Quantcast
Channel: Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)
Viewing all 34873 articles
Browse latest View live

It seems hard (Saint Theophan the Recluse)

$
0
0

If you pray in the morning as you should, your whole day will be blessed. Don’t be downcast over efforts that seem fruitless. Remember how you learned to knit, or read and write. What efforts you made then… Now you can do all of these things easily. The same will be true of your spiritual development. For the moment, it seems difficult to defeat bad thoughts. But it’ll become easier over time.


Έκτακτο: Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία»

$
0
0

Έκτακτο: Το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία κοντά σας, σε πιλοτική λειτουργία. www.orthodoxianewsagency.gr

Αγρυπνία για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στο Βατοπαίδι – Δείτε Εικόνες Κατάνυξης

$
0
0

 

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ι.ΜΜ Βατοπαιδίου.

Στην Παναγιοσκέπαστη Μονή Βατοπαιδίου, φυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός η Τιμία Κάρα του Αγίου που έχει άφθαρτο το δεξί του αυτί.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κων/πολεως (13/11)

Ο άγιος καταγόταν από την πόλη της Αντιόχειας. Οι γονείς του ήταν Χριστιανοί και ονομάζονταν Σεκούνδος και Ανθούσα. Ετυχε δεξιάς φύσεως γι’ αυτό και σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην εκμάθηση των κλασσικών γραμμάτων. Περισσότερο όμως επιδόθηκε στην μελέτη των Θείων λόγων, κυρίως της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Σύντομα ασπάστηκε τον μοναχικό βίο. Εξαιτίας όμως της αρετής του, η οποία γρήγορα έγινε γνωστή στον λαό, αφού κατά τον λόγο του Κυρίου «Ου δύναται πόλις επάνω όρους κρυβήναι» χειροτονείται ιερέας από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας. Όταν χήρευσε ο θρόνος της Βασιλευούσης των πόλεων, τότε κλήθηκε και ο άγιος να ανέβει σ’ αυτόν και να αρδεύσει τις ψυχές των πιστών με τα αείρροα νάματα της διδασκαλίας του.

Μεταξύ άλλων τόνισε πολύ την αξία της ελεημοσύνης, σαν το δείγμα της έμπρακτης αγάπης αλλά και το αναγκαίο του ταπεινού φρονήματος, του κεντρικού στοιχείου της μετανοίας. Ο άγιος Χρυσόστομος επειδή αγαπούσε τον Θεό, αψηφούσε και αποστρεφόταν την ανθρώπινη δόξα, γι αυτό και δεν έκανε καμμία διάκριση μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάτων (κοινωνικά).

Αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδραση των κρατούντων, οι οποίοι και δεν δίστασαν να τον κατεβάσουν από τον θρόνο, και τέλος να τον εξορίσουν σε απομακρυσμένη περιοχή της Αρμενίας όπου μετά από πολλές θλίψεις και κακουχίες άφησε την τελευταία του πνοή γύρω στο έτος 407 μ.Χ.

Κάτι το οποίο είναι θαυμαστό και άξιο προσοχής στην κάρα του αγίου Χρυσοστόμου και που μπορεί ο καθένας «ιδίοις όμμασι» να ψηλαφήσει είναι η αφθαρσία του δεξιού ωτίου (αυτιού). Λέμε θαυμαστό γιατί είναι γνωστό ότι το μέρος αυτό του σώματος είναι από τα πρώτα που φθείρονται όταν αυτό υποστεί τον φυσικό θάνατο. Η αφθαρσία αυτή που παρατηρείται ίσως έχει σχέση κάτι το οποίο αναφέρεται στον κατά πλάτος ??? βίο του αγίου. Αναφέρεται εκεί ότι ο μαθητής του αγίου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κων/πολεως άγιος Πρό…ς??? είδε οφθαλμοφανώς τον απόστολο Παύλο σκυμμένο στο αυτί του αγίου να τον καθοδηγεί στην ερμηνεία των επιστολών του.

Ένα θαυμαστό γεγονός το οποίο είναι ικανό να φανερώσει το ύψος της αγιότητας του μεγάλου πατρός είναι και το εξής: κάπου αναφέρεται, ότι κάποιος ο οποίος πολύ αγαπούσε τον άγιο και που όπως φαίνεται δεν ήταν άμοιρος της αρετής του, παρακαλούσε τον Θεό με επιμονή να του αποκαλύψει αν ο αγ. Χρυσόστομος βρήκε παρρησία κοντά του.

Ο Θεός άκουσε την ικεσία του και του έδειξε όλα τα τάγματα των δικαίων με τον τρόπο που αυτός γνωρίζει. Όμως επειδή δεν είδε τον αγαπημένο του άγιο άρχισε να λυπάται και ρώτησε τον άγιο Αγγελο που τον συνόδευε «Κύριε, αυτόν που επιθυμούσα να δώ δεν τον είδα» και ο Αγγελος του απαντά· «Για τον Ιωάννη της μετανοίας λές; Αυτόν κανείς από τους ανθρώπους δεν μπορεί να τον δεί γιατί βρίσκεται εκεί που είναι ο θρόνος του Θεού.»

 

Πηγή: briefingnews.gr

 

Πόσο ανάγκη την έχει! (Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου)

$
0
0

Διά της προσευχής διευρύνεται το είναι του ανθρώπου και αγκαλιάζει σιγά-σιγά όλον τον κόσμο. Αποκτά την εν Χριστώ κοινωνικότητα και οικουμενικότητα. Η προσευχή λείπει από τον κόσμο γι’ αυτό και ο κόσμος δυστυχεί. Και πόσο ανάγκη έχει σήμερα όλη η ανθρωπότητα από τις προσευχές ενάρετων ανθρώπων, για τις δύσκολες στιγμές που περνά!

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

Πανήγυρη του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (2018)

Ιερισσού Θεόκλητος: »Ο Ιερέας είναι Πατέρας και αδελφός» (ΦΩΤΟ)

$
0
0

Ανήμερα στην εορτή της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σινά στο ιστορικό χωριό Πετροκεράσων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου ετελέσθη με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατά τη βυζαντινή τάξη η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Μιχαήλ Γιανάκοβ, ο οποίος έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης κατά τη Θεία Λειτουργία της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό Παλαιοχωρίου. Να σημειωθεί ότι ο π. Μιχαήλ είναι Μολδαβός, Πτυχιούχος Εκκλησιαστικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., διαμένει επί δεκαπενταετία και πλέον στην Ελλάδα και είναι Πατέρας πέντε μικρών παιδιών.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της επακολουθησάσης πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον άγιο Καθηγούμενο της γεραράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους Παν. Αρχ. π. Ιωσήφ, του οποίου και πνευματικός υιός είναι ο π. Μιχαήλ και από τον οποίο έλαβε και την αναγκαία συμμαρτυρία, τους Παν. Αρχ. π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, Πρωτοσύγκελλο, π. Ιγνάτιο Ριγανά, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο, π. Εφραίμ Ξηροποταμινό, π. Γαβριήλ Τσολάκη, τον και Εφημέριο Πετροκεράσων, τους Αιδ. Οικ. π. Ελευθέριο Μαυρίδη, π. Κωνσταντίνο Βλέτση και π. Γεώργιο Εμινίδη και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κυριάκου και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.

