Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Συντηρούμαστε με αυτό (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς († 1979))

$
0
0

20151224-1
Για μας τους Χριστιανούς, τους φωτισμένους και διαφωτισμένους εν Χριστώ, τα πάντα σε αυτό τον κόσμο έχουν νόημα και αξία εφόσον αποτελούν μέσον και οδό προς την αιωνιότητα. Επειδή εμείς βλέπουμε εκείνο που δεν φαίνεται και ατενίζουμε το αόρατο, ρυθμίζουμε όλη μας τη ζωή μέσα στον χρόνο με βάση εκείνο που είναι αιώνιο, το ανθρώπινο με βάση το Θεανθρώπινο. Όσο υπάρχει κάτι το αιώνιο μέσα στα όρια του χρονικού, συντηρούμαστε με αυτό. Όταν όμως αυτό εκλείπει, το αναζητούμε πέρα από τον χρόνο, στο βασίλειο του ατελεύτητου και αόρατου. Ατενίζουμε τα πάντα υπό το πρίσμα της αιωνιότητας, δηλ. υπό το πρίσμα του Χριστού, αφού Εκείνος είναι ο αιώνιος Θεός και Κύριος.

 

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς


Αγκινάρες αλά πολίτα

$
0
0

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες 1 εκ. και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες 1 εκ.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φετούλες, τα καρότα στη μέση και σε φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια 1-2 εκ. και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα όλα τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά.
Εάν δεν έχουμε καπάκι για την κατσαρόλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία λαδόκολλα.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, μεγαλύτερο από τη διάμετρο της κατσαρόλας.
Διπλώνουμε στα τέσσερα και στη συνέχεια διπλώνουμε διαγώνια μέχρι να γίνει κώνος.
Μετράμε από το κέντρο της κατσαρόλας μέχρι το ύψος του τοιχώματός της.
Κόβουμε με ένα ψαλίδι το σημείο που ακουμπάει στην κατσαρόλα και 2 πόντους από τη μύτη της λαδόκολλας.
Ξεδιπλώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια του φαγητού.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.

Συστατικά
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκ. σκόρδο
3 καρότα
2 πατάτες
600 γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κύβο λαχανικών
750 γρ. νερό βραστό
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
½ ματσάκι άνηθο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

λίγο άνηθο
φέτες από 1 λεμόνι
λίγο ελαιόλαδο

The nous was illumined (Elder Efraim Vatopaidinos)

$
0
0

Christ came to earth in two capacities, the human and the divine. At His Passion, His body suffered. He was crucified, and, despite knowing that He would rise, He overcame the temptation to descend from the Cross so that people would know He’s God. We today are saved through the Cross. Through prayer. A woman said to me: ‘I don’t know how to pray’. ‘Take a komboskini and say the Jesus Prayer’, I advised. And her mind was enlightened.

Ο Ιστορικός Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού στου Ψυρρή . (δείτε το βίντεο)

$
0
0

Για την μακραίωνη ιστορία του Ιερού Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στου Ψυρρή, μας ομιλεί ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης π.Θεοδόσιος. Ο εν λόγω Ιερός Ναός είναι από τους πολύ λίγους, μοναδικούς ναούς στην Ελλάδα. Αναφέρει, μάλιστα, ότι αυτόν τον ιερό χώρο επισκέπτονταν τακτικά και η Αγία Φιλοθέη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Εικονολήπτης: Γιώργος Γρυλλής

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

 

Δείτε το ρεπορτάζ του Πρακτορείου «Ορθοδοξία»:

 

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

 

Αντίς Αμπέμπα: Μαθητές τραγουδούν τα κάλαντα στα ελληνικά – Δείτε ΒΙΝΤΕΟ!

$
0
0

Τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του έκανε το σχολείο της ελληνικής κοινότητας της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία και η πρεσβεία της Ελλάδας στη χώρα ανέβασε στον λογαριασμό της στο facebook ένα συγκινητικό βίντεο από την εκδήλωση.

Στο βίντεο πρωταγωνιστούν μικροί μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού σχολείου, που τραγουδούν τα κάλαντα στα ελληνικά και στο τέλος εύχονται σε όλους με μια φωνή χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα.

