Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

Θα εκπληρωθεί η επιθυμία σου (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

$
0
0

20151230-1
Αν ο Θεός δει πως οι προσευχές σου γίνονται από τα βάθη της καρδιάς σου και αποπνέουν αγάπη, σίγουρα θα εισακούσει την προσευχή σου και θα εκπληρώσει την επιθυμία σου. Βλέποντας τότε την αλλοίωση εκείνου για τον οποίον προσευχήθηκες, θα ομολογήσεις πως αυτό είναι έργο «της δεξιάς του Υψίστου».

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης


Βασιλόπιτα με αμύγδαλα ή καρύδια…

$
0
0

basilopita

Χρόνος προετοιμασίας: 20 Λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 45-50 Λεπτά

Υλικά

Βούτυρο φρέσκο – 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού

Ζάχαρη – 2 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού

Αυγά – 6 τεμ.

Βανίλιες σε σκόνη – 2 τεμ.

Baking powder – 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – 1 1/2 πακέτο κοσκινισμένο

Γάλα – 1 φλυτζάνι του τσαγιού

Κανέλα – 1/2 κουταλιά της σούπας

Γαρύφαλλο – 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι – 1 πρέζα

Σόδα μαγειρικής – 1 κουταλάκι του γλυκού

Αμύγδαλα ή καρύδια – 1 φλυτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα

Ξύσμα πορτοκαλιού – 1 1/2 κουταλιά της σούπας

Κονιάκ – 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού

 

οδηγίες

Βασιλόπιτα με αμύγδαλα ή καρύδια…

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους σε ένα άλλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα βούτυρο-ζάχαρης πρώτα τους χτυπημένους κρόκους και μετά την μαρέγκα σιγά σιγά για να μην κόψει και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, γάλα, βανίλιες, κανέλα, γαρύφαλλο, σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, κονιάκ, ρίχνουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια σε ένα τηγάνι ίσα να πάρουν χρώμα (ή στον φούρνο σε ένα ταψί) και τα προσθέτουμε χοντροκομμένα στο παραπάνω μείγμα. Σε ένα ταψί βουτυρωμένο στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα. Βάζουμε και το φλουρί μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο κάπου εκεί μέσα. Στολίζουμε με ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω – κάτω (όχι στον αέρα) στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Αν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ετοιμάζουμε γλάσο λευκής σοκολάτας και αλείφουμε από πάνω.

Πηγή: chefoulis.gr

The sun will die (Saint Nicholas Velimirovich)

$
0
0

Soon the sun will be extinguished for us. Wrapped in the dark veil of death, we’ll be hidden away from it. But, while we live, why shouldn’t the sun see us as children who are like their heavenly Father. Let’s promise to give such pleasure to the sun and, even more so, to ourselves and our friends. And may our heavenly Father be our support in this, now and unto the ages.

Αναγεννάται ο Ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη που καταστράφηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

$
0
0

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της, μετά από αρκετές δυσκολίες κυρίως οικονομικές αφού η κύρια πηγή χρηματοδότησης είναι οι δωρεές ομογενών.

Διασχίζοντας τις τεράστιες λεωφόρους, νιώθεις σαν μυρμήγκι ανάμεσα στους θεόρατους ουρανοξύστες που σκίζουν τον ουρανό, ενώ κάθε γωνιά του Μανχάταν έχει κάτι ιδιαίτερο να σου αφηγηθεί. Μια από τις πιο δυνατές συγκινήσεις για τους επισκέπτες αυτής της πόλης, είναι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, την ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Όμως για τους Ελληνες, το σημείο αυτό είναι ακόμα πιο συγκινητικό, αφού ακριβώς δίπλα στους Πύργους υπήρχε η μοναδική εκκλησία της περιοχής, ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θάφτηκε από την κατάρρευση του νότιου πύργου. Αυτό ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση, το οποίο δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ο σχεδιασμός του νέου ελληνορθόδοξου ναού, ανήκει στον Σαντιάγο Καλατράβα, τον αρχιτέκτονα που είναι γνωστός για την κατασκευή της στέγης του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας το 2004 και άλλων έργων στη χώρα μας.