Ο παραδοσιακός Λαός των Πετροκεράσων με χαρά προσήλθε στη Γιορτή του Χωριού του για να τιμήσει τον νέο του Εφημέριο και να αναφωνήσει το «άξιος» μαζί με τους Άρχοντες του τόπου, δηλαδή τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Κοττάκη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Καλαφάτη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ιερισσού κ. Ιωάννη Δουλάκη, τον τ. Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του Πανχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη, κ.α.

Προ της αναγνώσεως του Αποστολικού αναγνώσματος ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε εις Αναγνώστας τους κ.κ. Χρήστο Λειβαδίτη και Μιχαήλ Κοτινούδη, οι οποίοι επάξια θα στελεχώσουν το βυζαντινό ψαλτήρι της Μητροπόλεως.

Παραλλήλως με τους ενορίτες των Πετροκεράσων παρευρέθηκε και αριθμός ομογενών του π. Μιχαήλ Γιανάκοβ από την Γκαγκαουζία της Μολδαβίας.

Προ της φοβεράς ώρας της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του π. Μιχαήλ, ο νέος Πρεσβύτερος προσεφώνησε ένθερμα τον Σεβασμιώτατο και την όλη ομήγυρη, συγκινώντας με το περιεχόμενο της προσλαλιάς του το εκκλησίασμα, δηλώνοντας πως θα υπηρετήσει τον Κύριο ευόρκως και θα τιμήσει τον χειροτονήσαντα αυτόν Επίσκοπο.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Πνευματικός Πατήρ του υπό χειροτονία Κληρικού, Ηγούμενος της Ξηροποτάμου π. Ιωσήφ, ο οποίος στήριξε πνευματικά τον π. Μιχαήλ, ανέλυσε το μέγα υπούργημα της Ιερωσύνης και κατέγραψε τις αναγκαίες υποθήκες που ο πνευματικός του υιός οφείλει να υλοποιήσει ενεργώντας ως «σκεύος εκλογής».

Εν συνεχεία ο Σεβ. κ. Θεόκλητος απεύθυνε λόγο οικοδομής στον χειροτονούμενο και σε ολόκληρο το εκκλησίασμα τονίζοντας ότι η Ιερωσύνη είναι χάρισμα που προσφέρεται προς τον άνθρωπο που λαμβάνει την τιμή και τον πληροί με αγιοπνευματική δύναμη και ευλογία.

Υπενθύμισε μάλιστα τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου προς τον π. Μιχαήλ που δείχνουν το μέγεθος της τιμής και το ύψος της ευλογίας που φέρει ο Κληρικός: «Εφ’ όσον και το Άγιο Πνεύμα καλεί ο Ιερεύς και την φρικτότερη επιτελεί θυσία και συνεχώς ακουμπά τον Δεσπότη των όλων, πες μου που να τον κατατάξουμε; πόση καθαρότητα να απαιτήσουμε απ’ αυτόν; και πόση ευλάβεια; γιατί αναλογίσου ποια πρέπει να είναι τα χέρια που τέτοιες θυσίες επιτελούν, ποια η γλώσσα που τέτοια λόγια προφέρει, από τι δεν πρέπει να είναι καθαρότερη κι’ αγιότερη η ψυχή που τόσο πνεύμα υποδέχεται;»

Εντύπωση έκανε το ότι ο Σεβασμιώτατος τόνισε ιδιαιτέρως την πατρική ιδιότητα του Πρεσβυτέρου – Κληρικού, λέγοντας πως ποτέ αυτός δεν γίνεται αξιωματούχος, που του χρωστούν οι άλλοι τιμές και δόξες και υποταγή.

Δεν είναι εισαγγελεύς, δεν είναι κατήγορος, δεν είναι Πρόεδρος Δικαστηρίου, δεν είναι στρατηγός ούτε χωροφύλακας, δεν είναι αφέντης ο Ιερεύς, δεν μπορεί να γίνει Δεσπότης και εξουσιαστής λοιπόν.

Είναι ο Πατέρας και ο αδελφός, ο διδάσκαλος και ο ποιμένας: «Σαν ένας κοινός Πατέρας ολάκερης της Οικουμένης είναι ο Ιερεύς. Αξίζει, λοιπόν, αυτός να μεριμνά για όλους, όπως ακριβώς και ο Θεός, τον οποίο διακονεί».

Και κατέληξε ο Δεσπότης: «Πάτερ Μιχαήλ στο Μαρτύριο του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης αναφέρεται ότι ο γνήσιος ποιμένας, ο γνήσιος Πρεσβύτερος ομοιάζει με πρωτοκορυφαίο κριό μεγάλης ποίμνης, που είναι ετοιμασμένος για προσφορά και ολοκαύτωμα αποδεκτό από τον Θεό. Και κάτι άλλο παιδί μου, κατά τον Άγιο Χρυσόστομο ο Ιερεύς στέκεται ως ιερό μετέωρο μεταξύ γης και ουρανού, μεθόριον γης και ουρανού, μεθόριον ανθρώπων και Θεού και δέεται μπροστά στην Αγία Τράπεζα για να εκπληρώνει μονάχα το έργο του Χριστού. Παιδί μου, ο Ιερεύς διαχειρίζεται τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, την τελεστική, την άνωθεν κατερχομένη κατά τον Άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης. Η Χάρη, λοιπόν, είναι αυτή που αγιάζει, αυτός δε που κάθε φορά ιερουργεί είναι υπηρέτης της. Γιατί τίποτα δεν προσφέρει δικό του, ούτε τολμάει να πράξει ή να πεί κάτι προερχόμενο από την κρίση και τους λογισμούς του· αλλά μόνο εκείνα που παρέλαβε άνωθεν, είτε είναι πράγμα, είτε λόγος είναι, είτε είναι έργο, κατά τον τρόπο που του παραγγέλθηκε και του δόθηκε και το παρέλαβε, έτσι και τα προσφέρει στον Θεό. Μην ξεχνάς ότι ο Μέγας Ουρανοβάμων Παύλος μας διαβεβαιώνει ότι το Ευαγγέλιο που μας κήρυξε και με το οποίο ευηγγελίσθη τον κόσμο ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΚΑΤ’ ΑΝΘΡΩΠΟΝ! Είναι Θεού το δώρο παιδί μου και είσαι απλά και μόνο διαχειριστής του! Πρόσεχε λοιπόν!».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ π. ΜΙΧΑΗΛ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

 

Πηγή: romfea.gr

 

Χρέος και οφειλή για την 13άχρονη Αρχιερατική διακονία του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου

$
0
0

Του Δημητρίου Ι. Τσιανικλίδη Δρος Θ- Νομικού

Η 19η Νοεμβρίου 2005 ημέρα Σάββατο , υπήρξε σταθμός για την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας της Δράμας, αφού την ημέρα εκείνη ενθρονίστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στον Καθεδρικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Δράμα , ο νεοεκλεγείς τότε, Μητροπολίτης μας κ. Παύλος. Την περασμένη Δευτέρα , την 19η Νοεμβρίου, ε.ε., ολοκληρώθηκαν δεκατρία χρόνια καρποφόρας αρχιερατικής διακονίας του ως άνω ποιμενάρχη στην μαρτυρική Μητρόπολή μας.