Εξάλλου, πριν από πέντε μέρες η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αιθιοπία συμμετείχε στο φετινό Diplomatic Bazaar που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, υπό την αιγίδα των πρεσβειών που βρίσκονται στην Αιθιοπία. Στα δύο ελληνικά περίπτερα υπήρχαν ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και ψησταριά.

Η ελληνική πρεσβεία είχε παρουσία και στο καλλιτεχνικό μέρος του Bazaar, με πρόσκληση 20μελούς θιάσου του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Bazaar, με ημίωρο απόσπασμα (Απολογία του Σωκράτη) του έργου «Bado Egir» (Η ζωή του Σωκράτη), αλλά και με 20μελή ομάδα μαθητών από τα σχολεία της ελληνικής κοινότητας, που χόρεψε ελληνικούς χορούς.

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τους μαθητές του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας στην Αδδίς Αμπέμπα. Καλά Χριστούγεννα! Christmas carols from the students of the Greek Community School in Addis Ababa. Merry Christmas!

Geplaatst door Greek Embassy in Addis Ababa op Vrijdag 21 december 2018

 

Πηγή: briefingnews.gr

 

Στον Έβρο τα Χριστούγεννα «κλέβουν» τον γείτονα, τρώνε 9 φαγητά και ψέλνουν τα κάλαντα

$
0
0

Η αναβίωση των εθίμων διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις αιώνων και άρρηκτους τους δεσμούς των κατοίκων κάθε περιοχής με τις ρίζες τους.

Στον Έβρο, το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, μία περιοχή με πλούσια λαογραφική παράδοση, η μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων στις επόμενες γενιές είναι συνυφασμένη με την προσπάθεια των Θρακών να διασώσουν και να διαδώσουν τη θρακική πολιτιστική κληρονομιά.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων, από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού, είναι μία ακόμη ευκαιρία για τους κατοίκους της Θράκης να κρατήσουν άσβεστες τις μνήμες του μακρινού παρελθόντος.

Κάλαντα

Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων στον Έβρο, τα «κόλιαντα» (κάλαντα). Είναι χαρακτηριστικό πως τα έθιμα και ειδικότερα οι στίχοι των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών διαφοροποιούνται από χωριό σε χωριό ενώ συχνά το περιεχόμενό τους προσαρμόζεται στα μέλη της οικογένειας που επισκέπτονται οι καλαντιστές (αναφορές μέσω των στίχων σε νεογέννητο, ή ευχές για ηλικιωμένο που ασθενεί, ή για μέλος σε ηλικία γάμου κ.ο.κ).

«Κλέβουν» τον γείτονα

Στα χωριά στο βόρειο τμήμα του νομού, τα ξημερώματα της 24ης Δεκεμβρίου ομάδες νεαρών εξακολουθούν να «κλέβουν» από τις αυλές των σπιτιών οτιδήποτε μπορεί να μεταφερθεί (παλιές πόρτες, ζώο και παλαιότερα άμαξες), τα οποία οι ιδιοκτήτες αναζητούσαν σε άλλες γειτονιές, ενώ σήμερα τα βρίσκουν συγκεντρωμένα στην πλατεία του χωριού απ’ όπου τους επιστρέφονται σε κλίμα αστεϊσμών και πειραγμάτων.

9 φαγητά

Στο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων εξακολουθούν να υπάρχουν εννέα φαγητά όλα νηστίσιμα (το ψωμί, το κρεμμύδι, το μέλι, το κρασί, το σαραγλί, το καρπούζι λογίζονται ως φαγητό).

Το κάθε φαγητό έχει και έναν συμβολισμό (το καρπούζι μεγάλη παραγωγή όσα τα σπόρια του, το κρασί για να προοδεύσει η οικογένεια όπως αναπτύσσεται η κληματαριά), καθώς κι ένα ζυμωτό ψωμί διακοσμημένο με παραστάσεις από την αγροτική παραγωγή (π.χ. δέμα από σιτάρι, έναν ζυγό εφ’ όσον υπάρχουν ζώα, ή και φιγούρες από τα ζώα).

Ο αριθμός εννέα συμβολίζει την εννεάμηνη κύηση της Παναγιάς και τα φαγητά θυμιατίζονται από την οικοδέσποινα.
Ανήμερα της γέννησης του Χριστού και με το τέλος της νηστείας, στο εορταστικό τραπέζι υπάρχει κοτόπουλο, συνήθως μαγειρεμένο με λάχανο τουρσί, γιατί το συγκεκριμένο πουλερικό σκαλίζει το χώμα προς τα πίσω όπως προς τα πίσω θα μείνει και ο παλιός χρόνος στις επόμενες ημέρες.