Αν και η ανακατασκευή του ναού ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου, έχει ήδη σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος με το κυρίως κτίσμα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και να έχει τοποθετηθεί ένα μέρος της στέγης του. Οσο για τη νέα μορφή της εκκλησίας, θα είναι εντελώς διαφορετική από την αρχική, αφού όπως φαίνεται από τη μακέτα της, θα είναι μικρογραφία της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τεράστιος σταυρός της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου είναι το πρώτο θρησκευτικό σύμβολο που εμφανίζεται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

 

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

 

Νόσος της Νάξου: η ασθένεια που σκοτώνει τους νέους πριν τα 30

$
0
0

Τη σύμπραξη του νοσοκομείου Νάξου με το Ωνάσειο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να εξετασθούν διεξοδικά περίπου 5.000 κάτοικοι του νησιού για τη Νόσο Νάξος (Naxos disease), μία κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου και αποτελεί σημαντική αιτία αιφνίδιου θανάτου νέων ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελενας Μπρέγιαννη στο healthpharma.gr, το υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί με 100 χιλ. ευρώ τη διενέργεια γονιδιακού ελέγχου / εξετάσεων στους κατοίκους της Νάξου, για τη νόσο που εντοπίσθηκε και περιγράφηκε πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική κοινότητα τη δεκαετία του 80, από τον ιατρό καρδιολόγο – Νίκο Πρωτονοτάριο και τη σύζυγο του, ιατρό Ανταλένα Tσατσοπούλου.

Πριν ανακαλυφθεί, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της σπάνιας ασθένειας που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30.

Γονιδιακές μεταλλάξεις αντίστοιχες με αυτή των Κυκλάδων έχουν εντοπιστεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο, στη Σαμοθράκη, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η δουλειά του Πρωτονοτάριου απέδειξε ότι η νόσος Νάξος είναι κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, που οφείλεται σε μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου και προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο.

Η νόσος πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100! Η γονιδιακή μετάλλαξη, τα πυκνά σγουρά μαλλιά και οι δερματικές αλλοιώσεις που μοιάζουν με κάλους στα χέρια είναι ο χαρακτηριστικός «φαινότυπος» των ασθενών με νόσο Νάξου.

Η νόσος κληρονομείται από τους γονείς εφόσον φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο – αν και οι δύο είναι φορείς, έχουν σε κάθε κύηση 25% πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί τους με νόσο Νάξου.

Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για να εξαλειφθεί η νόσος
Το πρόγραμμα γονιδιακού ελέγχου από το υπουργείο Υγείας έχει στόχο την πρόληψη της ασθένειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο έλεγχος είναι δωρεάν και σε πρώτη φάση προβλέπεται να ελεγχθούν από το Ωνάσειο, για το γονίδιο της Νάξου, περί τα 5.000 άτομα μέσα σε ένα χρόνο.

Όσοι βρεθούν ομοζυγώτες (φέρουν δηλαδή ένα ζευγάρι παθολογικών γονιδίων), θα λάβουν ειδικές οδηγίες παρακολούθησης από καρδιολόγο, ενώ οι ετεροζυγώτες (φορείς ενός μόνο μεταλλαγμένου γονιδίου) δεν χρειάζονται ειδική παρακολούθηση πέραν αυτής που συνίσταται στο γενικό πληθυσμό.

Η μακρά πορεία έρευνας σχετικά με τη νόσο Νάξος (από τον εντοπισμό και περιγραφή της νόσου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μέχρι την ανακάλυψη του υπεύθυνου γονιδίου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μέχρι τη συνεχιζόμενη έρευνα στις μέρες μας) ανέδειξε τη συγκεκριμένη νόσο ως ένα παράδειγμα για την κατανόηση και άλλων μυοκαρδιοπαθειών, καθώς και νέων μηχανισμών αρρυθμιογέννεσης.

Διεθνώς θεωρείται ότι η Νόσος Νάξος άνοιξε καινούριους δρόμους στη μελέτη της παθογένειας των μυοκαρδιοπαθειών, αλλά και γενικότερα των καρδιακών αρρυθμιών.

Άλλωστε, με την ανακάλυψη του γονιδίου Νάξος, ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως στην ιστορία της κλινικής καρδιολογίας, όπου η εφαρμογή της γενετικής επιστήμης στην αντιμετώπιση μιας μυοκαρδιοπάθειας ήταν γεγονός.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Εισβολή… παπαγάλων στα πάρκα της Αθήνας..

$
0
0

Η αύξηση των παπαγάλων στα πάρκα της Αθήνας προκαλεί το ενδιαφέρον των ορνιθολόγων.

Οι αριθμοί των ασυνήθιστων αυτών πουλιών για τον ουρανό της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διενεργεί μέσα στα Χριστούγεννα μια επιχείρηση για την καταμέτρησή τους (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες αστικές περιοχές), με την ελπίδα να μάθει την ευρύτητα αυτής της «εναέριας αποίκησης».

Στην πραγματικότητα είναι ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό, που δημιουργεί φόβους ότι τα πουλιά-«εισβολείς» μπορεί να απειλήσουν την τοπική βιοποικιλότητα, αναφέρει χαρακτηριστικά το pentapostagma.gr.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να βάλει το είδος σε μία λίστα ειδών «ξένης εισβολής».

