of virtue, the world that hates virtue when this appears before it in its divine simplicity and its unwavering submission to the Gospels.

Ράγισαν και οι πέτρες στη Θεία Λειτουργία μετά από 44 χρόνια

$
0
0

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά τη Τουρκική εισβολή, τελέστηκε και πάλι η Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στην κατεχόμενη κοινότητα Στύλλων της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η συγκίνηση έκδηλη στα πρόσωπα των δεκάδων εκτοπισθέντων κατοίκων που κατέκλυσαν ασφυκτικά την εκκλησία του χωριού τους η οποία άλλοτε έσφυζε από ζωή και σήμερα βρίσκεται ερειπωμένη, βεβηλωμένη, και παραδομένη στη φθορά του χρόνου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, συμπαραστατούμενος από τους Οικ. Θεοδόσιο Θεοχάρους και Πρεσβ. Νικόλαος Πάτσαλος και τον Διάκονο Επιφάνιο Παπαντωνίου.

Εψάλλη επίσης επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πάντων των κεκοιμημένων κατοίκων των Στύλλων.

 

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

 

Η πνευματική διαθήκη του Οσίου Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

$
0
0

Ο Γέροντας, μαρτυρεί ότι τελικώς η θεολογία δεν είναι λόγια και θεωρίες, αλλά πράξη και έργο. Την ώρα που θα «πειραματιστεί» κανείς στις άγιες εντολές του Θεού, εκείνη και μόνο την ώρα θα δει τον Θεό παρόντα στη ζωή του.

Ομιλία με θέμα «Η πνευματική διαθήκη του Οσίου Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ», πραγματοποίησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Της ομιλίας, που ήταν η τρίτη κατά σειρά που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τη Βηματάρισσα.

Για τον μεγάλο Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ, τον τόσο αγαπητό και στον άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, με τον οποίο διατηρούσε μία ιδιαίτερη πνευματική και στενή σχέση, έστω κι αν δεν είχαν ποτέ συναντηθεί προσωπικά, έχουν γράψει, γράφουν και θα συνεχίσουν πολλοί να γράφουν πολλά, τόνισε στην αρχή του λόγου του ο π. Γεώργιος.

Η πνευματική του πορεία δεν ήταν καθόλου εύκολη. Πέρασε μέσα από τίς συμπληγάδες της αμφισβήτησης, της αναζήτησης σέ εξωχριστιανικά θρησκεύματα, της φιλοσοφικής και θεοσοφικής περιπέτειας, για να καταλήξει εκεί που πράγματι αναπαύτηκε η ψυχή του, στην εύρεση του Κυρίου Ιησού Χριστού μέσα στον ευλογημένο λειμώνα των μονών του αγίου Άθωνα.

Στη συνέχεια, αφού ανέγνωσε την πνευματική διαθήκη του Γέροντα, στάθηκε σε ορισμένα σημεία, αναλύοντας τα.

Και κατά πρώτον, ότι ο σκοπός είναι “ίνα πάντες εν ώσι…”». Ο Γέρων Σωφρόνιος την ενότητα των ανθρώπων μεταξύ τους την θεωρεί ως τον σκοπό που ο Θεός έχει θέσει στον άνθρωπο, έναν σκοπό που υπερβαίνει κατά πολύ ασφαλώς ότι θεωρεί ως σκοπό της ζωής του ο συνήθης άνθρωπος, ακόμη και ο εντός της Εκκλησίας.

Τι θέτει ως σκοπό ο περισσότερος κόσμος; Την απόκτηση θέσεως, χρήματος, δόξας, τη δημιουργία ίσως μιας καλής οικογένειας, μπορεί σε λίγες περιπτώσεις και την καλλιέργεια ενός καλού και ηθικού χαρακτήρα.

Πάντως ο σκοπός δεν εκφεύγει των ορίων του παρόντος κόσμου, ως εάν ο κόσμος  να εξαντλεί και το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ τελικώς ο σκοπός αυτός χαρακτηρίζεται έντονα από μία ατομιστική διάθεση, η οποία ακυρώνει αυτονόητα και οποιαδήποτε έννοια ενότητας, αφού ο ατομιστής και στην ενότητα με τους άλλους κοιτάει μόνο τον εαυτό του κι ότι τον εξυπηρετεί!