Τούτες οι γραμμές που ακολουθούν, γράφονται ως χρέος και οφειλή, ως ελάχιστο αντίδωρο σεβασμού και εκτιμήσεως για τον Ποιμενάρχη μας κ. Παύλο, για τα όσα έργα αγάπης, στοργής και φροντίδας προσέφερε, προσφέρει και θα προσφέρει στην πόλη μας, στην Εκκλησία της Δράμας και στο φιλόχριστο ποίμνιό του και εν γένει στο Έθνος. Γνωρίζω ότι προσκρούω στην εγνωσμένη μετριοφροσύνη και ταπεινοφροσύνη του και ζητώ την επιείκειά του. Θεωρώ, όμως, ότι τούτες οι γραμμές δεν έχουν σχέση με φιλόφρονους λόγους, ούτε ο Σεβ. κ. Παύλος έχει ανάγκη από κολακευτικούς λόγους , γιατί είναι αυτόφωτος και όχι ετερόφωτος. Γιατί τα χαρίσματα του Θεού δεν χρειάζονται προβολή, λάμπουν από μόνα τους, γιατί είναι θεόδοτα. Με αυτά τα χαρίσματα θωρακίζει και οπλίζει ο Παντοδύναμος Θεός τους αγωνιστές της πίστεως και τους οικονόμους του έργου Του. Γιατί είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων, των πράξεων και όχι των υποσχέσεων. Τούτες οι γραμμές είναι περισσότερο μια αποτίμηση της προσωπικότητας και του πολύκαρπου αρχιερατικού του έργου. Έμαθε να στηρίζεται ως γνήσιος απόγονος ευσεβών προσφύγων Ποντίων στις δικές του δυνάμεις, στις δικές του γνώσεις, στις δικές του εμπειρίες. Ακούει, συνδιαλέγεται και πράττει πάντοτε με γνώμονα την κατά Χριστόν προκοπή του ποιμνίου του. Επικοινωνιακός με τους συνανθρώπους του, καταδεκτικός στον χαρακτήρα και με καταλυτική συμβολή στα δρώμενα της Επαρχίας του.

Από το 2005, που ποιμαίνει τον λαό της Θεοσώστου Επαρχίας του, διοργάνωσε την Μητρόπολή του. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ένθεο ζήλο, αλλά με σεμνότητα και αγωνιστικό φρόνημα, έχοντας πλήρη συνείδηση της μεγάλης αποστολής του, εκδαπανά τον εαυτό του στην επιτέλεση του ιερού χρέους. Υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες, που επιβεβαιώνουν την εργατικότητά του και τους κόπους του. Ακόμη και άνθρωποι αντίθετοι με την Εκκλησία αναγνωρίζουν την ανύστακτη μέριμνά του για το καλλίκαρπο και πολυσχιδές ποιμαντικό έργο , που προσφέρει στην κοινωνία της Δράμας. Έχουμε τύχη αγαθή να διαπιστώνουμε «ιδίοις όμμασι», το πολύπλευρο, πολυσχιδές, ποιμαντικό, πνευματικό, φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο που επιτελεί με πολύ κόπο και μόχθο , μα πάνω απ’όλα με θυσιαστικό πνεύμα και πατρική αγάπη. Ψηλαφώντας μετά από δεκατρία χρόνια την ποιμαντική προσφορά του κ. Παύλου , θα αναφέρουμε επιγραμματικά τα έργα του στους κυριότερους τομείς της Επισκοπικής του δράσης.

Α. Στην πνευματική διακονία. Καλλίφωνος, με ιεροπρέπεια και πνευματική κατάνυξη τελεί την αναίμακτη Θεία Λειτουργία, ως άριστος λειτουργός των Αχράντων Μυστηρίων . Μεταδίδει την λατρευτική και θεραπευτική ζωή της Εκκλησίας, με τον λιπαρό θεολογικό του λόγο και ενισχύει πνευματικά, τόσο τους κληρικούς, όσο και τους πιστούς . Ιδρύει ενορίες τις οποίες στελεχώνει με καταρτισμένους ιερείς, εγκαινιάζει και ανακαινίζει ιερούς ναούς, τους οποίους στολίζει με περισσή επιμέλεια. Φιλομόναχος και με γνήσιο μοναχικό πνεύμα ανακαινίζει και επανδρώνει τις ιερές μονές της Ιεράς Μητροπόλεως μας με μοναχούς και μοναχές, που διαθέτουν καθαρό και ανόθευτο εκκλησιαστικό φρόνημα και πατερικό μοναχικό τρόπο ζωής, ώστε οι Μονές να καταστούν πνευματικές κυψέλες και πνευματικοί πνεύμονες, λιμένες ψυχικής σωτηρίας. Τελεί χειροτονίες. Ανοικοδομεί ναούς. Ακόμη, ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια του Κυριακάτικου Θείου Κηρύγματος με την αποστολή έντυπων ομιλιών στους ιερούς ναούς. Ενισχύει και υποστηρίζει τη νεότητα φροντίζοντας για την άριστη λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων. Η οργάνωση των Εσπερινών ομιλιών στις αρχιερατικές Περιφέρειες, καθώς και του αντιαιρετικού αγώνα, αποτελούν ελάχιστα δείγματα για τον διαφωτισμό και την οικοδόμηση των πιστών .

Β. Στην Ιερά Εξομολόγηση έθεσε κατηρτισμένους κληρικούς με υπευθυνότητα και γνώσεις για τις πνευματικές ανάγκες των πιστών. Στην ενίσχυση των Εξομολόγων συνέβαλαν αποφασιστικά και τα ιερατικά Συνέδρια.

Γ. Στην κοινωνική και φιλανθρωπική διακονία οργάνωσε τα φιλόπτωχα Ταμεία των ενοριών για να συμπαρίσταται σε κάθε πονεμένο και εμπερίστατο άνθρωπο. Ίδρυσε την Τράπεζα της Αγάπης τον «Χριστοδούλειο Οίκο Ξενίας», για να σιτίζονται οι άποροι και ενδεείς. Ίδρυσε το πνευματικό Κέντρο « ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ » το οποίο εγκαινιάζεται τις προσεχείς ημέρες. Καθιέρωσε τη χορήγηση υποτροφιών σε ιεροσπουδαστές και φοιτητές. Μεριμνά για την λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Εξοχή Κάτω Νευροκοπίου.

Δ. Στην διάδοση του Λόγου του Θεού. Η ίδρυση του βιβλιοπωλείου «ΖΥΓΑΚΤΗΣ» συνέβαλε αποφασιστικά στην διαφώτιση του φιλόχριστου πληρώματος της Μητροπόλεως. Επίσης, συνέβαλε με τον προφορικό και έντυπο λόγο, δηλ. τις Ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές, ή ιντερντικές εκπομπές εθνικού, θρησκευτικού, κοινωνικού ή αντιαιρετικού περιεχομένου , καθώς και τις δημοσιεύσεις γραπτών κηρυγμάτων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, που διακονεί με σκοπό την καλή πληρόφορηση και την ορθή πίστη. Καθιέρωσε, ακόμη, σειρά ομιλιών, διαλέξεων, συνεδρίων για τη σωτηρία και την πνευματική ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του ευσεβούς λαού μας.

Ε. Στην φροντίδα της Εκκλησιαστικής Τέχνης . Φροντίζει για την συντήρηση του Εκκλησιαστικού Μουσείου και ανακαίνισε τους παλαιούς ιστορικούς ναούς της Μητροπόλεως, που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά μνημεία.