 

Πηγή: iellada.gr

 

Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιωτίσσης (31 Δεκεμβρίου 2018, 8:30 μ.μ )

$
0
0

Ιερά και κατανυκτική Αγρυπνία Αγίου Βασιλείου του Μέγα και Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού θα τελεστεί τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018 στην Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιωτίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Βασιλείου του Μέγα και της Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η Ιερά Αγρυπνία θα ξεκινήσει 8:30 μ.μ. και θα τελειώσει 1:00 π.μ. Της Αγρυπνίας θα προστεί ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου Τυχικός.

 

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

 

Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, Ιστορικός – Ερευνητής παραδοσιακών τραγουδιών)

$
0
0

Στο δεύτερο από τα τρία μέρη του αφιερώματος, ο Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, Ιστορικός-Ερευνητής παραδοσιακών τραγουδιών, επιμελείται και παρουσιάζει, παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παραθέτοντας λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία και στοιχεία από την παράδοση της Εκκλησίας.

Παίζουν:

Κλαρίνο: Κώστας Κοπανιτσάνος
Βιολί: Δημήτρης Ζαχαρίου
Λαούτο: Κωστής Καλαϊτζάκης
Σαντούρι: Κρινιώ Τζαβέλα
Τύμπανο-ντέφι: Νεκτάριος Πάλμος
Ποντιακή λύρα: Γιώργος Παπαδόπουλος
Γαβάλ’: Χάρης Παπαδόπουλος
Νταούλι: Παύλος Σταματίδης
Κρητική λύρα: Όθωνας Μπικάκης
Κρητικό λαούτο: Ανδρέας Φασάκης

Τραγουδούν:

Πολυτίμη Τόλη
Ανδρέας Φασάκης
Γιάννης Μιχαηλίδης

Συμμετέχει το εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού του πολιτιστικού και λαογραφικού συλλόγου ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Τα μέλη: Αραβανή Ευαγγελία, Θεοδόση Ιωάννα, Καμπάνη Αγγελική, Καραγιάννη Χριστίνα, Κατσελίδου Μαρία, Καψάνη Παναγιώτα, Κουσίδη Αλίκη, Κρίκου Χρυσούλα, Κωτσιοπούλου Θεώνη, Ρούσου Μαρία, Μάκρας Σωκράτης, Σιαφάκα Ελένη, Σταματοπούλου Ελευθερία, Τσαπατσάρης Βασίλειος, Τσαπατσάρη Γιούλη, Τσιλιμέκη Θεοδώρα, Τσιμπράκη Παρασκευή, Χρυσάφη Γεωργία.


100 χρόνια από τον θάνατο του Αεροπόρου Αντιπλοίαρχου Αριστείδη Μωραϊτίνη (Διογένης Τσιπουρίδης, Υποπτέραρχος ε.α.)

$
0
0

Ο Μωραϊτίνης γεννήθηκε στη Αίγινα το 1891. Τον Σεπτέμβριο του 1906 εισήλθε ως δόκιμος στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αποφοίτησε το 1910 ως Σημαιοφόρος του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.(1)

Κατά την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, υπηρετούσε ως Ύπαρχος στο τορπιλοβόλο << Τ15 >> το οποίο με άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού δρούσε στο Βόρειο Αιγαίο και την περιοχή της Λήμνου. Την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκόσμια επιχείρηση ναυτικής συνεργασίας με τη συμμετοχή του Σημαιοφόρου Αριστείδη Μωραϊτίνη.

 

Η πρώτη παγκόσμια επιχείρηση ναυτικής συνεργασίας

H Ναυτική Αεροπορία, μετά την αγορά των τεσσάρων αεροπλάνων για την Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού, αποκτά το πρώτο Υδροπλάνο τον Νοέμβριο του 1912. Επρόκειτο για ένα διθέσιο Υδροπλάνο ASTRA, Hydroplane.

Σε επίσημη τελετή στο Παλαιό Φάληρο και ανάδοχο τον Υπουργό Ναυτικών ονομάσθηκε ‘’Ναυτίλος’’, πιλότος είναι Γάλλος μηχανικός ο οποίος τοποθετήθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό.

Τον Δεκέμβριο του 1912 ο ‘’Ναυτίλος’’ μεταφέρεται στον Μούδρο της Λήμνου για να ενσωματωθεί με τον Ελληνικό στόλο με αποστολή την αναγνώριση και παρακολούθηση του Οθωμανικού στόλου ο οποίος είχε καταφύγει στα Δαρδανέλλια. Το υδροπλάνο δεν κατορθώνει να πραγματοποιήσει πτήσεις με επιτυχία και αποφασίσθηκε η ενίσχυση του στόλου με υδροπλάνο MAURICEFARMAN το μεταφέρθηκε στο Μούδρο, μαζί και ο αεροπόρος  Υπολοχαγός του Μηχανικού, Μιχαήλ Μουτούσης.