Τα κόλιαντα ηχούν από τους μικρούς καλαντιστές από νωρίς το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων έως και το μεσημέρι, μόνο που σήμερα οι κουλουρίτσες, τα καρύδια, τα σύκα και τα κομμάτια κρέατος που συγκέντρωναν στο παρελθόν και κρεμούσαν σε μία βέργα από κρανιά, έχουν αντικατασταθεί από χαρτζιλίκι και γλυκίσματα.

 

Πηγή: iellada.gr

 

Διατροφή και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

$
0
0

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;                                                                   

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο σύνδρομο με διάφορες κλινικές εκδηλώσεις όπως διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ακμή, υπερτρίχωση, αύξηση ανδρικών ορμονών, υπογονιμότητα και παχυσαρκία. Περίπου το 5 με 10% τον γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών μικρών κύστεων και αύξηση του μεγέθους των ωοθηκών. Οι λόγοι για την εμφάνιση του συνδρόμου μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε γυναίκα. Αν και τα ακριβές αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά, οι ειδικοί πιστεύουν πως τα παρακάτω συχνά οφείλονται για την δημιουργία του συνδρόμου:

–          Κληρονομικότητα

–          Ορμονικές διαταραχές

–          Αντίσταση στην ινσουλίνη

–          Τρόπος ζωής π.χ. έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί με βάση ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών και τα κλινικά συμπτώματα, αλλά και με ειδικές αναλύσεις.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και πολυκυστικές ωοθήκες

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility, το σύνδρομο φαίνεται να συνδέεται με την ινσουλινοαντίσταση, ένα συχνό φαινόμενο στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες . Μετά από ένα γεύμα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται έτσι ώστε να προμηθεύσουν τον οργανισμό μας με ενέργεια. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας και βοηθά να χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη από τους μυς και το λιπώδη ιστό έτσι ώστε το σώμα μας να μπορέσει να πάρει ενέργεια από το φαγητό.

Επίσης η ινσουλίνη συμμετέχει στην αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα. Όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, τότε η έκκριση της ορμόνης αυξάνεται. Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες φαίνεται να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους αφού προωθεί την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό μας. Η ινσουλίνη συμμετέχει και στην παραγωγή της τεστοστερόνης. Περισσότερη ινσουλίνη στον οργανισμό μας , σημαίνει και περισσότερη τεστοστερόνη.

Έστω και λίγη τεστοστερόνη περισσότερη από τα συνηθισμένα επίπεδα σε μία γυναίκα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του συνδρόμου όπως ακμή, υπογονιμότητα και υπερτρίχωση.

Επίσης όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη όπως συχνά παρατηρείται στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, τότε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι συνεχώς αυξημένα, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη. Εκτιμάται πως περίπου 50 με 70% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

Πολυκυστικές ωοθήκες και παχυσαρκία

Περίπου 50% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι παχύσαρκες και συχνά αυτή η παχυσαρκία συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία, υπερλιπιδαιμία, υπερχοληστεριναιμία και διαταραχές έμμηνου ρύσεως. Επίσης, οι παχύσαρκες γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται να έχουν αυξημένη τοποθέτηση λίπους στην κοιλιακή χώρα, κάτι που έχει αποδειχτεί να μεγαλώνει των κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Έτσι, η διατήρηση του ιδανικού βάρους στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορούν να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και 5% μείωση του σωματικού βάρους στις παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Οι διαιτολόγοι συνιστούν μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό μας. Πολλοί πιστεύουν ότι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση της επίδρασης που έχουν τα τρόφιμα στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Ταξινομεί τα τρόφιμα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Μερικοί υδατάνθρακες αυξάνουν πολύ γρήγορα το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα .Αυτοί οι υδατάνθρακες έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μερικοί απορροφώνται αργά στο έντερο, και έτσι το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα δεν αυξάνεται γρήγορα. Αυτοί οι υδατάνθρακες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Για παράδειγμα τα γλυκά, οι  τηγανιτές πατάτες και το άσπρο ρύζι έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μερικές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το ρύζι τύπου μπασμάτι, οι φακές, οι γλυκοπατάτες και τα φασόλια.