«Ο Γέροντας υπενθυμίζει όμως ότι εφόσον μιλάμε για τον άνθρωπο που θέλει να είναι χριστιανός, ο σκοπός δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από εκείνον που ο ίδιος ο Δημιουργός του έχει θέσει ήδη απαρχής της Δημιουργίας του, του πρόβαλε μέσα από την προφητική παράδοση της πρώτης αποκάλυψης στην Παλαιά Διαθήκη, κατεξοχήν δε του απεκάλυψε όταν ο Ίδιος ενσαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος.

Έτσι ο σκοπός αυτός κατανοούμενος μέσα στο πλαίσιο της ανθρωπολογίας της Αγίας Γραφής και της Εκκλησίας κινείται σε υπέρ φύσιν χαρισματικό επίπεδο, συνεπώς σε καταστάσεις που οποιαδήποτε φιλοσοφία, θεοσοφία ή και θρησκεία αδυνατούν έστω και να υποψιαστούν.»

Κι αυτό περαιτέρω σημαίνει ότι η έννοια της ενότητας δεν είναι αυτό που έχουν στον νου τους οι πολλοί, οι οποίοι την αναφέρουν και την περιγράφουν ως μία εξωτερικού τύπου συνύπαρξη των ανθρώπων, αλλά εκείνη η ενότητα που κατανοείται κατά το πρότυπο της αγίας Τριάδος, δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού».

Ότι ο Θεός μας είναι, αυτό καλείται να γίνεται και ο άνθρωπος, συνεπώς η ενότητα των τριών υποστάσεων του Θεού γίνεται το θεμέλιο και για την ενότητα των ανθρώπων μεταξύ τους.

Η αλληλοπεριχώρηση αυτή των προσώπων-υποστάσεων της αγίας Τριάδος, κατά την οποία το κάθε θείο πρόσωπο ζει όλη την ουσία της θεότητος , η αλληλοπεριχώρηση του Χριστού και των ανθρώπων, κατά την οποία ο Κύριος προσλαμβάνει όλη την ανθρώπινη φύση και συνεπώς και όλους τους ανθρώπους ώστε να ζει μέσα σ’ αυτούς και αυτοί να ζουν μέσα σ’ Αυτόν, προκαλεί τη χαρισματική κίνηση του χριστιανού ανθρώπου ως μέλους και άρα ως συνέχειας του Χριστού.

«Ώστε να περιλάβει και αυτός τον κάθε άνθρωπο, όπου γης και κάθε χρόνου, και να τον εντάξει στη δική του υπόσταση, δηλαδή ο κάθε άνθρωπος, ως μέλος της Εκκλησίας και με τη δύναμη του Θεού, να μπορεί να ζει ως παγκόσμιος άνθρωπος, πραγματώνοντας διαρκώς την κεντρική εντολή του Θεού «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».»

Δεύτερο σημείο, αυτό που τονίζει ο Γέροντας στην διαθήκη, ότι «δεν υπάρχει ούτε μείζον ούτε έλαττον».

Η αγκαλιά του χριστιανού για όλους τους ανθρώπους, συνέχεια της αγκαλιάς του ίδιου του Χριστού, υπερβαίνει κατά τρόπο φυσικό οποιαδήποτε επιλεκτική, ελιτίστικη και ρατσιστική αντιμετώπιση του κόσμου.

«Οι πάντες, ότι και να είναι, περιέχονται μέσα στη χαρισματική ύπαρξη του εν επιγνώσει χριστιανού και αγαπώνται από αυτόν. Η στάση του χριστιανού δεν ακολουθεί το γνωστό ανθρώπινο σχήμα «δράση – αντίδραση». Δεν δρα δηλαδή ο πιστός ανάλογα με το τι στάση κρατάει ο άλλος απέναντί του.

Το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» ξεπερνιέται, γιατί ο άλλος είναι ο Χριστός, είναι ο «άγνωστος» εαυτός. Πρόκειται για την άλλη λογική της «καινής κτίσεως» που έφερε ο Χριστός.»