Στις 6 Φεβρουαρίου το 1913, τις πρωϊνές ώρες, το υδροπλάνο ΜauriceFarman ευρισκόμενο στο Μούδρο με πλήρωμα τον αεροπόρο Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και παρατηρητή τον Σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη, ο οποίος ήταν Ύπαρχος στο Τορπιλοβόλο <<15>>, πέταξε πάνω από την χερσόνησο της Καλλίπολης, τα Δαρδανέλλια και το αγκυροβόλιο του Ναγαρά με αποστολή τον εντοπισμό και την αναγνώριση του Οθωμανικού στόλου.

Κατέγραψαν τις θέσεις των πλοίων του Οθωμανικού στόλου και αναγνώρισαν τα θωρηκτά ΤουργούτΡέϊς και Χαϊρεδίν Βαρβαρόσα, καθώς επίσης,επτά  αντιτορπιλικά, τρία τορπιλοβόλα, τις αμυντικές θέσεις και τις εγκαταστάσεις, όπως φαίνονται στο σχεδιάγραμμα. Κατά την αποστολή αυτή  ο Μωραϊτίνης έριξε και 4 χειροβομβίδες.

Το υδροπλάνο κατά την επιστροφή του λόγω βλάβης του κινητήρα αναγκάσθηκε σε προσθαλάσσωση στην Ίμβρο και κατόπιν ρυμουλκήθηκε από το αντιτορπιλικό ‘’ΒΕΛΟΣ’’ στον Μούδρο.

Την θέση του παρατηρητή ανέλαβε ο Μωραϊτίνης ο οποίος δεν είχε πτητική εμπειρία και ζήτησε από τον κυβερνήτη του θωρηκτού ‘’Αβέρωφ’’ Αντιπλοίαρχο Σοφοκλή Δουσμάνη να συμμετάσχει στην αποστολή. Τελικά η πρόταση έγινε δεκτή μετά από έγκριση του Αρχηγού του στόλου, Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Hσημασία της αποστολής για τις Ελληνικές δυνάμεις ήταν σημαντικότατη. Διαφάνηκε η δυνατότητα αξιοποίησης του αεροπλάνου σε αποστολές ναυτικής συνεργασίας και δημιουργήθηκε ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη της Ναυτικής Αεροπορίας.

Το γεγονός αυτό σημάδεψε την σταδιοδρομία του Σημαιοφόρου Αριστείδη Μωραϊτίνη και η αεροπορία στο εξής είναι το μεγάλο του ενδιαφέρον.

Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τον Νόμο 257/Μάϊος 1914 ιδρύθηκε το ‘’Σώμα Αεροπόρων Βασιλικού Ναυτικού’’ και η Αεροπορική Σχολή στην Ελευσίνα αρχικά και αργότερα στο Παλαιό Φάληρο.Μεταξύ των πρώτων εκπαιδευθέντων και ο Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης,όπου με τα τρία Υδροπλάνα Sopwith Greek Seaplane (Σοπγουϊθ), εκπαδεύτηκε η πρώτη σειρά αεροπόρων.

 

Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος

Τον Οκτώβριο του 1916,αριθμός αξιωματικών της Ναυτικής Αεροπορίας μεταξύ αυτών και ο Μωραϊτίνης εντάσσονται στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα αεροδρόμια της Θάσου και του Μούδρου – Ρωμανού υπό την διοίκηση της 2ης Πτέρυγας του Βρετανικού Ναυτικού.

Με την είσοδο της Ελλάδος στον πόλεμο τον Ιούνιο του 1917 οι Ελληνικές δυνάμεις συμμετέχουν στις κοινές επιχειρήσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις στα μέτωπα της Μακεδονίας και του Αιγαίου. Οι αεροπόροι της Ναυτικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται στους νέους τύπους των συμμαχικών αεροπλάνων. Η πρώτη σειρά η οποία αποφοίτησε από την αεροπορική σχολή της Χορταρόλιμνηςτου Ρωμανού τοποθετήθηκε στη Θάσο.Επικεφαλής ήταν ο Μωραϊτίνης ο οποίος σύντομα επέστρεψε στη Λήμνο και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της Σχολής.

Οι αεροπόροι της Ναυτικής Αεροπορίας συμμετέχουν σε όλες τις επιχειρήσεις και φέρουν με επιτυχία τις αποστολές με πρωτοπόρο τον Μωραϊτίνη.

Ο Μωραϊτίνης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οργανώνει αποστολές, συμμετέχει σε δύσκολες και επικίνδυνες επιχειρήσεις και δίκαια οι Βρετανοί τον  αποκαλούν, ατρόμητο αεροπόρο, The Fearless Aviator.

Ναυτική Αεροπορική Υπηρεσία

Τον Μάϊο του 1918 με το Νόμο 1315/1918 δημιουργείται η ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Στη νέα οργάνωση υπάγονται:

Η Ναυτική Αεροπορική βάση Φαλήρου και τέσσερεις Αεροπορικές Βάσεις από μία Μοίρα αεροσκαφών με το χαρακτηριστικό γράμμα Η ( ΗELLENIC)

Η Αεροπορική βάση Καζαβητίου Θάσου με την Η1 Μοίρα.