Τι περιλαμβάνει όμως μία υγιεινή διατροφή ;

Το φαγητό μας χωρίζεται σε 5 ομάδες- Δημητριακά, ψωμί και άλλες αμυλούχες τροφές, φρούτα και λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι και υποκατάστατα , λίπη, έλαια και γλυκά. Όλες οι ομάδες τροφίμων είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μερικές όμως όπως τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Σε γενικές γραμμές οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας:
Τρώτε συχνά, μικρά γεύματα – 3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα
Τρώτε λιγότερα λιπαρά φαγητά – προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
Επιλέγετε  τροφές και ποτά με χαμηλότερα επίπεδα ζάχαρης
Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως)
Πίνετε πολλά υγρά εκτός αν έχετε συμβουλευτεί αλλιώς από τον γιατρό σας
Αποφεύγετε το αλκοόλ
Προτιμήστε πάντοτε το ελαιόλαδο αλλά  με μέτρο   ( 1 κουταλιά = 100 θερμίδες !!!)
Διαλέξτε κρέας χωρίς λίπος και αφαιρέστε την πέτσα /δέρμα από το κοτόπουλο πριν μαγειρέψετε
Αντικαταστήστε την κρέμα στις συνταγές με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή σάλτσα φρέσκιας τομάτας
Και μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ινσουλινοαντίστασης και έτσι είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Δεν χρειάζεται να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο για να αυξήσετε τα επίπεδα άσκησης σας. Το περπάτημα και η ποδηλασία είναι εξίσου καλά. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε για 30 λεπτά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Να θυμάστε πως έστω και λίγη αύξηση της καθημερινής σας άσκησης θα είναι μία εξαιρετική αρχή.

 

Πηγές: bebemou.comwww.natalykyriakidou.com, www.dietitianmum.com

 

Δεν θα καταφέρουμε τίποτε

$
0
0

20151224-2
Να ξέρουμε όμως εμείς, οι ευσεβείς, ότι όσο βρισκόμαστε στην αμαρτία, δηλαδή στην παράβαση των θειων εντολών του Χριστού, του Θεού, ακόμη και αν διαβάζουμε όλες τις προσευχές των οσίων, τα τροπάρια, τα κοντάκια και τους κανόνες κάθε μέρα και κάθε ώρα, δεν θα καταφέρουμε με αυτό τίποτα. Επειδή ο ίδιος ο Κύριος, ο Χριστός, σαν με μομφή και παράπονο, λέγει σε μας: «Τί δε με καλείτε Κύριε, Κύριε, και ου ποιείτε α λέγω;», δηλαδή όσο ζείτε παραβαίνοντας τις εντολές μου, μέχρι τότε μάταια με καλείτε με πολλές και πολύωρες προσευχές. Μία μόνον υπάρχει ευχάριστη σ’ Αυτόν προσευχή: είναι η έμπρακτη προσευχή, που συνίσταται στο να απομακρυνθούμε με όλη τη ψυχή μας διά παντός από κάθε παράβαση των αγίων εντολών του και να στερεωθούμε με αυτό στο φόβο του εκτελώντας κάθε δίκαιο έργο με πνευματική χαρά και ειλικρινή αγάπη.

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός


Έμμεσο μήνυμα ΟΗΕ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Τα πολιτιστικά αγαθά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης

$
0
0

Έμμεσο μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έστειλε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία στις 13 Δεκεμβρίου υιοθέτησε ομόφωνα, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί «Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η εν λόγω Απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Κρατών, 105 εκ των οποίων την συγκηδεμόνευσαν».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ «η Απόφαση εστιάζει στην υποχρέωση των Κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Η Απόφαση καταδικάζει τις ανωτέρω παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα Κράτη να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης».

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει, πάντως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Πηγή: briefingnews.gr

 

«Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί»-مؤمنون يا هلموا, Κάθισμα Χριστουγέννων

$
0
0

Ο Ιωάννης (Ζαν) Σταύρου, Πρωτοψάλτης του ι.ν. αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως Θεσσαλονίκης ψάλει το Κάθισμα των Χριστουγέννων «Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί».