Στη συνέχεια, ως τρίτο σημείο ανέφερε αυτό που καταγράφει ο Γέροντας, ότι «το ένα μέλος επηρεάζει ευεργετικά το άλλο· ανάβαση στην πνευματική σφαίρα της βασιλείας της Αγίας Τριάδος».

Ο Γέρων Σωφρόνιος στο βάθος αυτό της θεολογίας και της εν Χριστώ εμπειρίας στο οποίο βρίσκεται και το οποίο περιγράφει, επισημαίνει κι αυτά που επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγουν.

Πρώτον· ο πιστός που ζει την αγάπη του Χριστού επιτελεί και το σπουδαιότερο κοινωνικό έργο. Γιατί «το ένα μέλος επηρεάζει ευεργετικά το άλλο.

«Ο χριστιανός ως μέλος Χριστού διοχετεύει κατά τρόπο «υπόγειο» και μυστικό, αφανώς για τα δεδομένα των ανθρώπων, την αγάπη του αυτή, την αληθινή και γνήσια, προς όλους ανεξαιρέτως, που σημαίνει ότι μεταφέρει τη χάρη και το έλεος του Θεού όχι μόνο στους εν Χριστώ αγωνιζομένους αδελφούς του, αλλά ακόμη και σ’ αυτούς που λόγω αμαρτίας και ανταρσίας τους προς τον Θεό «κανονικά» δεν έπρεπε να την εισπράττουν.

Με άλλα λόγια η σπουδαιότερη συμβολή στον κόσμο ενός πιστού είναι όχι τόσο ένα κοινωνικό έργο που πιθανόν επιτελεί, όσο το να ζει με συνέπεια τις εντολές του Κυρίου, την εν Χριστώ αγάπη πρωτίστως, γιατί αυτή είναι που κινητοποιεί την παντοδυναμία της αγάπης του Θεού.»

Δεύτερον· την ώρα που αρχίζει ο πιστός να ενεργοποιεί τη δωρεά του αγίου βαπτίσματός του με την αγάπη του Χριστού, εκείνη την ώρα μετατίθεται στη βασιλεία της Αγίας Τριάδος. Τι τονίζει ο άγιος Γέροντας; Την ώρα που τηρεί κανείς τις άγιες εντολές Του, εκείνη την ώρα ανοίγεται η ύπαρξή του και γίνεται δεκτικός της αγάπης του Θεού, κυριολεκτικά κατοικητήριο της αγίας Τριάδος.

Η αγάπη του χριστιανού προς κάθε συνάνθρωπό του λειτουργεί δηλαδή αναγωγικά: γίνεται η σκάλα που στήνει με τη χάρη του Θεού ο ίδιος, προκειμένου να «κατέβει» ο Θεός σε αυτόν.

«Η θεοκοινωνία αυτή είναι μία άλλη μορφή θείας κοινωνίας με τον Χριστό. Όπως υπάρχει η μυστηριακή κοινωνία  – να τρώει κανείς το σώμα του Χριστού και να πίνει το αίμα Του – έτσι υπάρχει και η θεία κοινωνία μέσω των εντολών Αυτού.»

Τελευταίο σημείο, ότι είναι στενή οδός. Ο άγιος Γέρων Σωφρόνιος τονίζοντας όλα τα παραπάνω περί της ενότητας ως του σκοπού των χριστιανών, αφού η ενότητα αυτή τους συνδέει με τον Θεό και τους φτάνει στο όριο της τελειότητας, είναι απολύτως προσγειωμένος.

Η προσωπική του εμπειρία, όπως και η γνώση της εμπειρίας των άλλων ασκητών χριστιανών, έχει δείξει ότι πρέπει κανείς να «ματώσει» προκειμένου να φτάσει σ’ αυτό το χαρισματικό πνευματικό μέγεθος· «να δώσει αίμα και να λάβει Πνεύμα»!

Γι’ αυτό και την άσκηση του πιστού για την τήρηση των εντολών του Χριστού, και δη της αγάπης, την χαρακτηρίζει ως «τη στενή οδό».