ΣΤ. Στον χωρο της Αγιολογίας . Αξίζει να σημειωθεί ότι με ενέργειες του πέτυχε την αγιοκατάταξη του Οσίου Γεωργίου του νέου ( Καρσλίδη) και του Αγίου Δαυίδ του Μεγάλου Κομνηνού και των συν αυτώ.

Ζ. Στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων. Με πατριωτικό σθένος και παρρησία προβάλλει σε εθνικούς και δημόσιους οργανισμούς του εσωτερικού( Βουλή των Ελλήνων, κ. α.) και του εξωτερικού τα έθνικά δίκαιά μας. Ποιος μπορεί να αγνοήσει ή και να αμφισβητήσει τους εθνικούς του αγώνες για την καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας, για την επιστροφή των συληθέντων κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης από τους Βουλγάρους, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και των ιερών προσκυνμημάτων στην Μ. Ασία, Θράκη, Καππαδοκία, Πόντο , κ. α. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την μεγαλοπρεπή επιστροφή από την Αμερική με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, του Κώδικα «1424», ενός των χιλιάδων κλαπέντων κειμηλίων της ως άνω Ιεράς Μονής. Αξιοσημείωτη – ως ένδειξη διαμαρτυρίας, απέναντι στην άδικη «Συμφωνία των Πρεσπών» της Κυβέρνησης – θα παραμείνει η πρόσφατη άρνησή του να παρευρεθεί με την υφυπουργό Μακεδονίας –Θράκης κ. Νοτοπούλου Κατερίνα , στην εξέδρα των επισήμων στην Δράμα, κατά την διάρκεια της παρέλασης της εθνικής επετείου του 1940, την 28η Οκτωβρίου 2018.

Αναμφίβολα η δεκατριάχρονη ποιμαντορία του Σεβ. κ. Παύλου στην αιματόβρεκτη και ιερή πόλη της Δράμας υπήρξε γόνιμη και καρποφόρα σε κάθε τομέα της πολυσχιδούς και πολυμόχθου δράσης του. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά από τα ποιμαντικά έργα του κ. Παύλου. « Επιλήψει γαρ με», όμως «διηγούμενον ο χρόνος», ( Εβρ. ια΄, 32) περιγράφοντας τις δραστηριότητες, τους αγώνες και τους κόπους του. Προσπαθήσαμε, τελειώνοντας τις λίγες τούτες γραμμές να εκθέσουμε σύντομα και περιεκτικά τις πλούσιες ποιμαντικές δραστηριότητες του ποιμενάρχη μας κ. Παύλου, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον να παραμένουν αμείωτες. Με αδιάκοπη και άοκνη προσπάθεια σε κάθε εκδήλωση και τομέα της δημόσιας ζωής του τόπου δίδει το μήνυμα του αγώνα , της πίστης και της ελπίδας. Έχω την πεποίθηση , ότι στο πρόσωπό του και στο αρχιερατικό του έργο βρίσκει εφαρμογή ο λόγος του Μ. Βασιλείου : « Έστω επίσκοπος , μη εκ του τόπου σεμνυνόμενος , αλλά τον τόπον σεμνύνων αφ΄εαυτού. Όντως γαρ μεγάλον εστίν ου τοις μεγάλοις μόνον αρκείν, αλλά και τα μικρά μεγάλα ποιείν τη εαυτού δυνάμει». ( Β.Ε.Π.,τ.55, σ.130, 12-15)

Εύχομαι από την θέση αυτή στον Ποιμενάρχη μας κ. Παύλο θερμά συγχαρητήρια για την γόνιμη και καρποφόρα Αρχιερατική διακονία , μακροημέρευση και με υγεία ακλόνητη να συνεχίζει απρόσκοπτα το σωτηριώδες έργο του , ορθοτομώντας τον Λόγο της του Κυρίου μας Αληθείας, ώστε να αξιωθεί να εορτάσει και το χρυσούν Ιωβηλαίον.
«Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παύλου πολλά τα έτη».

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

 

«Η Μικρασία στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία»: Λογοτεχνικό Αρχονταρίκι στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

$
0
0

Η μνήμη είναι είδος ρίζας. Και αυτές τις ρίζες προσπάθησαν να εκριζώσουν με την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ξεκινώντας από την γενοκτονία των Ποντίων.

Στο δεύτερο “Λογοτεχνικό Αρχονταρίκι” του φετινού προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Θεολόγος – Μουσικολόγος και Συγγραφέας κ.Ηλίας Λιαμής συντόνισε μια εξαιρετική συζήτηση με θέμα «Η Μικρασία στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία», την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός και Φιλόλογοςκαι ο κ. Δημήτρης Καραβασίλης, Θεολόγος,  Συγγραφέας και Διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής  «Άγιος Ιωσήφ».

Αρχοντία Παπαδοπούλου
Στο ερώτημα αν συμφέρει η μνήμη, με τόσο πόνο που κρύβει η ιστορία η κα Παπαδοπούλου απάντησε πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, όχι επειδή μνησικακούμε ή επειδή θέλουμε να εκδικηθούμε.
Η μνήμη είναι είδος ρίζας. Και αυτές τις ρίζες προσπάθησαν να εκριζώσουν με την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ξεκινώντας από την γενοκτονία των Ποντίων.
Αυτό το ολοκαύτωμα που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1922, είναι οι ρίζες όσων κατάγονται από την Μικρά Ασία.
«Οφείλουμε να αναβαπτιζόμαστε κάθε φορά σε αυτή τη μνήμη, η οποία μπορεί να μας πονάει, αλλά αυτόν τον πόνο τον διοχετεύουμε σε δημιουργία.
Τις μνήμες οφείλουμε να τις διατηρήσουμε για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε και να συντονίζουμε το παρόν και να προγραμματίζουμε το μέλλον. Να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί για να φτιάξουμε ένα εποικοδομητικό μέλλον.»
Γνωρίζω, ενστερνίζομαι, καταλαβαίνω και με όλη μου τη συνείδηση προχωρώ μπροστά, συνέχισε η κα Παπαδοπούλου. Εάν ξεχάσουμε ότι έχει γίνει, τότε μπορεί να επαναληφθεί.
Ο Ελληνισμός συρρικνώθηκε στη Μικρά Ασία γιατί έγιναν φοβερά πολιτικά, εγκληματικής φύσεως, λάθη.
«Τα θύματα, δεν είναι μόνο αυτοί που έμειναν στην πατρογονική γη, αλλά και όσοι ήρθαν εδώ και πέθαναν από λοιμώδεις ασθένειες κι από τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν.
Άφησαν τα σπίτια τους, έχασαν όλη τους την περιουσία κι εδώ προσπαθούσαν να ζήσουν μέσα σε παράγκες, τους βρήκαν ασθένειες, είχαν τον πόνο τους, άλλοι τρελάθηκαν κι άλλοι αυτοκτόνησαν».