«Σήμερον γεννάται εκ παρθένου» (Θεόδωρος Βασιλικός, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε., Πρωτοψάλτης και Χοράρχης)

$
0
0

«Σήμερον γεννάται εκ παρθένου». Δοξαστικός ύμνος της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων μετά κανοναρχίας. Ψάλλει η 60μελής χορωδία του Άρχοντος μουσικοδιδασκάλου της Μ.Τ.Χ.Ε. Θεοδώρου Βασιλικού.

.

«Άστρον ήδη ανατέταλκεν» – Γ. Χατζηχρόνογλου (Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτης – Μουσικοδιδάσκαλος, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας)

$
0
0

Καλοφωνικός ειρμός «Άστρον ήδη ανατέταλκεν» Μπαλασίου Ιερέως εις ήχον α΄ μετά χορωδιακής απόδοσης κρατήματος του Γεωργίου Τσατσαρώνη. Τον καλοφωνικό ειρμό αποδίδει αριστοτεχνικά ο Άρχων Υμνωδός της ΜΧΕ Γιώργος Χατζηχρόνογλου. Να σημειωθεί ότι αυτός ο καλοφωνικός ειρμός, αναφέρεται στο μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Xριστού, γι’ αυτό και ο χαρακτήρας του είναι έκδηλα πανηγυρικός και χαρμόσυνος.

«Άστρον ήδη ανατέταλκεν εκ φυλής Iούδα· όπερ επιγνόντες βασιλείς, κινήσεις ανατολών ποιούνται· και φθάσαι επείγοντο, όνπερ θεάσασθαι Xριστόν εν Bηθλεέμ σαρκί τικτόμενον.»

Η επεξεργασία της εικόνας και του βίντεο έγιναν από τον Λεωνίδα Τσούκαλα, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Εκκλ. Ιδρύματος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για περισσότερα video στο YouTube πατήστε εδώ

Η Γέννηση του Χριστού στη ζωή μας (Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος)

$
0
0

 

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων και τονίζει τη σημασία της Γεννήσεως του Χριστού για τη ζωή όλου του κόσμου.

 

Αγάλλεται η ψυχή (Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης († 1994))

$
0
0

20151225-1
Όταν περιοριστούν οι επιθυμίες μας στη λιτή τροφή (στο ξεροκόμματο) και στη λίγη ξεκούραση της σκελετωμένης μας σάρκας, τότε αγάλλεται η ψυχή μέσα στο λείψανό της.

 

 

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Χοιρινό στο φούρνο με κολοκύθα

$
0
0
Συνταγή ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Συνταγή ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Προσθέστε τη συνταγή στα αγαπημένα σας άρθρα για να τη βρείτε εύκολα όταν θα τη χρειαστείτε για τα γιορτινά σας μαγειρέματα.
Υλικά
1 χοιρινό μπριζολίκι 1.300 – 1.400 γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο, να βγάλει ολόκληρο το κομμάτι από τις μπριζόλες και να μας το περάσει σε διχτάκι)
περίπου 700 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη* (Δες σε βίντεο πώς καθαρίζουμε την κολοκύθα)
1 μεγάλο κυδώνι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
αλάτι και πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, τριμμένο (αν δεν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο)
1 γεμάτη κουτ. σούπας κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη
3-4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες (ή όσο σκόρδο θέλετε)
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
Μερίδες 6
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 1 ώρα και 15΄
Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C (στον αέρα προτιμότερο). Ανακατεύουμε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο) με τον κόλιανδρο και το σκόρδο (αν το βάλουμε). Αλείφουμε το κρέας με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών-σκόρδου. Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού. Το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν σκουραίνει πολύ το χρώμα του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο.

Στο μεταξύ, κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια σαν σπιρτόκουτα, το κυδώνι σε χοντρούτσικες φέτες και το κρεμμύδι σε φετάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά και, όταν περάσουν τα 45 λεπτά του ψησίματος, τραβάμε το ταψί και τα τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το ταψί.

Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ραντίζουμε τόσο το κρέας όσο και την κολοκύθα με το βαλσαμικό ξίδι. Ξεφουρνίζουμε το ψητό, αφαιρούμε το διχτάκι, και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες. Συνοδεύουμε το κρέας με την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και το κυδώνι.

Συνοδεύουμε με Το φαγητό έχει ήδη τη γαρνιτούρα του. Για ένα πιο πλούσιο τραπέζι, μπορούμε να φτιάξουμε και τον πουρέ πατάτας γκρατινέ με τυριά.