Η Αεροπορική βάση Μούδρου – Ρωμανού με την Η2 Μοίρα.

Η Αεροπορική βάση στο Σταυρό Χαλκιδικής με την Η3 Μοίρα.

Η  Αεροπορική βάση στα Λεγραινά της Αττικής με την Η4 Μοίρα.

Στην αεροπορική βάση Μούδρου – Ρωμανού ευρίσκονται:

Η έδρα της Διοίκησης σε επίπεδο Πτέρυγας με Διοικητή τον Υποπλοίαρχο Αριστείδη Μωραϊτίνη.

Η Σχολή εκπαίδευσης των αεροπόρων.

Η Αντιαεροπορική Μοίρα και βοηθητικές υπηρεσίες.

Ο Μωραϊτίνης, ως Διοικητής, συμμετείχε στην εκπαίδευση των νέων αεροπόρων, στις επιχειρήσεις της Η2 Μοίρας και επιθεωρούσε τις άλλες αεροπορικές βάσεις για την επίλυση των διαφόρων θεμάτων.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν στις δυνάμεις κατοχής της Κωνσταντινούπολης

Μετά την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής στις 30 Οκτωβρίου 1918 από τους Οθωμανούς, οι Ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν στις δυνάμεις κατοχής της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μωραϊτίνης επωφελούμενος της εκτίμησης που έτρεφαν στο πρόσωπό του οι Άγγλοι κατάφερε να συμπεριληφθεί μία τετράδα αεροπλάνων της Η2 Μοίρας στην προγραμματισμένη πτήση της νικήτριας αεροπορίας προς την Κωνσταντινούπολη.

Η ιστορική Πτητική Διαταγή εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου 1918 από τον Αριστείδη Μωραϊτίνη. Η διαταγή την οποία υπογράφει περιλαμβάνει, τα στοιχεία της πτήσης, τα μέλη και την μορφή του σχηματισμού, τις ευθύνες των μελών του σχηματισμού και τις διαδικασίες ανάγκης.

 

Πτητικό Παράγγελμα

‘’Πορεία μέχρι Κωνσταντινουπόλεως 63ο μοίρες. Απόστασις 190 ναυτικά μίλλια. Σημείο προσγειώσεως αεροδρόμιον Αγίου Στεφάνου 7 χιλιόμετρα δυτικά Κωνσταντινουπόλεως. Σχηματισμός ρόμβος. Κορυφή του ρόμβου Πλωτάρχης Μωραϊτίνης, κλείνει τον ρόμβο χειριστής Χριστοδούλου. Ύψος πτήσεως 5.000 πόδια εάν υπάρχουν νέφη, άνωθεν νεφών. Βλαβείσαν μηχανήνακολουθεί κατά σειρά ο νεώτερος του σμήνους κατά την εξής σειράν Χριστοδούλου, Μοσχοβίνος, Θεολόγης, Μωραϊτίνης. Οι παρατηρητές είναι υπεύθυνοι δια την επιτήρηση όπισθεν των μηχανών. Εν ερυθρά σκυταλίδι του οδηγού το σμήνος επιστρέφει εις τα ίδια. Εις δύο λευκάς σκυταλίδας του οδηγού το σμήνος εξακολουθεί την πορεία του το δε νεώτερο θα συνοδεύσει τον οδηγό. Εν περιπτώσει καθ΄ην το σμήνος φθάσει άνευ οδηγού ο αρχαιότερος Σημαιοφόρος χειριστής Ι.Θεολόγης είναι υπεύθυνος για το σμήνος, τηρεί το ημερολόγιο και εκδίδει διαταγάς. Αμα τη προσγειώσει αυστηρώς απαγορεύεται εις πάντας να απομακρυνθώσιν οποσδήποτε του μέρους της συγκεντρώσεως των πετομηχανών.’’

Εν Μούδρω 1η  Νοεμβρίου 1918

Ο Διευθύνων χειριστής Α. Μωραϊτίνης

 

Την επομένη 2 Νοεμβρίου 1918, το σμήνος με τέσσερα βομβαρδιστικά AircoDeHavillandD.H. 4, με Αρχηγό τον Μωραϊτίνη, απογειώθηκαν από τη Λήμνο και μετά από πτήση 3 ωρών και 10 λεπτών προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αγίου Στεφάνου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα τρία αεροπλάνα (εκτός του Μωραϊτίνη) με εντολή του αρχηγού πέταξαν πάνω από την Κωνσταντινούπολη εκτελώντας ελιγμούς.