Δημήτρης Καραβασίλης
Οι καινούργιες γενιές, η δεύτερη και η τρίτη γενιά όσων έζησαν τα δύσκολα γεγονότα της προσφυγιάς και της εγκατάλειψης, παρατήρησε ο κ. Καραβασίλης, έρχονται πια να δώσουν την ελπίδα και την διέξοδο από όλη αυτήν την κατάσταση που πέρασαν και να δώσουν ένα μήνυμα.
Ότι αυτά που περάσανε οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι γονείς τους, ήταν ένα μάθημα που έπρεπε να περάσουνε, για να πάρει ο κόσμος το απόσταγμα της εμπειρίας.
«Είναι μια αποστολή προς τον κόσμο, ότι μέσα από το πάθος, την δυσκολία, αναγεννιέται ο άνθρωπος και βρίσκει μέσα του τις δυνάμεις για να παλέψει.»
Η συγγραφή ενός βιβλίου σχετικού με την Μικρά Ασία, είναι για τον γράφοντα μια ανάπαυση, ένα γιατρικό, συνέχισε ο κ . Καραβασίλης, με την ιδιότητα του συγγραφέα αυτή τη φορά.
Είναι μια ευκαιρία και μια δυνατότητα να εκφράζει το εσωτερικό του βίωμα και να το καταγράφει. Έχει λυτρωτικό χαρακτήρα.
Όντας ο ίδιος γέννημα – θρέμμα της Ίμβρου, τόνισε ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, ένας Ίμβριος αγωνίζεται για να αναστήσει την χαμένη του πια πατρίδα.
«Δεν μιλάμε πια για χαμένες ή λησμονημένες πατρίδες. Αλλά μιλάμε για τις πατρίδες που θα επαναπατριστούν.
Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρογονική γη, να διεκδικήσουν τα κτήματα τους, όσοι έχουν ακόμα χαρτιά και να ξαναχτίσουν ή να ξανανοίξουν τα σπίτια τους.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:


Απαλά, χωρίς πίεση, χωρίς σφίξιμο (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης († 1991))

$
0
0

20151126-2Δεν είναι ανάγκη να συγκεντρωθείτε ιδιαίτερα, για να πείτε την ευχή. Δεν χρειάζεται καμιά προσπάθεια, όταν έχεις θείο έρωτα. Όπου βρίσκεστε, σε σκαμνί, σε καρέκλα, σε αυτοκίνητο, παντού, στο δρόμο, στο σχολείο, στο γραφείο, στη δουλειά, μπορείτε να λέτε την ευχή, το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», απαλά, χωρίς πίεση, χωρίς σφίξιμο.

Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Λαμία: «Στο μονοπάτι για την Παναγούδα» στις 28/11

$
0
0

Η Ενωμένη Ρωμιοσύνη (Ε.Ρω.) διοργανώνει εκδήλωση υπό τον τίτλο «Στο μονοπάτι για την Παναγούδα», μία αφιερωματική βραδιά στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, κατά την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στις 7.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 11). Κεντρικός Ομιλητής, ο κ. Αθανάσιος Ρακοβαλής.

 

Πηγή : orthodoxianewsagency.gr

 

Υποδοχή Εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας στο Κιλκίς

$
0
0

Παναγία Παντάνασσα – Κιλκίς: Με ευλάβεια, σεβασμό αλλά πνευματική χαρά ο Ιερός Κλήρος και ο ευλαβής Λαός της ακριτικής πόλεως του Κιλκίς υποδέχθηκαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας εκ του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, το εσπέρας της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2018, στον Ιερό Ναό των Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων Κιλκίς.

Η τοπική Εκκλησία εργαζομένη με αφορμή και τον φετινό εορτασμό των Πολιούχων και προστατών της πόλεως του Κιλκίς, απήυθυνε παράκληση προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα με θέμα την μεταφορά στην Ιερά Μητρόπολη μας της θαυματουργής Ιερής Εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας, η οποία έρχεται να στηρίξει πνευματικά τους Κιλκισιώτες και να σκορπίσει την ελπίδα και την παρηγοριά σε όσους προστρέξουν στη χάρη της.

Την θαυματουργό και ιστορική Ιερά Εικόνα κόμισε ο Παν. Αρχ. π. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, Προϊστάμενος της Ενορίας που φυλάσσεται το σεβάσμιο Εικόνισμα, και την υποδέχθηκε επικεφαλής όλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ με τις πρέπουσες τιμές και τον προσήκοντα σεβασμό.

Να σημειωθεί ότι στην υποδοχή συμμετείχαν εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, όπως το Λύκειο Ελληνίδων και ο Σύλλογος Κρητών το «Αρκάδι».

Αμέσως μετά τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου του Κιλκίς, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της τοπικής Μητροπόλεως. Κιλκισιώτες καθόλη τη διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού και παρά τη βροχή προσέρχοντο για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Εικόνα, η οποία και θα παραμείνει στον Ναό των Πολιούχων έως και το απόγευμα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου. Ανάμεσα τους παρέστησαν ο Βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Δημήτριος Τσαντάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κα Μαρία Τσοπούλου, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος κ. Πάρις Καπραβέλος, κ.α.

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βεροίας κ. Παντελεήμονα, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του οικείου Ιεράρχου κ. Εμμανουήλ ενώ ανήμερα θα τελεστεί πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και λιτανεία της Ιερής Εικόνας των Αγίων και το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Ιερομάρτυρα Πέτρου στους κεντρικούς δρόμους της Πόλεως.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

 

Οι τελευταίες στιγμές του Πέτρου Φυσσούν! «Έκανε το σταυρό του 3 φορές και ξεψύχησε»

$
0
0

Με πολύ ζεστά λόγια αποχαιρέτησε τον Πέτρο Φυσσούν ο πνευματικός του, πατέρας Βασίλειος αποκαλύπτοντας τις τελευταίες στιγμές του ηθοποιού στο νοσοκομείο.

«Στις πέντε και μισή, τα ξημερώματα της ημέρας που έφυγε, ο διπλανός του (σ.σ. στο δωμάτιο του νοσοκομείου) τον είδε ακίνητο και φοβήθηκε το μοιραίο. Σηκώθηκε από το κρεβάτι του κι έπιασε το χέρι του Πέτρου. Ήταν κρύο.

Κίνησε να φωνάξει τις νοσοκόμες και τότε ο ηθοποιός σήκωσε το παγωμένο χέρι του, έκανε τρεις φορές το σταυρό του και ξεψύχησε μόνος μέσα στο δωμάτιο», είπε ο πατήρ Βασίλειος στον συγκινητικό επικήδειο σύμφωνα με την Epsresso και συνέχισε:

«Ο Πέτρος πέθανε παραμονή της εορτής της αγαπημένης του Νικολέττας, ενώ εκείνη είχε “φύγει” την προπαραμονή της δικής του, έναν χρόνο πριν.

Κάτι σημαντικό λέει αυτό για την αγάπη του ζευγαριού, που απέκτησε ένα σπουδαίο παιδί.»

 

Πηγή: iellada.gr

 

Έτσι να ξεκινάς (Στάρετς Αντώνιος της Όπτινα)

$
0
0

Να ξεκινάς την ημέρα σου σαν Σεραφείμ στην προσευχή, σαν Χερουβίμ στις πράξεις και σαν Άγγελος στη συμπεριφορά σου.

Στάρετς Αντωνίου της Όπτινα

Οι Πρυτάνεις τριών ΤΕΙ για το σχέδιο δημιουργίας νέου Πανεπιστημίου

$
0
0

Στο νέο σχήμα θα λειτουργούν 7 Σχολές σε 32 Τμήματα σε πόλεις της Κ. και Ανατ. Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς και Κατερίνη.