Ο Γέροντας και εκ πείρας βεβαιώνει ότι το να θέτει ο πιστός τον εαυτό του πάνω στην οδό του Κυρίου, πάνω δηλαδή στην άσκηση της αγάπης, της αγάπης που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους αλλά και με τον Κύριο, είναι δύσκολο πράγμα, γιατί υπάρχουν τα εμπόδια που δεν είναι άλλα από τα πάθη του ανθρώπου, κυρίως το κεντρικό πάθος της φιλαυτίας και του εγωισμού, τα στοιχεία του πεσμένου στην αμαρτία κόσμου, όπως και ο ίδιος ο διάβολος.

Η άσκηση αυτή είναι εκείνη η «στενή οδός». Πάνω στην άσκηση αυτή όμως καταλαβαίνει ο πιστός και τη δυσκολία της πνευματικής ζωής, αλλά και το μεγαλείο της πίστεως, τη δωρεά του Θεού,  την εγκατοίκησή Του στην ύπαρξη του ανθρώπου.

Έτσι ο Γέροντας, μαρτυρεί ότι τελικώς η θεολογία δεν είναι λόγια και θεωρίες, αλλά πράξη και έργο. Την ώρα που θα «πειραματιστεί» κανείς στις άγιες εντολές του Θεού, εκείνη και μόνο την ώρα θα δει τον Θεό παρόντα στη ζωή του.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

 

Βρίσκει τον εαυτό του (Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου)

$
0
0

Διαμέσου της ορθοδόξου ησυχαστικής παραδόσεως, ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του και αποκτά βιωματική προσωπική σχέση με τον Θεό. Δεν υπάρχει σωτηρία για το ανθρώπινο πρόσωπο έξω από την κοινωνία με το υπέρτατο Πρόσωπο, τον Χριστό. Έξω από αυτή την κοινωνία ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει την δύναμη, ώστε να ενισχυθεί πνευματικά και να παραμείνει αιώνια ως πρόσωπο, χωρίς να περιορίζεται μόνο στην επίγεια αυτήν ζωή.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός


«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»: Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος: Η παρουσία των Αγίων είναι μία υπέρβαση της φύσης