 Οι συμμαχικοί στόλοι κατέπλευσαν και αγκυροβόλησαν στον Βόσπορο, μαζί και η θρυλική ναυαρχίδα του Ελληνικού στόλου ‘’ΑΒΕΡΩΦ’’ και τα αντιτορπολικά ΄΄ΑΕΤΟΣ’’, ‘’ΙΕΡΑΞ’’, ‘’ΠΑΝΘΗΡ’’. Η παρουσία συμπληρώθηκε με στρατιωτική αποστολή από τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Κατεχάκη.

 Όλες οι δυνάμεις έτυχαν θερμής αλησμόνητης υποδοχής από τους Έλληνες της Πόλης, μια θριαμβευτική κατάληξη ενός σκληρού αγώνα που είχε δοθεί σε στεριές και θάλασσες.

 

Η τελευταία πτήση του πλωτάρχη Αριστείδη Μωραϊτίνη

Αρχές Νοεμβρίου το 1918 συγκεντρώθηκαν στο Μούδρο από όλες τις αεροπορικές βάσεις τα αεροπλάνα και το προσωπικό της Ναυτικής Αεροπορίας. Ο Μωραϊτίνης πήγε με το αεροπλάνο του στην Αθήνα και μετά σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη για να παρευρεθεί στην παράδοση, εκ μέρους των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, αεροπορικού υλικού προς το Ελληνικό δημόσιο.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1918 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα με το αεροπλάνο τύπουBregeut 14 του Ταγματάρχη DenainΔιοικητή της Διασυμμαχικής  Αεροπορίας Ανατολής.

  Στην πτήση δεν δέχθηκε να τον συνοδεύσει ο Γάλλος μηχανικός με εμπειρία σε αυτό τον τύπο του αεροπλάνου. Ο τύπος αυτού του αεροπλάνου χρησιμοποιείτο από την Στρατιωτική Αεροπορία, είχε πολύπλοκο χειρισμό και ήταν άγνωστος στον Μωραϊτίνη. Ο τολμηρός και περήφανος αεροπόρος αρνήθηκε την βοήθεια του μηχανικού αλλά και την προτροπή να μην εκτελέσει την πτήση.

Ήταν η τελευταία του πτήση … χάθηκε… στους ουρανούς και εξαφανίσθηκε…στη θάλασσα, η οποία ήταν πάντοτε η πρώτη του αγάπη…..

Το αεροπλάνο του συνετρίβη εξαιτίας καιρικών συνθηκών στην περιοχή του Ολύμπου. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από τα συντρίμμια του οδήγησε και στο ενδεχόμενο ότι μπορεί  να κατέπεσε ακόμη και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πηλίου και Κασσάνδρας

Σε επιμνημόσυνο λόγο του  στις 20 Ιανουαρίου 1919 στο Μητροπολιτικό Ναό, ο προσωπάρχης του Υπουργείου Ναυτικών Αντιπλοίαρχος Π. Χόρν μεταξύ άλλων ανέφερε…

‘’ Όχι, ο Μωραϊτίνης δεν χάθηκε, όταν πάλι μια μέρα η Πατρίδα βρεθεί σε κίνδυνο και πάλι θα φανεί,ας είναι και ύστερα από χρόνια , ύστερα από αιώνες. Θα είναι πάντα ο Μωραϊτίνης και αν η μορφή του αλλάζει θα είναι πάντα αυτός γιατί θα είναι η ψυχή του Μωραϊτίνη..’’

Πολλές ήταν οι πολεμικές αποστολές του, Αναγνωρίσεις, Περιπολίες, Διώξεις, Βομβαρδισμοί, Συνοδίες, Ανθυποβριχιακές αποστολές, Αερομαχίες. Σύνολο πολεμικών αποστολών περίπου 190 και εννέα 9  καταρρίψεις.

Ο Μωραϊτίνης είχε χαρίσματα τα οποία τον ξεχώριζαν ανάμεσα στους αξιωματικούς της εποχής του: μεθοδικότητα , πατριωτισμό, αλτρουϊσμό και κάθε απόφασή του εμπνεόταν από διορατικότητα και τόλμη. Παράλληλα με τα επιχειρησιακά του καθήκοντα εργαζόταν και σχεδίαζε για την πληρέστερη οργάνωση και λειτουργία της Ναυτικής  Αεροπορίας. Υπέβαλε τις ανάλογες προτάσεις στις Ελληνικές αρχές και τις αρμόδιες Βρετανικές αντιπροσωπείες για την ανανέωση των μέσων, την συντήρηση του υλικού και την αντιαεροπορική προστασία των Μονάδων.

Διέθετε μεγάλη ικανότητα στη διοίκηση του προσωπικού, την αξιολόγηση και την επιλογή του προσωπικού. Συμμετείχε πάντοτε σε πολεμικές αποστολές  αν και λόγω της θέσεως του είχε την δυνατότητα να περιορισθεί σε καθήκοντα διοίκησης.