Γενναίο εγχείρημα, το οποίο δεν αποτολμήθηκε στο παρελθόν και θα δώσει ώθηση στην ακαδημαϊκή έρευνα, χαρακτήρισαν οι πρυτάνεις των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) το σχέδιο δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου που συγκροτείται από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ – ΜΠΕ οι πρυτάνεις των τριών ΤΕΙ, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη των διοικήσεων των Ιδρυμάτων, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργου Αγγελόπουλου, τόνισαν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν για να προοδεύσει το νέο Πανεπιστήμιο.

Στο νέο σχήμα θα λειτουργούν επτά Σχολές σε 32 Τμήματα σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς και Κατερίνη. Έδρα θα είναι η Θεσσαλονίκη και κόμβοι η Καβάλα και οι Σέρρες.

Πρύτανης ΤΕΙ Κ.Μακεδονίας (Σέρρες), Δημήτρης Χασάπης:

Περιορίζεται ο κατακερματισμός με τα ΑΕΙ σε κάθε πόλη. Πρόκληση η διοίκηση στον νέο οργανισμό

Η δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διεκδικούν ερευνητικά προγράμματα και να αναπτύξουν τις υποδομές τους είναι θετικά στοιχεία του νέου Πανεπιστημίου, σύμφωνα τον πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (με έδρα τις Σέρρες), Δημήτρη Χασάπη.

«Όλοι κάναμε συμβιβασμούς, προτείναμε περισσότερες Σχολές, το υπουργείο μάς τις περιόρισε», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι έχει διαμορφωθεί πολύ καλό κλίμα όσον αφορά το σχέδιο που θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή.

«Προσωπική μου άποψη ότι όλες οι πόλεις πρέπει να είναι ικανοποιημένες, επειδή διατηρήθηκαν τα Τμήματα. Τα τωρινά Ιδρύματα βγαίνουν κερδισμένα, το στοίχημα είναι να καταφέρουμε αυτό το καινούριο Πανεπιστήμιο να το πάμε μπροστά», τόνισε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι περιορίζεται ο κατακερματισμός με ΑΕΙ σε κάθε πόλη (συνολικά 35 ΑΕΙ σε πόλεις της χώρας) και δεν θα υπάρχουν πλέον ομοειδή τμήματα στις Σέρρες και στην Καβάλα, σε δύο γειτονικές πόλεις, σε απόσταση 50 χιλιόμετρων.

«Δημιουργούνται μεγάλα ιδρύματα και μπορούμε να διεκδικήσουμε και μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Θα έχουμε τα πλεονεκτήματα που έχουν τα Πανεπιστήμια να απονέμουν διδακτορικά, σημαντική εξέλιξη, καθώς το μεγαλύτερο βάρος του ερευνητικού έργου στα Πανεπιστήμια το σηκώνουν οι υποψήφιοι διδάκτορες» πρόσθεσε.

Επίσης, «όταν είναι μικρά τα ιδρύματα, δεν επαρκεί το προσωπικό τους για να αναπτύξουν όλες τις υποδομές που χρειάζονται, π.χ. οικονομική υπηρεσία, τεχνική υπηρεσία, φοιτητική μέριμνα. Τώρα πλέον ενώνονται οι δυνάμεις» είπε.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας πρόκληση θα αποτελέσει η διοίκηση στον καινούριο οργανισμό. «Θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε τις διοικητικές υπηρεσίες και να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να εκμηδενίσουμε τις αποστάσεις μεταξύ των πόλεων», εκτίμησε.

Πρύτανης Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας:

Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αποκτήσουν τα ΤΕΙ που λειτουργούσαν σαν πανεπιστήμια το ίδιο νομικό πλαίσιο

«Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν πανηγυρικό και ομόφωνα αποφασίστηκε η ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με τη νέα του μορφή» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τζιώνας.

«Ο ρόλος του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και νυν διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργου Αγγελόπουλου, ήταν κομβικός και τούς ευχαριστήσαμε για το γενναίο εγχείρημα να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ», υπογράμμισε ο κ. Τζιώνας. «Η κοινότητα των ΤΕΙ τους ευχαριστεί. Επίσης, ευχαριστούμε και το Διεθνές Πανεπιστήμιο που έδειξε πνεύμα συνεργασίας και ενσωματώνει τα υπόλοιπα ιδρύματα», τόνισε.

«Νομοτελειακά είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τα ΤΕΙ, τα οποία λειτουργούσαν ως πανεπιστήμια και έπρεπε να έχουν το ίδιο νομικό πλαίσιο», παρατήρησε.

Ο κ. Τζιώνας εκτίμησε ότι το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο προτεινόμενο σχέδιο, να αποδείξει ότι θα ξεπεράσει πιθανές αδυναμίες και προβλήματα προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας.

Ο πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είπε ότι και τα τέσσερα ιδρύματα έδειξαν εμπιστοσύνη και όλα δεσμεύονται να συμβάλουν όλα στη δημιουργία μίας νέας ταυτότητας για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

«Εμείς χαιρόμαστε για τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου γιατί στην ουσία ο ρόλος του είναι να μορφώνει με την πραγματική έννοια τους νέους, να συμβάλει στην καινοτομία και άρα να γίνεται πλουσιότερη η δημοκρατία μας», επισήμανε.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα είναι οι δυνατότητες που θα έχουν πλέον τα ιδρύματα να εκπονούνται σε αυτά διδακτορικές διατριβές, να συμπράττουν με πανεπιστήμια του εξωτερικού επί ίσοις όροις και ακόμη να μπορούν να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα και μαθήματα και να απευθύνονται σε διεθνές ακροατήριο.

Πρύτανης ΤΕΙ Καβάλας, Δημήτρης Μπαντέκας:

Θα δημιουργηθεί ένα ίδρυμα με 60.000 φοιτητές και 500 καθηγητές

Ενώνονται τέσσερα ιδρύματα και δημιουργούν ένα μεγαλύτερο με 32 τμήματα και επτά Σχολές, τόνισε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας, Δημήτρης Μπαντέκας.

«Θα δημιουργηθεί ένα ίδρυμα με 60.000 φοιτητές και 500 καθηγητές» υπογράμμισε ο κ. Μπαντέκας τονίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε η δέσμευση ότι με τη συνένωση δεν πρόκειται να υπάρξει μετακίνηση φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού από πόλη σε πόλη.

Ειδικά για την Καβάλα, ο κ. Μπαντέκας ανέφερε ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο σπουδών, καθώς αποκτά Σχολή Θετικών Επιστημών, η οποία θα αποτελείται από Τμήματα Φυσικό, Χημικό, Πληροφορικής και Γεωλογίας. Εκτός μηχανογραφικού, θα υπάρχουν προπτυχιακά αγγλόφωνα Τμήματα Μηχανικών Πετρελαίου και Μαθηματικών και Φιλοσοφίας.

Οι επτά σχολές του νέου πανεπιστημίου

Το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο το επόμενο δεκαήμερο θα τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση στο open gov και ακολούθως στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επτά Σχολές του νέου Πανεπιστημίου είναι:

Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Επιστημών Υγείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, με έδρα Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε Καβάλα, Σέρρες και Κατερίνη.