$
0
0

Οι άγιοι μάρτυρες είναι το άρμα του Θεού, με το οποίο ο Θεός φανερώνει τη δόξα και τη μεγαλοπρέπειά Του μέσα στην Εκκλησία, Αυτός που κάθεται επάνω στους Αγγέλους, κάθεται και μέσα στον άνθρωπο, στον Άγιο Του.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως .
Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ο π. Ιωαννίκιος αναφέρθηκε στην αρχή στους εορτάζοντες πολύ σπουδαίους μάρτυρες του 3ουαιώνος μΧ, τον ένδοξο άγιο Φιλούμενο και τον δίκαιο άγιο Παράμονο που μαρτύρησε μαζί με άλλους 370 μάρτυρες της Νικομηδείας.
Στη συνέχεια τους συνέδεσε με τον Ψαλμωδό Δαυίδ που γράφει για τα άρματα του Θεού κι πως αυτά ερμηνεύονται μέσα στην ζωή της Εκκλησίας.
«Άρματα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη είναι οι άγιοι Άγγελοι. Μας προσφέρει αυτήν την ωραία εικόνα του άρματος, του οχήματος επάνω στο οποίο κάθεται ο Θεός και φανερώνεται προς τους ανθρώπους,»
Η δύναμη και η μεγαλοπρέπεια του Θεού φάνηκε δια των αγγέλων, όταν ο Θεός έδωσε εντολή στα Χερουβείμ και με ρομφαία δίστομη έκλεισαν τη θύρα του Παραδείσου. Φάνηκε όταν κατά τον Ευαγγελισμό, ο αρχάγγελος Γαβριήλ, φανέρωσε το ένδοξο μυστήριο της θείας οικονομίας, στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Κατά την Ανάσταση, όταν Άγγελος Κυρίου ανήγγειλε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Και στην Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, καθώς το Άγιο Πνεύμα έδωσε εντολή στους Αγγέλους να ανοίξουν τις πόρτες και να ανέβει ο Χριστός στους ουρανούς. Θα φανεί ακόμη η μεγαλοπρέπεια και η δύναμη του Θεού  δια των Αγγέλων, κατά την Δευτέρα Του Παρουσία., όταν θα κατέλθει ο Υιός του Ανθρώπου και θα τον περικυκλώνουν οι Άγιοι Άγγελοί Του.
Γίνεται φανερό, ότι οι Άγγελοι είναι τα άρματα του Θεού και ότι μεταφέρουν στους ανθρώπους και τον κόσμο τη δύναμη του Θεού.
Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, στην Καινή Διαθήκη άρματα του Θεού είναι οι άγιοι μάρτυρες.
Αυτός που κάθεται επάνω στους Αγγέλους, κάθεται και μέσα στον άνθρωπο, στον Άγιο Του. Κατοικεί μέσα του και μέσα από αυτόν φανερώνει την δύναμη Του.
Είναι οι Άγιοι μάρτυρες ο ναός στον οποίο κατοικεί ο Θεός.
Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι  η έννοια του άρματος είναι διπλή. Άρμα είναι το ισχυρό μεταφορικό μέσο, αλλά και το νικηφόρο πολεμικό όργανο.
Οι Άγιοι με τα ιερά τους λείψανα, με τις ιερές εικόνες τους, με τα συναξάρια τους, είναι φορείς του Αγίου Πνεύματος. Είναι δοχεία μεταφοράς της χάριτος του Θεού, μέσα στους ανθρώπους.
Και δεν είναι τυχαίο, ότι η θεία Λειτουργία τελείται επάνω στα λείψανα των μαρτύρων.
Είναι θαυμαστός ο Θεός μέσα από τους Αγίους Του, δηλαδή οι  Άγιοι από μέσα τους αναδύουν την χάρη του Θεού και φανερώνουν την δόξα Του στους ανθρώπους.
Η δύναμη του Θεού φανερώνεται στους Αγίους, με τα θαύματα που επιτελούν, το ιαματικό τους χάρισμα, με την διάκριση, την διόραση και τα άλλα χαρίσματα που δίνει ο Θεός.
«Η παρουσία των Αγίων είναι μία υπέρβαση της φύσης, με την δύναμη που τους δίνει ο Θεός. Η παρουσία τους στην Εκκλησία είναι πηγή λυτρώσεως και ελπίδος, έναντι της απογνώσεως και της απελπισίας.
Οι Άγιοι μάρτυρες αν και σιωπούν, μιλούν στον καθένα από εμάς με την θεία χάρη που μεταδίδουν.
Αλλά ο Θεός έχει δώσει την δυνατότητα και στον καθένα από εμάς να γίνουμε άρματα Του, όταν προσερχόμαστε στα μυστήρια του Θεού και κυρίως στην θεία Ευχαριστία, όπου μεταλαμβάνουμε το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα Του και γινόμαστε σύσσωμοι και σύναιμοι Χριστού».
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Πατέρας συγκινεί: Έκανε προσθετική στο παιδί του με πλαστικό μπουκάλι λόγω φτώχειας

$
0
0

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός που δεν έχει χρήματα για να βοηθήσει το παιδί του που λόγω μίας σπάνιας δυσπλασίας γεννήθηκε χωρίς άκρα (ούτε χέρια, ούτε πόδια);

Τα πάντα είναι η απάντηση. Να επιστρατεύσει κάθε ικμάδα φαντασίας και κάθε ίχνος εξυπνάδας για να χαρίσει ανακούφιση. Το έκανε ο πατέρας του Ζιάντ, του παιδιού που γεννήθηκε σ’ ένα χωριό στην Αίγυπτο χωρίς άκρα.

Ο Ζιάντ είχε τεράστιο πρόβλημα στο να εκτελέσει καθημερινές εργασίας που για άλλους φαντάζουν ρουτίνα. Οι γονείς έλειπαν πολλές ώρες από το σπίτι για να εργαστούν. Επρεπε να βρεθεί μία λύση.

Η λύση ήταν ένα… μπουκάλι σόδας το οποίο μπήκε στο δεξί χέρι του παιδιού για να προεκταθεί το άκρο. Δεν γινόταν διαφορετικά, η θεραπεία (προσθετική μελών) είναι πανάκριβη για τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας.