Προς τον Γενικό Διοικητή Λέσβου όταν του έστειλε σχετικό έγγραφο, με προτροπή να μην εκθέτει τον εαυτό του σε επικίνδυνες πτήσεις υπεράνω του εχθρού,  είχε αναφέρει,

‘’… ίνα  άρχει τις , στρατιωτικής δυνάμεως, δέον να μην επαρκείται εις το να εκδίδει διαταγάς, αλλά και να δίδει το παράδειγμα της εκτελέσεως.’’

Ο Μωραϊτίνης ήταν: ο Ηγέτης,  ο Αρχηγός, ο  Διοικητής,  ο Μαχητής.

Για το έργο του και την μεγάλη του προσφορά τιμήθηκε:

Από την Ελληνική Κυβέρνηση με επαίνους και διακρίσεις.

Από την Αγγλική Κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο DistinguishedServiceOrder (D.S.O.)και του προσέφερε ως προσωπικό δώρο ένα καινούργιο αεροπλάνοAircoDeHavillandD.H.9  επάνω στο οποίο τοποθετήθηκε πλάκα με την επιγραφή . ‘’ΣτονΔιοικητήΑ. Μωραϊτίνη  ‘’ ‘’To the Commander A. Moraitinis D.S.O.’’

Η μικρή αυτή αναφορά, σήμερα εκατό χρόνια από τον θάνατο του αεροπόρου Αντιπλοιάρχου Αριστείδη Μωραϊτίνη, του αεροπόρου του Αιγαίου και της Λήμνου, είναι ελάχιστη τιμή για την μεγάλη προσφορά του στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΑ

ΑΠ΄ΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ

Αντινάυαρχοςε.α. Ιωάννης Παλούμπης

Π. Παλαβούζης, Ιστορικός – Ερευνητής

«Πάντων τῶν ἁγίων ἀνεμάξω τάς ἀρετάς», Ιδιόμελο Εσπερινού Μ. Βασιλείου ήχ. α΄ (Χρήστος Χαλκιάς, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς-Καθηγητής Μουσικής)

$
0
0

Ο Χρήστος Χαλκιάς, Πρωτοψάλτης του ι.ν. Παναγίας Δεξιάς Θεσσαλονίκης ερμηνεύει το Ιδιόμελο του Εσπερινού της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου: «Πάντων τῶν ἁγίων ἀνεμάξω τάς ἀρετάς».

Γιορτάζοντας τη Σαρκωμένη Αγάπη (Αθανάσιος Στογιαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)

$
0
0

Εορταστική ομιλία του Αθανάσιου Στογιαννίδη, Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ σε εκδήλωση αφιερωμένη στο πρόσωπό του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Χαριλάου Ταλιαδώρου, την οποία διοργάνωσε το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με τίτλο: «ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, το φῶς το τῆς γνώσεως».

Η ελευθερία της Κύπρου (Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης († 1994))

$
0
0

20151231-1
«Η Κύπρος θα ελευθερωθεί, όταν μετανοήσουν οι Κύπριοι. Να κάνετε πνευματικές βάσεις για να διώξουν τις βάσεις των Τούρκων, των Άγγλων και των Αμερικανών». Έβλεπε δηλαδή το Κυπριακό ως πνευματικό θέμα, όχι ως εθνικό η πολιτικό, και ότι η λύση του θα προέλθει από την μετάνοια του λαού και την προσευχή.

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Διπλές Καταβασίες Χριστουγέννων-(Χαρ. Ταλιαδώρος-Χρ. Τογκαρίδης)

$
0
0

Ο Άρχων Πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος και ο Λαμπαδάριος Χρήστος Τογκαρίδης του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης ψάλλουν τις διπλές Καταβασίες της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων. Πρόκειται για εξαιρετική εκτέλεση από τον 93 ετών Άρχοντα Πρωτοψάλτη ο οποίος με νεανικό τάλαντο μελωδεί τα μεγαλεία του Ενανθρωπήσαντος Θεού. Όσον αφορά τις διπλές Καταβασίες τον Χριστουγέννων είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πρόκειται για τους ειρμούς των δυο κανόνων της εορτής που συνέθεσαν, τον μεν πεζό, ο Κοσμάς ο Μαϊουμά και τον άλλο, το λεγόμενο ιαμβικό, ο άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Είναι διπλές δηλ. επειδή αποτελούνται από έναν ειρμό του πεζού και έναν του ιαμβικού κανόνος.

«Χριστός γεννάται δεξάσατε», «Έσωσε λαόν θαυματουργών δεσπότης», ήχ. α΄-Ζωντανή ηχογράφηση από τον ι.ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, 25/12/2018.

 

Εύκολη ψαρόσουπα με ντομάτα, καρότο και πατάτα

$
0
0
Συνταγή ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΛΙΒΕΡΟΣ

Συνταγή ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΛΙΒΕΡΟΣ

Μυρωδάτη, νοστιμότατη, χορταστική. Σκέτο βάλσαμο!