Γεωπονίας, με έδρα στη Δράμα και Τμήματα στη Θεσσαλονίκη

Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες και Τμήματα στη Θεσσαλονίκη

Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με έδρα τις Σέρρες και Τμήμα στο Κιλκίς

Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καβάλα

Επίσης, θα δημιουργηθεί και το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη

 

Πηγή: voria.gr

 

Ένας χρόνος λειτουργίας για την πρώτη ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη του Λονδίνου

$
0
0

Μεγάλη επιτυχία!

Η πρώτη ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη του Λονδίνου, και μάλιστα κινητή, δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του βιβλιόφιλου κοινού της Μεγάλης Βρετανίας για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και ποίηση.

Ήδη, αν και βρίσκεται μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, αριθμεί έναν σημαντικό αριθμό μελών της ελληνικής κοινότητας, ενώ έχει στόχο να συστήσει και στους Βρετανούς αναγνώστες, το πλούσιο συγγραφικό έργο των νέων Ελλήνων λογοτεχνών, μέσα από μεταφρασμένα ψηφιακά βιβλία. Εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί στους κόλπους της, με την ίδια αποδοχή, και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, ενώ διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα -made in Greece- με παρουσιάσεις βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς, αναγνώσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Αυτό το μήνα ο Ελληνικός Κύκλος Βιβλιόφιλων του Λονδίνου (Ekivil) έσβησε το πρώτο του κεράκι. Στον πρώτο χρόνο ζωής του πραγματοποιήθηκαν περί τις 20 συναντήσεις στο κέντρο του Λονδίνου, κυρίως σε ελληνικά στέκια και καφέ -αφού έχει τη δυνατότητα να μετακινείται- που αποτελούν μία καλή ευκαιρία για συναναστροφές και συζητήσεις, εκτός από τον δανεισμό.

Η πρώτη συνάντηση της δανειστικής βιβλιοθήκης έγινε σχεδόν πειραματικά, η ανταπόκριση ήταν θετική και τα θεμέλια του Ekivil είχαν ήδη μπει. «Κάναμε μία ανάρτηση για την πρώτη μας συνάντηση, κλείσαμε ένα χώρο σε καφέ όπου μαζεύονται παρέες νέων και κουβαλήσαμε όσα βιβλία είχαμε τότε, 100-200» θυμάται η διευθύντρια του Ekivil στη Βρετανία, Παναγιώτα Νάκου. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν σε διαφορετικά σημεία του κέντρου, και αυτό ήταν που άρεσε πιο πολύ στα μέλη της. «Δεν φεύγει κάποιος από πολύ μακριά για να πάει σε ένα χώρο με ωράριο, όπως είναι οι κλασικές βιβλιοθήκες. Και δεν είναι ότι δανείζονται απλά ένα βιβλίο, είναι η συναναστροφή και η επικοινωνία που έχει ανάγκη ο Έλληνας εδώ. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία νέα κοινότητα στη νέα ελληνική παροικία που δημιουργείται. Κάθε φορά έρχονται κάποιοι και φέρνουν μαζί τους και άλλους» συμπληρώνει.

Από τις πρώτες εκείνες συναντήσεις προέκυψε η σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, υπό τη μορφή μίας φιλανθρωπικής δομής (charity) που λειτουργεί με λίγους αλλά αφοσιωμένους εθελοντές, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής γραφής. Προστέθηκαν και νέες συναντήσεις, εκτός του κέντρου του Λονδίνου, καθώς τα αιτήματα για δανεισμό αυξάνονταν. Σήμερα έχει 280 μέλη (Έλληνες κυρίως και ελάχιστοι Βρετανοί), και περί τους 3.000 τίτλους βιβλίων και άλλους 400-500 στο παιδικό της τμήμα, ενώ στις συναντήσεις που καθιερώθηκαν πλέον κάθε Κυριακή, δανείζονται πάνω από 200 βιβλία, στην πλειονότητά τους σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, πεζογραφήματα και διηγήματα, και λιγότερο ιστορία, κλασσική λογοτεχνία, ποίηση και ξένη λογοτεχνία.

Στις συναντήσεις επιλέγονται και μεταφέρονται κάθε φορά, από τους χώρους του Ekivil, περίπου 350 βιβλία. Τα μέλη μπορούν να κάνουν την ηλεκτρονική κράτηση του βιβλίου που τους ενδιαφέρει από τις αντίστοιχες κατηγορίες του site του οργανισμού (www.ekivil.org), ακόμη και να δουν τις νέες καταχωρήσεις των βιβλίων που φτάνουν στη Βρετανία από την Ελλάδα, κάθε μήνα. Οι παραδόσεις και παραλαβές γίνονται στους χώρους των συναντήσεων, ενώ ο καθένας μπορεί να δανειστεί μέχρι και τρία βιβλία για διάστημα δύο μηνών. «Εδώ το πρόβλημα είναι το να φέρεις τα βιβλία από την Ελλάδα, λόγω του όγκου και του βάρους, το οποίο χρυσοπληρώνεις. Δεν υπάρχει βιβλιοπωλείο με ελληνικά βιβλία. Εμείς μεταφέρουμε βιβλία από την Ελλάδα, κάθε μήνα, τα οποία βρίσκουμε από δωρεές, εκδότες και αγορασμένα» είπε η κ.Νάκου.

Ελληνική βιβλιοθήκη για αγγλόφωνους και εκπαιδευτικά προγράμματα στα βρετανικά σχολεία

Το Ekivil σκοπεύει σύντομα να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες ελληνικές παροικίες στη Βρετανία, ταυτόχρονα με τις κυριακάτικες συναντήσεις του Λονδίνου, καθώς ήδη υπάρχουν αιτήματα από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ και την Ουαλία.

Στα επόμενα βήματα του Ekivil συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία ελληνικής δανειστικής βιβλιοθήκης για αγγλόφωνους, κυρίως μέσα από το ψηφιακό βιβλίο, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα, που έχουν μεταφράσεις Ελλήνων συγγραφέων, αλλά τα βιβλία δεν έχουν βγει ποτέ έξω από τα σύνορα. «Οι Βρετανοί μπορούν να βρουν στα βιβλιοπωλεία μεταφρασμένους Έλληνες κλασσικούς και αρχαίους, αλλά όχι τους σύγχρονους. Θέλουμε να εισχωρήσουμε και στο αγγλόφωνο αναγνωστικό κοινό, τόσο με το πρωτότυπο βιβλίο μεταφρασμένο στα αγγλικά, αλλά και σε ψηφιακή μορφή γιατί σε μεγάλο ποσοστό οι Βρετανοί χρησιμοποιούν το e-book και έχουν μάθει να μην το πληρώνουν ακριβά» επισημαίνει η διευθύντρια του Ekivil στη Βρετανία.