 

Πηγή: pentapostagma.gr

 

Ποιό είναι φοβερό; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

$
0
0

20151204-2
Τίποτε δεν είναι φοβερό παρά μόνο το να βρεθείς αντιμέτωπος με τον Θεό.

Άγιος  Ιωάννης Χρυσόστομος

Αναφορά Spam: Πώς Συμβάλλει Στη Βελτίωση Του Email

$
0
0

Γνωρίζατε ότι κάθε μέρα αποστέλλονται πάνω από 100 δις spam email, και ότι το ετήσιο κόστος για την καταπολέμησή τους ήταν 20 δις δολάρια… το 2012; Οι περισσότεροι από εμάς δεχόμαστε τουλάχιστον ένα ανεπιθύμητο μήνυμα την ημέρα – ίσως και εκατοντάδες αν δεν ήμασταν προσεκτικοί με το email μας. Καιρός να πάρουμε μέρος στον «πόλεμο» με αναφορά spam, για να συμβάλλουμε στη βελτίωση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δεν είναι όλα τα ανεπιθύμητα μηνύματα spam
Πριν προχωρήσουμε κάνοντας αναφορά spam σε ένα μήνυμα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Δεν εντάσσονται όλα τα ανεπιθύμητα μηνύματα στο spam. Ίσως μας φαίνεται απλός ο διαχωρισμός, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τα ξεχωρίσουμε.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν online λογαριασμό σε μία ιστοσελίδα ή υπηρεσία.

Έστω, λοιπόν, ότι καθώς δημιουργούσαμε τον λογαριασμό, ήταν τσεκαρισμένο το κουτάκι «Εγγραφή στο newsletter» της σελίδας, και δεν το απενεργοποιήσαμε.

Όταν αργότερα λάβουμε μήνυμα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, το οποίο αναφέρει προώθηση κάποιου προϊόντος, δεν θεωρείται spam.

Η ιστοσελίδα μας έδωσε την επιλογή να αποεπιλέξουμε το κουτάκι και να μην λαμβάνουμε το newsletter. Είτε το είδαμε και το αγνοήσαμε, είτε μας διέφυγε εντελώς. Και στις δύο περιπτώσεις, τους δώσαμε το δικαίωμα να μας στέλνουν μηνύματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα newsletter που επιλέγουμε εν γνώση μας. Στο μέλλον μπορεί να πάψουν να μας ενδιαφέρουν τα newsletter μιας σελίδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι spam.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε διαγραφή από το newsletter, χρησιμοποιώντας το link που υπάρχει πάντα στο τέλος του μηνύματος.

Ο νόμος στις περισσότερες χώρες υποχρεώνει όλες τις υπηρεσίες email να διαθέτουν έναν αυτόματο τρόπο διαγραφής.

Το πραγματικό spam όμως, αποτελείται από email στα οποία δεν γραφτήκαμε ποτέ. Τέτοια μηνύματα ίσως αναφέρουν κάποια δελεαστική προσφορά, ή μπορεί να προσφέρουν κάποια -φαινομενικά- καλή ευκαιρία.

Φυσικά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για απάτη. Ακόμα κι αν δεν είναι όμως, πράγμα εξαιρετικά απίθανο, απ’ τη στιγμή που δεν δώσαμε την άδειά μας για να μας στέλνουν email, τέτοια μηνύματα είναι spam.

Επιπλέον, είναι αρκετά συνηθισμένο τέτοια email να περιλαμβάνουν και κουμπί «Unsubscribe» στο τέλος για να διαγραφούμε από τη λίστα τους.

Όμως το θέμα είναι ότι, σε ένα πραγματικό spam email, δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να κάνουμε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο.

Αφού δεν γραφτήκαμε με τη θέλησή μας στην υπηρεσία, το να πατήσουμε το κουμπί για διαγραφή θα αποδείξει στον αποστολέα ότι η διεύθυνσή μας είναι ενεργή. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ατελείωτο spam.

Ακόμα και κάποια νόμιμα newsletter ενδέχεται να λειτουργούν ως spam, στις περιπτώσεις που το κουμπί «Unsubscribe» αποτυγχάνει να μας αφαιρέσει από τη λίστα τους.