* Συμβουλή Αν δεν σας αρέσει η κολοκύθα και το κυδώνι, παραλείψτε τα. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πατάτες και γλυκοπατάτες, όμως θα τα βάλετε στο ταψί νωρίτερα καθώς θέλουν περισσότερο ψήσιμο.
Πηγή:  gastronomos.gr


Run, don’t stand still (Saint Nectarios of Pentapolis)

$
0
0

The road to perfection is long. Pray that God will give you strength. Bear your lapses with patience and, when you’ve quickly regained your feet, start running. Don’t stand there, at the place where you fell, crying your heart out and sobbing unconsolably, like a little child.

Αρχαιολογική έρευνα: Βρέθηκε το κελί του Ιησού

$
0
0

Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται επιστημονικά πως το παρεκκλήσι των Κλαπών και η Φυλακή του Χριστού στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήταν ο τόπος όπου παρέμεινε ο Ιησούς πριν από τη Σταύρωση. Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που με απόλυτο και τεκμηριωμένο τρόπο καθορίζουν για πρώτη φορά τον τόπο της προσωρινής φυλάκισης του Ιησού πριν από τη Σταύρωση. Πρόκειται για το παρεκκλήσι των Κλαπών και τη Φυλακή του Χριστού στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Επίσης, για πρώτη φορά ταυτοποιήθηκε ότι η Φυλακή του Χριστού υπήρξε λατρευτικός χώρος όχι τον 12ο αιώνα μ.Χ., αλλά κατά την ιουδαιοχριστιανική περίοδο. Μετά τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο Έλληνας αρχιτέκτονας, διδάκτορας και διευθυντής του Τεχνικού Γραφείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Θεοδόσιος Μητρόπουλος, τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι αυτά τα δύο παρεκκλήσια που ανήκουν στους Ορθοδόξους είναι από τα αρχαιότερα κομμάτια του Ναού της Αναστάσεως.

Η Φυλακή του Χριστού αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες σχεδιασμού του ιστορικού συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως. Οικοδομήθηκε από τους αρχιτέκτονες Ζηνόβιο και τον πρεσβύτερο βασιλικό εκπρόσωπο Ευστάθιο την περίοδο 326-335 μ.Χ. Οι άλλοι τρεις είναι ο Γολγοθάς, ο Πανάγιος Τάφος και η τοποθεσία εύρεσης του Τιμίου Σταυρού.

«Η Φυλακή του Χριστού αποτελείται σήμερα δύο συνεχόμενα παρεκκλήσια που έχουν ορθογωνική κάτοψη. Το εσωτερικό παρεκκλήσι που φέρει την ονομασία Φυλακή του Χριστού αποτελεί την αυθεντική φυλακή του Κυρίου, ενώ το εξωτερικό παρεκκλήσιο που φέρει και τις κλάπες, το παρεκκλήσιο των Κλαπών, θα καταστεί λατρευτικός χώρος πολύ αργότερα, τον 4ο αιώνα μ.Χ., με την τοποθέτηση της πλάκας των Κλαπών σε επαφή με τον δυτικό τοίχο της φυλακής. Εκεί που εξακριβώσαμε ότι θα πρέπει να υπήρξε το κελί της προσωρινής φυλάκισης του Ιησού», σημειώνει ο Θεοδόσιος Μητρόπουλος.

Το εγχείρημα της αποκατάστασης του μνημείου, επικεντρώθηκε επιτυχώς στην αποκατάσταση του στατικού φορέα με καινοτόμες στερεωτικές επεμβάσεις, στη συντήρηση των λιθοδομών, στην ανάδειξη του μνημείου με κατάλληλο φωτισμό, καθώς και στον εσωτερικό διάκοσμό του.

 

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

 

«Θεομητορικό οδοιπορικό»: Ένα ταξίδι μουσικής και λόγου, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

$
0
0

 

Δεν άντεχαν οι απλοί άνθρωποι να αφήνουν τον ύμνο και την τιμή της Παναγίας μόνο στο ψαλτήρι. Γι’ αυτό πήραν την Παναγία από τον ύμνο και την τοποθέτησαν στο τραγούδι, για να μπορούν να την τραγουδούν παντού.