Η ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη του Λονδίνου αναπτύσσει επιπλέον την παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, με προσκλήσεις συγγραφέων από την Ελλάδα (έχουν ήδη παρουσιάσει βιβλία τους ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Μαριλένα Παππά) και προγραμματίζει την προώθηση ελληνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα (π.χ. ελληνική μυθολογία και ιστορία από μουσεία και ιδρύματα), τα οποία θα προωθεί στα βρετανικά σχολεία. Ήδη η Παιδική Λέσχη δανείζει βιβλία στο επίσημο ελληνικό δημοτικό σχολείο και σε παροικιακά σχολεία, σε συνεργασία με τους δασκάλους

 

Πηγή: briefingnews.gr

 


Σέρρες: Σε 100 σχολεία θα διδάσκεται προαιρετικά η ποντιακή διάλεκτος

$
0
0

Τη δημιουργία δικτύου 50 έως 100 σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται προαιρετικά την ποντιακή διάλεκτο, προβλέπει πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, με αφορμή το πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που υλοποιείται την τελευταία τριετία από τη διεύθυνση, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

“Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ, το οποίο τώρα προσπαθούμε να το βάλουμε στα σκαριά, μετά από τρία χρόνια υλοποίησης τού προγράμματος και είναι το όραμα μας να το προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα για να μην χαθεί αυτή η ντοπιολαλιά” υπογράμμισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπαιδευτικός – υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ιωάννης Πούλιος, αναφερόμενος στην ιδέα για τη συγκρότηση του δικτύου.

“Ως (Διεύθυνση) Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών το προσπαθούμε, θέλουμε ένα δίκτυο πανελλαδικό, στο οποίο οι συνάδελφοι με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων κάποιες ώρες -δεν έχουμε ακόμη αποσαφηνίσει εάν θα είναι ένα απόγευμα την εβδομάδα ή Σάββατο πρωί -θα διδάσκονται τα παιδιά την ποντιακή διάλεκτο. Η ποντιακή διάλεκτος είναι αρχαία ελληνικά” πρόσθεσε.

Τόνισε δε, ότι αυτό το εγχείρημα χρειάζεται έγκριση από τους αρμόδιους φορείς, καταρχάς από το υπουργείο, ενώ έχει τη συνεργασία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Αυτή η πρωτοβουλία, όπως και εκείνη που αφορά στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “γεννήθηκε”, όπως είπε ο κ. Πούλιος, “από την ανάγκη να ξαναθυμήσουμε στα παιδιά τον ποντιακό ελληνισμό, να τον συνδέσουμε με το σήμερα, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας”.

Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, μέσα από το πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που και φέτος “κλείνει” με την εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν σ’ αυτό, στόχος είναι να αναδειχθούν ηθικές και πολιτισμικές αξίες του ιστορικού Πόντου, όπως “η αλληλεγγύη, η φιλοξενία, η νοικοκυροσύνη και η ντομπροσύνη”.

Επίσης, το πιο σημαντικό μήνυμα που περνά μέσα από το πρόγραμμα τόσο στην κοινωνία, όσο πρωτίστως στα παιδιά που συμμετέχουν σ’ αυτό είναι – όπως είπε ο κ. Πούλιος – “να μάθουν τα παιδιά, τα δεινά, την καταστροφή, τον πόνο, τον ξεριζωμό που φέρνει ο πόλεμος και το πόσο σημαντικό είναι να “παλεύουμε” για την ειρήνη”.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φέτος 120 σχολεία και περίπου 4.500 μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια (από την Ουκρανία, τη Γερμανία, την Αγγλία). Παιδιά από τις μικρές τάξεις του νηπιαγωγείου μέχρι και τις τελευταίες του Λυκείου, έφτιαξαν δημιουργίες (εικαστικά έργα, παραμύθια, διηγήματα, ταινίες μικρού μήκους, ποιήματα, ταινίες μυθοπλασίας, τραγούδια – πρωτότυπη μουσική σύνθεση, σκίτσα, αφίσες ζωγραφικής), έχοντας ως πυρήνα των δράσεών τους τον πόνο που προκαλεί η προσφυγιά.

Στην τελετή βράβευσης (σ.σ. αφορά τα έργα του 2ου διαγωνισμού) που έγινε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν 800 μαθητές και εκπαιδευτικοί 45 σχολείων από όλη την Ελλάδα για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Συνολικά, βραβεύθηκαν 45 έργα (είτε ατομικά, είτε ομαδικά),τα οποία και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της τελετής βράβευσης.

Σε ορισμένα απ’ αυτά, κυρίαρχες είναι “σελίδες” του παρελθόντος, όπως διηγήματα στα οποία οι πρωταγωνιστές, τα παιδιά βρίσκουν το ημερολόγιο της προγιαγιάς τους, ξεφυλλίζουν τις φθαρμένες -από το χρόνο- σελίδες και μαθαίνουν την ιστορία όχι μόνο της οικογένειάς τους, αλλά και των Ελλήνων του ιστορικού Πόντου. Και, στα διηγήματα, οι πρωταγωνιστές αναζητούν πληροφορίες για το τι συνέβη στο παρελθόν, και ζητώντας ‘συγγνώμη’ από τους προγόνους τους, υπόσχονται πως τα μηνύματα της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης θα τα περάσουν στις επόμενες γενιές.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης βράβευσης είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Θρησκευτική Συναυλία της Χορωδίας Λαυρίου στη Σμύρνη

$
0
0

Στην Σμύρνη, την μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου τελέστηκε θρησκευτική συναυλία στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής από τη Χορωδία Λαυρίου,η οποία ιδρύθηκε το 1939, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Λεμπέση. Η πρώτη παρουσία Ελληνικής χορωδίας στη Σμύρνη μετά από 96 χρόνια!

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τροπάρια από την υμνολογία της Εκκλησίας μας τα οποία αποδόθηκαν μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα.

Παρευρέθηκαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ.Κωνσταντίνος Συρίγος αρχιερατικός επίτροπος Λαυρεωτικής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής κ. Μίμης Δεληγιάννης, ο τέως Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Σταύρος Παπασταυρόπουλος, η εκπρόσωπος από το Ελληνικό Προξενείο κα Κωνσταντίνα Καρκάνη ο πρόεδρος της Ορθοδόξου κοινότητας Σμύρνης κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης και πλήθος πιστών από την Σμύρνη και το Λαύριο.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, η Χορωδία Λαυρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας απέδωσε ύμνους αυτής.

Δεν είναι τίποτε άλλο (Αριστοφάνης)

$
0
0

Τα γεράματα δεν είναι τίποτα άλλο από μια δεύτερη βρεφική ηλικία.

 

Αριστοφάνης

Η εσωτερική φωνή (Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως)

$
0
0

20151127-2
Η ελεημοσύνη είναι πράξη αγαθής προαίρεσης. Είναι εσωτερική φωνή προερχόμενη από αγαθή καρδιά, που αγαπά τον πλησίον της. Είναι δικαιοσύνη που αποδίδει αυτά που ουσιαστικά οφείλουμε σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Διότι αυτός που κατέχει τον πλούτο που έλαβε από τον Θεό, γίνεται ταυτόχρονα οικονόμος και διαχειριστής των αγαθών που με αφθονία του δόθηκαν.

Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

$
0
0

Είχε σκηνοθετήσει ταινίες-αριστουργήματα, όπως ο «Κομφορμίστας» και το «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι». Υπήρξε άθεος και μαρξιστής.

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ο οποίος είχε βραβευθεί με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2011.

Η είδηση ανακοινώθηκε από την εφημερίδα «La Repubblica».

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι γεννήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940. Ο πατέρας του ήταν ο ποιητής Τζοζέπε Μπερτολούτσι.

Διακρίθηκε με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία.

Είχε σκηνοθετήσει ταινίες-αριστουργήματα, όπως ο «Κομφορμίστας» και το «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι». Υπήρξε άθεος και μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο είχε ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

 

Πηγή: voria.gr

 

Viewing all 34873 articles
Browse latest View live




Latest Images