Αυτά είναι τα email για τα οποία πρέπει να κάνουμε αναφορά spam.

Δεν αρκεί να βάλω απλά το email στα Ανεπιθύμητα;
Αν η υπηρεσία που χρησιμοποιούμε για να στέλνουμε email – όπως το Gmail, το Outlook.com, η Yahoo, και άλλες – έχει ήδη αναγνωρίσει το μήνυμα ως spam, τότε γιατί να κάνουμε επιπλέον κόπο;

Μπορούμε να βάλουμε όλα αυτά τα μηνύματα στα Ανεπιθύμητα, και όλα καλά. Σωστά;

Αυτήν είναι η τακτική που χρησιμοποιούμε όλοι μας εδώ και χρόνια. Βλέπετε να σταμάτησε τα μηνύματα spam; Όχι. Είναι αρκετή για να σταματήσει το spam στο μέλλον; Προφανώς και όχι, αφού δεν λειτούργησε ως τώρα, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει στο μέλλον;

Αν θέλουμε να πολεμήσουμε στα σοβαρά το spam, θα πρέπει να κάνουμε κάτι πιο δραστικό. Αν όλοι μας κάνουμε αναφορά spam με τον σωστό τρόπο, τότε θα κάνουμε τη διαφορά.

Πώς χρησιμοποιώ το SpamCop για αναφορά spam
Το SpamCop ανήκει στη Cisco, και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες για αναφορά spam. Η Cisco είναι εταιρεία διεθνούς φήμης για τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών που κατασκευάζει, και όχι μόνο.

Για να χρησιμοποιήσουμε το SpamCop, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια εγγραφή.

Το μόνο που κάνουμε είναι να εισάγουμε το όνομά μας ή ένα ψευδώνυμο, και μία έγκυρη διεύθυνση email, ώστε να μπορεί το spamcop.net να επικοινωνήσει μαζί μας, σε περίπτωση που προκύψουν ερωτήσεις για την αναφορά μας.

Έπειτα, το SpamCop θα μας στείλει ένα email ενεργοποίησης του λογαριασμού μας. Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι, στην περίπτωσή μας, το email κατέληξε στον φάκελο με ανεπιθύμητα.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο παρελθόν, όταν ξαναδοκιμάσαμε την υπηρεσία στην παλιά έκδοση του Gmail. 0 στα 2 μέχρι τώρα για το SpamCop.

Θα πρέπει να κάνουμε «Αναφορά ως μη ανεπιθύμητο», όπως οφείλουμε να κάνουμε για όλα τα μηνύματα που καταλήγουν κατά λάθος σε αυτόν τον φάκελο.

Έπειτα, θα λάβουμε έναν τυχαίο κωδικό, για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το SpamCop.

Μόλις πραγματοποιήσουμε είσοδο στον λογαριασμό μας, μπορούμε να κάνουμε αναφορά spam, προωθώντας ως επισύναψη το spam μήνυμα, στον προσωπικό SpamCop λογαριασμό μας.

Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση τον κώδικα του ανεπιθύμητου μηνύματος στη φόρμα του SpamCop, πατώντας «Προβολή αρχικού».

Το SpamCop δεν θα δεχτεί αναφορά spam για email μεγαλύτερα των 50000 bytes (48.8KB), και θα μας ζητήσει να το τεμαχίσει.

Αν δεν έχουμε πληρωμένη συνδρομή στο SpamCop, που κοστίζει $15 ετησίως, θα πρέπει να περιμένουμε γύρω στα έξι δευτερόλεπτα μέχρι να επεξεργαστεί το spam μήνυμα.

Για τους περισσότερους χρήστες, η δωρεάν έκδοση είναι παραπάνω από επαρκής. Αν πάλι είστε σκληροπυρηνικοί πολεμιστές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, η συνδρομή θα σας φανεί χρήσιμη.

Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε αναφορά spam μόνο σε μηνύματα που είναι σχετικά «φρέσκα». Το SpamCop δεν θα δεχθεί μηνύματα παλιότερα των δύο ημερών.