Εκδήλωση μουσικής και λόγου, εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων , με θέμα «Θεομητορικό οδοιπορικό», πραγματοποιήθηκε   στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Η συναυλία περιλάμβανε ένα μουσικό πρόγραμμα από την Γυναικεία Χορωδία Λεύκτρων Θήβας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Αντωνίου Τσαρουχά.


Τα τραγούδια και τα κάλαντα σχολίασε ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία».

Βρισκόμαστε σε μία οδοιπορία προς την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, παρατήρησε ο π. Σπυρίδων. Και παρατηρούμε ότι πάντοτε η Εκκλησία μας, μας βάζει σε μία κίνηση πνευματική, μας βάζει σε έναν δρόμο πνευματικό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι στην εορτή των Χριστουγέννων, μετά τον Χριστό, το πρόσωπο που κυριαρχεί, είναι αυτό της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Είναι Εκείνη, που καλλιέργησε όλα τα στοιχεία τα ουράνια, τα υψηλά, της ταπεινώσεως, της αγάπης, της αφιερώσεως, της καθαρότητος. Κι έτσι μπόρεσε να πάρει τον Θεό, να τον γεννήσει και να τον προσφέρει στον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος που ζει το Ευαγγέλιο, συνέχισε, ουσιαστικά συλλαμβάνει την χάρη του Θεού, και νιώθει μέσα στη φάτνη της ψυχής του, τα βρεφοπρεπή σκιρτήματα του Θεού.
«Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι, όλοι οι αιώνες περίμεναν να γεννηθεί ο άνθρωπος εκείνος, ο ικανός, να γίνει γέφυρα, για να κατέβει ο Θεός στην γη. Και βλέπουν τον άνθρωπο αυτόν, στο παρθενικό, το καθαρότατο, το φωτεινό πρόσωπο της Παναγίας.
Η Παναγία είναι Εκείνη, η οποία την στιγμή του Ευαγγελισμού, δίνει απάντηση στον Θεό.»
Όταν λέει κάτι ο Θεός, όταν ρωτάει ο Θεός, πολλές φορές ο άνθρωπος δεν απαντά. Η ερώτηση όμως του Θεού δεν σβήνει, δεν χάνεται. Γιατί ο λόγος του Θεού, δεν είναι σαν τον δικό μας λόγο.
Είναι πολλές οι ερωτήσεις του Θεού, που παραμένουν αναπάντητες από τον άνθρωπο.
Έρχεται λοιπόν η Θεοτόκος, και δίνει την απάντηση. «Όπου είναι το δικό Σου θέλημα , είναι και το δικό μου, όπου είσαι Εσύ είναι η  ζωή μου».
Κι αυτή η απάντηση γκρεμίζει ότι έχτισε η αποστασία του ανθρώπου, ο δρόμος ανοίγει και ο Θεός έρχεται.
Αυτό το γεγονός, αυτήν την προσωπικότητα της Παναγίας και ότι έδωσε στον άνθρωπο, ακόμη και οι απλές ψυχές το συνειδητοποίησαν, το ένιωσαν. Και γι’ αυτό η Παναγία γίνεται το κέντρο της ζωής τους. Ζυμώνεται μέσα στον λόγο τους.
«Δεν άντεχαν οι απλοί άνθρωποι να αφήνουν τον ύμνο και την τιμή της Παναγίας μόνο στο ψαλτήρι. Δεν άντεχαν να φεύγουν από την Εκκλησία και να μην κρατιούνται ακόμη από την παρουσία Της, από την παρρησία Της, από την ζεστασιά Της την μητρική, από την προστασία Της.
Γι’ αυτό πήραν την Παναγία από τον ύμνο και την τοποθέτησαν στο τραγούδι, για να μπορούν να την τραγουδούν παντού. Γιατί ένιωθαν την παρουσία Της, την προστασία Της, την αγκαλιά Της.
Βλέπουμε λοιπόν την Παναγία μέσα τον λόγο, στο τραγούδι, στη χαρά, στον καημό, μέσα στην ζωή των ανθρώπων.»
Όπως τόνισε ο π. Σπυρίδων, η εκδήλωση είναι ένα Θεομητορικό οδοιπορικό, όπου μέσα από τα τραγούδια και τα κάλαντα, θα δούμε πως η απλή, η αγαθή ψυχή του ανθρώπου ένιωθε την Παναγία. Μέσα σε αυτό θα δούμε τον άνθρωπο πόσο ευλαβικά, πόσο εκστατικά στέκεται μπροστά στο πρόσωπο της Θεοτόκου.
Θα δούμε ακόμη οικειότητα, μια οικειότητα την οποία δεν την παίρνει ο άνθρωπος, αλλά την δίνει η παρουσία της Παναγίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε τόπο υπάρχει Παναγία που έχει πάρει το όνομα του τόπου. Γιατί θέλαν την Παναγία να είναι συντοπίτισσα και συγχωριανή, γειτόνισσα και φίλη, συγγενής και μητέρα.
Για να μπορούν διαρκώς να Τη νιώθουν μέσα στη ζωή τους, να ανοίγουν την καρδιά τους και κυρίως να στηρίζονται στην δική Της, τόσο ζεστή μητρική αγάπη.
Οι μεγάλες δυσκολίες έκαναν τους ανθρώπους να επικαλούνται την Παναγία. Γι’ αυτό και θα συναντήσουμε σε πολλές περιοχές, τραγούδια να αναφέρονται σε Εκείνη.
«Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να βάλουν την Παναγία μέσα σε μια μάχη για να νικήσουν. Την έβαζαν μέσα στο δίκιο τους, μέσα στον αγώνα τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν και να διατηρήσουν, αυτά που με πολύ κόπο και αίμα, οι πρόγονοί τους, τους παρέδωσαν.
Οι απλοί άνθρωποι δεν πήγαιναν στην Παναγία μόνο για να πάρουν. Πήγαιναν για να δώσουν την πίστη τους, την τιμή τους, τον ύμνο τους, την ίδια τους την ψυχή».


Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου,
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

 

Άμα συμμορφωθείς (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης († 1991))

$
0
0

20151225-2
Άμα συμμορφωθείς εφαρμόζοντας τα λόγια του Θεού και δεν έχεις τύψεις στη συνείδησή σου και έχεις ηρεμία και κάνεις καλά έργα, μπαίνεις στην προσευχή απαλά, σιγά-σιγά, μέχρι να έλθει η χάρις.

Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου

$
0
0

SinaxisYperagiasTheotokou01Εορτάζει στις 26 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Λεχώ άμωμον ανδρός μη γνούσαν λέχος,

Δωροις αμώμοις δεξιούμαι τοις λόγοις.

Mολπήν αγνοτάτη λεχοί εικάδι έκτη αείδω.

Βιογραφία

Την επόμενη ημέρα από την Γέννηση του Ιησού Χριστού, εορτάζουμε την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Απολυτίκιον  (Κατέβασμα)

Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ως βρέφος βαστάζουσα, εν ταις αγκάλαις Αγνή, τον πάντων δεσπόζοντα, σάρκα λαβόντα εκ σου, χαράς ώφθης πρόξενος, όθεν πάσα η κτίσις, ανυμνεί χαρμοσύνως, σήμερον Θεοτόκε, την φρικτήν σου λοχείαν πηγήν γαρ αθανασίας, κόσμω εκύησας.

Κοντάκιον

Ήχος πλ. β’. Αυτόμελον.

Ο προ εωσφόρου εκ Πατρός αμήτωρ γεννηθείς, επί της γης απάτωρ εσαρκώθη σήμερον εκ σου· όθεν Αστήρ ευαγγελίζεται Μάγοις, Άγγελοι δε μετά Ποιμένων υμνούσι, τον άχραντον τόκον σου, η Κεχαριτωμένη.

Ο Οίκος

Τον αγεώργητον βότρυν βλαστήσασα, η μυστική άμπελος ως επί κλάδων, αγκάλαις εβάσταζε, και έλεγε. Συ ει καρπός μου, συ ει η ζωη μου. Αφ’ ου έγνων, ότι και ο ήμην ειμί, συ μου Θεός· την γαρ σφραγίδα της Παρθενίας μου ορώσα ακατάλυτον, κηρύττω σε άτρεπτον Λογον, σάρκα γενόμενον. Ουκ οίδα σποράν, οίδά σε λύτην της φθοράς· Αγνή γαρ ειμι, σου προελθόντος εξ εμού· ως γαρ εύρες, έλιπες μήτραν εμήν. Δια τούτο συγχορεύει πάσα κτίσις βοώσά μοι· Χαίρε η Κεχαριτωμένη.

 

Πηγήsaint.gr 

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images