Υλικά
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε μέτρια κομμάτια
  • 3 κλωνάρια σέλερι, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μεγάλα καρότα, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μεγάλες πατάτες, σε μέτριους κύβους
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, σε μέτριες ροδέλες
  • 3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 600 γρ. ψάρι φιλέτο της αρεσκείας μας (γλαυκός, πέρκα, μπακαλιάρος κ.λπ.), σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι
  • μερικές σταγόνες ταμπάσκο (ή πιπέρι)
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το γαρνίρισμα
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα περίπου 30΄

Διαδικασία Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι και το καρότο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις πιπεριές, τη δάφνη και το θυμάρι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Μετά, βάζουμε την ντομάτα και 1 λίτρο νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

 

Προσθέτουμε τα κομμάτια του ψαριού και το ταμπάσκο βράζουμε για άλλα 5-6 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι, αλλά να μη στεγνώσει. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ, φροντίζοντας να βάλουμε λίγο από όλα σε κάθε μερίδα.

 

Συνοδεύουμε με ψωμί.

Πηγή:  gastronomos.gr

In essence it isn’t (Elder Aimilianos Simonopetritis)

$
0
0

Unexpected things keep cropping up for us, because we have a will and hunger. These unexpected things are in conflict with our will and wishes, which is why they seem to be unexpected, though, in fact, they’re not. Because people who love God expect anything and everything and always say: ‘May your will be done’.


National Geographic: Από την Ελλάδα η πιο viral εικόνα της χρονιάς

$
0
0

Συγκεκριμένα, στην φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα η πανσέληνος να λούζει με το φως της τον Παρθενώνα.

Την φωτογραφία αποτύπωσε ο βραβευμένος ισραηλινός φωτογράφος Muhammed Muheisen στις 22 Δεκεμβρίου.

Όπως ήταν φυσικό η συγκεκριμένη φωτογραφία έκλεψε τις εντυπώσεις, αποσπώντας πάνω από 1 εκατομμύριο likes, ενώ πολλοί δεν δίστασαν να παραδεχτούν πως η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου.

 

 

Πηγή: iellada.gr

 

Ιστορική απόφαση ΟΗΕ! Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!

$
0
0

Ιστορική απόφαση έλαβε η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία ψήφισε ομόφωνα για την “επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης”!
Μια απόφαση του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή πολλών αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους και φυσικά στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!

Η απόφαση ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας και εστιάζει στην υποχρέωση των κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου και ζητά από αυτά να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών για το ιστορικό ψήφισμα είναι η ακόλουθη: H Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί «Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης». Η εν λόγω Απόφαση, η οποία παραπέμπει και στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Κρατών, 105 εκ των οποίων την συγκηδεμόνευσαν.

Ειδικότερα, η Απόφαση εστιάζει στην υποχρέωση των Κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Η Απόφαση καταδικάζει τις ανωτέρω παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα Κράτη να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης.

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία ηγήθηκε και των σχετικών διαπραγματεύσεων. Η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη Γενική Συνέλευση ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

 

Πηγή: newsit.gr

 

Να γίνει πρόσωπο (Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου)

$
0
0

Ο άνθρωπος πρέπει να αποβάλει το προσωπείο των παθών και να γίνει πρόσωπο. Η κάθαρση της καρδίας του από τα πάθη πρέπει να γίνει η κύρια προτεραιότητα στη ζωή του. Σε αυτόν τον αγώνα του δεν προσπαθεί να συμμορφωθεί με κάποια εξωτερικά ηθική ζωή, αλλά αγωνίζεται με Χριστοκεντρικό τρόπο και σκέψη.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Συμβαίνει το ίδιο; (Μητροπολίτης Σουρόζ Antony Bloom)

$
0
0

Όταν πάμε να προσευχηθούμε όλες τις φορές θέλουμε κἀτι από Εκείνον και καθόλου Εκείνον. Μπορεί αυτό να λεχθεί σχέση; Συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο αυτόν στους φίλους μας; Αποβλέπουμε κυρίως σ’ αυτό που η φιλία μπορεί να μας δώση ή αγαπάμε τον φίλο; Συμβαίνει το ίδιο στις σχέσεις μας με τον Θεό;

Μητροπολίτης Σουρόζ Antony Bloom

Αυτό είναι το σπουδαίο (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

$
0
0

Μπορείς  σε κάθε τάξη ν’ αγαπάς τον Θεό και να είσαι ευάρεστος σ’ Αυτόν – κι αυτό είναι το σπουδαίο. Κι όσοι αγαπούν περισσότερο τον Θεό επί γης, θα έχουν μεγαλύτερη δόξα στη Βασιλεία και θα είναι πιο κοντά στον Κύριο. Ο καθένας θα δοξαστεί κατά το μέτρο της αγάπης του.

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images