Αν τα κάναμε όλα σωστά, το SpamCop θα μας μεταφέρει το αίτημά μας στις αρμόδιες αρχές. Mε το πάτημα του κουμπιού «Send Spam Report(s) Now», η υπηρεσία θα στείλει αυτόματα αναφορά spam εκ μέρους μας.

Αυτές οι αναφορές αλλάζουν ανάλογα με το είδος spam του κάθε μηνύματος. Συνήθως περιλαμβάνουν τον mail server απ’ όπου λάβαμε το μήνυμα, τον πάροχό τους, και όποιες ιστοσελίδες διαφημίζονται μέσα στο spam.

Πώς δηλώνουμε ότι το email μας είναι ασφαλές
Το SpamCop έχει και άλλη μία ρύθμιση, με την ονομασία «Mailhosts», στην οποία μπορούμε να εισάγουμε το προσωπικό μας email. Έτσι αποφεύγουμε να χαρακτηριστεί το email μας ως spam κατά λάθος.

Στο τέλος της σελίδας, πατάμε στον σύνδεσμο «Add first hosts».

Αν συμφωνούμε με τους όρους, πατάμε «Yes» για να συνεχίσουμε. Στο πρώτο πεδίο εισάγουμε το email μας, ενώ στο δεύτερο τον πάροχο του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου.

Στο επόμενο βήμα, τσεκάρουμε όλους τους mail servers.

Έπειτα, θα λάβουμε ένα email για τον καθέναν, ώστε να ρυθμίσουμε τον λογαριασμό μας.

Κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο https://www.spamcop.net/mcgi?action=mhreturn…

…και προχωράμε στην εισαγωγή όλου του κώδικα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα μηνύματα, ώστε να ρυθμίσουμε όλους τους mail servers.

Αν έχουμε παραπάνω από μία διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να κάνουμε ξανά το ίδιο για όλες.

Μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο. Άλλωστε είναι για καλό σκοπό. Ο πόλεμος κατά του spam τώρα αρχίζει!

 

Πηγή: pcsteps.gr

 

Ίσως τους έχεις δει στις κηδείες

$
0
0

Έχεις πάει ποτέ σου σε κηδεία;

Κάποιοι δεν πιστεύουνε αυτό που έχει συμβεί.
Κάποιοι άλλοι φωνάζουνε, μαλώνουνε, ξεσηκώνουνε τον κόσμο.
Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται και τρέχουνε με ζήλο για τα διαδικαστικά. Ξέρεις. Κεράσματα, καφέδες. Το κάνουνε όμως με τέτοιο τρόπο, λες και αυτά είναι τα πιο σημαντικά.
Υπάρχουν άνθρωποι που κλαίνε φωναχτά, άνθρωποι που μοιρολογούνε.

Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή.

Κάποιοι ζούνε σε μια μόνιμη άρνηση. Πιστεύουνε πως δε θα πεθάνουμε ποτέ.
Κάποιοι άλλοι, βρίσκονται σε μια ταραχή. Όλο γκρίνια, μούτρα, νεύρα και παράπονα. Και η ζωή περνάει έτσι/

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουνε κάνει σκοπό τους τα διαδικαστικά. Τη ζωούλα τους, το προγραμματάκι τους, το σπιτάκι τους, τη δουλίτσα τους, τα λεφτάκια τους, την οικογενειούλα τους. Όλα ταιριαγμένα. Όλα σε μία σειρά. Λες και αυτά είναι τα μόνα σημαντικά.

Άλλοι πάλι, έχουν παραιτηθεί. Κανένα νόημα, κανένας στόχος, καμία όρεξη για ζωή. Ένα ατελείωτο πένθος.

Στις κηδείες όμως, υπάρχουν και κάποιοι ακόμα άνθρωποι. Ίσως να τους έχεις δει.
Είναι αυτοί, που ενώ πονούν βαθιά, προσεύχονται.
Είναι αυτοί, που ενώ βρίσκονται μπροστά στο θάνατο, έχουν το νου τους στην Ανάσταση στραμμένο.

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος Ψυχολόγος M.Sc.

 

Πηγή: Έκτακτο Παράρτημα, elromio.gr

 

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images